Salpeter verwijderen: oorzaken, oplossingen en welke producten zijn geschikt?

Ben je verrast door die onaangename witte aanslag op je muren? Grote kans dat het salpeter is. Maar maak je geen zorgen, in dit artikel ontdek je hoe je problemen met salpeter kunt aanpakken. Je leert over de oorzaken van salpetervorming en effectieve oplossingen om je woning weer schoon en gezond te maken. Daarnaast maak je kennis met de juiste producten om deze aanslag te bestrijden.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is salpeter?

Salpeter is het zichtbare teken van een vochtprobleem in je muren. Het begint allemaal met water dat je muren binnendringt. Salpeter ontstaat door een chemische reactie tussen de chemicaliën in het vocht, zoals ammoniak en nitraatbacteriën, en het kaliumcarbonaat in het metselwerk van de muren.

Onder invloed van zuurstof wordt kaliumnitraat gevormd, wat die vervelende witte plekken op je muren zijn.

Waar zit salpeter in?

Salpeter komt voor op muren van beton, betonblokken of stenen, en ook rond ramen.

Hoe kan je salpeterzuur herkennen?

Salpeter herken je meestal als witte of lichtgrijze kristallen op het oppervlak van de muren. Deze vlekken zijn doorgaans korrelig en voelen zanderig aan. Je kunt ze visueel waarnemen en zelfs aanraken, maar wees voorzichtig: salpeter is alkalisch en kan huidirritatie veroorzaken.

Als je merkt dat je muren bedekt zijn met deze witte vlekken, is de kans groot dat je te maken hebt met salpeter.

Salpeterzuur

Gevolgen van salpeter op ramen, gevels of vloer

Salpeter kan schadelijk zijn voor verschillende oppervlakken in je huis zoals ramen, gevels en vloeren. Op ramen kan salpeter het uitzicht belemmeren en het moeilijk maken om naar buiten te kijken.

Op gevels kan het salpeter esthetische schade veroorzaken, wat de waarde van je woning kan verminderen. 

Daarnaast gaat salpeter lelijke vlekken op de vloer achterlaten en kan het jouw vloerbedekking of tegels aantasten. Je pakt salpeterproblemen best tijdig aan om verdere schade te voorkomen.

Meer info en advies nodig?

Prijs salpeter op muur laten verwijderen

De prijs voor het verwijderen van salpeter is afhankelijk van de ernst van de schade en de oorzaak ervan. De directe behandeling van salpeter zelf kost meestal tussen € 100 en € 200.

Een vochtanalyse om de oorzaak te identificeren, kost meestal tussen € 300 en € 800. Als opstijgend vocht de oorzaak is, kunnen de kosten voor de behandeling oplopen tot ongeveer € 100 per lopende meter. Als de oorzaak doorslaand vocht is, kunnen de kosten iets lager zijn.

Ben je van plan om mechanische ventilatie te installeren in jouw woning om toekomstige problemen te voorkomen? Dan sta je voor extra kosten van minstens € 1.000. Dit hangt af van de complexiteit van de installatie. De uiteindelijke prijs is dus afhankelijk van jouw specifieke situatie. Je gaat best een professionele vochtspecialist raadplegen voor een nauwkeurige kostenraming.

Salpeter op muur

Hoe verwijder je witte aanslag of salpeter van je muren? [Oorzaken en oplossingen]

Sta je voor de frustrerende taak om salpeter van je muren te verwijderen? Je bent niet alleen.  Ontdek hier de oorzaken en oplossingen voor salpeter op je muren.

1. Opstijgend vocht als oorzaak

Opstijgend vocht gebeurt wanneer je muren grondvocht beginnen op te zuigen. Dit kan gebeuren als een deel van jouw muur niet voorzien is van een waterkering of wanneer deze beschadigd is. Het vochtprobleem begint meestal aan de onderkant van de muren.

Buitenmuur injecteren

Hier ga je gaten, om de 10 à 12 cm, net boven het grondniveau in de muur boren. Daarna vul je deze op met een vochtwerende gel die door het metselwerk wordt geabsorbeerd. De vloeistof zet uit en voorkomt dat grondvocht verder omhoog trekt. Hiervoor kan je een prijs vanaf € 100 per lopende meter verwachten.

Muren onderkappen en vochtkering plaatsen

Bij deze methode ga je horizontale sleuven frezen in het metselwerk. Daarin ga je een kunststof waterkering aanbrengen, deze werkt als een vochtwerende laag. Omdat deze methode veel breekwerk vereist, is het best om deze tijdens werken te doen. Hiervoor kan je een prijs van € 100 tot € 150 per lopende meter verwachten.

2. Doorslaand vocht als oorzaak

Het is mogelijk dat zelfs de hogere verdiepingen worden geraakt door salpeter. Dit kan gebeuren wanneer je gevel heel poreus is of schade heeft. Regenwater dringt door muren en veroorzaakt doorslaand vocht.

Muurimpregnatie of schilderen met waterafstotende verf

Hier ga je de gevel besproeien met een transparante waterafstotend middel, waardoor de muur beter bestand wordt tegen vocht en vuil. Het is belangrijk dat je voor deze operatie de gevel grondig reinigt en eventuele schade aan de buitenmuur herstelt. Hiervoor kan je een prijs van € 8 tot €12 per m² verwachten.

Nieuwe gevelbekleding

Als je gevel sterk is beschadigd is het interessanter om een volledig nieuwe gevelbekleding te laten plaatsen. Hiermee krijg je de mogelijkheid om gevelisolatie toe te voegen. Hiervoor kan je een prijs vanaf € 40 tot € 250 per m² verwachten.

3. Vochtproblemen in de kelder als oorzaak

Door hun ondergrondse ligging zijn kelders heel gevoelig voor vochtproblemen. Grondwater dat in de muren in jouw kelder doordringt veroorzaakt vaak vochtproblemen.

Kelderbekuiping

Bij deze methode worden de muren in de kelder eerst afkappen om te zien waar het grondvocht precies binnendringt. Daarna ga je het lek dichten met een aangepast vulmiddel. Na de droogtijd ga je verschillende cementeer en fixeerlagen op de muren aanbrengen om ze volledig waterdicht te maken. Hiervoor kan je een prijs van € 50 à € 100 per m² verwachten.

Kelderdrainage en kelderbekuiping

Soms is een volledig dichte kelderbekuiping om technische redenen niet te doen. Als dat het geval is kan kelderdrainage een goede oplossing bieden. Door gebruik te maken van een noppenmembraan in de muren en/of de vloer wordt grondwater naar een verzamelpunt afgevoerd en daarna naar de riolering geleid.

Je kan uit verschillende opties kiezen zoals volledige kelderdrainage of randdrainage, vloerdrainage en wanddrainage. Hiervoor kan je een prijs vanaf € 3.000 tot € 10.000 verwachten.

4. Andere oorzaken

Naast de eerder vernoemde oorzaken die het meest voorkomen, bestaan er ook andere oorzaken. Een lek of fijne scheurtjes in het metselwerk waardoor vocht de muren kan binnendringen zijn andere voorbeelden.

Een professioneel kan nauwkeurig vaststellen welk vochtprobleem verantwoordelijk is voor de salpetervorming en zal deze ook op de juiste manier aanpakken. Ontvang vrijblijvende offertes op maat en laat een expert de specifieke oorzaak van jouw salpeterprobleem identificeren.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Zelf salpeter uitslag behandelen [Stappenplan]

Wil je proberen salpeter zelf te behandelen? Dat kan, maar besef dat dit niet de beste oplossing is. Voor een effectieve aanpak van salpeter en het gebruik van de juiste middelen, kun je het beste contact opnemen met een specialist. Als je toch zelf aan de slag wilt, volg dan dit stappenplan.

Stap 1: voorbereidende werken

Eerst verwijder je alle muurbekleding zoals behang of verf van de aangetaste muur. Dan borstel je zo veel mogelijk salpeter van de muur af. Als de borstel niet meer voldoet, gebruik dan een beitel. Gebruik hierbij altijd een mondmasker.

Vervolgens reinig je de muur met een zure oplossing. Meng 10 delen water met 1 deel zoutzuur en borstel hiermee de muur grondig. Spoel daarna de muur goed af met water en laat deze enkele weken drogen. Wees voorzichtig met zoutzuur! Draag handschoenen en een veiligheidsbril.

Stap 2: anti-salpeter middel aanbrengen

Na stap 1 ga je de vochtige en aangetaste zone van de muur behandelen met een anti-salpetermiddel. Deze producten verwijderen de bestaande salpeteruitslag en vertragen nieuwe vorming.

Enkele aandachtspunten tijdens de plaatsing

  • Test het product eerst op een klein oppervlak om te zien of dit het uiterlijk van de ondergrond verandert.
  • Houd rekening met de droogtijden, omdat nieuwe salpeter zich tijdens het droogproces kan vormen. Als er nieuwe uitslag is, borstel deze dan weg en herhaal de behandeling zoals aangegeven door de fabrikant.
  • Neem de nodige beschermingsmaatregelen, aangezien je werkt met agressieve chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.
  • Verwijder ook eventuele schimmels, aangezien deze schadelijk zijn voor de gezondheid.
Salpeter uitslag op de muur

Andere geschikte producten om salpeter te verwijderen

Naast de ‘normale’ anti-salpetermiddelen zijn er ook enkele huisproducten die je kunt gebruiken om salpeter te verwijderen.

1. Azijn

Salpeter kun je met azijn verwijderen door de zure eigenschappen. Gebruik een mengsel van tien delen water op één deel azijn en borstel de muren grondig met dit mengsel. Spoel de muren goed na met water en laat ze goed drogen.

2. Suikerwater

Soms kan suikerwater dienen als een alternatief voor anti-salpetermiddel om de muren na de behandeling te verzorgen.

Helaas is dit een minder beproefde methode. Als je het toch wilt gebruiken, hanteer dan een verhouding van ongeveer een halve kilo suiker op tien liter water.

3. Appelsap

Het gebruik van appelsap om beginnende salpeteraanslag te verwijderen is een goed idee.

Je kunt appelsap verdunnen met een beetje water of je kunt het onverdund gebruiken. Let op! Appelsap is zoet en kan mogelijk insecten aantrekken.

4. Zoutzuur

Salpeter verwijderen met zoutzuur is de meest gebruikte methode en is een goede keuze.

Net als bij azijn heb je een mengsel nodig van tien delen water op één deel zoutzuur. Draag beschermende kleding en spoel de muur grondig na de behandeling.

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat

Zoek je een oplossing op lange termijn voor het verwijderen van salpeter en vochtbestrijding in jouw huis? Wij kunnen je helpen! Vraag gratis en vrijblijvend offertes van professionele vochtbestrijders.

Ontvang professioneel advies op maat en vergelijk prijzen, zodat je de beste oplossing voor jouw situatie vindt. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.