Opstijgend vocht: oorzaken, gevolgen en hoe oplossen?

Heb je last van vochtige muren of verf die loslaat? Dat kan komen door opstijgend vocht, iets wat in veel huizen speelt. In dit artikel vertellen we je hoe je dit kunt herkennen en oplossen. Zo maak je je huis snel weer droog en fijn.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Hoe opstijgend vocht herkennen?

Soms verschuilt de grootste bedreiging voor je huis zich waar je het het minst verwacht. Opstijgend vocht, een sluipend en vaak onderschat probleem, is een perfect voorbeeld hiervan. Dit fenomeen begint onopvallend maar kan in de loop der jaren aanzienlijke schade aan je woning toebrengen.

Het doet zich voor wanneer grondwater via de fundering en muren van je huis omhoog trekt. Dit water, beladen met zouten en mineralen, vindt zijn weg door de poriën van bakstenen, beton en andere bouwmaterialen.

Hier begint het langzaam maar zeker je muren te doordrenken, met potentieel schadelijke gevolgen voor zowel het binnen- als buitengebied van je woning.

Je kunt opstijgend vocht herkennen aan verschillende kenmerken:

Vochtplekken op de muur

Vochtplekken op de muur behoren tot de meest voor de hand liggende tekenen van opstijgend vocht. Deze plekken zien er vaak uit als donkere vlekken en bevinden zich doorgaans aan de basis van de muren. Hun grootte en intensiteit variëren, en deze variatie hangt sterk af van de ernst van het onderliggende vochtprobleem.

Het is belangrijk om vochtplekken snel op te merken en aan te pakken. Deze plekken kunnen niet alleen het aanzicht van je huis bederven, maar ook leiden tot verdere schade aan je woning. Wanneer je deze vochtproblemen vroegtijdig aanpakt, kun je uiteindelijk kosten en moeite besparen. 

Schimmelvorming

Schimmelvorming begint vaak onopvallend, met enkele zwarte stipjes die gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Maar laat je niet misleiden door de schijnbare onschuld van deze kleine indringers; voor je het weet, verspreiden ze zich en nemen ze bezit van grotere delen van je muur.

Het is niet alleen belangrijk om de schimmel zelf aan te pakken, maar vooral om te zoeken naar de bron van het probleem: waar komt dat opstijgend vocht vandaan? Door de oorzaak bij de wortel aan te pakken, voorkom je dat schimmel een terugkerend hoofdstuk wordt in het verhaal van jouw thuis.

Schimmel in de hoek van de muur.

Muffe geur

Wanneer je een kamer binnenkomt en je wordt begroet door een muffe, onaangename geur, is dat vaak een indicatie dat er ergens vocht is waar het niet hoort te zijn. Deze geur is karakteristiek voor ruimtes waar schimmel zijn intrede heeft gedaan.

Het is belangrijk om deze geur niet te negeren. De geur komt voort uit de vochtige omstandigheden binnen de muren of onder de vloerbedekking en is vaak sterker in gebieden met minder luchtstroom, zoals kelders en kruipruimtes.

Naast het feit dat het geen pretje is voor de neus, wijst het op een groter probleem dat, als het niet wordt aangepakt, kan leiden tot structurele schade aan je huis.

Loslatende muurafwerking

Een van de meest zichtbare tekenen van opstijgend vocht is wat er met de afwerking van je muren gebeurt. Pleisterwerk dat loslaat, verf die blaasjes vertoont, of behang dat loskomt en gaat bobbelen, het zijn allemaal signalen dat het vocht zijn weg heeft gevonden door de beschermende barrière van je huis.

Dit soort schade kan variëren van iets wat op het eerste gezicht puur esthetisch lijkt, tot iets dat wijst op een ernstige aantasting van de structurele integriteit van je woning.

In veel gevallen kan het herstellen van deze schade een goede eerste stap zijn, maar het zal het onderliggende probleem van opstijgend vocht niet oplossen. Daarvoor zal je de oorzaak van het vocht moeten aanpakken.

Vraag je gratis vochtdiagnose

Hoeveel kost een behandeling tegen optrekkend vocht? [Prijs]

Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor het aanpakken van opstijgend vocht hangt af van verschillende factoren. De ernst van het vochtprobleem, de totale oppervlakte die behandeld moet worden, eventuele niveauverschillen in je huis, en de specifieke methode voor vochtbestrijding zijn allemaal van invloed op de totale kosten.

Als extra werken nodig zijn, zoals schimmelverwijdering of herstel van pleisterwerk, kunnen deze kosten ook toenemen.

Hieronder is een overzicht van geschatte kosten per vochtbestrijdingsmethode (exclusief btw en inclusief arbeidskosten): 

VochtbestrijdingsmethodeGemiddelde kosten per lopende meter (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Muren injecterenVanaf € 100
Muren onderkappen€ 125 – € 175
Ventilatiekokers€ 115

Deze prijzen zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van jouw specifieke situatie

Het is een goed idee om professionele offertes aan te vragen om een nauwkeurige schatting te krijgen voor jouw vochtbestrijdingsbehoeften in 2024. Zo kun je precies weten wat je kunt verwachten en de juiste beslissingen nemen voor jouw situatie.

Wat veroorzaakt opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is als een ongenode gast die je huis binnendringt en daar flinke schade aanricht. Het is een complex probleem dat ontstaat door verschillende factoren en de gemoedsrust van huiseigenaren heel hard kan verstoren.

Maar we zijn hier om je te helpen begrijpen waarom dit gebeurt. Laten we eens wat dieper graven in de belangrijkste boosdoeners achter opstijgend vocht en hoe ze samenwerken om je huis in de problemen te brengen.

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals

Overbruggingen

Een veelvoorkomende oorzaak van opstijgend vocht zijn overbruggingen. Dit fenomeen treedt op wanneer het pleisterwerk van de muur onder de waterkering terechtkomt.

In feite fungeert dit pleisterwerk als een brug voor vocht, waardoor het optrekkende vocht een vrije doorgang krijgt. Dit kan leiden tot vochtproblemen in de muren van je huis.

Gebrekkige ventilatie

Onvoldoende ventilatie in huis vormt een broedplaats voor problemen, en opstijgend vocht is daar geen uitzondering op. Wanneer je huis niet voldoende wordt geventileerd, kan dit leiden tot condensatie, waarbij vocht in de lucht zich omzet in water en zich vestigt op oppervlakken. Dit schept de perfecte omgeving voor opstijgend vocht om zijn intrede te doen.

Wanneer vocht zich ophoopt in de lucht, kan het in de muren doordringen. Als dit probleem niet tijdig wordt aangepakt, kan het vocht vanaf de begane grond naar de bovenverdiepingen opstijgen. Dit veroorzaakt niet alleen meer schade, maar maakt het herstel ook complexer en duurder.

Geen kelderbekuiping

Bij oudere woningen is het ontbreken van een degelijke kelderbekuiping vaak een cruciale oorzaak van opstijgend vocht.

De kelderbekuiping is de beschermende barrière die je ondergrondse structuren nodig hebben om grondwater buiten te houden.

In het geval dat deze waterdichte bescherming ontbreekt, staat de deur wagenwijd open voor grondwater om je huis binnen te dringen.

Oude kelderbekuipingen zijn vaak niet meer effectief en bieden geen betrouwbare bescherming tegen vochtproblemen.

Een kelder in huis.

Geen waterkering

Wanneer je huis niet over een waterkering beschikt of als deze waterkering beschadigd is, dan wordt opstijgend vocht als het ware uitgenodigd om binnen te komen. Een niet-functionerende waterkering zorgt ervoor dat het grondwater ongehinderd door de muren en fundering van je woning kan trekken. Dit kan resulteren in vochtschade, zowel aan de binnen- als buitenkant van je huis.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Gevolgen van opstijgend vocht op een rijtje

Wanneer opstijgend vocht je woning binnen komt, opent het de deur naar een reeks aan problemen die verder reiken dan de muren van je huis. Dit optrekkend vocht kan de structuur van je thuis aantasten en doorwerken in je leven op manieren die je misschien niet direct zou verwachten. Laten we eens dieper ingaan op de gevolgen van opstijgend vocht:

Structurele schade

Opstijgend vocht is een langzame sloper. Het tast niet alleen je muren aan, zowel binnen als buiten, maar kan zelfs de fundering van je huis beschadigen. Buitenmuren kunnen barsten en bakstenen worden fragiel. Binnenin zie je vaak loslatend pleisterwerk, vochtplekken en schimmelvorming. Een muffe geur in huis verraadt vaak de aanwezigheid van dit vochtprobleem.

Hoger energieverbruik

Opstijgend vocht zorgt ervoor dat je verwarming overuren draait. Een vochtige omgeving vraagt namelijk meer energie om op temperatuur te blijven. De strijd tegen koude wordt daarmee een kostbare aangelegenheid, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Het is niet ongewoon dat een huis met vochtproblemen een hogere energierekening heeft, soms tot wel 10% meer dan een droog huis. Een energierekening die stijgt, terwijl de temperatuur in huis maar niet comfortabel wil worden, kan vaak een eerste aanwijzing zijn dat opstijgend vocht zich ergens achter de schermen schuilhoudt.

Man die een te hoge energiefactuur krijgt.

Gezondheidsproblemen

Heb je gemerkt dat je vaker verkouden bent, of dat je keelpijn en gewrichtspijn je dagelijks leven beïnvloeden? Dit kunnen symptomen zijn van de invloed van te veel vocht.

Schimmel kan  schadelijk zijn voor je luchtwegen, vooral als je al gevoelig bent door aandoeningen zoals astma. Zelfs zonder bestaande aandoeningen kan langdurige blootstelling aan schimmelsporen leiden tot een reeks klachten.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Hoe optrekkend vocht in huis bestrijden en behandelen? [Oplossingen]

Als je last hebt van optrekkend vocht, kan dat behoorlijk frustrerend zijn, maar gelukkig zijn er bewezen technieken die je kunnen helpen.

Denk bijvoorbeeld aan het injecteren van de muren met een waterafstotende gel, het installeren van nieuwe vochtweringssystemen, of het simpelweg verbeteren van de luchtcirculatie in je huis.

Deze methoden zijn allemaal bedoeld om je woning te herstellen en toekomstige vochtproblemen te voorkomen. Hieronder lichten we de verschillende behandelingen toe om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen voor een gezonder thuis.

Muren injecteren met injectiegel

Het injecteren van de muren met een vochtwerend middel staat bekend als de populairste manier om opstijgend vocht te stoppen. Ondanks de schijnbare eenvoud van het principe, vereist de praktische toepassing precisie en deskundigheid.

Boor zelf gaten op regelmatige afstanden van 10 à 12 centimeter boven het grondniveau door de binnen- en buitenmuren.

Vervolgens vul je de geboorde gaten zorgvuldig op met een vochtwerende gel of vloeistof die uitzet en het binnendringen van opstijgend vocht tegenhoudt. Laat de muren na het vullen goed drogen, zodat ze klaar zijn voor de volgende stappen in de afwerking.

Het injecteren van de muren tegen opstijgend vocht.

Muur onderkappen

Een alternatieve methode om opstijgend vocht te bestrijden is het onderkappen van muren. De aanpak omvat de volgende stappen:

  • Sleuven frezen: horizontale sleuven worden in het metselwerk gefreesd of gekapt, wat als effect heeft dat het gebouw als het ware wordt opgetild.
  • Vochtkering aanbrengen: in de zo gecreëerde ruimte wordt een vochtkering geplaatst om het optrekkend vocht voorgoed te stoppen. Gewoonlijk worden kunststof waterkeringen hiervoor ingezet.

Een minder ingrijpende aanpak om een nieuwe waterkering te installeren is het ‘onderzagen’ van je muren. Hierbij wordt een fijne groef gefreesd ter hoogte van de plint waarin de waterkering wordt geplaatst. Ook bij deze methode zijn herstelwerkzaamheden aan de muren noodzakelijk.

Ventilatiekokers installeren

Het installeren van ventilatiekokers, zoals het Carebrick vochtbestrijdingsysteem, is een methode die vooral in België en Nederland populair is. Dit systeem kan op zowel enkelsteens- als spouwmuren worden toegepast:

  • Keramische kokers: elementen met keramische kokers worden in de vochtige muren geplaatst.
  • Luchtstroom: door openingen in deze elementen ontstaat een luchtstroom in de muur, waarin het optrekkende vocht wordt afgevoerd.
  • Koudebrug: de lucht koelt af en creëert een koudebrug, waardoor het vocht in de muur naar deze koudebrug trekt en naar buiten wordt afgevoerd.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Welke oplossing kies ik het beste?

Het selecteren van de meest geschikte methode om opstijgend vocht aan te pakken, is afhankelijk van je specifieke behoeften en situatie.

  • Muren injecteren is een ideale keuze als je een snelle oplossing zoekt zonder grootschalige renovaties. Deze methode creëert een effectieve barrière tegen opstijgend vocht zonder ingrijpende werkzaamheden.
  • Muren onderkappen is geschikt wanneer je grotere renovatieprojecten, zoals het renoveren van je buitengevel, overweegt. Het is de meest doeltreffende methode tegen opstijgend vocht, maar houd rekening met mogelijke overlast zoals stof, schade en herstelwerkzaamheden.
  • Carebrick is een goede keuze als je snel van opstijgend vocht in je buitenmuren af wilt zonder grootschalige verbouwingen. Welke optie het beste voor jou is, hangt af van je specifieke eisen en renovatieplannen.

Overweeg zorgvuldig welke methode het meest geschikt is voor jouw situatie en raadpleeg een vochtspecialist voor advies.

Opstijgend vocht aan bakstenen.

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Krijg kosteloos persoonlijk advies op maat van gecertificeerde experts in vochtbestrijding! Laat je begeleiden door professionals om voorgoed af te rekenen met vochtproblemen in huis, inclusief die vervelende muffe geur.

Ontdek de meerwaarde van een specialist en advies op maat voor effectieve vochtbestrijding, en geniet weer van een gezonde, droge woonomgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.