Premie vochtbestrijding: welke bedragen, voorwaarden en aanvraag in 2024

Wil jij weten welke premie je kunt aanvragen voor vochtbestrijding? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt omtrent de subsidies, bedragen en voorwaarden.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Premie voor vochtbestrijding: wat is het?

Indien je geplaagd wordt door opstijgend vocht, vochtproblemen in de kelder, of andere vochtgerelateerde kwesties, kom je mogelijk in aanmerking voor diverse premies ter ondersteuning van vochtbestrijding.

Hier verstrekken we een gedetailleerd overzicht van deze premies, inclusief de specifieke voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Vochtprobleem oplossen

Welke premies kan ik aanvragen? Overzicht van de subsidies voor vochtbestrijding in België voor 2024

In Vlaanderen heb je de mogelijkheid om premies aan te vragen die je kunnen ondersteunen bij renovatie- en verbeteringswerken aan je woning. Deze omvatten:

 1. Mijn Verbouwpremie
 2. Gemeentelijke Premie

Deze premies zijn ontworpen om eigenaars aan te moedigen om hun woningen te renoveren en te verbeteren, waaronder het aanpakken van vochtproblemen.

Het is echter belangrijk om de specifieke voorwaarden en criteria voor elk van deze premies te raadplegen. Door gebruik te maken van deze premies, kun je financiële steun ontvangen bij de uitvoering van je renovatieproject.

Vind een vochtexpert bij jou in de buurt

Hoeveel bedraagt de premie voor vochtbestrijding in 2024?

Voor huishoudens met het laagste inkomen wordt 50% van de factuurkosten vergoed. In de middelste inkomenscategorie bedraagt dit 35%.

Er geldt een vastgesteld maximumbedrag voor elke categorie. Indien je tot de hoogste inkomenscategorie behoort, kom je enkel in aanmerking voor een vast bedrag voor energie-efficiënte werkzaamheden.

Vochtbestrijding premie

Welke premies voor vochtbestrijding bestaan er in Vlaanderen?

1. Mijn VerbouwPremie (Vlaamse overheid)

Sinds 1 oktober 2022 is de Mijn VerbouwPremie van kracht, waarbij de vroegere renovatie- en energiepremies zijn geïntegreerd. Deze premie kan tot maximaal 50% van het totale factuurbedrag bedragen.

Interessant om te weten: Heb je de vochtbestrijding al laten uitvoeren en nog geen premie aangevraagd? Onder bepaalde voorwaarden kun je sinds 1 oktober 2022 nog steeds de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Als je je vochtproblemen nog moet aanpakken, kun je de premie aanvragen na de uitvoering van de werken.

Vochtbestrijdingswerken

De Mijn VerbouwPremie biedt ondersteuning voor vochtbestrijding in verschillende werkcategorieën, zoals ‘buitenmuur’, ‘dak’, ‘vloer’, ‘binnenrenovatie’, enzovoort. Dit omvat diverse werken, zoals:

 • Het behandelen van binnenmuren tegen optrekkend vocht door het aanbrengen van een waterdichte laag of het injecteren van de muren met vochtwerende producten.
 • Het bestrijden van kelder- of huiszwammen op de muren.
 • Het beschermen van draagvloeren tegen zwammen en insecten.
 • Het voorkomen van insijpelend vocht in ondergrondse muren.
 • Het behandelen van buitenmuren tegen opstijgend vocht door het plaatsen van een waterkerende laag of het injecteren van vochtwerende producten.
 • De behandeling van houten dakstructuren tegen zwammen en insecten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vochtbestrijdingswerken die in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie.

Voorwaarden en aanvragen 2024

Voorwaarden Mijn VerbouwPremie:

 • Het betreffende pand moet zich in het Vlaams Gewest bevinden en minstens 15 jaar oud zijn op het moment van aanvraag.
 • De premie kan slechts eens in de 5 jaar worden aangevraagd voor vochtbestrijding binnen dezelfde categorie van werken. Eerdere aanvragen voor de renovatiepremie bij Wonen-Vlaanderen worden niet meegerekend. Voor andere categorieën van werken geldt deze beperking niet.
 • Het totale factuurbedrag van de uitgevoerde werken moet minimaal 1.000 euro (exclusief btw) bedragen en mag maximaal 12.000 euro (exclusief btw) zijn. De facturen mogen niet ouder zijn dan 24 maanden.

Aanvraagprocedure Mijn VerbouwPremie:

 • De premie kan sinds 1 oktober 2022 online worden aangevraagd via het digitale loket. De aanvraag moet uiterlijk 2 jaar na de datum van de laatste factuur worden ingediend.
 • Benodigde documenten zijn onder andere (eind)facturen en het attest van de vakman. Een vakman kan je voorzien van alle benodigde documentatie en je eventueel helpen bij de aanvraag.

Vraag advies en vergelijk offertes

2. Premies en subsidies van gemeenten

Bepaalde gemeenten en steden hebben specifieke subsidies die in sommige gevallen ook van toepassing kunnen zijn op vochtproblemen. De exacte bedragen en voorwaarden variëren per gemeente.

Het is daarom aan te raden om vooraf te controleren of jouw gemeente dergelijke premies aanbiedt en hoe je daarvoor in aanmerking komt. Daarnaast is het altijd verstandig om professioneel advies in te winnen bij een gespecialiseerde vochtbestrijder.

Een belangrijke tip is om voor vochtbestrijding altijd een ervaren aannemer in te schakelen. Werkzaamheden zoals kelderdichting of injecteren tegen vocht vereisen een uiterst zorgvuldige aanpak. Specialisten kunnen een nauwkeurige diagnose stellen en professioneel advies geven.

Op basis van deze diagnose kunnen ze tevens een op maat gemaakte offerte opstellen. Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op voor een offerte via ons offerteformulier.

Vochtplekken op de muur

Ook interessant voor jou:

Wat kost vochtbestrijding?

De prijs wordt beïnvloed door zowel het aantal lopende meters als het type injectiemiddel dat wordt toegepast. Gemiddeld liggen de kosten voor het injecteren van een enkele buitenmuur tussen de 60 en 100 euro per lopende meter.

Voor een gemiddelde woning kunnen de kosten voor deze vochtbestrijdingsmethode variëren van 800 tot 1.500 euro.

Wie komt in aanmerking voor een renovatiepremie?

De Vlaamse renovatiepremie is vervangen door de Mijn VerbouwPremie.

Hoe vraag ik Mijn VerbouwPremie aan?

Om aanspraak te maken op de Mijn VerbouwPremie dien je gebruik te maken van het online loket. Het is belangrijk om te weten dat het aanvragen van deze premie niet mogelijk is via een QR-code.

Je kunt dus eenvoudigweg terecht bij het digitale platform om alle nodige stappen te doorlopen voor het aanvragen van de premie. Zo ben je zeker dat je aanvraag correct en vlot verloopt.

Hoeveel bedraagt de verbouwpremie?

Je kunt een premie ontvangen die oploopt tot 35% van je investering, met een maximale premie van 1.750 euro. De werken in de categorie binnenrenovatie moeten een totaal factuurbedrag hebben tussen de 1.000 euro en 5.000 euro (exclusief btw) om in aanmerking te komen.

Premie aanvragen

Meer weten over premies voor vochtbestrijding? Stel je vragen en ontvang advies en info op maat!

Wil je graag meer gedetailleerde informatie over de verschillende premies voor vochtbestrijding? Heb je specifieke vragen over de voorwaarden, aanvraagprocedures of andere aspecten van deze subsidies? Aarzel niet om ons te contacteren.

Verschillende deskundigen zijn beschikbaar om je uitgebreid te informeren en van advies op maat te voorzien. Zo ben je goed geïnformeerd en kun je de juiste stappen zetten voor het aanpakken van vochtproblemen in jouw woning.

Neem vandaag nog contact op en ontvang alle informatie die je nodig hebt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.