Opstijgend vocht: prijs, symptomen, gevolgen en behandelingen

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op 3 woningen vandaag geconfronteerd wordt met opstijgend vocht. Dat is niet min! Hoe komt dat? Hoe weet je zeker dat het effectief om opstijgend vocht gaat? En, hoe dit type optrekkend vocht bestrijden? Je vindt het antwoord op deze en andere vragen in onderstaand artikel.

Wil je advies op maat? Stel je vragen en ontvang meerdere prijsoffertes tegelijk via onze offertepagina.

opstijgend vocht muur

Opstijgend vocht: prijs

Afhankelijk van het vochtprobleem en de vochtbehandeling die toegepast wordt, kan een vochtbestrijding prijs sterk variëren. De huidige prijzen verschillen weliswaar niet te sterk van elkaar. Verwacht je aan een gemiddelde prijs tussen de 100 en 150 euro per lopende meter.

Opstijgend vocht behandelen Richtprijzen
Algemene richtprijs € 100 per lopende meter
Thermo-injectie € 187 per lopende meter
Meerfase injectering € 138 per lopende meter
Chemische injectie € 104 per lopende meter
Injectie met gel € 110 per lopende meter
Muren onderkappen € 100 tot €150 per lopende meter

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Hoe opstijgend vocht herkennen?

Opstijgend vocht is jammer genoeg een veel voorkomend probleem. Denk aan: onaangename geuren in ruimtes waar het optrekkend vocht aanwezig is, vochtplekken op de muren en het plafond, schimmelvorming, loshangend behang, rottend hout en ga zo verder.

Kortom: al die zaken hebben een negatieve invloed op zowel de woningstructuur als op je gezondheid.

opstijgend vocht raam

Woningen die voor 1950 gebouwd werden, lopen meer risico op opstijgend vocht. Oorzaak van het opstijgend vocht? Woningen gebouwd in het begin van de 20ste eeuw werden niet voorzien van een vochtwerende laag. Een vochtwerende laag zorgt dat opstijgend vocht je binnenmuur niet kan binnendringen.

Vanaf de jaren 1980 werd hier rekening mee gehouden en werd bij elke nieuwbouw een vochtkeringslaag standaard aangebracht. Dat gebeurde door een laag kunststof of roofing waterpas te plaatsen op de stenen.

Laat je niet misleiden! Eerst en vooral krijgen niet alle oudere woningen noodzakelijk te maken met opstijgend vocht. Veel is afhankelijk van de helling van het terrein, de manier waarop het regenwater afgevoerd wordt evenals de verharding rondom de woning.

Ook recentere woningen kunnen last hebben van opstijgend vocht in kelder en muren. De oorzaak van het opstijgend vocht hier? Als er een onderbreking is ontstaan in de vochtkering of als er beslist is geweest geen vochtwerende laag te plaatsen.

opstijgend vocht muur (2)

Stappenplan vocht herkennen

  1. De vochtplekken en de meest zichtbare schade bevinden zich onderaan de muur tot op een hoogte van 1 meter.
  2. Je herkent vochtplekken op de binnenmuren die niet in contact zijn met de buitenomgeving.
  3. Muren die naar het noorden of oosten georiënteerd zijn, hebben minder risico blootgesteld te worden aan opstijgend vocht. Merk je toch schade onderaan de vochtige muren, dan is de kans groot dat opstijgend vocht hier aan de basis ligt.

opstijgend vocht wijzen

Ben je niet 100 % zeker dat bovenstaande symptomen aanwezig zijn in jouw situatie? Een correcte en grondige diagnose door een vochtspecialist biedt de beste garantie op zekerheid.

Vochtproblemen kunnen je huis niet alleen esthetisch aantasten. Ook de structuur van je huis kan in gevaar komen. Opstijgend vocht behandelen is dus absoluut geen overbodige luxe!

Vraag een gratis vochtdiagnose aan

Opstijgend vocht behandelen: waar en waarom?

Zoals we eerder al aangaven, is opstijgend vocht een probleem dat we vooral (maar zeker niet uitsluitend) in oudere woningen aantreffen. Het betekent dat insijpelend grondwater ongehinderd in de binnenmuren kan binnendringen en verder opstijgen. Dat dit bijzonder schadelijke gevolgen kan hebben, hoeven we niet meer te zeggen. Gelukkig, als je er op tijd bij bent, kan je opstijgend grondwater in een vochtige kelder en binnenmuren relatief snel en eenvoudig behandelen.

Opstijgend vocht kan je herkennen aan de vochtplekken op zowel de binnen- als buitenmuren. Zie je dit soort plekken verschijnen, dan moet je snel ingrijpen voor het probleem erger wordt. Ook kunnen muffe geuren en allerlei schimmels op de muren wijzen op opstijgend vocht.

Ook als muurafwerking zoals verf, bepleistering of behang loskomt of krom begint te staan, heb je wellicht te maken met opstijgend vocht. Laten we even overlopen waar je opstijgend grondwater en optrekkend vocht kan tegenkomen.

Opstijgend vocht in kelder

Vocht in de kelder vindt meestal zijn oorzaak bij opstijgend grondwater. Het ontbreken van een vochtwerende laag zal bij een stijging van het grondwaterpeil tot gevolg hebben dat de keldermuren niet langer bestand zijn tegen de verhoogde waterdruk.

opstijgend vocht schimmel

Let op: de afwezigheid van een vochtkering is zeker niet de enige opstijgend vocht oorzaak. Slecht beton, poreuze keldermuren of simpele, fijne haarscheurtjes kunnen snel het optrekkend vocht je muren laten binnensijpelen.

Opstijgend vocht in muren

Wanneer opstijgend vocht niet snel genoeg behandeld wordt, kan dat in sneltempo zorgwekkende proporties aannemen. Soms komt het zo ver dat het al op het gelijkvloers aanwezig is. Het aanbrengen van een vochtbestrijdingsmiddel zal dan niet langer voldoende zijn om het vochtprobleem aan te pakken.

Vergis je niet, het zal de vochtplekken wel degelijk gedurende een bepaalde tijd wegwerken. Maar ze zullen al snel weer tevoorschijn komen bij de eerste regenbuien.

Een grondige vochtdiagnose is noodzakelijk , vooral om te achterhalen waar het opstijgend vochtprobleem juist begint. Een professionele vochtbestrijder kan je daar zeker bij helpen.

opstijgend vocht muur (1)

Hoe herkent een vochtspecialist opstijgend vocht?

Vochtproblemen behandelen of voorkomen is erg belangrijk omdat je kwaliteit van wonen ervan afhangt. Het is daarom raadzaam om een specialist in te schakelen. 

Om opstijgend vocht te herkennen voert de vochtspecialist gewoonlijk twee testjes uit: de Calcium Carbide Test en de Gravimetrische Test

1. Calcium Carbide Test

Met deze analyse meet de vochtspecialist het vochtpercentage in de muur.  De vochtspecialist boort daarvoor een gaatje in de muur en mengt het boorsel samen met Calcium Carbide (1 ampoule). Het optrekkend vocht in het boorsel zal reageren op de Calcium Carbide en de vochtspecialist toelaten om met een vochtmeter het exacte vochtpercentage te bepalen.

2. Gravimetrische test

Deze analyse is iets eenvoudiger dan de Calcium Carbide test. Je moet eerst een boring in de muur maken, het boorsel wegen en vervolgens wachten tot het opdroogt. Eens opgedroogd, wordt het boorsel opnieuw gewogen. Is er een gewichtsverschil, dan weet je of er optrekkend vocht in de muur zit en hoeveel dat precies is.

opstijgend vocht grond

Opstijgend grondvocht bestrijden is een klus die met de nodige precisie en vakkennis moet uitgevoerd worden. Je moet ook heel wat geduld hebben. Zelf vocht behandelen kan, maar het is een kwestie van weten wat je doet. Een vochtexpert lost dit voor jou makkelijk op.

Vraag vandaag nog een gratis vochtdiagnose aan een vochtexpert in je buurt!

Vraag een gratis diagnose aan

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?

Erger is wanneer door vochtproblemen de draagkracht van je muren wordt aangetast. Beton kan niet lang optrekkend vocht verdragen en ook gewapend beton heeft er baat bij droog te blijven. Het ijzer kan namelijk beginnen roesten, waardoor het uitzet en het beton kapot wordt gedrukt.

Een ander reëel risico is dat vochtige muren op termijn tot matige en zelfs ernstige gezondheidsklachten kunnen leiden. Grondvocht kan zorgen voor klachten aan de luchtwegen en zelfs bepaalde hardnekkige allergieën. Een adequate behandeling dringt zich dus op.

Hoe opstijgend vocht behandelen?

Zelf kan je opstijgend vocht al verhelpen en voorkomen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de regenpijp niet verstopt raakt en de afwatering blijft werken. Zo blijft de grond rondom je huis droog en zal er minder snel vocht opstijgen via de vochtige muren. Er bestaan verschillende methodes om opstijgend vocht in kelder en binnenmuur te behandelen.

opstijgend vocht

Methode 1: muren injecteren

Opstijgend vocht bestrijden gebeurt het vaakst door de vochtige muren te injecteren met een vochtwerend product. Op zich een eenvoudige job, maar vochtige muren injecteren vergt toch enige vakkennis en precisie bij de correcte uitvoering. Het injecteren van de muur wordt gewoonlijk in 4 stappen uitgevoerd.

Voorbereiden van de ondergrond

Zie je voegen of barsten in de muur, dan moet je die eerst grondig herstellen.

Aanbrengen van de boorgaten

Je mag je muur niet zomaar lukraak met het juiste product gaan injecteren. Eerst dienen op de juiste plaats de nodige gaten geboord te worden. Breng de gaten met een tussenafstand van ongeveer tien centimeter aan. Gebruik voor het boren best een lange steenboor van minimum 10 en liefst 12 mm. Hoe diep je moet boren, hangt af van de dikte van je muur. Die ideale diepte bedraagt toch 90 tot 95 % van de muur.

Het injecteren van de muur

Maak de gaten grondig schoon en breng de te injecteren gel met een spuitpistool in de gaten aan. Duw het pistool helemaal naar achter in het gat en spuit zo de vochtwerende gel naar voren. Let erop dat de gaten volledig gevuld zijn.

Afwerken van de muur

Na het aanbrengen van de gel in de boorgaten zit de klus er nog niet op. Je moet de boorgaten nog afsluiten met mortel. Wil je de muur nu nog verder afwerken, dan kan je kiezen voor een nieuwe bepleistering, verf, behang enzovoort.

muren injecteren

Methode 2: Muren onderkappen

Je kan opstijgend grondvocht ook bestrijden door je vochtige muren te onderkappen. Die vochtbehandeling is vooral noodzakelijk wanneer blijkt dat het injecteren van de muren niet mogelijk is.

Voor het onderkappen van de vochtige muren zijn grotere breekwerken vereist. Het is dus best een arbeidsintensieve klus. Ook kan je deze breekwerken niet zelf uitvoeren, zelfs al ben je een handige klusser. Je zou de stabiliteit van de woning in het gedrang kunnen brengen.

Hoe gaat muren onderkappen nu juist in zijn werk? Horizontale sleuven worden in het metselwerk aangebracht. In deze ruimte wordt vervolgens een waterkering in kunststof aangebracht. Dat zorgt voor de nodige stofoverlast. De aangerekende prijs voor deze vochtbehandeling zal hoofdzakelijk afhangen van de dikte van de muren, net als het aantal lopende meters.

Methode 3: Muren impregneren

Je kan opstijgend grondvocht ook bestrijden door je muur te impregneren. Daarbij wordt aan de buitenzijde van de muur een hydrofoberende vloeistof aangebracht. De vloeistof zal zelf in de muur intrekken. Je hoeft de vloeistof dus niet te injecteren.

Voor opstijgend grondvocht wordt zelden voor de optie muren impregneren geopteerd. De vochtplekken zijn meestal ook niet zichtbaar ter hoogte van het grondniveau, maar manifesteren zich doorgaans iets hoger in de vochtige muren.

Wil je zekerheid over het vochtprobleem en de juiste vochtbehandeling? Vraag advies aan een erkende vochtbestrijder.

Gratis offertes vergelijken

We raden je ook nog aan om zoveel mogelijk offertes op te vragen bij bedrijven die zich bezighouden met de bestrijding van opstijgend vocht. Op die manier vergewis je jezelf van de gangbare tarieven en ben je bij machte de beste deal te bekomen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.