Watervlek plafond: mogelijke oorzaken, oplossingen en hersteltips

Heb je watervlekken op het plafond? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een vochtprobleem. In dit geval is het verstandig om snel in te grijpen. Niet alleen voor het welzijn van je huis, maar ook voor jezelf. De muffe geuren en schimmelplekken kunnen vervelende stoffen met zich meebrengen die niet goed zijn voor je gezondheid. Daarnaast kan vocht een redelijk grote afstand afleggen door kieren en spleten voordat jij het opmerkt. De lekkage kan zich op een totaal andere plek bevinden dan waar je het probleem voor het eerst waarneemt. Hoe eerder je het probleem aanpakt, hoe meer tijd het je aan het einde van de rit zal besparen.

In dit artikel nemen we je mee langs de mogelijke oorzaken van je vochtprobleem, de mogelijke oplossingen en hersteltips.

Vraag je gratis vochtdiagnose

Hoe krijg je watervlekken uit het plafond?

Last van watervlekken op je plafond is erg vervelend. Ze kunnen er op verschillende manieren uitzien. Vaak zijn het bruine vlekken of een zwarte verkleuring, maar er kunnen ook letterlijke waterdruppels of schimmelranden zichtbaar zijn.

Een van deze drie oorzaken, die we gaan bespreken, is vaak de schuldige: condensatievocht, lekkage of doorslaand vocht of water. Elke oorzaak heeft zijn eigen mogelijke oplossing.

Bruine vlekken plafond. Vochtplekken die ontstaan door vochtproblemen.

1. Condensatievocht

Door bepaalde huiselijke taken (zoals koken of douchen) kan de luchtvochtigheid in je woning stijgen en ontstaat er condensatievocht op de muren en het plafond, zeker als er te weinig ventilatie in de ruimte is.

Een vochtige woning of ruimte kan erg onprettig zijn en is niet gezond om langdurig aan blootgesteld te zijn. Bij condensatie slaan de waterdeeltjes in de lucht neer op koudere oppervlaktes in de vorm van waterdruppels.

Als dit lang genoeg aanhoudt, ontstaan er op een gegeven moment vochtplekken. Het is daarom belangrijk dat je ervoor zorgt om de luchtvochtigheidsgraad in je woning goed te reguleren.

Symptomen van een te vochtige lucht in je huis zijn (naast vochtplekken of schimmelvorming) ook een muffe geur, houtrot, ongedierte, loskomende planken, klemmende deuren, ademhalingsklachten of een hogere energiefactuur.

Aangepast ventilatiesysteem

De oplossing voor dit probleem is redelijk simpel: zorg dat je huis of de ruimte waar de vochtplekken zich bevinden goed doorlucht is. Vaak doet een raampje openzetten al wonderen. Maar dit werkt niet tegen een ruimte met een te hoge luchtvochtigheidsgraad.

Mocht dat dus onvoldoende zijn, dan is een aangepast ventilatiesysteem de beste remedie. Een aangepast ventilatiesysteem voert de vuile of vochtige lucht af en geeft er zuivere, gefilterde lucht voor terug. Het belangrijkste is het vinden van een goed evenwicht.

Te droge lucht is namelijk ook weer niet goed voor de gezondheid. De luchtvochtigheidsgraad in een huis ligt vaak tussen de 40 en 60 procent. In je slaapkamer kan je dat beter tussen de 40 en 50 procent proberen te houden.

Er zijn twee soorten systemen waar je tussen kan kiezen: een centraal of een decentraal ventilatiesysteem. Een centraal ventilatiesysteem is handig om het hele huis goed te kunnen ventileren.

Het is een systeem wat zich uitspreidt over alle ruimtes in je woning. Het is daarom ook een erg ingrijpende aanpassing aan je woning met veel opruim- en sloopwerkzaamheden.

Is er slechts één ruimte in je woning met vochtplekken door condensatievocht? Dan zou een decentraal ventilatiesysteem wellicht beter passen.

Dit systeem focust zich op één specifieke ruimte in je woning (bijvoorbeeld een badkamer of keuken). Hierdoor is dit systeem ook goedkoper en kost het minder sloopwerk.

Meer info en advies nodig?

2. Lekkage

Schade aan bijvoorbeeld je plafond door vochtplekken kan ook veroorzaakt worden door een lekkage. Mogelijke oorzaken van lekkages zijn bijvoorbeeld kapotte leidingen, afvoerbuizen of er is misschien wel iets aan je dak na een hevige regenval.

Het vervelende met deze oorzaak is dat veel van de aangerichte schade zich tussen je vloeren en plafond bevindt en onzichtbaar is. Zodra je de vochtplekken waarneemt is het probleem vaak al in een vergevorderd stadium.

Andere indicaties voor lekkages kunnen een plotselinge stijging in water- of energiekosten zijn. Houd je factuur dus ook goed in de gaten.

Lekkage aan muur.

Lekdetectie en lekkage herstellen (dichten)

In het geval van een lekkage is de eerste stap naar een oplossing het vinden van de bron van de lekkage. De manier om de lekkage te dichten hangt namelijk sterk af van de plek in je woning waar deze zich bevindt. De eerste stap in het opsporen van de lekkage is een kijkje nemen in de kruipruimte om te kijken of daar natte plekken te vinden zijn.

Vind je het moeilijk om de lekkage te vinden? Dan zijn er bedrijven gespecialiseerd in lekdetectie die je graag te hulp schieten. Na het detecteren van het lek raden wij je aan deze te laten herstellen door een professionele dakwerker of loodgieter. Hopelijk is het vocht in de muren of op het plafond dan snel verleden tijd.

3. Doorslaand vocht of water

Doorslaand vocht of water wordt vaak veroorzaakt door beschadigde gevels of poreuze muren. De buitenkant van het huis is hierdoor erg vatbaar voor het opvangen van regenwater, wat dan langzaam doorsijpelt naar de binnen muren en het plafond. In dit geval bevinden de vochtplekken zich vaak aan de randen of in de hoeken van je plafond of muren.

Om de bron aan de buitenmuren van je woning te vinden, kan je in eerste instantie zelf op zoek gaan naar plekken waar mos op de muren zit. Dat is een teken dat de muren nat zijn. Donkere plekken op een buitenmuur kunnen hier ook op wijzen.

Daarna is het inschakelen van een vochtexpert van belang om de specifieke oorzaak te achterhalen en samen met jou naar de juiste oplossing te zoeken. Er zijn drie oplossingen om doorslaand vocht aan te pakken: gevelimpregnatie, vochtwerende verf en nieuwe gevelbekleding.

Gevelimpregnatie

Gevelimpregnatie betekent het impregneren van de buitenmuur. Een vakman komt dan een doorzichtige beschermlaag aanbrengen.

Eerst moet de gevel wel grondig worden hersteld vooraleer de beschermlaag erop kan. Als de expert klaar is met zijn werk, is de gevel weer beter bestendig tegen doorslaand vocht, maar is de woning ook beter bestendig tegen vorstschade en blijft er minder vuil aan de buitenmuren hechten.

Vochtwerende verf

Mocht je gevel geen schade of onregelmatigheden hebben, dan is het aanbrengen van vochtwerende verf aan de buitenmuren een goede optie.

Voordat dit gebeurt, zal de vakman de muren grondig schoonmaken. Het is ook te overwegen, mochten er nog geen zichtbare vochtplekken aanwezig zijn, om dit preventief te doen.

Nieuwe gevelbekleding

De grondigste en effectiefste manier om het probleem van doorslaand vocht of water te bestrijden is het opnieuw bekleden van je gevel.

Het voordeel van een nieuwe gevelbekleding is dat het je meteen de mogelijkheid geeft om de buitenmuur te isoleren. En het kan ook je woning een nieuw uiterlijk geven. Nieuwe gevelbekleding is echter wel de duurste oplossing van de drie.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Kosten vochtplekken plafond behandelen

Elke vochtplek op het plafond is weer anders. Daarom heeft elke oplossing om die vochtplekken te verhelpen een ander prijskaartje.

Soms kan een probleem ook erger zijn dan het in eerste instantie leek. Wij zetten alle kosten hier nog eventjes helder op een rijtje, zodat jij weet waar je aan toe bent. De tabel hieronder geeft enkele richtprijzen aan per oorzaak en oplossing:

OorzaakOplossingPrijs (excl. btw en incl. arbeidskosten)
CondensatievochtCentraal ventilatiesysteem€ 3.000 à € 8.000
Decentraal ventilatiesysteem€ 550 à 1.500
LekkageLekdetectie€ 300 à € 500
Lekkage herstellenPrijs op aanvraag
Doorslaand vocht of waterGevelimpregnatie€ 8 à € 12 per m²
Vochtwerende verf€ 20 à 40 per m²
Nieuwe gevelbekleding€ 40 à 200 per m²

Let op: De prijzen die je hier ziet zijn slechts richtprijzen.

Waterlek in de slaapkamer.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Hoe lang blijft het plafond nat na lekkage?

Gemiddeld bedraagt de droogtijd van een nat plafond na lekkage 2 à 3 maanden. Het is erg belangrijk dat je deze wachttijd in acht neemt voordat je begint met het opnieuw afwerken van je plafond of muur. Na de wachttijd kan je het oppervlak opnieuw verven of behangen. 

Als je plafond lang vochtig is geweest, kunnen er oplosbare muurzouten en salpeter aanwezig zijn op het oppervlak

Dit ziet eruit als een witte aanslag. Deze aanslag kan schadelijk zijn voor je gezondheid en verwijder je het best zo snel mogelijk van je muren. Als de salpeter lang genoeg aanwezig is geweest, kan dit ook schade aan je muur opleveren en moet dat gerepareerd worden. Er zijn middelen verkrijgbaar bij verschillende bouwmarkten die dit probleem kunnen verhelpen. Zo’n middel zet de oplosbare muurzouten om in onoplosbare muurzouten. Hierdoor kristalliseren de zouten en kan je ze gemakkelijk droog eraf borstelen.

Hoe krijg je vochtplekken weg? Enkele hersteltips

Een vochtplek op het plafond is een enorme broedplek voor schimmels en vervelende stoffen die niet goed zijn voor je luchtwegen en dus je gezondheid.

Daarnaast is het ook niet zo prettig om naar te kijken. Het is daarom het beste om die plek zo snel mogelijk weg te halen. Hierbij enkele hersteltips:

1. Vochtplekken op plafond en/of muur schoonmaken

De vochtplek op het plafond kan makkelijk verwijderd worden met gebruik van een spons, water en een ontvetter. Mocht de schade aan het plafond ook de vorm van schimmel hebben aangenomen, dan is dit goed te verwijderen met een spons en een antischimmelmiddel.

Het is echter wel nog steeds aan te raden om eerst naar de oorzaak van het probleem te kijken voordat je de vochtplekken schoonmaakt. Professionele bedrijven gespecialiseerd in lekdetectie en -service staan klaar om je hierbij te helpen.

2. Plafond afwerken

Als de vlekken of schade na het oplossen van de oorzaak en het schoonmaken van de vochtplekken nog steeds zichtbaar zijn, dan kan je het plafond of de muren nog een keer afwerken, bijvoorbeeld door het over te verven of te behangen. Kies vooral dezelfde afwerking als de rest van je muren of plafond zodat je de egaliteit weer terugkrijgt in de ruimte.

3. Kan je vochtplekken overschilderen?

Technisch gezien kan je vochtplekken overschilderen. Als je echter de oorzaak van het probleem niet oplost, is dat dweilen met de kraan open.

De vochtplekken zullen dan gewoon weer terugkeren. Daarnaast kan het negeren van het probleem uiteindelijk hevigere schade (en daarmee kosten) teweegbrengen.

Het is dus belangrijk dat je eerst alle andere stappen uitvoert voordat je aan het overschilderen begint.

Als je eenmaal aangekomen bent bij het overschilderen van de vochtplekken, is het handig om op een paar dingen te letten.

Let bijvoorbeeld op dat je bij het overschilderen het gehele oppervlak moet verven. Anders ga je het kleurverschil kunnen zien tussen de nieuwe en oude verf.

Zorg er ook voor dat het oppervlak goed droog is vooraleer je met verf aan de slag gaat. Een droogproces kan wel een paar maanden duren.

Verder kan je nog gebruikmaken van een voorstrijkmiddel om de verf beter te laten hechten met het oppervlak. Bij hardnekkige plekken zijn meerdere lagen voorstrijkmiddel aan te raden.

In vochtige ruimtes kan je overwegen om isolerende verf te gebruiken. Deze soort verf beschermt ook meteen de ondergrond. Bij andere ruimtes kan je ook gewone muurverf gebruiken.

Het verven van een vochtplek op de muur.

Wil je extra informatie of advies op maat van specialisten? Vul het onderstaande offerteformulier in

Elk probleem met watervlekken op je plafond is uniek en dat weten wij maar al te goed. Daarom schieten wij je graag te hulp om de beste oplossing te vinden voor jouw situatie.

Erkende, professionele vochtbestrijdingsbedrijven kunnen een belangrijke rol spelen bij het vinden van de beste oplossing voor jouw problemen. Zeker bij vochtbestrijding in je woning is advies op maat erg belangrijk.

Heb je dus extra informatie nodig of advies op maat van specialisten over watervlekken op je plafond en vochtbestrijding? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend het onderstaande offerteformulier invullen om je nog beter te informeren en makkelijk prijzen te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.