Vochtplekken: herkennen, oorzaken en verwijderen

Op zoek naar de verborgen oorzaken van vochtproblemen in je huis? Ontdek waar deze problemen zich manifesteren en hoe je ze effectief kunt aanpakken.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Waar komen vochtplekken tevoorschijn?

Vochtplekken zijn een veelvoorkomend probleem in huizen en kunnen op verschillende plaatsen verschijnen, zoals muren, plafonds en badkamers. Hier bespreken we waar ze zich manifesteren en wat de mogelijke oorzaken zijn.

Vochtplekken muur

Vochtsporen op muren manifesteren zich doorgaans laag aan de muur, tot ongeveer een meter hoogte, en wijzen op opstijgend vocht, vooral in oudere huizen.

Dit treedt op wanneer bouwmaterialen vocht absorberen uit de grond. Zelfs houten plinten op grondniveau kunnen aangetast zijn. Deze problemen kunnen zich zowel aan de binnen- als buitenkant van de muur voordoen.

Vochtplekken plafond

Vochtplekken op het plafond hebben iets andere kenmerken dan die op de muur. Plafondplaten en -panelen van hout, of andere absorberende materialen kunnen gaan zwellen en schimmelranden ontwikkelen als ze vocht absorberen.

Bij kunststof platen ontstaan er bubbels met schimmel op de buitenlaag. Deze vochtplekken kunnen worden veroorzaakt door doorslaand vocht of condensatievocht.

Vochtplekken badkamer

In de badkamer zie je vaak condensvlekken. Ze ontstaan als er onvoldoende luchtcirculatie is tijdens het douchen en andere activiteiten.

Goede ventilatie is essentieel, niet alleen om condensatie te vermijden, maar ook om schimmelvorming en nare geurtjes tegen te gaan.

Vind een ervaren en erkende vochtexpert

Hoe herken je vocht op muren of vloer?

Laten we dit dringende vraagstuk verkennen: hoe herken je vocht op muren of vloeren? Vochtproblemen zijn vervelend en schadelijk, maar we houden het praktisch en beknopt.

Vocht op de muren

Dit is de plek waar vochtproblemen vaak als eerste zichtbaar worden:

 • Loskomend behangpapier of afbladderende verf: wanneer jouw behang begint los te komen of de verf begint af te bladderen, kan dit wijzen op vocht in de muur.
 • Verkleuring en afbrokkelend pleisterwerk: als het pleisterwerk op je muur begint te verkleuren, af te brokkelen of er gewoon niet gezond uitziet, kan dit een indicator zijn van vochtproblemen.
 • Schimmelvorming: schimmel gedijt goed in vochtige omgevingen en veroorzaakt vaak donkere vlekken op muren.
 • Witte vlekken of zoutkringen op de muur: die witte uitslag is vaak het gevolg van zouten in het vocht en kan een duidelijk teken zijn van een vochtprobleem.
 • Onaangename geuren: als je een muffe, onfrisse geur in de kamer ruikt, kan vocht de bron zijn.
 • Loskomende plinten of beschadigingen aan houten elementen: vocht kan hout aantasten, waardoor plinten breken of loskomen.
Vocht op de muren.

Vocht op de vloer

Als het om vloeren gaat, zijn er enkele aanwijzingen dat vocht wellicht een probleem vormt:

 • Loskomende plinten: vooral als dit op meerdere plekken gebeurt, kan het wijzen op vochtoverlast.
 • Schade of verkleuring van vloermaterialen: vocht kan schade aan vloermaterialen veroorzaken, wat zich kan uiten in vlekken of verkleuring.
 • Vochtdruppels in de hoeken van de kamer: als je waterdruppels op de vloer ziet, is dat een duidelijk teken van een vochtprobleem.
 • Een stijgende energie- en waterrekening: als je merkt dat je energie- en waterkosten toenemen zonder een duidelijke reden, kan dit wijzen op een verborgen vochtprobleem.
Verkleuring van een houten vloer door vochtproblemen.

Vochtplekken verwijderen: prijzen 2024

De prijzen variëren afhankelijk van het type vochtprobleem en de gekozen methode. Hier is een overzicht van de gemiddelde prijzen voor vochtbestrijding in 2024.

Type vochtprobleemMethodeGemiddelde prijs*
Opstijgend vochtInjecteren of onderkappenVanaf € 100 per lopende meter
Doorslaand vochtImpregneren of verven€ 8 – € 45 per m²
CondensatievochtVentilatiesysteemVanaf € 350
Vochtige kelderKelderdichting of bekuiping€ 15 – € 200 per m²
*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw

Deze prijzen zijn indicatief en kunnen anders zijn voor jouw specifieke situatie

Overweeg professionele offertes aan te vragen om een nauwkeurige schatting te krijgen voor jouw vochtbestrijdingsbehoeften in 2024.

Premies vochtbestrijding

Vochtbestrijding kan een kostbare aangelegenheid zijn. Gelukkig zijn er financiële hulpmiddelen beschikbaar voor wie vochtproblemen wil aanpakken.

Hier is een kort overzicht van de premies en subsidies die je in 2024 kunt aanvragen.

 1. Mijn VerbouwPremie
  • Beschikbaar sinds 1 oktober 2022.
  • Dekking tot 50% van je totale investering.
  • Geldt voor verschillende soorten vochtbestrijdingswerken.
  • Doorgaans toegankelijk voor eigenaar-bewoners met een lager of gemiddeld inkomen, evenals verhuurders aan sociaal verhuurkantoren (SVK).
  • Vereisten variëren per type vochtbestrijding.
  • Online aanvragen via het digitaal loket, uiterlijk 2 jaar na de laatste factuur.
  • Inkomensgrenzen geïndexeerd sinds 2023.
 2. Gemeentelijke en stedelijke premies
  • Verschillen per locatie.
  • Controleer bij je lokale overheid voor beschikbare premiebedragen en voorwaarden.

Meestal vraag je deze premies pas aan na het voltooien van vochtbestrijdingswerken. Samenwerken met een professionele vochtbestrijder is aan te raden. Zij bieden de juiste aanpak en helpen bij aanvragen en premie-informatie.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Hoe vochtplekken verwijderen?

Vochtplekken in huis, op locaties zoals muren en plafonds, vereisen een doeltreffende behandeling. Hier bespreken we de mogelijke oorzaken van vochtplekken en de methodes om ze te verwijderen.

Vocht verwijderen op grondniveau

Laten we beginnen met vochtproblemen op grondniveau, waar vochtplekken zich onderaan de muren kunnen manifesteren. Deze vochtproblemen kunnen worden aangepakt met verschillende methodes.

Muurinjectie

Bij vochtplekken die veroorzaakt worden door opstijgend vocht, is muurinjectie een veelgebruikte oplossing. Hierbij worden gaten in de aangetaste muur geboord, waarin vochtwerende substanties worden ingespoten. Dit creëert een vochtbestendige laag in de muur en herstelt de schade.

Muur onderkappen

Een drastische, maar effectieve methode voor grote renovaties is het onderkappen van muren. Hierbij worden de muren letterlijk opgetild om een vochtwerende laag te plaatsen. Deze techniek wordt vooral toegepast bij ernstige vochtproblemen.

Het onderkappen van een muur voor vocht tegen te gaan.

Carebrick

Een alternatieve aanpak voor opstijgend vocht is het gebruik van Carebrick-elementen. Deze keramische kokers worden in de vochtige muren geplaatst, waardoor lucht in de muur komt. Dit leidt tot een koudebrug waar het vocht naartoe trekt en vervolgens wordt afgevoerd.

Ontvang gratis offertes

Vochtplekken verwijderen op muren

Vochtplekken op muren kunnen ook verschijnen op andere locaties dan grondniveau. Ze kunnen te wijten zijn aan doorslaand vocht of condensatievocht, wat verschillende oplossingen vereist.

Hydrofuge gevel

Doorslaand vocht, waarbij regenwater de buitenmuren binnendringt, kan worden aangepakt door de gevel te impregneren met een transparant product dat de muur waterdicht maakt. Dit voorkomt vochtplekken en mosvorming op de gevel.

Vochtwerende verf

Een andere oplossing tegen doorslaand vocht is het aanbrengen van vochtwerende verf op de buitenmuur. Deze preventieve maatregel beschermt tegen vochtinfiltratie en geeft de gevel een nieuwe uitstraling.

Nieuwe gevelbekleding

Bij ernstig doorslaand vocht en een verslechterde gevel kan het vervangen van gevelbekleding met materialen zoals crepi, steenstrips of hout een effectieve oplossing zijn. Hiermee kun je ook gelijk isolatie toevoegen voor meer duurzaamheid.

Ventilatie

Om te voorkomen dat warme lucht condenseert op koude oppervlakken, zoals muren, is goede ventilatie de sleutel. Mechanische ventilatiesystemen zorgen ervoor dat vocht tijdig wordt afgevoerd en dragen bij aan schonere lucht in je huis. Zo voorkom je niet alleen vochtproblemen, maar ook onaangename geurtjes en schimmelgroei.

Isolatie

Vochtplekken op koudebruggen in muren kunnen worden voorkomen door te investeren in isolatie. Goede isolatie zorgt ervoor dat er geen condensatie optreedt op deze koude oppervlakken.

Vochtplekken plafond verwijderen

Vochtplekken op het plafond kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals lekkages, doorslaand vocht of condensatie. Het verwijderen van deze plekken is van vitaal belang om verdere schade te voorkomen.

 1. Identificeer de oorzaak: ontdek wat de vochtplekken veroorzaakt, zoals een lekkend dak, een defecte dakgoot of doorslaand vocht.
 2. Repareer de oorzaak: herstel de onderliggende oorzaak, zoals het repareren van een lekkend dak of een defecte leiding.
 3. Behandel de vochtplekken: verwijder beschadigde afwerking, behandel schimmel met een antischimmelmiddel en herstel de plafondafwerking.
 4. Overweeg preventie: denk aan preventieve maatregelen, zoals verbeterde ventilatie en isolatie om toekomstige problemen te voorkomen.
Vochtplekken op het plafond.

Hoe vochtplekken verwijderen na behandeling?

Na de behandeling van vochtproblemen kunnen er nog zichtbare sporen van vochtplekken overblijven. Het is essentieel om deze te verwijderen en je interieur weer in topvorm te brengen. Hier zijn twee opties om dit aan te pakken.

Muur schoonmaken

 1. Identificeer de schade: verwijder beschadigd behang, pleisterwerk of verf op de muur, dit onthult de vochtplek en eventuele schimmel.
 2. Schimmelbehandeling: als er schimmel aanwezig is, behandel deze dan met een antischimmelmiddel.
 3. Schoonmaakproces: maak de vochtplek schoon met een mengsel van 9 delen water en 1 deel bleekmiddel.
 4. Herstel de muur: gebruik plamuurmiddel om eventuele barsten en scheuren in de muur te repareren.

Vochtplekken overschilderen

 1. Voorbereiding: nadat je de vochtplekken hebt geïdentificeerd en behandeld, is het tijd om de muur opnieuw te schilderen.
 2. Primer: breng een vochtbestendige primer aan op de vochtplek.
 3. Verfsysteem: gebruik een kwaliteitsverf die geschikt is voor vochtige omstandigheden.
 4. Controleer regelmatig: blijf de vochtplek in de gaten houden om er zeker van te zijn dat het probleem niet terugkeert.

Vraag je gratis vochtdiagnose

Ook interessant voor jou:

Hoe krijg je vochtplekken uit hout?

 • Strijken: leg een oude handdoek op het vochtige hout en strijk voorzichtig met een lage stand, herhaal 3 – 4 minuten tot de vochtplekken verdwijnen.
 • Zout: meng 1 theelepel zout en 1 eetlepel water, wrijf dit op het hout totdat de plekken verdwijnen.
 • Olie en azijn: meng (sla)olie en schoonmaakazijn, wrijf krachtig in de richting van de houtnerf om vochtplekken te verwijderen.

Wat zijn vochtplekken?

Vochtplekken zijn kleine bruine vlekken op muren, ontstaan door waterproblemen. Ze leiden tot schimmel, onaangename geuren en komen voor op het onderste deel van muren bij ramen.

Vochtplek op de muur behandelen.

Vochtplekken in huis behandelen: zelf of laten doen?

Wanneer je vochtplekken in huis ontdekt, sta je voor de keuze: zelf behandelen of een vochtspecialist inschakelen? Hier volgt een beknopte gids om je te helpen beslissen.

Optie 1: zelf doen

Kleine oppervlakkige problemen kun je wellicht zelf aanpakken. Maar pas op, diepere, structurele vochtproblemen vergen expertise voor duurzame resultaten.

Optie 2: doe beroep op een vochtspecialist

Voor diepgaande oorzaken heb je een vochtspecialist nodig. Ze bieden expertise en blijvende oplossingen. Voorkom toekomstige zorgen. Vul het formulier in en ontvang gratis offertes op maat van ervaren vochtexperts.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.