Vocht in garage: hoe vochtproblemen uit de weg gaan? Tips en tricks

Vocht in je garage is allesbehalve ideaal. Meer nog: een vochtige garage zadelt jou en je spullen op met hardnekkige problemen. In veel gevallen is een gebrek aan ventilatie de boosdoener, maar ook vuil, rommel of koudebronnen kunnen bijdragen aan het probleem. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om vocht te voorkomen en tegen te gaan. In dit artikel overlopen we de factoren die ervoor zorgen dat jouw garage vatbaar is voor een vochtprobleem en lijsten we alle tips en tricks om vochtproblemen te voorkomen én genezen.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat kan ik het beste doen aan een vochtige ruimte en hoe krijg ik die droog? Enkele tips

Vocht in je garage kan een groot probleem vormen voor wie zijn of haar materiaal en/of auto goed wil beschermen. Bij vocht in de garage kunnen er heel wat problemen opduiken: ophoping van vuil, roest en schimmelvorming.

Wanneer het probleem aanhoudt, kan het vocht stijgen tot in de woning. Wanneer dit gebeurt, ontstaan er schimmels op de muren, hangt er een muffe geur en bladert de verf of het behang van de muren. In extreme gevallen kan het vocht zelfs de structuur van het huis aantasten.

Vochtproblemen zijn niet enkel een probleem voor je muren en materialen, maar ook voor je gezondheid. De aanwezigheid van schimmels kan namelijk zorgen voor problemen aan je huid of luchtwegen. Iets wat je natuurlijk wil vermijden!

Gelukkig zijn er manieren om het risico op vochtproblemen tot een minimum te beperken. In dit artikel lees je welke stappen je kan ondernemen om je garage vrij te houden van vocht en zo problemen op de lange termijn te vermijden.

Kelderdichting

Tip 1: ventileer voldoende (mechanische ventilatie of ventilatierooster)

Wanneer je een garage bouwt, houdt men normaal gesproken rekening met de ventilatiemogelijkheden. Het is namelijk belangrijk dat er een goede balans is tussen binnen- en buitenlucht.

Vaak wordt een (verborgen) opening in de deur voorzien die als ventilatie dient, of er worden ventilatie-openingen in de wanden van de garage aangebracht.

Die openingen of roosters moeten dan regelmatig gecontroleerd worden om zeker te zijn dat er geen vuil is dat de luchtstroom kan belemmeren.

In veel gevallen volstaat de luchtstroom die deze roosters of openingen oplevert om problemen te vermijden, maar bij aanhoudende regen of in de winter zijn bijkomende maatregelen nodig.

Door de koude condenseert het vocht namelijk op de binnenwanden van de garage, waardoor er vochtophopingen en plassen kunnen ontstaan.

Om dit te voorkomen kun je het beste de poort enkele minuten per dag op een kier zetten, zodat er voldoende tocht kan ontstaan. Ook wanneer er al vocht is opgestapeld, kan het nuttig zijn om de deur open te zetten zodat het vocht kan drogen.

Het kan daarnaast raadzaam zijn om bij de bouw van de garage over te wegen een raam te installeren, zodat er een stevigere tocht ontstaat wanneer de deur wordt geopend.

Verder zorgt de inval van zonlicht ervoor dat je garage minder vatbaar wordt voor schimmel. Een infraroodstraler kan eveneens een oplossing bieden voor schimmelvorming.

Krijg advies op maat van jouw woning

Tip 2: Controleer de luchtvochtigheid

Meten is weten! Dat geldt ook op vlak van vocht. Door de luchtvochtigheid vast te leggen, weet je of je garage het risico loopt om met problemen opgezadeld te zitten.

Die vochtigheidsgraad meet je met een hygrometer. De meest ideale waarden liggen tussen de 55 en 60 procent, maar in realiteit liggen deze vaak een stuk hoger. Met waardes vanaf 70 procent lopen zowel je spullen als je garage zelf een groot risico op schade, schimmel en roest.

Analyse vocht in garage

Tip 3: Gebruik een ontvochtiger

Een bijkomende maatregel bovenop goed ventileren, kan de aanschaf van een luchtontvochtiger zijn. Deze machines absorberen het vocht uit de lucht en brengen het vochtniveau terug tot een acceptabel niveau.

Let op: De kosten van zo een ontvochtiger kunnen snel oplopen. Niet alleen door de aankoop van het toestel zelf, maar ook door de elektriciteitskost die daar nog eens bijkomt.

Het is echter wel het overwegen waard om te investeren, aangezien het je waardevolle spullen in de garage kan beschermen en langer kan doen meegaan.

Tip 4: Reinig je garage regelmatig

Je garage vrij van vuil houden kan een groot effect hebben op de vochtophoping. Vocht hecht zich namelijk graag aan hoopjes vuil, en herfstbladeren lenen zich daar bijzonder goed voor.

Op die plaatsen ontstaat dan gemakkelijk schimmel. Door de garage schoon te houden, beperk je dit risico. Niet alleen vuil van buiten vormt een probleem, maar ook rommel in de garage is niet goed voor het vochtniveau.

Rommel belemmert de luchtstroom die helpt condensatie te voorkomen. Daarnaast kun je een probleem of lekkage ook een stuk sneller opsporen wanneer je garage opgeruimd is.

Rommel in garage

Tip 5: Maak je voertuig schoon

Wat veel mensen vergeten, is dat het belangrijk is om het voertuig schoon te houden. Dit betekent dat ijs en sneeuw zoveel mogelijk van het voertuig verwijderd moeten worden.

Wanneer deze blokken ijs en sneeuw op de garagevloer vallen, smelten ze en veroorzaken ze natte plekken. Als er restvocht aanwezig is, kun je dit eenvoudig naar buiten vegen met een aftrekker.

Ook ander vuil dat met het voertuig mee naar binnen wordt gebracht, heeft een effect op de vochtigheidsgraad, omdat het de luchtstroom blokkeert en een ideale plek vormt voor het nestelen van vocht en schimmels.

Meer info en advies nodig?

Tip 6: Onderhoud je garage

Door je garage te onderhouden en regelmatig te controleren dat er geen defecten zijn aan bijvoorbeeld de waterdichting, vloer of leidingen kan je problemen opsporen voor ze grote gevolgen hebben.

Door dit regelmatig grondig na te kijken en de nodige herstellingen te doen, verklein je de kans op langdurige vochtproblemen.

Tip 7: Verminder condens op je vloer en muren [5 manieren]

De bovenstaande tips helpen al met condensvermindering, maar hieronder bespreken we nog 5 andere manieren om condens tegen te gaan. Condens is namelijk je grootste vijand als het op vocht aankomt. Deze tips kunnen een groot verschil maken!

1. Controleer de temperatuur

Meet de temperatuur in je garage. De koude zorgt namelijk voor extra condensvorming in de garage. Met een temperatuur vanaf 15 graden beperk je het risico al enorm.

Daarnaast is het belangrijk dat de temperatuur zo stabiel mogelijk blijft. Wanneer je merkt dat je onverwarmde garage deze temperatuur op veel momenten niet haalt, kan je overwegen om gebruik te maken van een garageverwarmer of om je garage beter te isoleren.

2. Installeer een dampscherm op de muur

Het dampscherm is een essentieel onderdeel van het isolatiemateriaal in je garage. Er bestaan isolatiematerialen waarin dit dampscherm verwerkt zit, maar de schermen zijn ook los beschikbaar.

Een dampscherm is vooral nuttig op de muren en vloeren. Op het plafond heeft een dampscherm minder zin omdat het daar enkel waterdamp kan opvangen.

3. Controleer vloer- en dakafvoer

Controleer regelmatig de uitgangen van de pijpen van je afvoer. Wanneer deze verstopt zitten, kunnen ze veel problemen opleveren.

Verstopte regenpijpen zijn namelijk erg vatbaar voor roest en lekken. Let ook goed op dat de afvoer wel een helling heeft naar de garagedeur en dat het dak en de vloer overal goed afgesloten zijn, zodat de afvoer geen water naar de garage kan leiden.

4. Plaats een garagevloercoating

Een coating kan handig zijn om schade tegen te gaan en vocht te weren. Er ontstaat door de coating een efficiënte afsluiting en anderzijds vermindert de coating de kans op condensvorming.

Het is belangrijk dat je vloer van de garage niet vatbaar is voor scheuren en barsten, want dat zijn de plekken waar vocht zich graag nestelt. Ook zorgt de coating ervoor dat zelfs wanneer je garage vochtig is, je meer grip hebt. 

Garagevloercoating

5. Haal (indien nodig) de oude koelkast of vriezer uit je garage

Veel mensen plaatsen door een gebrek aan plaats in de woning grote koeltoestellen in de garage. Wanneer je garage echter niet voldoende geïsoleerd is, wordt het afgeraden om er een koelkast of vriezer te plaatsen.

Een koelkast of diepvries kan namelijk een bron van vocht zijn. Aan de ene kant verlagen de toestellen de temperatuur in de garage en aan de andere kant kunnen de apparaten zorgen voor vocht.

Het water uit de koelkast of diepvries verdampt namelijk en dit verhoogt de luchtvochtigheid, waardoor er een grotere kans op condensvorming ontstaat in de garage.

Vraag je gratis vochtdiagnose

Waarom heb je (opstijgend) vocht in je garage?

Vochtproblemen ontstaan in de eerste plaats door een te hoge luchtvochtigheid, een gebrek aan goede ventilatie, en de condensvorming die daardoor ontstaat in de garage.

Het is een hardnekkig probleem waar veel garages mee te maken krijgen. Gelukkig bestaan er voldoende preventieve maatregelen en manieren om het vocht uit je garage weg te krijgen.

De vochtige lucht condenseert wanneer deze in contact komt met koudere oppervlakken. Naast een hoge luchtvochtigheid zijn er veel factoren die kunnen bijdragen aan een vochtprobleem in je garage.

Bijvoorbeeld, wanneer je niet voldoende ventilatie voorziet, kan de vochtige lucht niet ontsnappen en zich vastzetten op koude oppervlakken.

Ook onvoldoende verwarming draagt bij aan het probleem, aangezien er dan meer koude oppervlakken zijn waarop condensatie kan optreden.

Door rekening te houden met deze mogelijke oorzaken en oplossingen, verklein je de kans op vochtproblemen en de mogelijke langdurige gevolgen die vocht kan hebben op je woning.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Een vochtprobleem in je garage en op zoek naar advies? Of ben je aan het kijken naar manieren om een vochtprobleem te vermijden? Hier zit je aan het goede adres.

Het is belangrijk om een specialist te betrekken wanneer je te maken hebt met een vochtprobleem, zodat het probleem zich niet gaat verspreiden naar de rest van de woning.

Via onderstaande form vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan bij vochtspecialisten in jouw buurt. Zo ontvang je advies op maat van jouw situatie en beperk je het risico op langdurige vochtproblemen.

Door verschillende offertes aan te vragen, maak je het jezelf ook eenvoudig om de prijzen en werkwijzen van de verschillende specialisten te vergelijken. Je bent dus zeker van de beste oplossing voor jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.