Vochtplekken: herkennen, oorzaken en verwijderen

Er was eens een klein huisje met spierwitte muren en een leuke vloer. De bewoners leefden er gelukkig tot ze op een dag vochtplekken op de muren en vloeren opmerkten.

Klinkt bovenstaande situatie je bekend in de oren? Hoe onschulding ze soms op het eerste zicht lijken. Vochtplekken zijn schadelijk, voor je huis en je gezondheid. Snelle oplossingen zijn noodzakelijk.

Wil je zelf aan de slag? Of wil je advies en hulp van een vochtexpert? Stel je vragen en ontvang prijzen op maat via onze offertepagina.

Vochtplekken verwijderen: prijzen

De prijs om vochtplekken te verwijderen hangt af van de oorzaak van het probleem en de techniek die gebruikt wordt om het te behandelen.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van veel toegepaste vochtbehandelingstechnieken. Verder in het artikel bespreken we elke behandeling meer uitgebreid.

Vochtbehandeling Richtprijs
Muren injecteren € 100 per lopende meter
Muren onderkappen € 100 per lopende meter
Carebrick € 115 per m2
Hydrofuge gevel ca. € 8 – 12 per m2
Vochtwerende verf ca. € 15 – 40 per m2
Nieuwe gevelbekleding prijs op maat
Ventilatie ca. 3.000 – 8.000
Isolatie ca. 15 per m2

Tip: De kosten voor het behandelen van vochtplekken stijgen naarmate een vochtprobleem langer onbehandeld blijft. Het is dus belangrijk om hier zo vroeg mogelijk bij te zijn en in te grijpen.

Premies vochtbestrijding

Je maakt aanspraak op premies voor vochtbestrijding als je last hebt van opstijgend vocht, water in de kelder of een ander vochtprobleem.

Zo kan je onder meer de overkoepelende renovatiepremie aanvragen. Onder deze subsidie vallen ook werken die te maken hebben met het oplossen van vochtproblemen. Denk dan aan het behandelen van muren tegen opstijgend vocht en het impregneren van gevel en muren. Afhankelijk van je inkomen bedraagt deze renovatiepremie 20 tot 30 % van het totale factuurbedrag.

Sommige gemeenten en steden bieden ook eigen premies aan.

Meer weten? Check zeker het artikel over premies vochtbestrijding om je voldoende te informeren.

Waar vochtplekken zichtbaar?

De plek waar de vochtplekken zichtbaar zijn, kan je veel zeggen over het onderliggende probleem. Meestal tref je vochtplekken aan op de muur, het plafond en in de badkamer.

Vochtplekken muur

Vochtplekken op het grondniveau worden vaak veroorzaakt door opstijgend vocht. In vochtige periodes zoals herfst en winter kan het grondwater onder hoge druk staan. Daardoor wordt het vocht tegen de fundering aangedrukt.

Het water kan geabsorbeerd worden als de fundering niet helemaal vochtwerend is en zich vervolgens over de rest van je woning verspreiden.

Vaak is de beste optie om de vochtige muren met een vochtwerend middel te injecteren. Om zo het vocht in de binnenmuren tegen te gaan. Komt het vocht vanuit de kelder? Dan zijn onder meer kelderdrainage en kelderbekuiping een optie.

Vochtplekken plafond

Vochtplekken in het plafond kunnen veroorzaakt worden door een lek, regenschade of een permanente hoge luchtvochtigheid in huis.

Zijn de vochtplekken vooral aanwezig in het midden van het plafond? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een lek. Vochtplekken die voornamelijk zichtbaar zijn op de hoeken en randen worden doorgaans veroorzaakt door regenschade.

Vochtplekken badkamer

In de badkamer worden vochtplekken vaak veroorzaakt door onvoldoende verluchting en ventilatie.

Doordat de waterdamp onvoldoende weg kan, ontstaan er na verloop van tijd vochtige plekken en schimmels op voegen en siliconen.

vochtplekken in de badkamer

Hoe herken je vocht op muren of vloer?

Vochtplekken kunnen onderverdeeld worden in twee categorieën:

 1. Eerst en vooral heb je “nieuwe” vochtplekken. Die vlekken ontstaan meestal nadat de muur kortstondig nat is geweest door een lek of waterinfiltratie. Wees gerust: bij een snelle behandeling hebben deze plekken geen zware gevolgen op je woningstructuur of gezondheid.
 2. Daarnaast heb je schimmels die eruitzien als kleine bruinachtige vlekken, en die de weerspiegeling zijn van een duidelijk vochtprobleem. De oorzaken van schimmels zijn divers gaande van waterinfiltratie tot condensatievocht. Witte schimmelplekken, ook wel salpeter genoemd, zijn daarentegen veelal het gevolg van opstijgend vocht.

Waar komen vochtplekken tevoorschijn?

Vochtplekken kunnen overal in je woning binnendringen.

 • Vochtplekken plafond: meestal het gevolg van een waterlek of waterinfiltratie.
 • Vochtplekken grondniveau: ontstaan door een overstroming, infiltratieprobleem of opstijgend vocht.
 • Vochtplekken muren: ontstaan door condensatievocht, doorslaand vocht of opstijgend vocht.

Hoe vochtplekken verwijderen?

Vochtplekken muur

Vocht verwijderen op grondniveau

Vochtbehandeling Richtprijs
Muurinjectie €100 per lopende meter
Muur onderkappen €100 per lopende meter
Carebrick €115 per m²

Vochtplekken op grondniveau zijn te wijten aan opstijgend vochtproblemen. Deze vochtplekken kunnen op drie manieren behandeld worden:

 • Muurinjectie: een vochtwerende gel wordt in de muur geïnjecteerd en droogt het vocht in de desbetreffende muur uit. De prijs voor het injecteren van de muren bedraagt zo’n € 100 per m².
 • Muur onderkappen: bij deze behandeling wordt de muur opgeheven zodoende een vochtwerende laag te kunnen plaatsen. De prijs bedraagt hier eveneens zo’n € 100 per lopende meter.
 • Carebrick: deze behandeling bestaat erin een keramische koker te plaatsen in de muur. Via de koker komt er lucht in de muur terecht die ervoor zorgt dat het vocht verwijderd kan worden. De prijs voor deze vochtbehandeling is iets duurder en bedraagt minimum € 115 per m².

Vochtplekken verwijderen op muren

Bevinden de vochtplekken zich onderaan de muren, dan kan dit te wijten zijn aan doorslaand vocht.

Vochtbehandeling Richtprijs
Hydrofuge ca. € 8 – 12 per m²
Vochtwerende verf ca. € 15 – 40 per m²
Nieuwe gevelbekleding prijs op maat
Ventilatie ca. € 3.000 – 8.000
Isolatie ca. € 15 per m²

Doorslaand vocht kan eenvoudig vermeden worden mits het gebruik van de juiste vochtbehandeling:

 • Hydrofuge gevel: De buitenmuren worden geïmpregneerd met een vochtwerende vloeistof. De richtprijs ligt tussen de € 8 en 12 per m².
 • Vochtwerende verf: Je kan ook beslissen om je gevel te schilderen met een vochtwerende verf. Deze vind je in een doe-het-zelf zaak aan prijzen tussen de € 15 en 40 per m².
 • Nieuwe gevelbekleding: Door je gevel opnieuw te bekleden, kan je ook de thermische isolatie verbeteren. Een goede isolatie biedt namelijk de perfecte bescherming tegen koudebruggen. De prijzen variëren naargelang het type gevel- en eventuele isolatiemateriaal.

Ligt condensatievocht aan de oorzaak van het probleem, dan bestaan er voor dit vochtprobleem nog een aantal afzonderlijke technieken om de vochtplekken te verwijderen en te behandelen.

 • Ventilatie: vocht dat een kamer binnendringt, moet naar buiten afgevoerd kunnen worden. Een correcte ventilatie is in ruimtes als de badkamer absoluut noodzakelijk. Een mechanisch ventilatiesysteem biedt de oplossing. Let wel op: deze systemen kosten al snel zo’n € 3000 à 8000.
 • Isolatie: Condens kan ook ontstaan in ruimtes die slecht geïsoleerd zijn. Wil je bepaalde kamers opnieuw isoleren? Het prijskaartje schommelt gemiddeld rond de € 15 per m². De prijs kan verschillen afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de isolatiemethode.

Vochtplekken plafond verwijderen

Vochtplekken plafond

Vochtplekken op het plafond ontstaan door waterinfiltratie of condensatievocht. De toegepaste vochtbehandelingen zijn dus gelijkaardig aan reeds eerdere vermelde oplossingen.

Let op: ook een beschadigde dakgoot kan aan de oorzaak liggen van een vochtplek in het plafond. In dat geval is het noodzakelijk om je dakgoot zo snel mogelijk te herstellen.

Eens het vocht verwijderd, dien je uiteraard ook nog de plekken te verwijderen. Dat kan je gewoonlijk eenvoudig door nieuw behang of door de vochtplekken te overschilderen.

Hoe vochtplekken verwijderen na behandeling?

Na een vochtbehandeling zijn er vaak nog sporen zichtbaar van de vochtplekken. Graag wil je ze verwijderen om je interieur weer proper en in orde te krijgen.

Muur schoonmaken

In eerste instantie moet je de beschadigde muurafwerking verwijderen, zoals aangetaste verf, pleisterwerk of behangpapier. Zit er schimmel op of rond de vochtplek? Behandel die dan eerst met een anti-schimmelmiddel.

Vochtproblemen leiden tot schade aan de muren. Barsten kun je bijvoorbeeld wegwerken met plamuurmiddel. Na de vochtplekken op de muur schoon te maken, kan je ze weer mooi afwerken.

Vochtplekken overschilderen

Vochtplekken zijn overschilderbaar van zodra je het onderliggende probleem hebt opgelost en de muur of het plafond droog en schoon is.

Eerst breng je een laag voorstrijk of primer aan om ervoor te zorgen dat de verf goed blijft zitten. Voorstrijk zorgt ervoor dat de vochtplekken niet weer door het schilderwerk heen komen.

Vochtplekken behandelen: zelf of laten doen

Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van vochtplekken. Afhankelijk van het precieze probleem kun je ervoor kiezen om vochtplekken zelf te behandelen of om dit over te laten aan een expert.

Optie: zelf doen

Er bestaan verschillende middelen op de markt waarmee je zelf vochtplekken weg kan werken. Door de werken uit te laten voeren door een vochtspecialist ben je wel zeker dat het onderliggende probleem ook wordt opgelost. En het probleem dus niet terugkeert.

Optie: Doe beroep op een vochtspecialist

Vochtbestrijders beschikken over de nodige kennis en ervaring om je vochtprobleem op te lossen. Je muren en plafonds worden bovendien direct professioneel afgewerkt, zodat je woning er weer als nieuw uitziet.

Vind en vraag direct een offerte aan bij een vochtspecialist bij jou in de buurt via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.