Condensatievocht: gevolgen en hoe zelf bestrijden?

Condensatievocht in de woning kan voor heel wat onaangename gevolgen voor de gezondheid zorgen en is dus zeker noodzakelijk. Ontdek hier de oorzaken, gevolgen en hoe dit type vocht bestreden kan worden.

Prijs behandeling condensatievocht

Vochtbehandeling Richtprijs
Luchtroosters Tussen €75 en €125 per m²
Ventilatiesystemen Tussen €2.500 en €7.000

Ontvang gratis offertes van vochtbestrijders uit je regio

Wat is condensatievocht?

Condensatievocht: wat is het?

Condensatievocht is op zich een natuurlijk proces. Het ontstaat ten gevolge van de handelingen die we allemaal in de woning uitvoeren zoals koken, het drogen van de was binnenshuis,…. maar evengoed door onze aanwezigheid in huis. Alleen al bij het ademen en natuurlijk ook door zweten komt vocht bij, en deze vochtige lucht stapelt zich op in onze woning.

Condensatievocht komt het meest voor in die ruimtes waar de luchtvochtigheid op zich al hoog is. De meest voorkomende plekken zijn zodoende dus ook de keuken en de badkamer. Als deze ruimtes niet of onvoldoende geventileerd worden, dan zal het proces van condensatie plaatsvinden en dat willen we ten allen prijze vermijden.

Er is sprake van condensatievocht wanneer je in je woning deze zaken opmerkt:

 • de terugkerende vorming van druppels op de ramen en muren
 • de vorming van vochtcirkels op de ramen
 • vochtig wordende muren, meubels, kledij, boeken,…
 • een uigesproken muffe geur in de woning die je niet kwijt raakt door het raam vaak open te zetten.
 • de vorming van schimmel op de muren, vensters, kasten, onder de zetels, het bed, op de kledij, op boeken,..
 • de aanwezigheid van ongedierte zoals kleine insecten, huiszwam,…
 • lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, pijn aan de gewrichten,…

Wat zijn de gevolgen van condensatievocht?

De gevolgen van condensatievocht voor de woning kunnen op termijn desastreus zijn als je er niets aan doet.

Gevolgen op je woning

Doe je niets om het condensatievocht te bestrijden, dan zullen de muren en wanden in je woning steeds meer vocht gaan opnemen. Op muren die vochtig worden, zullen na verloop van tijd schimmels groeien en dit kan leiden tot een muffe onaangename geur in de woning.

Problemen met condensatievocht zijn altijd een teken dat je onvoldoende ventileert in de woning of dat u te kampen hebt met koudebruggen ten gevolge van onderbrekingen in de isolatie.
Het is hoe dan ook nefast voor de constructie van het huis. Onnodig te zeggen wellicht dat u dit moet bestrijden. Op termijn zal het zeker voor een waardevermindering van je woning zorgen als je er niets aan doet!

Gevolgen op je gezondheid

Gevolgen condensatievocht op gezondheid

Condensatievocht maakt het huis niet alleen op termijn letterlijk kapot, maar het is ook nog eens erg nadelig voor de gezondheid van de bewoners. Wordt het niet op regelmatige basis of onvoldoende afgevoerd, dan slaat het neer op de muren en de aanwezige voorwerpen in de woonst. Vocht dat zich op het pleisterwerk en de muren zet, kan leiden tot een waar netwerk van schimmels waaronder de gevreesde zwarte schimmel. Deze schimmelsoort kan uitgroeien tot huiszwam, en als die in je woning begint te groeien beginnen de problemen pas. Huiszwam kan leiden tot volgende gezondheidsproblemen:

 • geïrriteerde ogen en sinussen
 • niesbuien en een geprikkelde keel
 • zware ademhalingsproblemen
 • hoofdpijn
 • misselijkheid en braken
 • slaapproblemen

Hoe kun je condensatievocht bestrijden?

Uiteraard is wat wij hierboven schetsen maar het doemscenario. Gelukkig is dit probleem om zich wanneer je er tijdig bij bent relatief eenvoudig aan te pakken. Toch vergt de bestrijding van condensatievocht het nodige denkwerk en moet je het grondig doen. Dit doe je door:

 1. voldoende schone en frisse lucht in de woning te laten komen. De meest eenvoudige oplossing is natuurlijk geregeld het raam open te zetten, maar dat is lang niet altijd voldoende.
 2. Bij kleine vochtproblemen van niet-structurele aard kan het plaatsen van vochtvreters een (gedeeltelijke) oplossing bieden. Let wel: als er echt sprake is van een probleem met condensatievocht dat blijft duren zullen vochtvreters maar een lapmiddel zijn. Vochtvreters die bij grote problemen in de hele woning overal geplaatst worden kunnen wel een indicatie geven waar het probleem het grootst is.
 3. Om je woonst op systematische wijze van schone droge lucht te voorzien, is het wellicht nuttig en nodig om te voorzien in een ventilatiesysteem. Afhankelijk van het type van woning en systeem van ventilatie kan je kiezen voor ventilatie op natuurlijke of mechanische wijze. Het kan hierbij gaan om muur-, plafond- buis- of inline ventilatoren.
 4. Het aanbrengen van luchtroosters op de juiste plaatsen in de woning kan eveneens een bijdrage bieden tot het oplossen van het probleem.
 5. De woning (opnieuw) isoleren.

ventilatie als oplossing voor condensatievocht

Ventilatie is van het allergrootst belang bij het bestrijden van condensatievocht, en dit voor wel twee redenen

 • Koudebruggen: koudebruggen spelen een niet te onderschatten rol. Worden de koudebruggen bij een te hoge luchtvochtigheid in de woning onoordeelkundig geïsoleerd, dan kan dit ertoe leiden dat het probleem zich gewoon naar andere plaatsen in het huis verplaatst.Er is maar één oplossing: goed en oordeelkundig ventileren om zo het condensatievocht in de woning te bestrijden.
 • Ventileren is niet hetzelfde als verluchten: U denkt misschien dat het volstaat om regelmatig het raam open te zetten. Dan kan natuurlijk geen kwaad maar let op: ventileren is niet hetzelfde als verluchten. Ventileren is het voortdurend verversen van de binnenlucht. Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde binnenlucht naar buiten gaat en (minder vervuilde) buitenlucht naar binnen komt. Verluchten doet men door ramen of deuren tijdelijk open te zetten en is een aanvulling op ventileren. Verluchten is bijvoorbeeld nuttig na het poetsen.

Bestrijd condensatievocht met dit stappenplan

Bij de aanpak van condensatievocht in de woning speelt niet alleen het financiële plaatje mee. Om het probleem echt grondig aan te pakken, moet bekeken worden het het gaat om vocht in de volledige woning dan wel in een aantal ruimtes. Dit zal bepalen of er al dan niet ingrijpende renovatiewerken moeten gebeuren.
Kiest u voor hulp van buitenaf, dan zal deze professional bij u langskomen om vast te stellen welke toestellen eventueel nodig zijn. Dit zijn de stappen die hij zal uitvoeren:

 • Het opmeten van de luchtvochtigheid in de woning in de verschillende kamers en ruimtes.
 • Op basis van deze metingen wordt bepaald of u nood hebt aan een centraal of decentraal ventilatietoestel.
 • naargelang het gaat om nieuwbouw of renovatie zal de vakman verder bepalen of er ingrijpende veranderings- of renovatiewerken nodig zijn om het probleem van condensatievocht tot in de wortels aan te pakken.

Condensatievocht of toch een ander vochtprobleem?

Het is hoe dan ook bij vochtproblemen belangrijk om eerst en vooral het juiste soort van vochtprobleem vast te stellen. Inderdaad, condensatievocht gaat vaak gepaard met het probleem van doorslaand vocht of opstijgend vocht. U mag deze niet met elkaar verwarren, want elk van deze problemen kent zijn eigen oorzaken en moet ook op een andere manier opgelost worden.
De gouden tip is dan ook om bij grote vochtproblemen de raad van een vakman in te roepen, want bij een verkeerde aanpak kan je meer kwaad dan goed doen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.