Muffe geur uit kelder verwijderen? Dit zijn dé 3 beste oplossingen

Een muffe keldergeur is meestal afkomstig van opkomende vochtproblemen. De vieze geur brengt heel wat onaangenaams met zich mee, maar wat ligt precies aan de basis van de stank? Een muffe geur ontstaat door een tekort aan frisse lucht als gevolg van gebrekkige ventilatie. Zeker als de kelder erg vochtig is door een poreuze buitenmuur of slechte waterkering, zal die snel muf ruiken.

Uiteraard wil je zo snel mogelijk af van een kelder die muf ruikt. Geen paniek, wij geven je de 3 beste oplossingen om efficiënt een muffe geur uit de kelder te verwijderen.

Ontvang een gratis offerte

Muffe geur uit kelder verwijderen? Oma weet raad!

Een muffe keldergeur neutraliseren is relatief eenvoudig op voorwaarde dat het vochtprobleem nog niet prominent aanwezig is. Zo bestaan er een paar old school tips en tricks om je kelder efficiënt te verluchten.

Citroen tegen muffe kelderlucht

Citroen is een onmisbare bondgenoot tegen muffe geuren. Het werkt als een natuurlijke luchtverfrisser. De bereiding kan op twee manieren:

  • Meng warm water samen met azijn en citroensap. Deze kan je vervolgens in de ruimte sproeien waar de geuren aanwezig zijn.
  • Snij een citroen doormidden en leeg de vrucht zodat je alleen de schil overhoudt. Vul de vrucht tenslotte met wat zout. Deze zullen de onaangename geuren in de kelderruimte neutraliseren.

Kelder schoonmaken

Het klinkt banaal, maar maak de kelderruimte regelmatig schoon. Zo neem je de voedingsbodem voor schimmel – en dus ook voor een muffe geur – weg.

Verwijder oude spullen

Verwijder alle vuilnis (bv. naar de achtertuin) uit een kelder die muf ruikt. Vooral oude tapijten kunnen een muffe geur veroorzaken.

Deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zijn goed om op korte termijn voor een aangename geur te zorgen, maar om de geurtjes definitief uit de kelder te bannen is een structurele oplossing nodig. Dat betekent één ding: ventileren.

Verwijder muffe geuren uit de kelder met natuurlijke ventilatie

Muffe geuren in de kelder zijn vaak te wijten aan witte of zwarte schimmelvlekken. Schimmel floreert in vochtige ruimtes. Bij gebrekkige ventilatie komt er te weinig frisse lucht binnen, waardoor de lucht verzadigd raakt, vochtig wordt en een muffe geur ontwikkelt. Gelukkig is ventileren op zich niet moeilijk.

Hoe natuurlijk ventileren?

Je kan schimmel en dus een muffe geur eenvoudig voorkomen door je kelderraam zo’n 10 minuten open te laten. Door de ramen open te zetten breng je de luchtcirculatie op gang. Zo wordt de verzadigde lucht naar buiten afgevoerd en wordt de toevoer van verse binnenlucht bevorderd.

muffe geuren in de kelder kan schimmelvlekken veroorzaken

Ventilatiesysteem A

Is het geen optie om je kelderramen open te zetten, dan is het alternatief om kleine ventilatieroosters in te bouwen in het kelderraam. Dit noemen we ventilatiesysteem A. Het ventileren gebeurt op natuurlijke wijze dankzij de ingebouwde ventilatieroosters. Het is goedkoop, makkelijk te plaatsen, vergt weinig onderhoud en werkt erg efficiënt tegen een muffe geur.

Nadeel is dat het geen energiezuinig systeem is. Dit is ook enkel een oplossing als er een kelderraam is. Hoe raak je verlost van de muffe geur als natuurlijke ventilatie geen optie is?

Een muffe geur uit de kelder verwijderen met mechanische ventilatie

Behoort natuurlijke ventilatie niet tot de mogelijkheden, dan zijn er twee andere oplossingen mogelijk om de muffe lucht te verwijderen:

Luchtontvochtiger plaatsen

Plaats een luchtontvochtiger of -reiniger in de vochtige kelderruimte. Die neemt het vocht in de kelder op, waardoor het risico op schimmel verkleint en de muffe geur verdwijnt. Een luchtontvochtiger komt van pas wanneer de luchtvochtigheid zich boven de 60% bevindt (dit kan je eenvoudig meten met een hygrometer).

Let er echter wel voor op dat de luchtvochtigheid zicht ook niet onder de 40% mag bevinden. Dit kan namelijk even schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Een luchtontvochtiger verbruikt echter veel elektriciteit en is dus geen duurzame oplossing voor de muffe geur.

Ventilatiesysteem B, C of D

Plaats een ventilatiesysteem B, C of D tegen de muffe geur. Vandaag de dag wordt er steeds meer gekozen voor het installeren van een ventilatiesysteem D. De af- en aanvoer van frisse lucht gebeurt volledig automatisch, waardoor schimmel en muffe lucht geen kans krijgen.

Aan het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem hangt natuurlijk wel een prijskaartje verbonden. Deze bevindt zich gewoonlijk tussen de € 2.500 en € 7.000.

Op zoek naar de adequate ventilatie voor je kelder?

Ontvang gratis advies + offertes

Hardnekkige muffe geur door schimmel: wat nu?

Is je kelder goed geventileerd, maar blijft hij muf ruiken? Dan ligt er een vochtprobleem aan de basis van de muffe geur. Om de schimmel en de muffe geur uit de kelder te krijgen is een adequate vochtbehandeling nodig.

Vocht bestrijden doe je best niet zelf. Laat hiervoor een vochtexpert langskomen die een grondige diagnose zal uitvoeren en je zal adviseren over de mogelijke behandelingen van de schimmel en de muffe geur.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.