Kelderzwam verwijderen: hoe herkennen en bestrijden?

Kelderzwam kan een ware last vormen in je huis. Om verdere schade te voorkomen, is het essentieel om deze schimmel te herkennen, te bestrijden en te verwijderen. Een vochtprobleem is vaak de oorzaak van de aanwezigheid van kelderschimmel. Daarnaast kan het nodig zijn om aangetast hout te verwijderen en eventueel een beroep te doen op je verzekering. In dit artikel zullen we ontdekken hoe je dit kunt aanpakken.

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals

Hoe ontstaat kelderzwam?

Kelderzwamvorming wordt vooral veroorzaakt door vochtproblemen in de kelder. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • Sijpelend water dat de kelder binnenkomt.
 • Grondwater dat door de keldermuren sijpelt.
 • Een lek in de kelder.
 • Condensatieproblemen.

Een gebrek aan ventilatie in de kelder speelt ook een rol, omdat dit kan leiden tot een hoge luchtvochtigheid, wat bevorderlijk is voor de groei van deze schimmel. Kelderzwam groeit vooral op vochtig hout en andere organische materialen.

Kelderzwam

Wat is het verschil tussen kelderzwam en huiszwam?

De kelderzwam en de huiszwam onderscheiden zich door verschillende kenmerken. Zo heeft de kelderzwam een volledig bruine kleur en wordt hij gekenmerkt door een waaierpatroon van sporen. Omdat deze zwam een hogere luchtvochtigheid nodig heeft om te groeien, vind je hem vaak in de kelder of kruipruimte.

Aan de andere kant is de huiszwam dikker, heeft hij een duidelijke gele of witte rand en is hij bruinrood van kleur. Deze kan vaak meer schade aanrichten en is agressiever. Zowel kelderschimmel als huiszwam moeten snel behandeld worden om verdere schade te voorkomen.

Hoe huiszwam herkennen?

Een huiszwam is te herkennen aan een aantal kenmerken. De kleur is het meest opvallend: de huiszwam heeft een bruinrode kleur met een gele of witte rand. De vorm is meestal rond of ovaal en vaak ellipsvormig.

Bovendien zijn de schimmeldraden van de huiszwam vaak zichtbaar als een witte rand rond de zwam. Op de schimmel kan ook een bruinachtig poeder aanwezig zijn dat bestaat uit de schimmelsporen. Die sporen kunnen zich snel verspreiden en leiden tot een snellere verspreiding van de huiszwam.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Kelderzwam bestrijden kosten in 2024

Afhankelijk van de ernst van het schimmelprobleem lopen de kosten voor het bestrijden van kelderschimmel in 2024 sterk uiteen.

Een vroege behandeling, als het probleem nog beperkt is, kost meestal tussen € 2.500 en € 3.500, wat de meest voordelige optie is.

De behandeling in een later stadium vereist daarentegen aanzienlijk meer inzet en financiële middelen, waarbij de kosten meestal tussen de € 6.000 en € 10.000 liggen.

Het totale kostenplaatje kan verder nog verschillen op basis van factoren zoals de grootte van de schimmel, de arbeidskosten en de onderliggende oorzaak van het vochtprobleem.

Kelderzwam herkennen en bestrijden

Hoe kelderzwam herkennen?

Kelderzwam is te herkennen aan meerdere kenmerken. In de eerste fase is de schimmel wit, maar na verloop van tijd verandert de kleur in geelbruin met lichtere randen. De zwamlichamen zijn beter zichtbaar op lichte muren en zijn opvallend dunner dan bij de huiszwam.

De vruchtdraden zijn waaiervormig en verspreiden zich over grote oppervlakken. Die verkleuren van licht- en donkerbruin tot bijna zwart. Ook het vruchtlichaam is donkerbruin gekleurd met een groenig tot olijfachtig uiterlijk. Op zijn beurt is de groeirand katoenachtig tot fijn vezelig en geelachtig wit.

Je kunt ook bruine vlekken zien op hout en andere materialen, dit duidt op de aanwezigheid van een kelderzwam. Dergelijke bruine vlekken staan ook bekend als “natrot”.

Informeer gratis en vrijblijvend advies voor jouw situatie

Wat zijn gevolgen van kelderzwam voor je huis?

De gevolgen van kelderzwam voor je huis kunnen aanzienlijk zijn. Schade aan de constructie is een van de grootste risico’s, omdat de zwam het vermogen heeft om vocht uit de omgeving te onttrekken en zelfs droog hout kan bevochtigen.

Hierdoor wordt het hout aangetast en kan er ernstige schade ontstaan. Het hout wordt aangetast door de schimmeldraden, die van binnenuit verder kunnen groeien, wat kan leiden tot een verzwakte structuur van het huis.

Bovenop de fysieke schade aan je huis kan kelderzwam ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Mensen met reeds bestaande aandoeningen aan de luchtwegen of een verminderde immuniteit lopen een bijzonder hoog risico.

Ten slotte kan kelderzwam zich verspreiden naar andere delen van het huis, zoals de muren of het plafond. Dit kan de keldervloer verzwakken en uiteindelijk doen instorten.

Daarom is het cruciaal om kelderschimmel zo snel mogelijk te laten verwijderen en het onderliggende vochtprobleem aan te pakken om toekomstige groei te voorkomen.

Schadelijk voor mijn gezondheid?

Kelderzwam kan inderdaad schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken, in het bijzonder bij mensen die al gevoelig zijn voor allergieën.

De reden hiervoor is dat sporen van de kelderzwam in de lucht zweven en ingeademd kunnen worden. De sporen zijn microscopisch klein en kunnen daarom gemakkelijk onze luchtwegen binnendringen.

Je moet ook weten dat de sporen van kelderzwammen niet alleen in de kelder blijven. Als er voldoende vocht en de juiste omstandigheden zijn, kunnen ze zich ook verplaatsen naar andere delen van het huis. Daardoor kun je ook in andere delen van je huis last krijgen van kelderzwam.

Kelderzwam kan op lange termijn leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen, zoals astma en chronische luchtweginfecties.

Het is dus belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen bij de eerste tekenen van kelderschimmel om verdere gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Hoe kelderzwam bestrijden?

Het bestrijden van kelderzwam kan een uitdaging zijn vanwege de hardnekkige aard van deze schimmelsoort. Hieronder worden een paar belangrijke aandachtspunten besproken:

Wat nodig?

Om een kelderzwam effectief te bestrijden, zijn een aantal hulpmiddelen nodig. Om te beginnen is een grondige inspectie van de geïnfecteerde gebieden nodig om de omvang van de infectie vast te stellen. Dit kan met behulp van vochtmeters en visuele inspectie.

Bovendien zijn er specifieke bestrijdingsmiddelen nodig om de kelderschimmel te doden. Houd er rekening mee dat deze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en daarom voorzichtig moeten worden gebruikt.

Speciale beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en ademhalingsmaskers, zijn ook essentieel om direct contact met de schimmel en chemicaliën te vermijden.

Als laatste is de vervanging van het aangetaste hout noodzakelijk. Dit vereist mogelijk specifieke gereedschappen en materialen, zoals een zaag, hamer en vervangend hout.

Hoe bestrijden?

De strijd tegen kelderzwam begint met het identificeren van de bron van het vochtprobleem. Dit kan te wijten zijn aan lekken, slechte ventilatie of condensatie. Deze problemen moeten eerst worden aangepakt om te voorkomen dat de kelderschimmel terugkeert.

Daarna moet al het geïnfecteerde hout grondig worden verwijderd en vervangen. Deze taak kun je het beste overlaten aan professionals, want het is belangrijk om alle sporen van de kelderschimmel te verwijderen om herinfectie te voorkomen.

In de laatste stap van het bestrijden van kelderschimmel moet je het gebied behandelen met specifieke bestrijdingsmiddelen. Deze zijn afhankelijk van de omvang van de infectie en de specifieke aard van de kelderschimmel.

Kelder verluchten

De kelder verluchten is een belangrijke voorwaarde om schimmel in de kelder tegen te gaan. Als je zorgt voor voldoende ventilatie in de kelder, draag je bij aan een drogere omgeving die minder bevorderlijk is voor de groei van kelderschimmel.

De kelder kan op verschillende manieren geventileerd worden. Een simpele en goedkope methode is het installeren van ventilatieopeningen in ramen, muren of deuren. Deze bieden een natuurlijke luchtcirculatie. Je kunt ook een PVC-pijp gebruiken die naar buiten loopt.

In bepaalde gevallen, wanneer de kelder niet voldoende uitdroogt met natuurlijke ventilatie, is het misschien nodig om te kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Met een dergelijk systeem wordt continu lucht uit de kelder gezogen, wat het drogen bevordert.

Kelder waterdicht maken

Je kelder waterdicht maken is een essentiële stap in het bestrijden en voorkomen van schimmel in de kelder. Het waterdicht maken van je kelder kan op verschillende manieren:

 • Bekuiping: een populaire methode waarbij een waterdichte lijm op de muren en vloeren wordt aangebracht. Dit middel vormt een waterdichte laag die voorkomt dat vocht door de muren en vloer sijpelt.
 • Waterdicht cementeren en kelderbekuiping: hierbij wordt een mengsel van cement en kunsthars gebruikt. Dat mengsel wordt op de muren aangebracht en vormt een hard en waterdicht schild tegen grondwater.
 • Drainage: de drainage van kelders is een goede manier om je kelder droog te houden. Bij deze methode worden bubbelfolie, goten en een afvoer gebruikt om je ruimte volledig vochtvrij te houden.
 • Keldermuren injecteren: een goedkope oplossing voor plaatselijke vochtproblemen. Voor deze techniek worden gaten in de muren geboord en gevuld met een waterdichtmakende substantie.
Kelderzwam verwijderen

Hoe kelderzwam voorkomen? Tips

Het voorkomen van kelderzwam begint met enkele preventieve maatregelen. Volg deze tips om je kans op kelderzwam te verkleinen:

 • Regelmatige inspectie: controleer periodiek je kelder op tekenen van vochtproblemen of schimmelgroei. Let op verkleuring of een muffe geur.
 • Onderhoud van leidingen: zorg ervoor dat je leidingen en afvoeren in goede staat zijn en repareer eventuele lekkages onmiddellijk.
 • Isolatie: een goede isolatie kan helpen om de temperatuur en vochtigheidsniveaus in je kelder te reguleren, waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor kelderzwam.
 • Gebruik van ontvochtigers: als je kelder vochtig blijft, overweeg dan het gebruik van een ontvochtiger om het vochtgehalte te verminderen.
 • Verlichting: kelderzwam groeit minder snel in goed verlichte ruimtes. Overweeg dus om extra verlichting in je kelder te plaatsen.

Het implementeren van deze tips kan je helpen om kelderzwam in de eerste plaats te voorkomen.

Kelderzwam verwijderen: vergelijk gratis offertes en specialisten in je buurt

Heb je last van kelderzwammen en ben je op zoek naar een efficiënte oplossing om ze te verwijderen? Gelukkig kunnen we je helpen!

Via onderstaand formulier kun je eenvoudig en kosteloos offertes aanvragen van professionals in jouw buurt. Zo kun je moeiteloos de tarieven en diensten vergelijken om de beste oplossing te vinden voor het verwijderen van kelderzwammen in jouw huis.

Grijp deze kans en maak een weloverwogen keuze voor een schimmelvrije kelder.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.