Hoe vocht uit huis krijgen: enkele eenvoudige en effectieve tips en tricks

Vocht in huis is een probleem dat kan ontstaan door overmatige condensatie, slechte ventilatie, lekkage of een te hoge luchtvochtigheid. Vocht in huis kan enkele nadelige gevolgen hebben. Zo kan vocht in huis leiden tot gezondheidsproblemen, een muffe geur, plekken op de muren, snel loslatend behang en schimmel. Het is belangrijk om de oorzaak van vocht in huis zo snel mogelijk te bestrijden om deze nadelige gevolgen te voorkomen. In dit artikel zal je meer te weten komen over hoe je vocht snel uit huis krijgt en wat nu juist de mogelijke gezondheidsproblemen zijn waarmee je te maken kan krijgen.

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals

Hoe krijg je vocht snel uit je kamer?

Om gezondheidsproblemen te voorkomen en schade te vermijden is het belangrijk om het probleem snel aan te pakken. We geven enkele tips en tricks mee om vocht snel uit huis te krijgen.

1. Verlucht vochtige ruimtes regelmatig

Wanneer waterdamp in jouw huis niet kan ontsnappen, slaagt het neer op jouw muren en ramen. Het is dus belangrijk om regelmatig een raam open te zetten op plaatsen waar er veel vocht gecreëerd kan worden, zoals de keuken en badkamer.

Door extra te ventileren kan de overtollige waterdamp ontsnappen. Om een gezond binnenklimaat te hebben is het niet alleen belangrijk om voldoende te verluchten, maar ook om een mechanisch ventilatiesysteem te hebben dat de lucht ververst.

Raam open zetten.

2. Verminder de vochtproductie in je woning

Het is niet alleen een goed idee om regelmatig een raam open te zetten, maar ook om de vochtproductie in huis laag te houden.

Zo helpt het om de was buiten te laten drogen, de dampkap te gebruiken tijdens het koken en tijdens het douchen de ventilatie op de hoogste stand te zetten of het badkamerraam een half uurtje open te laten staan.

Ook helpt het om objecten die in de hoeken van kamers staan op voldoende afstand van de muur te zetten, zodat er voldoende luchtcirculatie mogelijk blijft.

3. Plaats een luchtontvochtiger

Wanneer je slechte ventilatie hebt, waardoor de waterdamp niet kan ontsnappen, is een luchtontvochtiger een goed alternatief.

Een luchtontvochtiger kan de vochtige lucht opzuigen en haalt het water uit de lucht. Het vocht wordt vervolgens opgevangen door de luchtontvochtiger of afgevoerd via de waterleiding.

Een luchtontvochtiger is in bouwmarkten verkrijgbaar voor een prijs tussen de € 50 en € 200.

4. Koop een mechanisch ventilatiesysteem aan

Een luchtontvochtiger is een goede oplossing om waterdamp af te voeren, maar het verandert niets aan de luchtkwaliteit van jouw woning.

Een mechanisch ventilatiesysteem is een manier om de luchtkwaliteit in jouw woning te verbeteren en is de meest efficiënte manier om vochtproblemen te voorkomen.

Bij nieuwbouwwoningen is het verplicht om een ventilatiesysteem te installeren. Er zijn 2 opties voor het installeren van een ventilatiesysteem.

  1. Bij nieuwbouw of een grondige renovatie kan je een centraal ventilatiesysteem voor de volledige woning installeren.
  2. Je kan ook kiezen voor een decentraal ventilatiesysteem voor een specifieke, afgewerkte ruimte.

Krijg advies op maat van jouw woning

5. Vochtig huis voldoende ventileren en verwarmen

Je huis ventileren is belangrijk, maar het is ook belangrijk om de woning voldoende te verwarmen om vocht te bestrijden.

Het is mogelijk om ventilatie te combineren met warmterecuperatie. Bij de gewone systemen wordt er door middel van een ventilatiesysteem koude buitenlucht aangevoerd.

Bij een ventilatie met warmterecuperatie geeft het systeem de warmte van de afgezogen binnenlucht af aan de aangezogen buitenlucht. Daardoor gaat er geen warmte verloren en bespaar je energie.

Het raam is beslagen door hoge luchtvochtigheid.

6. Kies voor degelijke isolatie

Een goede isolatie is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Spouwisolatie zorgt ervoor dat de muren minder afkoelen.

Dat is belangrijk, want bij een koude muur condenseert er meer vocht. Door spouwisolatie slaat er geen condens neer, wat zorgt voor drogere muren. Dit kan wel alleen wanneer het vocht in de spouw, dat altijd aanwezig is, via ventilatieroosters wordt afgevoerd.

Vandaag de dag zijn huizen goed geïsoleerd. Daardoor is natuurlijke ventilatie langs kieren en naden van jouw woning niet langer mogelijk.

Dat zorgt ervoor dat vochtige lucht het huis niet makkelijk kan verlaten. Het is daarom belangrijk om goed te ventileren en mechanische ventilatie te installeren.

7. Zorg voor een constante binnentemperatuur in zomer en winter

Bij koudere ruimtes neemt de luchtvochtigheid sneller toe. Daardoor neemt de kans op vochtproblemen toe bij kamers die voor een lange periode geventileerd worden en kouder zijn dan 15°C.

Dat komt omdat de temperatuur van de vloer, plafond en muren te laag wordt, waardoor er condens ontstaat. Een goede tip is om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Dat zorgt niet alleen voor een binnenlucht die droog is, maar ook voor een aangenamer woonklimaat.

We raden aan om de temperatuur rond de 15°C te houden om het meest aangename woonklimaat te bekomen.

8. Schilder met vochtwerende verf

Vochtwerende verf is een handig product om te gebruiken voor je huis, zeker in ruimtes met slechte ventilatie. Het is een goed preventief middel dat voorkomt dat condensatievocht de muren binnendringt. Deze verf is zowel voor binnen- als buitenmuren beschikbaar.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Zijn vochtproblemen in huis schadelijk voor de gezondheid?

Vochtproblemen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kan je last krijgen van enkele fysieke klachten

  • Ontstekingen zoals: ontstekingen in de longblaasjes of luchtwegen of ontstekingen in de neusbijholte of voorhoofdsholte.
  • Astmatische klachten zoals: chronische bronchitis (chronisch hoesten) en benauwdheid.
  • Reumatische klachten zoals: pijnlijke gewrichten en spieren.
  • Een aangetast immuunsysteem: je verliest veel energie wanneer je lichaam moet vechten tegen de bovenstaande klachten. Daardoor kan je lichaam verzwakken en raakt het immuunsysteem aangetast.

Ook kan vocht zorgen voor schimmels, wat volgende klachten kan geven:

  • Vermoeidheid.
  • Allergische reacties zoals: geïrriteerde ogen, huidirritatie (eczeem), een verstopte neus en niesbuien.
  • Misselijkheid en braken.
  • Klachten aan de luchtwegen zoals: ademhalingsproblemen, hoesten, geprikkelde keel en chronische ontsteking aan het neusslijmvlies en benauwdheid.
  • Slaapproblemen.

Hoeveel vocht in huis is normaal?

Een gemiddeld gezin produceert 10 tot 15 liter vocht per dag in huis. Dat gebeurt door te koken, douchen, wassen en ademen.

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. De eerste tekenen van een hoge luchtvochtigheid zijn spiegels en ramen die vaak beslagen blijven.

Een hogere luchtvochtigheid kan leiden tot schimmels en gezondheidsklachten, dus het is belangrijk om dit in de gaten te houden en indien nodig te verbeteren.

Ideale relatieve luchtvochtigheid.

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Een te hoge luchtvochtigheid in huis is schadelijk voor je gezondheid en woning. Daarom is het belangrijk om vocht in huis zo snel en efficiënt mogelijk te bestrijden.

Via dit formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen om gemakkelijk prijzen te vergelijken van vochtspecialisten bij jou in de buurt.

Ook kan je het formulier invullen om jezelf beter te informeren door middel van het gratis advies over hoe je vocht uit huis kan krijgen en hoe je vochtbestrijding kan aanvragen.

Op die manier vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.