Rioolvliegjes: hoe voorkomen, herkennen en bestrijden? Info en tips

Hoe zorg je ervoor dat rioolvliegjes je huis niet binnenkomen? Ontdek effectieve preventietips om deze vervelende insecten buiten te houden.

Vind specialisten bij jou in de buurt

Wat zijn rioolvliegjes? 

Een rioolvliegje, technisch gezien geclassificeerd als een mug en niet als een vlieg, onderscheidt zich aanzienlijk van de gebruikelijke mug. Opvallend is bijvoorbeeld dat het rioolvliegje behaarde vleugels heeft in plaats van kale.

Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat deze insecten niet steken en dus geen bloed zuigen, wat een opmerkelijk verschil is met hun mugachtige verwanten.

In de volksmond worden rioolvliegjes ook wel motmuggen, latrinevliegjes of aalputmotjes genoemd. Hoewel deze insecten voornamelijk in rioleringsstelsels leven, kunnen ze zo nu en dan ook opduiken in woningen of bedrijven, waardoor heel wat mensen met de handen in het haar zitten.

Hoe zien rioovliegjes eruit? 

Wanneer rioolvliegjes in de lucht zijn, lijken ze op kleine motjes. Hun vliegcapaciteiten zijn echter beperkt, eerder korte en hortende vluchtjes dan soepele bewegingen. Wanneer een rioolvliegje ergens landt, spreidt het zijn vleugels uit tot bijna een perfect driehoekje.

Bij nauwkeurige observatie zal je merken dat er zeer kleine haartjes op zowel het bruine lijfje als de vleugels van het beestje zitten. Een volwassen rioolvlieg bereikt een maximale lengte van vier millimeter.

Op zoek naar advies op maat?

Hoe lang leven latrinevliegjes?

De levensduur van een volwassen rioolvliegje overschrijdt zelden de drie weken. Op het eerste gezicht lijkt dit gunstig, maar helaas vermenigvuldigen ze zich in een razendsnel tempo.

Een vrouwelijk rioolvliegje legt gemiddeld tussen de 100 en 200 eitjes per legsel. Deze eitjes worden gedeponeerd in de broedplaats, vaak te vinden in verrot organisch afval of in vervuild, stilstaand water. Na ongeveer twee dagen komen deze eitjes uit en worden de larven zichtbaar.

De larven hebben een wormachtige verschijning en missen poten of vleugels, in tegenstelling tot de volwassen rioolvliegjes.

Ze meten zo’n 9 mm, aanzienlijk langer dus. Binnen een periode van twee tot zes weken zullen deze larven zich ontwikkelen tot volwassen rioolvliegjes.

De exacte duur van dit proces hangt af van de temperatuur: hoe warmer het is, hoe sneller de ontwikkeling verloopt.

rioolvliegjes

Prijs motmuggen bestrijden

Voor het bestrijden van rioolvliegjes variëren de kosten doorgaans van € 50 tot € 400, waarbij deze bedragen zowel de inspectie als de voorrijkosten dekken.

De uiteindelijke kosten worden beïnvloed door factoren zoals de omvang van de plaag en de toegankelijkheid van de broedplaats.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor het aanpakken van rioolvliegjes:

Type projectGemiddelde kosten (inclusief btw)
Inspectie€ 50 – € 150
Uurtarief ongediertebestrijder€ 45 per uur
Riool ontstoppen€ 75 – € 250

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Hoe rioolvliegen bestrijden? 

Je wilt rioolvliegjes bestrijden, maar weet niet zo goed waar te beginnen? Geen probleem, want hier staan genoeg tips:

1. Gebruik een spray tegen rioolvliegen 

Gebruik een insectenspray tegen vliegende insecten van een betrouwbaar merk zoals HG. Breng de spray aan op de rioolvliegjes en reinig grondig de plekken waar ze verbleven hebben.

Vermijd bij voorkeur het spuiten op oppervlakken waar voedselbereiding plaatsvindt. Indien nodig, reinig deze oppervlakken zorgvuldig, omdat vliegenspray gifstoffen kan bevatten. Ventileer de ruimtes goed na de behandeling.

2. Pak broedplaatsen aan

Rioolvliegjes leggen hun eitjes in stilstaand water of vervuild materiaal. Identificeer mogelijke broedplaatsen zoals plantenbakken, tonnen en andere containers en maak ze grondig schoon.

Controleer ook je dakgoten, aangezien daar ook potentieel broedmateriaal kan accumuleren.

3. Los een rioolprobleem zo snel mogelijk op 

Een cruciale stap in het bestrijden van rioolvliegjes is het snel aanpakken van eventuele rioolproblemen. Als een rioolprobleem de oorzaak is van de plaag, is het essentieel om direct actie te ondernemen.

Schakel een expert in om het rioolprobleem grondig te onderzoeken en op te lossen. Een snelle interventie voorkomt verdere verspreiding van de vliegjes.

4. Plak verstopte afvoeren dicht 

Vaak bevatten verstopte afvoeren slib waar rioolvliegjes zich kunnen ontwikkelen. Als je merkt dat er rioolvliegjes uit een verstopte afvoer komen, verzegel dan de opening om verdere verspreiding te voorkomen. Laat de verstopping echter op een later moment professioneel verhelpen.

5. Reinig de afvoeren 

Als de verstopping niet al te hardnekkig is, kan je deze mogelijk zelf oplossen. Gebruik huishoudsoda gemengd met heet water (raadpleeg de verpakking voor de juiste verhouding) en giet het mengsel geleidelijk in de afvoer. Gebruik vervolgens een plopper om zoveel mogelijk vuil naar boven te halen.

6. Verwijder rottend afval 

Een andere belangrijke stap bij het bestrijden van rioolvliegjes is het verwijderen van rottend afval. Rioolvliegjes gedijen goed in vochtige omgevingen waar organisch materiaal begint te ontbinden. Controleer daarom regelmatig op plekken waar dit kan voorkomen, zoals vuilnisbakken en composthopen.

Zorg ervoor dat deze gebieden goed worden afgesloten of regelmatig worden geleegd en schoongemaakt om te voorkomen dat ze een aantrekkelijke broedplaats worden voor deze ongewenste insecten.

7. Stofzuigen 

Gebruik een stofzuiger om rioolvliegjes die zich op de muren hebben verzameld, effectief op te zuigen. Gooi de stofzuigerzak direct na gebruik weg om te voorkomen dat de vliegjes opnieuw vrijkomen.

Houd er rekening mee dat dit een tijdelijke oplossing is, omdat nieuwe vliegjes zullen verschijnen zolang de bron niet wordt aangepakt.

Vraag advies en vergelijk offertes

Hoe komen rioolvliegjes in huis? [Oorzaak] 

1. Badkamer 

De aanwezigheid van rioolvliegjes en hun familieleden is niet ongewoon in ruimtes zoals toiletruimtes en vochtige badkamers, omdat deze direct verbonden zijn met het rioolsysteem.

Deze kleine vliegjes vinden hun broedplaats in verstopte leidingen of kunnen door lange tijd ongebruikte afvoeren naar binnenkomen.

In het geval van een ernstige plaag kunnen je muren zelfs zwart zien van de vliegjes. Vaak worden ze ook aangetroffen in de keuken, aangezien daar ook afvoeren zijn en de omgeving soms vochtig kan zijn.

2. Woonkamer

Als je rioolvliegjes in de woonkamer aantreft, duidt dit op een vergevorderde plaag. Deze insecten geven de voorkeur aan toiletruimtes, keukens of badkamers.

Wanneer er in deze ruimtes geen ruimte meer is, worden ze gedwongen om uit te wijken naar andere delen van de woning. Hierdoor is de kans groot dat je ze ook op de muren van de woonkamer zult aantreffen.

3. Kruipruimte 

In een kruipruimte kan een leiding lekken, waardoor rioolvliegjes broedplaatsen creëren in het vrijgekomen vuil. Wanneer je de ruimte betreedt, kan dit resulteren in een onaangename verrassing in de vorm van een aanzienlijke plaag.

Bovendien is het mogelijk dat latrinevliegjes vanuit de kruipruimte andere delen van de woning bereiken. Het is daarom raadzaam om de kruipruimte af te sluiten, totdat er een oplossing is gevonden.

4. Afvoer wasmachine 

Een verstopping in de afvoer van de wasmachine kan ook tot problemen leiden. Als hier niet tijdig iets aan wordt gedaan, kunnen er mogelijk rioolvliegen uit de verstopping voortkomen.

Het is dus zeer aan te raden om de afvoer te ontstoppen nog voordat de vliegjes de kans krijgen zich te ontwikkelen.

5. Planten 

Het kan voorkomen dat rioolvliegjes zich ook in plantenbakken nestelen. Wanneer water en mest aan de aarde worden toegevoegd, ontstaat er namelijk een slib. Hierin kunnen de eitjes van de rioolvliegjes terechtkomen, aangezien het een ideale voedingsbodem is voor de larven.

Bovendien drinken de volwassen rioolvliegjes van het vervuilde vocht. Als de vliegjes in jouw planten er juist anders uitzien dan rioolvliegen, kan het zijn dat je te maken hebt met een andere soort vlieg, namelijk de rouwvlieg.

rioolvliegjes plant

Hoe lang duurt het voordat rioolvliegjes weg zijn?

Rioolvliegjes hebben doorgaans een levensduur van 2 tot 3 weken en zijn voornamelijk actief gedurende de zomermaanden.

Enkele tips om motvliegjes te voorkomen 

Rioolvliegjes zijn ongewenste gasten die je liever buiten de deur houdt. Preventie is daarom vaak de beste aanpak, omdat het je tijd en moeite bespaart. Hier zijn enkele praktische tips om deze hinderlijke insecten een flinke stap voor te blijven:

  1. Regelmatige controle op lekkages: vooral in kelders en kruipruimtes kunnen lekkages ontstaan die je mogelijk niet direct opmerkt. Het is daarom raadzaam om deze ruimtes minstens twee keer per jaar te inspecteren. 
  2. Verwijder stilstaand water (vooral in de zomer): houd jouw tuin goed in de gaten op mogelijke broedplaatsen. Na een regenbui blijft er vaak water achter in potten, bakken of tonnen. Bij warm weer kan dit water snel vervuild raken, waardoor insecten er hun eitjes in leggen. 
  3. Houd afvoeren schoon: extra aandacht voor hygiëne is altijd een goed idee. Zorg ervoor dat afvoeren zo schoon mogelijk blijven en spoel geen zaken door die niet in een afvoer thuishoren. Hiermee voorkom je de ophoping van vuil en andere stoffen.
rioolvliegjes afvoer ontstoppen

Zijn latrinevliegen schadelijk voor de gezondheid?

Rioolvliegjes vormen een potentieel gezondheidsrisico. Ze komen oorspronkelijk uit het riool en dragen gevaarlijke bacteriën en schimmels met zich mee. Wanneer ze landen op je keukengerei, is het van essentieel belang om alle voorwerpen grondig te desinfecteren.

Als de vliegjes in contact komen met voedsel, is het raadzaam om dit weg te gooien om mogelijke ziekten te voorkomen.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio  

Heb je vragen over het bestrijden van rioolvliegjes en vochtproblemen? Vul ons offerteformulier in voor gratis en vrijblijvend advies en offertes van erkende specialisten in jouw regio.

Zo krijg je een duidelijk beeld van de oplossingen en kun je prijzen vergelijken. Vertrouw op de expertise van een erkend vochtbestrijdingsspecialist.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.