Zilvervis bestrijden: hoe zilvervissen herkennen en wegjagen? Opties en tips

Last van zilvervisjes in huis? Ontdek hier hoe je zilvervisjes kan herkennen en bestrijden. Enkele simpele stappen maken een wereld van verschil.

Vind een ervaren en erkende vochtexpert

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn kleine, vleugelloze insecten behorend tot de orde Thysanura. Ze danken hun naam aan hun zilverachtige kleur, schubben en karakteristieke wiebelende manier van voortbewegen, die enigszins doet denken aan een vis.

Het zilvervisje, ook bekend als suikergast, bereikt een grootte van ongeveer één centimeter en is te herkennen aan twee voelsprieten op de kop en drie staartdraadjes aan de achterzijde. Vooral in vochtige woningen kunnen zilvervisjes voor overlast zorgen.

Hoe komt het dat je zilvervisjes in huis hebt? [Oorzaken]

Zilvervisjesoverlast wordt meestal veroorzaakt door het binnenklimaat, met name de luchtvochtigheid en ventilatie. Zilvervisjes blijven alleen in een huis als het klimaat voor hen gunstig is, bij voorkeur vochtig en warm.

De ideale omstandigheden zijn ongeveer 25 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid. Hierin planten ze zich snel voort, aangezien een vrouwtje gedurende haar leven zo’n 100 eitjes legt. Dit kan bestrijding bemoeilijken en een plaag in huis veroorzaken.

Ze komen vaak binnen via kieren, naden of door mee te liften op voorwerpen die je introduceert, zoals boodschappen, verhuisdozen, meubels en kleding

Zilvervisje versus papiervisje

Het is essentieel om eerst te bepalen of het om een zilvervisje gaat, of mogelijk om een papiervisje. Hoewel deze twee glanzende insecten op elkaar lijken, zijn er wel degelijk subtiele verschillen te ontdekken.

Dit onderscheid is van belang, omdat de aanwezigheid van zilvervisjes wijst op een vochtprobleem in huis. Zilvervisjes komen alleen voor bij een luchtvochtigheid van boven de 70%

Hier zijn enkele kenmerken om het verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes te herkennen:

  • Zilvervisjes (7 – 12 mm) zijn kleiner dan papiervisjes (15 mm).
  • Zilvervisjes hebben een glanzend zilverachtig uiterlijk, terwijl papiervisjes bruin zijn.
  • Zilvervisjes hebben kortere achterste draadachtige uitsteeksels. Bij papiervisjes zijn deze uitsteeksels even lang als hun lichaam.
  • Zilvervisjes zijn onbehaard, terwijl papiervisjes kleine haartjes op hun lichaam hebben.
Zilvervisjes

Snel en gratis offertes vergelijken?

Prijs zilvervissen (laten) bestrijden

De kosten voor het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder voor het bestrijden van zilvervisjes variëren afhankelijk van het type service dat je kiest:

Type bestrijdingOmschrijvingUitgevoerde handelingenPrijs (zakelijk)Prijs (privé)
Periodieke inhuurOp basis van een abonnementMaandelijks of per kwartaal bestrijden van zilvervisjesplaag€ 45 – € 50 per maand€ 20 – € 45 per maand
Eenmalige bestrijdingEenmalig bezoek van zilvervisjesbestrijderEenmalige bestrijding van zilvervisjesplaag€ 100 – € 120€ 75 – € 90

Hoe zilvervisjes bestrijden? 

Zilvervisjes kunnen voor overlast zorgen in huis. Gelukkig zijn er effectieve manieren om ze te bestrijden:

1. Huismiddeltjes

Huismiddeltjes bieden tijdelijke verlichting bij een enkel zilvervisje, maar zijn vaak niet afdoende voor volledige bestrijding. Methoden zoals een vochtige doek met gipspoeder, vochtige krant, stofzuigen, en een glazen potje met tape kunnen helpen.

Natuurlijke vijanden zoals spinnen kunnen ook van dienst zijn. Lokdoosjes en lijmvallen zijn handig voor detectie, maar niet voldoende vanwege de snelle voortplanting.

2. Chemische bestrijdingsmiddelen

Als huisremedies niet helpen, kun je overwegen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Kies zorgvuldig, volg instructies op en lever gebruikte verpakkingen in als klein chemisch afval.

Bij aanhoudende problemen, schakel professionele bestrijders in. Check hun erkenning via het KAD, NVPB, of PLAN.

Vraag advies en vergelijk vrijblijvend offertes

Zijn zilvervissen schadelijk?

Hoewel zilvervissen geen directe bedreiging vormen voor de gezondheid van mensen, kunnen ze wel schade toebrengen. Hieronder lees je meer over de impact van zilvervissen op verschillende aspecten.

1. Producten en objecten

Zilvervisjes kunnen schade veroorzaken aan producten en objecten die gemaakt zijn van cellulose, zoals papier, boeken en behang. Hoewel hun kleine omvang de schade beperkt houdt, kunnen ze ook levensmiddelen aantasten, wat als onhygiënisch wordt ervaren.

2. Gezondheid

Wat betreft de gezondheid van mensen zijn zilvervisjes niet schadelijk. Echter, hun aanwezigheid duidt vaak op een vochtprobleem in de woning.

Dit onderliggende probleem dient te worden opgelost om verdere schade te voorkomen. Een mogelijke oplossing is het isoleren van de kruipruimte of spouw, om zo de vochtinfiltratie te verminderen.

zilvervisjes op boeken

Enkele tips tegen zilvervis beestjes in huis

Zilvervisjes kunnen een vervelend probleem vormen in huis. Gelukkig zijn er effectieve manieren om zilvervisjes te bestrijden en te voorkomen. Hier zijn enkele nuttige tips om deze ongewenste gasten buiten de deur te houden.

1. Berg boeken en papieren in afsluitbare plastic zakken of boxen op

Het is slim om je boeken en papieren goed op te bergen in afsluitbare plastic boxen. Op die manier kunnen papiervisjes niet bij hun voedsel komen.

Als je boekenkasten en schilderijen op warme plekken hebt staan, is het handig om regelmatig te controleren of er geen vraatschade is. 

2. Ventileer voldoende

Door goed te ventileren maak je het zilvervisjes en papiervisjes lastiger om zich in je huis te vestigen. Dit helpt voorkomen dat je huis te vochtig wordt, wat vooral zilvervisjes niet prettig vinden.

3. Dicht kieren en naden

Zorg ervoor dat je kieren en naden afdicht met kit, vooral als je te maken hebt met papiervisjes. Hierdoor voorkom je dat de visjes zich door je huis verspreiden. Papiervisjes worden vaak aangetroffen op zolders waar een cv-ketel geïnstalleerd is.

4. Hou de temperatuur laag

Probeer de temperatuur zo veel mogelijk laag te houden. Door matig te verwarmen, kun je de groei van visjes, vooral papiervisjes, beperken. Vermijd daarom het onnodig verwarmen van ruimtes waar veel papier of boeken aanwezig zijn.

5. Reinig je woning regelmatig

Een opgeruimd en schoon huis houden is ook effectief tegen de visjes. Zorg ervoor dat er geen vrije toegang is tot voedsel en vermijd kruimels.

6. Zorg dat je behang vasthangt

Wanneer je besluit te gaan behangen, zorg er dan voor dat het behang naadloos wordt aangebracht. Papiervisjes hebben namelijk de neiging om zich graag achter loszittende stukken behang te verschuilen.

7. Spinnen

Ben jij niet bang voor spinnen? Papier- en zilvervisjes zijn dat wel. Spinnen fungeren als natuurlijke vijanden van deze insecten. Overweeg daarom om een paar spinnenwebben intact te laten.

8. Controleer schilderijen en fotokaders

Controleer regelmatig de kartonnen achterkanten van schilderijen en fotolijstjes, favoriete plekken van papiervisjes. Papiervisjes eten katoen en papier, terwijl zilvervisjes ook schade kunnen aanrichten.

Bij tekenen van hun aanwezigheid, neem effectieve bestrijdingsmaatregelen en verbeter de ventilatie om herhaling te voorkomen.

Vraag gratis advies en vergelijk eenvoudig offertes

9. Zorg voor een gezond binnenklimaat

Zorg voor een gezond binnenklimaat. Pak vochtproblemen aan, repareer lekkages en isoleer waterleidingen. Verwarm met open ramen om luchtvochtigheid te verminderen als duurzamere oplossing tegen zilvervisjes.

10. Laat ruimte tussen meubels en muren

Bij huizen met vochtproblemen is het slim om meubels en banken niet direct tegen de muur te plaatsen, maar een beetje ervan af. Hierdoor krijgt droge lucht beter de kans om langs de muren te circuleren en wordt het ophopen van vocht voorkomen.

11. Isolatie

Af en toe ligt de oorzaak van vochtproblemen in een kruipruimte. In dat geval kunnen bodem- en vloerisolatie uitkomst bieden.

Als je op zolder hinder ondervindt van zilvervisjes, is het aan te raden de luchtcirculatie te verbeteren en eventuele lekkages na te gaan. Bovendien kan het isoleren van de zolder een goede optie zijn.

12. Ontlucht je kledingkast

Het is geen goed idee om je kledingkast alleen te openen wanneer je iets nodig hebt, en de rest van de tijd gesloten te houden.

Vooral als je wilt voorkomen dat er zilvervisjes in komen. Een gesloten kledingkast kan namelijk behoorlijk warm worden, wat een aantrekkelijke omgeving is voor zilvervisjes.

13. Berg geen vochtige spullen op in je kasten

Het is cruciaal dat gewassen kleding goed droogt. Het gebeurt vaak genoeg dat mensen hun vochtige kleding opvouwen en opbergen, wat niet verstandig is als je geen zilvervisjes in je kast wilt. Vochtige kleding creëert namelijk een vochtige omgeving in je kast, waar zilvervisjes op afkomen.

14. Bepaalde geuren

Een alternatieve aanpak is het bestrijden van zilvervisjes met lavendel of laurier. Sterke geuren overbelasten de reuksensoren van de zilvervisjes, waardoor ze geen voedsel meer kunnen vinden.

15. Etherische olie

Verdun een paar druppels geconcentreerde, biologische lavendelolie met wat water en sprenkel dit over een stukje stof of hout. Plaats dit op de plek waar je de zilvervisjes hebt gezien.

16. Peper

Zilvervisjes zijn gevoelig voor peper. Hoewel ze er wellicht aan knabbelen, overleven ze het niet. Bestrijding met peper is een eenvoudige methode: strooi wat peper op de plaatsen waar je de beestjes hebt waargenomen.

Ontlucht je kledingkast 

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Wil je specifieke informatie en op maat gemaakt advies? Stel je vragen aan onze specialisten en vergelijk kosteloos offertes.

Hier kun je gratis en zonder verplichtingen offertes en advies aanvragen voor het bestrijden van zilvervisjes en vochtproblemen. Dit stelt je in staat om jezelf nog beter te informeren en gemakkelijk prijzen te vergelijken, zodat je de meest geschikte oplossing voor jouw situatie vindt.

Het belang van een erkende vochtbestrijding expert wordt hierbij extra benadrukt, omdat zij de expertise hebben om het probleem effectief aan te pakken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.