Opstijgend vocht: prijs, symptomen, gevolgen en behandelingen

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 woningen vandaag de dag geconfronteerd kan worden met opstijgend vocht… en dat is niet weinig. Maar wat is de reden hiervoor? Hoe weten we zeker dat het effectief om opstijgend vocht gaat? En hoe dit type van vocht bestrijden? Wij lichten het even voor jou uit.

Wat is de prijs om opstijgend vocht te bestrijden?

Afhankelijk van het vochtprobleem en de vochtbehandeling die toegepast dient te worden kan een vochtbestrijding prijs sterk variëren. Deze prijzen verschillen echter niet te sterk van elkaar. Verwacht je dus aan een algemene richtprijs liggend tussen de € 100 en € 150 per lopende meter.

Vochtbehandeling Richtprijzen
Algemene richtprijs €100 per lopende meter
Thermo-injectie €187 per lopende meter
Meerfase injectering €138 per lopende meter
Chemische injectie €104 per lopende meter
Injectie met gel €110 per lopende meter
Muren onderkappen €100 tot €150 per lopende meter

Vergelijk de prijzen

Hoe opstijgend vocht herkennen?

Opstijgend vocht is -helaas- een alom bekend fenomeen. Denk maar aan de onaangename geuren in de ruimtes waar het vocht aanwezig is, de vochtplekken op de muren en het plafond, de schimmelvorming, het loshangend behang, het rottend hout,…

Kortom: factoren die jammerlijke gevolgen kunnen hebben op zowel onze woningstructuur als onze gezondheid.

Opstijgend vocht: onderbreking in de vochtwerende laag

Vochtwerende laag

Woningen die voor 1950 gebouwd werden, lopen meer risico op opstijgend vocht. “Woningen gebouwd in het begin van de 20ste eeuw werden niet voorzien van een vochtwerende laag”, dit bevestigt Yves Vanhellemont, adjunct labohoofd bij het WTCB. Een vochtwerende laag zorgt er namelijk voor dat het vocht je woning niet kan binnendringen via de muren.

Vanaf de jaren ’80 werd hier echter rekening mee gehouden en werd bij elke nieuwbouw de aanbreng van een vochtkeringslaag gestandaardiseerd. Dit gebeurde door een laag van kunststof of roofing waterpas te plaatsen op de stenen.

Laat je echter niet misleiden: eerst en vooral zullen alle oudere woningen niet noodzakelijk met opstijgend vocht te maken hebben. Dit is namelijk afhankelijk van de helling van het terrein, de manier waarop het regenwater afgevoerd wordt evenals de verharding rondom de woning.
Ten tweede kunnen ook recentere woningen last hebben van opstijgend vocht. Dit gebeurt voornamelijk als er een onderbreking is ontstaan in de vochtkering of als er gewoonweg beslist is geweest geen vochtwerende laag te plaatsen.

Wat zijn de symptomen voor opstijgend vocht?

  1. Bij opstijgend vocht bevinden de vochtplekken en de meest zichtbare schade zich onderaan de muur tot op een hoogte van 1 meter.
  2. Je herkent vochtplekken op de binnenmuren terwijl deze niet in contact zijn met de buitenomgeving.
  3. Muren die naar het noorden of oosten georiënteerd zijn, hebben minder risico blootgesteld te worden aan opstijgend vocht. Merk je toch schade onderaan de muren op, dan is de kans groot dat optrekkend vocht hier aan de oorzaak van ligt.

Ben je niet 100% zeker dat deze symptomen aanwezig zijn. Dan is een correcte en grondige diagnose van een vochtspecialist de beste zekerheid die je kan hebben. Deze kan je eenvoudig aanvragen via vochtbestrijding-gids.

Vochtproblemen kunnen uw huis niet alleen esthetisch aantasten, ook de structuur van uw huis kan in gevaar komen. Opstijgend vocht bestrijden is dus geen overbodige luxe. Maar wat is opstijgend vocht precies? Wat kan eraan gedaan worden? En uiteraard: hoeveel kost het bestrijden van opstijgend vocht.

Opstijgend vocht bestrijden: waar en waarom?

Zoals we eerder al aangaven is opstijgend grondvocht een kwaal die we vooral (maar zeker niet uitsluitend) in oudere woningen aantreffen. Het betekent dat water uit de grond ongehinderd in de muren kan optrekken en verder opstijgen. Dat dit bijzonder schadelijke effecten kan hebben hoeven we wellicht niet te zeggen. Maar laat dit een troost zijn: wanneer je er tijdig bij bent kan het probleem relatief eenvoudig opgelost worden.

Opstijgend grondvocht kan je herkennen doordat zich vochtplekken op zowel de binnen- als de buitenmuren voordoen. Zie je deze plekken, dan moet je snel ingrijpen voor het probleem erger wordt. Ook kunnen muffe geuren en allerlei schimmels op de muren wijzen op opstijgend grondvocht.

Ook als de muurafwerking (zoals de verf, de bepleistering of het behang) loskomt of krom begint te staan heb je wellicht te maken met opstijgend grondvocht. Laten we even overlopen waar je opstijgend vocht overal kan tegenkomen.

Opstijgend vocht in de kelder

Opstijgend vocht in de kelderVocht in de kelder vindt meestal zijn oorzaak bij een opstijgend vochtprobleem. Het ontbreken van een vochtwerende laag zal bij een stijging van het grondwaterpeil als gevolg hebben dat de keldermuren niet bestand zijn tegen de verhoogde waterdruk.

Let op dat de afwezigheid van een vochtkering niet de enige oorzaak kan zijn van opstijgend grondvocht. Slecht beton, poreuze keldermuren of gewoonweg fijne haarscheurtjes kan snel het vocht je muren laten binnensijpelen.

Opstijgend vocht in muren

Wanneer opstijgend vocht niet snel genoeg behandeld wordt kan deze snel zorgwekkende proporties aannemen. Soms komt het al zo ver dat het opstijgend vocht al op het gelijkvloers aanwezig is. Het aanbrengen van een vochtbestrijdigsmiddel zal dan niet meer voldoende zijn om het vochtprobleem aan te pakken.

Vergis je niet, het zal de vochtplekken wel degelijk gedurende een bepaalde tijd wegwerken, maar deze zullen al snel weer tevoorschijn komen bij de eerste regenvallen.

Een grondige vochtdiagnose zal noodzakelijk worden, vooral om te achterhalen waar het opstijgend vochtprobleem juist begint. Een ervaren vochtbestrijder kan je daar zeker bij helpen.

Hoe herkent een vochtspecialist opstijgend vocht?

Vochtproblemen verhelpen of voorkomen is erg belangrijk omdat uw kwaliteit van wonen ervan afhangt. Het is daarom raadzaam om hiervoor een specialist in te schakelen. 

Om opstijgend vocht te herkennen voert de vochtspecialist gewoonlijk twee testjes uit: de Calcium Carbide Test en de Gravimetrische Test

1. Calcium Carbide Test

Met deze analyse meet de vochtspecialist het vochtpercentage in de muur.  De vochtspecialist boort hiervoor een gatje in de muur en mengt het boorsel dat hieruit gehaald wordt samen met Calcium Carbide (1 ampoule). Het vocht in het boorsel zal reageren op de Calcium Carbide en zal de vochtspecialist toelaten om, adhv een vochtmeter, het exacte vochtpercentage te bepalen.

2. Gravimetrische test

Deze analyse is dan weer iets eenvoudiger dan de Calcium Carbide test. Deze analyse bestaat erin een boring in de muur te maken, het boorsel te wegen en vervolgens te wachten tot deze opdroogt. Eens deze opgedroogd is, wordt het boorsel weer gewogen. Is er een gewichtsverschil, dan weet je of er vocht in je muur zit en hoeveel deze precies is.

Opstijgend grondvocht bestrijden is een klus die met de nodige precisie en vakkennis moet uitgevoerd worden. je moet ook heel wat geduld hebt. Bezint dus eer je begint. Zelf je vocht bestrijden kan, maar het is een kwestie van weten wat je doet. Het is wellicht geen domme keuze om toch te overwegen beroep te doen op een vakman.

Heb je last van opstijgend vocht, vraag dan vandaag nog een gratis vochtdiagnose aan een vochtexpert uit je buurt!

Vraag een gratis diagnose aan

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?

Erger is wanneer door vochtproblemen de draagkracht van uw muren wordt aangetast. Beton kan niet lang vocht verdragen en ook gewapend beton heeft er baat bij droog te blijven. Het ijzer kan namelijk beginnen roesten, waardoor het uitzet en het beton kapot wordt gedrukt.

Een ander reëel risico van opstijgend grondvocht is dat vochtige muren op termijn tot matige en zelfs ernstige gezondheidsklachten kan leiden. Opstijgend grondvocht kan zorgen voor klachten aan de luchtwegen en zelfs bepaalde hardnekkige allergieën. Een adequate behandeling dringt zich dus op.

Hoe opstijgend vocht behandelen?

Zelf kunt u opstijgend vocht al verhelpen en voorkomen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de regenpijp niet verstopt raakt en de afwatering blijft werken. Zo blijft de grond rondom uw huis droog en zal er minder snel vocht opstijgen via de muren. Er bestaan verschillende methodes om opstijgend vocht te bestrijden:

Methode 1: muren injecteren

Opstijgend vocht behandelen

Opstijgend grondvocht bestrijden gebeurt het vaakst door de muren te injecteren met een vochtwerend product. Op zich een eenvoudige job, maar om dit correct uit te voeren is toch enige vakkennis en precisie bij de uitvoering vereist. Het injecteren van de muur wordt gewoonlijk in 4 stappen uitgevoerd.

  1. Voorbereiden van de ondergrond: Zie je voegen of barsten in de muur, dan moet je die ook eerst grondig herstellen.
  2.  Aanbrengen van de boorgaten: Je mag je muur niet zomaar lukraak met het juiste product gaan injecteren. Eerst dienen op de juiste plaats de nodige gaten geboord te worden. Breng de gaten met een tussenafstand van ongeveer tien centimeter aan. Gebruik voor het boren best een lange steenboor van minimum 10 en liefst 12 mm. Hoe diep je moet gaan boren, hangt af van de dikte van je muur met als ideale diepte toch 90 tot 95% van de muur.
  3. Het injecteren van de muur: Maak de gaten grondig schoon en brengt de te injecteren gel met een spuitpistool in de gaten aan. Duw het pistool helemaal naar achter in het gat en spuit zo de gel naar voren. Let erop dat de gaten volledig gevuld zijn.
  4. Afwerken van de muur: Na het aanbrengen van de gel in de boorgaten zit de klus er nog niet op. Je moet de boorgaten nog afsluiten met mortel. Wil je de muur nu nog verder afwerken, dan kan je kiezen voor een nieuwe bepleistering, verf, behang,…

Methode 2: Muren onderkappen

Je kan opstijgend grondvocht ook bestrijden door je muren te onderkappen. Deze vochtbehandeling is vooral noodzakelijk wanneer blijkt dat het injecteren van de muren niet mogelijk is.

Voor het onderkappen van de muren worden grotere breekwerken vereist en is dus een arbeidsintensieve klus. Ook kunnen deze breekwerken niet zelf uitgevoerd worden, al ben je een handige klusser. Je zou namelijk de stabiliteit van de woning in het geding kunnen brengen.

Hoe gaat muuronderkapping nu juist in zijn werk? Horizontale sleuven worden in het metselwerk aangebracht. In deze ruimte wordt vervolgens een waterkering in kunststof aangebracht. Dit zorgt voor de nodige stofoverlast. De aangerekende prijs voor deze vochtbehandeling zal voornamelijk afhangen van de dikte van de muren, evenals het aantal lopende meter.

Methode 3: Muren impregneren

Je kan opstijgend grondvocht ook bestrijden door je muur te impregneren. Hierbij wordt aan de buitenzijde van de muur een hydrofoberende vloeistof aangebracht. deze vloeistof zal zelf in de muur intrekken, je hoeft de vloeistof dus niet te injecteren.

Voor opstijgend grondvocht wordt echter zelden voor deze vochtbehandeling geopteerd. De vochtplekken zullen meestal ook niet zichtbaar zijn ter hoogte van het grondniveau, maar zullen zich meestal al iets hoger bevinden. Wens je zekerheid omtrent het vochtprobleem en de juiste vochtbehandeling, vraag dan eerst advies aan een erkende vochtbestrijder.