Opstijgend vocht bestrijden? Dit zijn de methodes

Vochtproblemen kunnen uw huis niet alleen esthetisch aantasten, ook de structuur van uw huis kan in gevaar komen. Opstijgend vocht bestrijden is dus geen overbodige luxe. Maar wat is opstijgend vocht precies? Wat kan eraan gedaan worden? En uiteraard: hoeveel kost het bestrijden van opstijgend vocht.

Waarom opstijgend vocht bestrijden?
Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?
Hoe opstijgend vocht behandelen: de methodes
Vraag de hulp in van een vochtspecialist


Waarom is het noodzakelijk om opstijgend vocht te bestrijden?

Opstijgend grondvocht is een kwaal die we vooral (maar zeker niet uitsluitend) in oudere woningen aantreffen. Het betekent dat water uit de grond ongehinderd in de muren kan optrekken en verder opstijgen. Dat dit bijzonder schadelijke effecten kan hebben hoeven we wellicht niet te zeggen. Maar laat dit een troost zijn: wanneer je er tijdig bij bent kan het probleem relatief eenvoudig opgelost worden.

Opstijgend grondvocht kan je herkennen doordat zich vochtplekken op zowel de binnen- als de buitenmuren voordoen. Zie je deze plekken, dan moet je snel ingrijpen voor het probleem erger wordt. Ook kunnen muffe geuren en allerlei schimmels op de muren wijzen op opstijgend grondvocht. Ook als de muurafwerking (zoals de verf, de bepleistering of het behang) loskomt of krom begint te staan heb je wellicht te maken met opstijgend grondvocht.

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?

Erger is wanneer door vochtproblemen de draagkracht van uw muren wordt aangetast. Beton kan niet lang vocht verdragen en ook gewapend beton heeft er baat bij droog te blijven. Het ijzer kan namelijk beginnen roesten, waardoor het uitzet en het beton kapot wordt gedrukt.

Een ander reëel risico van opstijgend grondvocht is dat vochtige muren op termijn tot matige en zelfs ernstige gezondheidsklachten kan leiden. Opstijgend grondvocht kan zorgen voor klachten aan de luchtwegen en zelfs bepaalde hardnekkige allergieën. Een adequate behandeling dringt zich dus op.

Hoe opstijgend vocht behandelen?

Zelf kunt u opstijgend vocht al verhelpen en voorkomen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de regenpijp niet verstopt raakt en de afwatering blijft werken. Zo blijft de grond rondom uw huis droog en zal er minder snel vocht opstijgen via de muren. Er bestaan verschillende methodes om opstijgend vocht te bestrijden:

Methode 1: Opstijgend vocht bestrijden door muren te injecteren

Opstijgend vocht behandelen

Opstijgend grondvocht bestrijden gebeurt het vaakst door de muren te injecteren met een vochtwerend product. Op zich een eenvoudige job, maar om dit correct uit te voeren is toch enige vakkennis en precisie bij de uitvoering vereist. Het injecteren van de muur wordt gewoonlijk in 4 stappen uitgevoerd.

  1. Voorbereiden van de ondergrond: Zie je voegen of barsten in de muur, dan moet je die ook eerst grondig herstellen.
  2.  Aanbrengen van de boorgaten: Je mag je muur niet zomaar lukraak met het juiste product gaan injecteren. Eerst dienen op de juiste plaats de nodige gaten geboord te worden. Breng de gaten met een tussenafstand van ongeveer tien centimeter aan. Gebruik voor het boren best een lange steenboor van minimum 10 en liefst 12 mm. Hoe diep je moet gaan boren, hangt af van de dikte van je muur met als ideale diepte toch 90 tot 95% van de muur.
  3. Het injecteren van de muur: Maak de gaten grondig schoon en brengt de te injecteren gel met een spuitpistool in de gaten aan. Duw het pistool helemaal naar achter in het gat en spuit zo de gel naar voren. Let erop dat de gaten volledig gevuld zijn.
  4. Afwerken van de muur: Na het aanbrengen van de gel in de boorgaten zit de klus er nog niet op. Je moet de boorgaten nog afsluiten met mortel. Wil je de muur nu nog verder afwerken, dan kan je kiezen voor een nieuwe bepleistering, verf, behang,…

Aan welke prijzen kan je je verwachten?

Algemene richtprijs €100 per lopende meter
Thermo-injectie €187 per lopende meter
Meerfase injectering €138 per lopende meter
Chemische injectie €104 per lopende meter
Injectie met gel €110 per lopende meter
Muren onderkappen €100 tot €150 per lopende meter

Methode 2: Muren onderkappen

Je kan opstijgend grondvocht ook bestrijden door je muren te onderkappen. Hierbij worden horizontale sleuven in het metselwerk aangebracht. In deze ruimte wordt vervolgens een waterkering in kunststof aangebracht. Dit zorgt voor de nodige stofoverlast. Deze techniek wordt vooral bij grote renovaties toegepast.

Methode 3: Opstijgend vocht bestrijden door muren te impregneren

Je kan opstijgend grondvocht ook bestrijden door je muur te impregneren. Hierbij wordt aan de buitenzijde van de muur een hydrofoberende vloeistof aangebracht. deze vloeistof zal zelf in de muur intrekken, je hoeft de vloeistof dus niet te injecteren.

Ontdek het volledig stappenplan en de prijs voor het impregneren van je muur >>

Laat opstijgend vocht bestrijden door een vochtspecialist

Vochtproblemen verhelpen of voorkomen is erg belangrijk omdat uw kwaliteit van wonen ervan afhangt. Het is daarom raadzaam om hiervoor een specialist in te schakelen. 

Opstijgend grondvocht bestrijden is een klus die met de nodige precisie en vakkennis moet uitgevoerd worden. je moet ook heel wat geduld hebt. Bezint dus eer je begint. Zelf je vocht bestrijden kan, maar het is een kwestie van weten wat je doet. Het is wellicht geen domme keuze om toch te overwegen beroep te doen op een vakman.

Begin je kristalachtigge witte plekken te zien op je muren? Dan heb je waarschijnlijk last van salpeterzuur, meestal witte schimmel genoemd. Dit hardnekkig probleem wordt veroorzaakt door vocht. Wees er dus op tijd bij!

Verder lezen

Heb je vochtproblemen in je slaapkamer? Een vochtprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Opstijgend vocht, lek in de waterleiding,… Voor elke oorzaak bestaan er verschillende oplossingen.

Verder lezen

Vocht in de muur door lekkage kan nare gevolgen hebben op je woning. Het moeilijke bij lekkage is vooral het vochtprobleem op te sporen. Kan je zelf het lekkage opsporen of doe je beter beroep op een vochtspecialist?

Verder lezen

Salpeter herken je aan die witte aanslag op de muur. Net als elk vochtprobleem kan salpeter ook nadelige gevolgen hebben op onze gezondheid. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te bestrijden.

Verder lezen