Muffe geur uit kelder verwijderen? Dit zijn dé 3 beste oplossingen

Een muffe geur uit de kelder is meestal afkomstig van opkomende vochtproblemen. Deze geuren brengen heel wat onaangenaams met zich mee en de behandeling ervan spreekt dus voor zich. Gebrekkige ventilatie, poreuze buitenmuur,….

Om deze muffe geuren tegen te kunnen gaan is het vanzelfsprekend dat je vooraf de oorzaak ervan bepaalt. Geen paniek, wij geven je de 3 beste oplossingen om efficiënt een muffe geur uit de kelder te verwijderen.

Ontvang een gratis offerte

Muffe geur uit kelder verwijderen? Oma weet raad!

Een muffe keldergeur neutraliseren is relatief eenvoudig verwijderd op voorwaarde dat het vochtprobleem nog niet prominent aanwezig is. Gelukkig bestaan er een paar old school tips en tricks om je kelder efficiënt te verluchten.

  • Citroen is een onmisbare bondgenoot tegen muffe geuren. De bereiding kan op twee manieren:
    • Meng warm water samen met azijn en citroensap. Deze kan je vervolgens in de ruimte sproeien waar de geuren aanwezig zijn.
    • Snij een citroen doormidden en leeg de vrucht zodat je alleen de schil overhoudt. Vul de vrucht tenslotte met wat zout. Deze zullen de onaangename geuren in de kelderruimte neutraliseren.
  • Vergeet de kelderruimte niet regelmatige schoon te maken. 
  • Verwijder alle vuilnis (bv. naar de achtertuin) uit de kelder. Vooral oude tapijten kunnen heel wat onaangename geuren veroorzaken.

Verwijder muffe geuren uit de kelder met natuurlijke ventilatie

Muffe geuren in de kelder kunnen ook te wijten zijn aan witte of zwarte schimmelvlekken die op hun beurt hun oorzaak vinden bij een gebrekkige ventilatie.

Je kan dit eenvoudig voorkomen door je kelderraam zo’n 10 minuten open te laten. Dit is gewoonlijk genoeg om de verzadigde lucht naar buiten af te voeren de toevoer van verse binnenlucht te verzekeren.

Muffe geuren in de kelder kan schimmelvlekken veroorzaken

Vergeet je je kelderramen open te zetten, dan is een alternatief om kleine ventilatieroosters in te bouwen in het kelderraam. Deze zullen dagelijks automatisch de natuurlijke ventilatie voorzien. Maar wat als je geen kelderramen hebt?

Een muffe geur uit de kelder verwijderen met mechanische ventilatie

Behoort natuurlijke ventilatie niet tot de mogelijkheden, dan zijn er twee andere oplossingen mogelijk:

  1. Plaats een luchtontvochtiger of reiniger in de vochtige kelderruimte: Deze kleine toestellen bewijzen hun nut wanneer de luchtvochtigheid zich boven de 60% bevindt (dit kan je eenvoudig meten met een hygrometer). Let er echter wel voor op dat de luchtvochtigheid zicht ook niet onder de 40% mag bevinden. Dit kan namelijk even schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.
  2. Plaats een ventilatiesysteem B, C of D: Vandaag de dag wordt er steeds meer geopteerd voor het installeren van een ventilatiesysteem D. Deze is namelijk volledig mechanisch. Let wel op dat bij het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem een prijskaartje verbonden is. Deze bevindt zich gewoonlijk tussen de € 2.500 en € 7.000.

Op zoek naar de adequate ventilatie voor je kelder?

Ontvang gratis advies + offertes

Zijn er al schimmelplekken aanwezig op je keldermuren, dan is een adequate vochtbehandeling nodig. Vochtbestrijding onderneem je best niet zelf. Laat hiervoor een vochtexpert langskomen die een grondige diagnose zal uitvoeren en je zal adviseren over de mogelijke behandelingen.