Vochtplekken: diagnose en mogelijke oplossingen

Er was eens een klein huisje met spierwitte muren en een uniforme vloer. De bewoners leefden er een gelukkig leven toen één van hen op een dag vochtige plekken op de muren en vloeren van het huis opmerkte.

Doet dit scenario je denken aan een verhaal? Begrijp me niet verkeerd, daar gaat het helemaal niet om, maar om een alledaagse realiteit die door een groot deel van de bevolking wordt ervaren.

Hoe herken je vocht op je muur of vloer?

Vochtplekken kunnen onderverdeeld worden in twee categorieën:

 1. Eerst en vooral heb je “nieuwe” vochtplekken. Deze vlekken ontstaan meestal nadat de muur kortstondig nat is geweest door een lekkage of waterinfiltratie. Wees gerust: bij een snelle behandeling hebben deze plekken geen zware gevolgen op je woningstructuur of gezondheid.
 2. Daarnaast heb je ook nog schimmels die eruitzien als kleine bruinachtige vlekken, en die de weerspiegeling zijn van een duidelijk vochtprobleem. De oorzaken van schimmels kunnen divers zijn, gaande van waterinfiltratie tot condensatievocht. Witte schimmelplekken, ook wel salpeter genoemd, zijn daarentegen veelal het gevolg van opstijgend vocht.

Waar komen vochtplekken tevoorschijn?

Vochtplekken kunnen overal in je woning binnendringen.

 • Zo heb je vochtplekken op het plafond die meestal het gevolg zijn van een waterlek of een waterinfiltratie.
 • Vochtplekken op grondniveau ontstaan ten gevolge van een overstroming, infiltratieprobleem of opstijgend vocht.
 • Vochtplekken op de muren die dan op hun beurt ontstaan ten gevolge van condensatievocht, doorslaand vocht of opstijgend vocht.

Hoe vochtplekken verwijderen?

Vochtplekken: waar komen ze tevoorschijn?

Vocht verwijderen op grondniveau

Vochtbehandeling Richtprijs
Muurinjectie €100 per lopende meter
Muur onderkappen €100 per lopende meter
Carebrick €115 per m²

Vochtplekken op grondniveau zijn te wijten aan opstijgend vochtproblemen. Deze vochtplekken kunnen op drie manieren behandeld worden:

 • Muurinjectie: een vochtwerende gel wordt in de muur geïnjecteerd en droogt het vocht in de desbetreffende muur uit. De prijs voor het injecteren van de muren bedraagt zo’n € 100 per m².
 • Muur onderkappen: bij deze behandeling wordt de muur opgeheven zodoende een vochtwerende laag te kunnen plaatsen. De prijs bedraagt hier eveneens zo’n € 100 per lopende meter.
 • Carebrick: deze behandeling bestaat erin een keramische koker te plaatsen in de muur. Via de koker komt er lucht in de muur terecht die ervoor zorgt dat het vocht verwijderd kan worden. De prijs voor deze vochtbehandeling is iets duurder en bedraagt minimum € 115 per m².

Vochtplekken verwijderen op de muren

Bevinden de vochtplekken zich onderaan de muren, dan kan dit te wijten zijn aan doorslaand vocht.

Vochtbehandeling Richtprijs
Hydrofuge +- €8 à €12 per m²
Vochtwerende verf +- €15 à €40 per m²
Nieuwe gevelbekleding prijs op maat
Ventilatie +- €3.000 à €8.000
Isolatie +- €15 per m²

Doorslaand vocht kan éénvoudig vermeden worden, mits het gebruik van de juiste vochtbehandeling:

 • Hydrofuge gevel: de buitenmuren worden geïmpregneerd met een vochtwerende vloeistof. De richtprijs ligt tussen de € 8 en € 12 per m².
 • Vochtwerende verf: Je kan ook beslissen om zelf je gevel te schilderen met een vochtwerende verf. Deze kan je terugvinden in een doe-het-zelf zaak aan prijzen liggend tussen de € 15 en € 40 per m².
 • Nieuwe gevelbekleding: Door je gevel opnieuw te bekleden, kan je ook de thermische isolatie verbeteren. Een goede isolatie biedt namelijk de perfecte bescherming tegen koudebruggen.

Ben je echter het slachtoffer van condensatievocht, dan bestaan er voor dit vochtprobleem nog een aantal afzonderlijke vochtbehandelingen.

 • Ventilatie: vocht die een kamer binnendringt, moet naar buiten afgevoerd kunnen worden. Een correcte ventilatie is in ruimtes als de badkamer dus ook noodzakelijk. Een mechanisch ventilatiesysteem is dan de oplossing. Let wel op dat deze systemen snel zo’n € 3000 à € 8000 kunnen kosten.
 • Isolatie: Condensatie kan ook ontstaan in ruimtes die slecht geïsoleerd zijn. Wil je bepaalde kamers opnieuw isoleren? Het prijskaartje hiervoor ligt meestal rond de € 15 per m². Deze prijs kan echter verschillende afhankelijk van het isolatiemateriaal en de isolatiemethode.
Ontvang gratis advies van onze vochtexperts

Vul ons adviesformulier in

Vochtplekken verwijderen op het plafond

Vochtplekken op het plafond

Vocht op het plafond ontstaat eveneens door waterinfiltratie of condensatievocht. De toegepaste vochtbehandelingen zijn dus gelijkaardig aan bovenvernoemde oplossingen.

Let op dat een beschadigde dakgoot ook aan de oorzaak kan liggen van vocht in het plafond. In dit geval is het noodzakelijk om je dakgoot zo snel mogelijk te herstellen.

Eens het vocht verwijderd is, dien je uiteraard ook nog de vlekken te verwijderen. Dit kan je gewoonlijk éénvoudig door nieuw behang of een nieuw verflaag op je muren of plafond aan te brengen.