Verf voor vochtige muren: welke vochtproblemen kan je met vochtwerende verf oplossen?

Vochtproblemen kunnen zorgen voor heel wat uitdagingen bij het schilderen van muren. Gelukkig bestaan er tal van oplossingen die daarbij zouden kunnen helpen. Zo kan je speciale verf gebruiken om vochtige muren te behandelen. Maar let hierbij zeker op: niet alle vochtproblemen kan je met vochtwerende verf oplossen. In dit artikel ontdek je welke problemen je met verf voor vochtige muren kan aanpakken.

Zoek een vochtexpert in jouw buurt

Wat is vochtwerende verf?

Deze speciale verf heeft damp-open eigenschappen. Dat wil zeggen dat vocht sneller uitdroogt. Zo beschermt het zowel de binnen- als buitenmuren tegen vocht.

Jammer genoeg is het niet altijd een goede oplossing voor een vochtprobleem. Soms moet je de vochtwerende verf combineren met andere vochtbestrijdingsmiddelen.

Wanneer gebruik je best vochtwerende verf?

Je kan de verf zowel preventief als nadien aanbrengen op de muren. Heb je last van vocht in je woning? De oplossing is niet altijd waterafstotende verf. Je kan ervoor kiezen om deze speciale verf aan te brengen in de volgende situaties:

 • Voorkomen van vocht in je woning.
 • Condensatievocht.
 • Doorslaand vocht.
 • Schimmelvorming.
 • Donkere kringen op muren en plafonds.
 • Gevels die poreus zijn.
Verf voor vochtige muren

Wat kost verf voor vochtige muren in 2024?

Wanneer je overweegt om je muren grondig aan te pakken met vochtwerende verf, is de prijs zeker niet onbelangrijk. Verf voor vochtige muren is redelijk duur. Toch is het erg nuttig. Je betaalt gemiddeld zo’n 250 euro per 10 liter verf van professionele kwaliteit.

Er bestaan ook goedkopere alternatieven, maar deze leveren sowieso een minder goed resultaat op. Deze alternatieven zijn vaak ook bestemd voor lichte vochtproblemen.

Daarom is het van essentieel belang om steeds het juiste product te kiezen voor je vochtprobleem. Bovendien lost vochtwerende verf niet al je problemen op. Zoek steeds de oorzaak van je vochtproblemen.

Door je vochtprobleem bij de wortel aan te pakken, sta je al een groot eind verder. Op die manier los je het probleem op lange termijn op en niet op korte termijn.

Heb je liever prijzen op maat? Vraag dan zeker raad aan een vochtexpert.

Ontdek prijzen op maat

Speciale vochtwerende verf voor bestaande vochtproblemen

Heb je al reeds vochtproblemen in je woning? Sommige vochtproblemen kan je aanpakken door verf op vochtige muren aan te brengen. Andere problemen vereisen andere oplossingen. 

1. Vochtige of natte muren

Heb je last van een vochtige muur in je woning? Dat kan meerdere oorzaken hebben. Zo is opstijgend vocht een veelvoorkomend probleem dat ernstige gevolgen kan hebben. Daarom is het erg nuttig om eerst het vochtprobleem aan te pakken en nadien de verf aan te brengen. Doorslaand vocht kan je wel oplossen met deze speciale verf.

2. Schimmel

Schimmel gevonden in je woning? Vochtwerende verf kan hierbij wel een oplossing bieden. Maar het blijft steeds belangrijk om eerst de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken aangezien schimmels worden veroorzaakt door vocht. Ventilatie speelt hierbij ook een cruciale rol. Zorg voor voldoende ventilatie in je woning om schimmels te vermijden.

Vochtproblemen voorkomen met waterafstotende verf

Verf voor vochtige muren zorgt ervoor dat vocht niet langer kan binnendringen. Daarom is het belangrijk om preventief deze speciale verf aan te brengen op muren binnen je woning. We bespreken hoe je de verf nu precies gebruikt in de verschillende ruimtes van je woning.

1. Kelder

De kelder is de ruimte die het meest gevoelig is voor vocht. De muren van kelders zijn vaak vochtig door lekkage of zelfs door weersomstandigheden zoals hevige regen.

Daarom is vochtwerende verf uiteraard geschikt voor keldermuren. Door de tweede laag van waterafstotende verf aan te brengen, voorkom je dat vocht in je keldermuren trekt.

2. Badkamer

Naast de kelder kan je ook perfect vochtwerende verf op je badkamermuren aanbrengen. In onze badkamers ontstaat er veel vocht en condens. Een goed functionerend ventilatiesysteem is in sommige gevallen voldoende.

In andere gevallen is dat niet voldoende, waardoor er schimmelplekken op de muren en plafonds komen. Kies je ervoor om vochtwerende verf aan te brengen op de muren van je badkamer? Goed idee, zo vermijd je dat vocht in de muren trekt en er zo schimmel ontstaat.

3. Slaapkamer

We zien vaak damp op de ramen bij geïsoleerde woningen. Zo zal de damp van je adem zich snel hechten aan de koudste delen van je slaapkamer zoals dichtbij het raam. Daarom kan vochtwerende verf je helpen om vocht te vermijden in je slaapkamer.

4. Berging of waskot

De berging of het waskot zijn zeer warme ruimtes omdat je wasmachine en droogkast er staan. Dat veroorzaakt damp die uiteindelijk zorgt voor damp en vocht op de muren. Daarom is je muren voorzien van een tweede laag met vochtwerende verf in je berging geen slecht idee.

Verf tegen vocht en schimmel voor binnen- en buitenmuren

Vochtproblemen kunnen ontstaan op zowel de binnen- als de buitenmuren van je woning. Daarom bestaan er verschillende manieren om deze muren volledig aan te pakken. 

1. Muur buiten schilderen met waterafstotende verf

Bij buitenmuren kan vochtwerende verf zeker helpen. Op die manier kan je doorslaand vocht bestrijden. Zo biedt de verflaag een extra beschermende laag voor je gevel.

Opgelet: Zorg er wel voor dat je buitenmuur grondig is schoongemaakt voordat je de verf aanbrengt. Zo zal de verf beter kunnen hechten.

2. Binnenmuren beschermen

Wil je graag vochtwerende verf gebruiken om je binnenmuren te beschermen tegen vocht en schimmel? Goed idee! In kamers waar veel condensatievocht ontstaat, kan de verf een grote beschermende rol spelen.

Denk maar aan je badkamer en keuken. De speciale verf zorgt ervoor dat het condensatievocht niet zal neerslaan en niet in de muren begint te trekken.

Zelf vochtwerende verf aanbrengen [Stappenplan]

Wil je graag zelf aan de slag gaan met vochtwerende verf? Volg dan dit handig stappenplan.

Weet wel dat je in sommige gevallen eerst de oorzaak van je vochtprobleem moet aanpakken en nadien kan je pas verven.

Een ervaren vochtexpert kan samen met jou het probleem zoeken en aanpakken. Zoals eerder al besproken helpt de speciale verf niet tegen elk type vochtprobleem.

 • Stap 1: kies voor een stabiele ondergrond. Je moet eventuele beschadigingen wegwerken. Doe je dat niet? Dan kan het vocht via deze beschadigingen toch naar binnen. 
 • Stap 2: zorg voor een net en vetvrij oppervlak.
 • Stap 3: volg zeker de instructies op de verpakking van je vochtwerende verf. In sommige gevallen is er sprake van een voorstrijkmiddel. 
 • Stap 4: laat de eerste laag van je muren beter drogen.
 • Stap 5: is de eerste laag goed opgedroogd? Dan kan je beginnen met de tweede laag. In de meeste gevallen zijn twee lagen voldoende. 
 • Stap 6: laat ook de tweede laag voldoende drogen. 
 • Stap 7: bewonder het eindresultaat! 

In de meeste gevallen moet je enkele stappen herhalen om tot het gewenste resultaat te komen. Dat vooral bij buitenmuren. Laat je liever je muren schilderen door een professionele schilder? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes op deze site. 

Verf voor vochtige muren

Vergelijk gratis en vrijblijvend tal van offertes

Kan je vochtplekken zomaar overschilderen?

Ja, je kan vochtplekken in vochtige ruimtes zeker overschilderen. Het is wel belangrijk dat je muur schoon en droog is voordat je begint met verven. 

Hoe krijg je vochtige muren droog?

Om een vochtige muur volledig te laten drogen, heb je een goede ventilatie nodig. Houd daarom je ramen en deuren zo veel mogelijk open. Het drogen van een vochtige muur kost wel wat tijd.

Je kan dat proces doen versnellen met goed functionerende ventilatoren, bouwdrogers en vochtvreters. Na verloop van tijd zullen je vochtige muren droog worden.

Tip: pak vochtproblemen meteen grondig aan

Met een goede verf voor vochtige muren kan je vochtproblemen voorkomen. Soms kan je er zelfs een bestaand vochtprobleem mee oplossen, zoals bij doorslaand vocht.

Heb je met opstijgend vocht te maken? Dan zal alleen een vochtwerende verf niet helpen. Hierbij is het belangrijk dat je de oorzaak van het vochtprobleem grondig aanpakt.

Tip: Wil je je vochtprobleem permanent oplossen? Schakel dan zeker een ervaren vochtexpert in. Zo ontdek je heel snel waar de echte oorzaak van je vochtprobleem zit en hoe je dat het beste aanpakt. Het probleem aanpakken bij de bron is de beste raad die wij jou kunnen geven.

Zwarte schimmel wegkrijgen van de muur

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Wil je graag meer weten over verf voor vochtige muren? Of liever meteen actie ondernemen? Door onderstaand formulier in te vullen kom jij in contact met verschillende experts in jouw buurt.

Door verschillende offertes te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je nieuwste project. Werk voor vochtproblemen steeds samen met een vochtexpert. Zo vermijd je onnodige kosten en krijg je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.