Vocht nieuwbouwhuis: oorzaken, oplossingen en hoe voorkomen?

Je hebt net jouw nieuwbouw betrokken, maar merkt vochtproblemen op? In dit artikel leggen we uit waarom vocht in een nieuwbouwhuis voorkomt en wat je eraan kunt doen. Lees snel verder voor handige tips en oplossingen.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Oorzaken voor vochtproblemen in een nieuwbouwhuis

In nieuwbouwhuizen zou je verwachten dat vochtproblemen geen kans krijgen. Helaas is dat niet altijd het geval. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken:

Bouwvocht

In de constructiefase is vocht onvermijdelijk. Muren zijn niet meteen droog, en weersomstandigheden tijdens de bouw, zoals regen, kunnen je kersverse muren nat maken. Dit bouwvocht is de grootste oorzaak voor vocht in een nieuwbouwhuis.

Condensatie

In keukens en badkamers, waar het vaak vochtig is, kan de luchtvochtigheid behoorlijk oplopen. Dit zorgt voor condensvorming. Waterdamp kan op muren en plafonds neerslaan, wat plaatselijk vochtproblemen en schimmelvorming veroorzaakt.

Condensatie op raam, een oorzaak van vochtproblemen in een nieuwbouwhuis.

Koudebruggen

Slecht aangebrachte isolatie kan koudebruggen creëren. Dit zijn plekken waar warme, vochtige binnenlucht in contact komt met koude buitenlucht, wat leidt tot condensatieproblemen en schimmelvorming.

Opstijgend vocht

Hoewel nieuwbouwwoningen meestal over een spouwmuur met waterkering beschikken, ervaren veel huizen in ons land vochtproblemen op lagere niveaus. Overtollig regenwater en grondvocht kunnen in de muren trekken, wat opstijgend vocht veroorzaakt.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Problemen met schimmel en vocht in nieuwbouwwoning voorkomen: enkele tips

Bescherm je nieuwe huis tegen vocht- en schimmelproblemen door de droogfase serieus te nemen. Ontdek methoden zoals natuurlijke droging, bouwdrogers en slim verwarmen om vochtproblemen te voorkomen in jouw woning.

Natuurlijke droging na oplevering

Natuurlijke droging na de oplevering van je nieuwbouwhuis is van cruciaal belang om vochtproblemen te voorkomen. Deze droogmethode, waarbij je vertrouwt op de lucht en omgevingstemperatuur, vereist geduld en aandacht voor details.

Bouwdroger

Een bouwdroger is als een superontvochtiger voor je huis. Het haalt vocht uit de lucht en versnelt het droogproces aanzienlijk. In combinatie met een warmtepomp is het nog effectiever. Met een bouwdroger kan de droogtijd die normaal enkele maanden in beslag neemt, worden verkort tot slechts enkele weken.

Verwarmen

Geleidelijk verwarmen is de sleutel. Te snel verwarmen kan schade veroorzaken, zoals krimpscheuren. Begin met een bescheiden 17 graden en verhoog dit wekelijks met één graad tot maximaal 20 graden.

Goed ventileren

Ventilatie is cruciaal om vocht af te voeren. Houd ramen en deuren open voor frisse lucht, vooral in de zomer. Natuurlijke ventilatie kan worden aangevuld met mechanische ventilatie, en de eerste twee maanden is regelmatige reiniging van het ventilatiesysteem essentieel.

Het openen van ramen zorgt voor minder vochtproblemen in een nieuwbouwhuis.

Hoe ontstaat bouwvocht?

Bij het betrekken van jouw nieuwbouw verwacht je zorgeloosheid, maar bouwvocht is een stille bedreiging. Tijdens de bouw wordt veel water gebruikt, soms wel tot 15.000 liter. Dit vocht verdwijnt niet snel en kan leiden tot vochtproblemen.

Weersomstandigheden tijdens de bouw

Tijdens de bouw kan het huis blootgesteld worden aan onvoorspelbare weersomstandigheden. In verschillende bouwfasen, zoals wanneer het huis nog niet volledig afgesloten is, heeft regen vrij spel. Dit draagt bij aan vocht in een nieuwbouwhuis.

Vocht in de bouwmaterialen

Ook bouwmaterialen dragen bij aan het bouwvochtprobleem. Materialen zoals beton, cement, en gips bevatten van nature veel vocht, dat vrijkomt als ze uitharden. Dit vocht moet een uitweg vinden, wat resulteert in een hoge luchtvochtigheid in jouw woning.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Hoe lang duurt het voor bouwvocht uit nieuwbouw is?

Bouwvocht is overgebleven vocht na de bouw en kan zo’n jaar aanhouden in nieuwbouwwoningen. De duur varieert door factoren zoals weersomstandigheden en bouwmaterialen. Het kan leiden tot vochtproblemen en schade.

Laat het vochtgehalte meten voordat je verdergaat met afwerken. Natuurlijke droging met ventilatie en geleidelijke verwarming zijn een optie, maar als je haast hebt, is een bouwdroger sneller, al mag je niet te snel drogen om scheuren te voorkomen.

Het meten van vocht in een nieuwbouwhuis.

Wil je extra informatie of advies op maat van specialisten? Vul onderstaand offerteformulier in

Het beheersen van vocht in een nieuwbouw kan een uitdaging zijn.

Via onderstaand offerteformulier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor vochtbestrijding en persoonlijk advies op maat krijgen. Dit stelt je in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen en prijzen te vergelijken, zodat je de beste oplossing voor jouw situatie kunt vinden.

Waarom kiezen voor een erkende vochtbestrijder? Omdat zij de expertise hebben om de oorzaak van vochtproblemen in je nieuwbouwwoning te diagnosticeren en op maat gemaakte oplossingen te bieden.

Vul nu ons offerteformulier in en ontdek hoe professionals je kunnen helpen bij het oplossen van vochtproblemen in jouw woning!

1 of 9
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
Adres
Op basis van uw adres gaan wij op zoek naar professionele installateurs uit uw buurt.
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Uw gegevens
Onze specialisten nemen zelf contact op voor een vrijblijvend bezoek. Ze luisteren naar uw wensen en werken een prijsofferte op maat uit. Vergelijk hun voorstellen en bespaar!
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in