Beton waterdicht maken: verschillende waterdichtingsmethodes op een rijtje

Of het nu gaat om een zwembad, vijver, kelderverdieping of een betonnen balkonvloer, het waterdicht maken van beton is een cruciale stap om vochtschade te vermijden. Van coatings op basis van epoxy of polyurethaan tot specifieke impregneermiddelen: er bestaan heel wat verschillende methodes om ervoor te zorgen dat je beton waterbestendig wordt. In dit artikel bekijken we alle technieken om je beton waterdicht te maken in detail.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Is (poreus) beton waterdicht?

Vele mensen denken dat beton waterdicht is doordat het zo stevig is. Dat is echter niet het geval. De waterbestendigheid van jouw beton hangt sterk af van hoe goed het beton gedroogd en verhard is. Zo is vers en nat beton gevoeliger voor bevloeiing dan volledig afgewerkt beton.

De waterdichtheid hangt bovendien niet zozeer af van de dikte, maar wel van de kwaliteit en samenstelling van het beton. Het gebruik van waterdichte toevoegingen of sealers is cruciaal om beton waterdicht te maken.

Beton waterdicht maken

Hoe krijg je beton waterdicht?

In sommige gevallen is het beton al waterdicht. In andere gevallen kan dat ook achteraf gedaan worden. Daarom bestaan er verschillende manieren om beton waterdicht te maken. Welke je nu het best kiest, hangt af van jouw specifiek project. 

1. Sealers en impregneermiddelen (bijvoorbeeld verf)

De eerste behandeling die je kan gebruiken is het gebruiken van sealers en impregneermiddelen. Zo bestaan er heel wat verschillende types sealer.

Elke sealer heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Daarom is het zeer belangrijk om de juiste te kiezen voor jouw specifiek renovatieproject.

Acrylsealer

Deze sealer is heel makkelijk in gebruik en droogt zeer snel. Het is bovendien decoratief en biedt een grote bescherming tegen water en zonlicht.

Epoxysealer

De tweede sealer in het lijstje is epoxysealer. Deze sealer werkt heel goed op plaatsen met druk verkeer doordat het zo sterk en duurzaam is. Een ander groot voordeel van deze sealer is dat het goed beschermt tegen vuil, water en stof.

Penetraatsealer

De penetraatsealer dringt in vergelijking tot de andere sealers veel dieper door in het beton en biedt daardoor een langdurige waterdichte bescherming. De sealer is ideaal voor gebruik op een betonnen muur en vloer.

Beton impregneren met product

Impregneermiddelen zijn, in vergelijking tot sealers, producten die diep in de poriën van beton dringen. Zo kan het product van binnenuit een volledig waterdichte barrière vormen. Het product is meestal transparant.

Er bestaan heel wat verschillende impregneermiddelen zoals siloxanen en silicaten. Elk type heeft zo zijn voor- en nadelen en gebruik je best enkel in specifieke situaties.

Het is cruciaal om te kiezen voor het juiste product voor jouw specifiek project. Niet zeker welk product te kiezen? Raadpleeg dan zeker een expert.

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals

2. Waterdicht betonmengsel

Een tweede methode om je beton waterdicht te maken is door middel van een waterdicht betonmengsel. Dat betonmengsel bevat speciale stoffen die ervoor zorgen dat je beton waterdicht wordt. Maar hoe gebruik je dat nu precies? Dat is eigenlijk vrij eenvoudig.

Net zoals je normaal beton zou mengen, meng je het beton met toegevoegde waterdichte stoffen voordat je het water toevoegt.

Het is belangrijk om steeds de instructies op de verpakking te volgen voor de juiste verhoudingen zoals het aantal liter water of het aantal liter mengsel.

3. Vloeibare waterdichte gel

Een veel gebruikte methode om beton waterdicht te maken is met een vloeibare waterdichte gel. Wanneer deze dikke substantie op de buitenkant van een betonnen muur aangebracht wordt, verandert de gel in een rubberachtige coating.

Het beton moet op voorhand wel schoon en uitgehard zijn. Deze methode is geschikt voor nieuwe keldermuren, funderingen of elk ander betonnen oppervlak. 

4. Crystalline Slurry Compound of kristallijne slibverbinding toevoegen

Een vierde methode is de kristallijne slibverbinding. Dit is ook een soort mengsel dat vanaf het in contact komt met beton chemisch gaat reageren.

Zo vormt het naaldvormige kristallen die de capillaire poriën en microscheuren in het beton vullen. Zo zal het beton uiteindelijk volledig waterdicht worden.

Krijg advies op maat van jouw woning

5. Rubberen platen

Een andere techniek om beton waterdicht te maken is met rubberen platen. Deze platen plaats je tegen een betonnen muur of fundering.

Wanneer je de vellen tegen de muur plaatst, blijven deze permanent kleven en kan je ze er niet meer afhalen. De platen zorgen voor een gelijkmatige dekking én dikte. Deze behandeling is wel wat duurder in vergelijking met de andere behandelingen. 

6. Cement gebonden waterdichtingsmateriaal

Een van de meest gebruiksvriendelijke methode is beton waterdicht maken met cement gebonden waterdichtingsmateriaal.

Je brengt het materiaal makkelijk aan op het betonnen oppervlak. De afdichting meng je nadien en breng je gelijkmatig aan op het beton.

Wanneer het volledig droogt, is het even hard als het beton zelf. Het grote nadeel van deze methode is dat het materiaal helemaal niet flexibel is waardoor het oppervlak waarschijnlijk na loop van tijd zal barsten en daarom gerepareerd moet worden. En dat zijn grotere klussen. 

7. Bentoniet-platen

Bentoniet-platen lijken erg op kartonnen lagen met daartussen bentoniet. Je bevestigt de platen het best ondergronds aan het beton.

Wanneer er water in de lagen dringt, zet de klei enorm uit. Aan deze methode hangt één groot nadeel: je hebt steeds water nodig om het te activeren. 

8. Lekken en scheuren repareren

De laatste methode om je beton waterdicht te maken is door lekken en scheuren te repareren. Wil je reparatiemortel gebruiken? Dan kun je eerst in het beton beitelen om een uitsparing voor te bereiden.

Vervolgens kun je de waterstroom in het beton een halt toeroepen met een speciaal ontworpen waterstop. Wanneer je de waterstop mengt met water, zal deze het stromend water in het beton stoppen. Zodra deze stap voltooid is, kun je het beton permanent repareren met reparatiemortel.

beton waterdicht maken

Snel en gratis offertes vergelijken?

Voordelen van betonnen (kelder)vloer waterdicht maken

Dus, jij wilt je betonnen vloer waterdicht maken? Dan is het belangrijk om op voorhand zeker de voordelen te checken. We sommen de belangrijkste voordelen voor je op.

1. Bescherming tegen vocht en schadelijke stoffen

Het eerste voordeel van je beton waterdicht maken is dat het een grote bescherming biedt tegen vocht en andere schadelijke stoffen. Wanneer je het beton niet waterdicht maakt, wordt het poreus en dat kan schade of lelijke vlekken veroorzaken. 

2. Langere levensduur

Door je beton waterdicht te maken, maak je de oppervlakte van de vloer automatisch harder en slijtvaster. Hierdoor is je vloer beter bestand tegen schade zoals slijtage en krassen, waardoor de levensduur verlengd wordt.

3. Brandvertragend

Door het impregneermiddel is de vloer brandvertragend. Zo bestaat er een kleinere kans op onveilige situaties.

4. Gemakkelijker in onderhoud

Door het volledig waterdicht te maken van je betonvloer, verhoog je het onderhoudsgemak van je vloer. Zo blijft de vloer langer schoon doordat het vanaf nu vuilafstotend is. Daarom biedt het voordelen op zowel korte termijn als lange termijn.

5. Bescherming tegen verschillende weersomstandigheden

Weersomstandigheden zoals hevige regen en onweer zullen niet langer voor problemen zorgen. Door je vloer waterdicht te maken, verklein je de kans op schade door het weer.

6. Hogere kosten vermijden

Je betonvloer waterdicht maken is een eenmalige investering. Op die manier vermijd je hoge, onverwachte kosten die zouden ontstaan wanneer je de vloer niet waterdicht laat maken. Door een vakman in te schakelen vermijd je bovendien ook onnodige kosten.

Kan grondwater door beton komen?

Ja, grondwater kan zeker door beton komen. Daarom kan optrekkend vocht in kelder voor wat problemen zorgen. Beton bezit kleine gaatjes waar het water makkelijk doorheen kan.

Daarom is het cruciaal om je vloer te beschermen met waterdichte producten. Zo vermijd je schade aan je vloer en woning.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Je betonvloer waterdicht laten maken? Of wil je gewoonweg meer informatie? Door onderstaand formulier in te vullen, kom jij in contact met verschillende vochtexperts in jouw buurt.

Zo krijg je niet enkel advies en informatie op maat, maar ook tal van verschillende offertes. Door die offertes te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je renovatieproject.

Wacht niet langer en schakel een expert in om je betonnen vloer waterdicht te maken. Zo vermijd je onnodige kosten en krijg je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.