Water in kelder: oorzaak, oplossing en richtprijs

Je kelder staat onder water, wat nu? Ontdek in ons artikel alles over de oorzaken, oplossingen en kosten om dit probleem voorgoed te verhelpen.

Vind een ervaren en erkende vochtexpert

Wat zijn de oorzaken van water in je kelder?

Water in kelder via muur of vloer

Grondwater drukt constant tegen de muren, waardoor vochtige muren en plassen ontstaan als deze niet meer volledig waterdicht zijn. Kelders zonder vloer of met beschadigde/poreuze muren lopen bij hoog grondwater sneller onder. De muren absorberen het opstijgende grondwater, wat zichtbaar wordt in vochtige plekken.

Door lekkage

Een veelvoorkomende reden voor water in de kelder is een lek in een van de waterleidingen of afvoerbuizen. Ook een beschadigde rioolbuis, bijvoorbeeld door verzakking, kan aan de basis liggen. Het vrijgekomen water dringt dan door de muren en/of vloer de kelder binnen.

Aangezien leidingen niet altijd zichtbaar zijn, kan het lastig zijn om te bepalen of het vochtprobleem in de kelder door een lekkage wordt veroorzaakt.

Hier volgt een tip die kan helpen: Als je opmerkt dat water zich in de kelder snel ophoopt, is de kans groot dat er sprake is van een lek.

Ook wanneer het water blijft staan en er dus geen sprake is van terugkerende plassen, duidt dit waarschijnlijk op een lekkage.

Door grondwater

Een verstopte afvoerleiding of beschadigde rioolbuis kan eveneens resulteren in water in de kelder. Bovendien kunnen poreuze keldermuren ervoor zorgen dat grondvocht gemakkelijk door de muren sijpelt. Bij een stijgend grondwaterpeil kan vocht door scheuren in de muur de kelder binnenkomen.

Daarnaast is optrekkend vocht een veelvoorkomend probleem in de kruipruimte van een woning. In dit geval ontbreekt vaak een effectieve vochtkering in de keldermuren, waardoor grondvocht in de muren trekt.

Na (zware) regenval

Overmatige regenval kan resulteren in een stijging van het grondwaterpeil. Wanneer dit peil hoog blijft en niet adequaat wordt afgevoerd, kan dit vaak tot problemen leiden.

Vooral bij ruimtes die deels onder het maaiveld liggen, kan dit leiden tot wateroverlast en schade door vocht. Een grote hoeveelheid neerslag kan diverse problemen met het rioleringssysteem veroorzaken.

De riolering kan overbelast raken, waardoor de grote hoeveelheid vocht niet adequaat kan worden verwerkt. Hierdoor komt het overtollige water in de kelder terecht.

Vraag je gratis vochtdiagnose

Gevolgen water in de kelder

De gevolgen van vocht in een kelder zijn aanzienlijk en omvatten:

  1. Schade aan de kelderstructuur en opgeslagen goederen, zoals corrosie van metalen items en aantasting van materialen zoals papier en textiel.
  2. Hoge luchtvochtigheid, schimmels op de muren en een muffe geur, wat de kelder onbruikbaar maakt voor opslag.
  3. Risico op ongedierte zoals pissebedden, zilvervisjes en spinnen, die gedijen in vochtige omgevingen.
  4. Gezondheidsproblemen veroorzaakt door schimmels, zoals benauwdheid en hoesten, vooral bij personen met gevoelige luchtwegen.
  5. Vermindering van de waarde van de woning bij taxatie als gevolg van vochtproblemen in de kelder. Een behandeling kan dit verlies voorkomen en de waarde van de woning zelfs verhogen als de kelder wordt omgebouwd tot extra opslag- of leefruimte.
Water in kelder

Hoe kelder waterdicht maken? Oplossingen

Lekkages laten repareren

Het is lastig om een lek zelf op te sporen zonder de juiste uitrusting, apparatuur en expertise. Als je vermoedt dat er een lekkage is, is het verstandig om een professional in te schakelen.

Specialisten in lekdetectie kunnen een lekdetectie uitvoeren om te bevestigen of er inderdaad een lek is en waar dat zich bevindt.

Zodra het lek is gelokaliseerd, is het natuurlijk essentieel om het te dichten en verdere problemen te voorkomen. De methode die wordt toegepast hangt af van de omvang en ernst van het lek.

Injecteren zwakke plekken

Bij het toepassen van muurinjectie worden boven het grondniveau gaten in de muren gemaakt. Deze gaten dienen als toegangspunten voor het inspuiten van een vochtwerende gel. Deze gel expandeert, waardoor een effectieve barrière ontstaat tegen opstijgend grondwater.

Kelderdichting

Bekuiping is de traditionele manier van kelderdichting. Hierbij wordt de muur (en eventueel de vloer) van de kelder voorzien van een waterdichte cementlaag. Voordat de waterdichte laag wordt aangebracht, wordt de muur behandeld om eventuele scheuren en gaten te dichten. Dit zorgt voor een goede basis voor de waterdichte cementering.

Hoewel bekuiping effectief kan zijn, is het belangrijk dat de kelder zich op een stabiele ondergrond bevindt. Als dit niet het geval is, kunnen de keldermuren nog steeds scheuren of barsten vertonen, met mogelijke vochtschade tot gevolg.

Veel oudere keldervloeren zijn geplaatst op een zavelbed, wat voornamelijk uit zanddeeltjes bestaat en dus weinig stabiliteit biedt voor een effectieve bekuiping. Bovendien is een traditionele kelderdichting geen preventieve oplossing tegen condensatievocht; hiervoor is goede ventilatie noodzakelijk.

Kelderdrainage

De traditionele methode van kelderdichting is niet altijd de meest doeltreffende oplossing. In gevallen waar de grondwaterdruk te hoog is, kan kelderdrainage een effectievere aanpak zijn om het overtollige water af te voeren. Hierbij wordt het grondvocht geleid via een netwerk van buizen.

Een noppenmembraan wordt aangebracht op de wand en/of vloer, dat het vocht naar een afvoerkanaal leidt. Er bestaan verschillende vormen van drainage, zoals randdrainage, vloerdrainage en wanddrainage. Wanddrainage wordt altijd in combinatie met vloerdrainage toegepast.

Doordat zowel de wand als de vloer van de kelder worden vernieuwd, wordt dit het “box-in-box”-systeem genoemd. Dit vormt de meest uitgebreide vorm van drainage en biedt een solide oplossing tegen vochtproblemen in de kelder.

Vraag advies en vergelijk offertes

Water in kelder: prijzen 2024

Richtprijs kelderdichting

De geschatte kosten voor kelderdichting variëren afhankelijk van de specifieke methode:

  • Voor het aanbrengen van een bekuiping aan de binnenkant van de kelder, kun je rekenen op een gemiddelde prijs van € 15 à € 17 per vierkante meter.
  • Als je ervoor kiest om de kelder aan de buitenkant te bekuipen, ligt de gemiddelde prijs rond € 60 per vierkante meter.

Houd er rekening mee dat dit richtprijzen zijn en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals de omvang van de kelder, de staat van de ondergrond en eventuele bijkomende werkzaamheden.

Richtprijs kelderdrainage

Voor kelderdrainage, waarbij overtollig water wordt afgevoerd, kun je rekenen op een gemiddelde kost tussen de € 3.000 en € 10.000.

Deze prijsrange is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de totale oppervlakte van de kelder en de complexiteit van de uit te voeren werkzaamheden.

Richtprijs muren injecteren

Voor het injecteren van muren, een methode om vochtproblemen aan te pakken, bedraagt de geschatte kost gemiddeld tussen de € 100 en € 150 per vierkante meter.

Deze prijsrange is een indicatie en kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van het te behandelen oppervlak en de ernst van het vochtprobleem.

Richtprijs ventilatiesysteem kelder

Hieronder zie je een beknopt overzicht van de prijzen per type kelderventilatiesysteem:

Roosters: € 10 tot € 30 per rooster.
Ventilatoren: € 100 tot € 300.
Ontvochtigers: € 100 tot € 400.

Voor gedetailleerde prijzen op maat voor kelderdichting kun je een offerteaanvraag indienen via de daarvoor bestemde pagina.

Natte vloer in de kelder

Ook interessant voor jou:

Hoe komt er grondwater in de kelder?

Grondwater is een constante aanwezigheid onder de grond. Echter, na een periode van intense regenval, neemt het grondwaterniveau toe.

Dit verhoogde niveau kan door verschillende kieren en openingen binnendringen, vanwege de verhoogde druk van het grondwater.

Wat betekent water in de kelder?

Water in de kelder ontstaat vaak door een samenspel van constructieproblemen en een verhoogd grondwaterniveau. De muren van de kelder zijn meestal niet ontworpen om voortdurend tegen de druk van grondwater bestand te zijn, vooral niet als er scheuren ontstaan als gevolg van een verzakking.

Hoe water uit de kelder halen?

Voor het legen van een ondergelopen kelder is een dompelpomp de beste keuze. Deze pomp is volledig waterdicht en kan daarom ondergedompeld worden. Ze zuigt het water uit de kelder op en voert het af naar het riool of de tuin.

Vochtige kelder

Water in de kelder verwijderen: vergelijk offertes en specialisten

Als je te maken hebt met water in de kelder, is het van groot belang om snel actie te ondernemen. Vraag en vergelijk vrijblijvend offertes van verschillende specialisten om de juiste oplossing te vinden voor jouw situatie.

Op die manier kun je de wateroverlast zo snel mogelijk effectief aanpakken en verdere schade voorkomen. Neem vandaag nog de eerste stap naar een droge en veilige kelder.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.