Beste vochtmeter 2024: aandachtspunten, tips en vochtmeters vergelijken

Ben je op zoek naar de beste vochtmeter van 2024? Dit handige hulpmiddel is cruciaal voor het meten van vochtigheid in verschillende materialen zoals hout, beton en zelfs planten. De juiste vochtmeter kiezen voor je woning kan een behoorlijke uitdaging zijn, gezien de overvloed aan opties op de markt. In dit artikel lees je de belangrijkste aandachtspunten en vergelijken we de beste meters van dit jaar. Zo maak jij de juiste keuze zodat jij je woning optimaal kunt onderhouden.

Vergelijk gratis offertes

Wat zijn de beste vochtmeters in 2024?

Wil je graag vocht opmeten van verschillende materialen? Wanneer je overweegt om een meter te kopen, is het belangrijk om alle opties grondig te bekijken. Ontdek de top 3 beste vochtmeters in 2024 hieronder:

  • Brennenstuhl Vochtmeter MD

Met deze handige meter kan je in een mum van tijd het vochtgehalte van verschillende bouwmaterialen zoals steen, beton en gips ontdekken. Het display toont je het vochtgehalte in procenten.

  • VONROC PRO Vochtmeter

Wil je schimmel en vocht tijdig opsporen? Dan is dit type vochtmeter wellicht iets voor jou. Deze vochtmeter is geschikt voor het meten van het vochtgehalte van hout en nog heel wat meer andere bouwmaterialen.

  • LUSQ: 2 in 1 digitale vochtmeter 

Deze meter scoort ook zeer goed op de markt. De LUSQ vochtmeter kan het vochtpercentage op twee manieren vaststellen. Als eerste kan je de twee elektroden in het materiaal dat je wilt meten steken. Ten tweede kan je ook het vochtgehalte meten door de meter met de achterkant tegen het materiaal aan te houden.

vochtmeter

Snel en gratis offertes vergelijken?

Welke vochtmeter kopen? De 5 belangrijkste criteria

Wanneer je overweegt om een vochtmeter aan te schaffen, check je best op voorhand deze vijf criteria. Er bestaan namelijk heel wat meters op de markt die elk voor een specifieke meettoepassing geschikt zijn.

1. Soorten vochtmeters (destructieve versus relatieve vochtmeters)

Wat je zeker in je achterhoofd moet houden bij de aankoop van een meter is dat er groot onderscheid bestaat tussen destructieve en relatieve meters.

Bij de destructieve vochtmeters gebruik je steekpennen om in het materiaal dat je wilt meten te duwen. Daardoor ontstaat er wel wat schade in het materiaal, maar het is wel zeer betrouwbaar. Dit type meter wordt vaak gebruikt in situaties waar schade niet zo erg is zoals bij het meten van vocht voor brandhout.

Bij relatieve vochtmeters daarentegen gebruik je de meetkop die je tegen het oppervlak van het materiaal moet duwen. Zo beschadig je het materiaal niet.

2. Meettoepassingen

Door een klein stroompje te sturen door het materiaal dat je wilt meten, kan een vochtmeter meten hoe dat stroompje zich gedraagt.

Zo meet het precies het vochtpercentage. Niet enkel dat stroompje zal het resultaat beïnvloeden maar ook het materiaal zelf.

Daarom is het belangrijk te weten dat sommige meters enkel voor specifieke materialen geschikt zijn. De beste vochtmeters kunnen sterk variëren in deze functie en hebben vaak meerdere instellingen voor verschillende materialen.

3. Stroomvoorziening

Meestal werken vochtmeters met batterijen. Ze zijn dus niet oplaadbaar, maar dat is niet erg want ze verbruiken zeer weinig stroom.

Bovendien worden ze niet voortdurend gebruikt. Daardoor gaan de batterijen veel langer mee. Je moet er wel op letten dat je het apparaatje meteen uitzet na gebruik of dat het automatisch uitschakelt.

Doe je dit niet? Dan kunnen de batterijen snel leeg zijn.

4. Weergave

Eenvoudige vochtmeters werken met lichtjes of pieptonen. Die geven aan wanneer het vochtigheidspercentage te hoog is.

Zo kan je op een makkelijke manier materialen controleren en zo is het ook nuttig wanneer je een koophuis inspecteert.

Je kan ook een diepgaander inzicht krijgen in het vochtigheidspercentage. Bovendien bestaan er ook geavanceerde meters die je meteen helpen om het percentage te interpreteren. Zo kan het resultaat weergegeven worden in een grafiek.

5. Nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid van een vochtmeter hangt sterk af van het type vochtmeter. In de meeste gevallen volstaat een grove indicatie, maar soms wil je nauwkeuriger te werk gaan.

Meestal hebben meters een afwijking van +/- 2%. Toch bestaan er ook andere vochtmeters met een afwijking van minder dan 0,5%. Dat hangt uiteraard samen met een hoger prijskaartje.

vochtdetectie

Wat is het verschil tussen een hygrometer en een vochtmeter?

Terwijl de vochtmeter het vochtpercentage voor een materiaal weergeeft, geeft een hygrometer de luchtvochtigheid van een ruimte weer. Zo plaats je het toestel gewoon in de ruimte en kan je na een tijdje het vochtgehalte in de lucht aflezen.

Top 10 beste vochtmeters vergelijken

Er bestaan heel wat soorten meters. Maar wat is nu de top 10 beste vochtmeter?

1) Brennenstuhl BN-1298680 Vochtigheidsmeter

Op nummer 1 staat de vochtmeter van het merk Brennenstuhl. Dit apparaat meet vocht bij hout– en bouwmaterialen zoals beton, harde vloer, tegels, tapijten,… De meter heeft een groot LCD-display waar je makkelijk het resultaat in procent kan aflezen.

Bovendien heeft het apparaat een automatische uitschakeling, wat van groot belang is voor de batterijen. Met zijn nauwkeurige metingen en accurate meetresultaten staat deze meter op nummer één en is dus de beste vochtmeter.

Het prijskaartje van dit toestel ligt tussen de 20 en 25 euro.

2) VONROC PRO Vochtmeter

De vochtmeter van het merk VONROC staat op een mooie plaats 2. De meter is geschikt voor professioneel gebruik en is daar bovenop zeer accuraat.

Met dit apparaatje kan je tijdig schimmels en vocht op en in de muren detecteren. De meter bezit heel wat voordelen zoals zijn uniek en ergonomisch ontwerp.

Het prijskaartje van dit apparaat ligt iets hoger dan onze nummer 1: rond de 30 euro.

3) MAKA 2 in 1 digitale vochtmeter – Voor hout en bouwmaterialen

Zoek je een vochtmeter voor je hout of muren? De 2 in 1 digitale vochtmeter van MAKA meet zoals de bovenstaande meters je materiaal zonder het te beschadigen.

Het apparaat biedt een zeer accurate meting met een lange batterijduur. Voor deze meter betaal je gemiddeld rond de 32 euro.

4) TRANSNECT vochtmeter

De vochtmeter van TRANSNECT scoort ook goed op de markt. Het is ideaal voor hout, muur en papier. Het grote nadeel van dit apparaat is dat je sowieso het materiaal beschadigd en daarom een destructieve meter is. Het toestel kost gemiddeld 23 euro.

5) TP-Link Tapo T315 

Dit apparaatje meet de vochtigheid in de lucht en valt dus onder de naam van hydrometer. Het is een slimme thermometer en daarboven op een vochtigheidsmeter. Voor dit product betaal je rond de 29 euro.

Nog meer vragen? Contacteer een vochtexpert

6) Visaly Pinless Vochtmeter VM810A

Het nieuwste model van Visaly is de Pinless vochtmeter VM810A. Het gloednieuwe product beschikt over zeer accurate sensoren waarmee je in een mum van tijd (0,5 seconden) accurate resultaten ontvangt.

Het heeft een extra groot scherm waarop je makkelijk het resultaat kunt zien. Het is bovendien uitgerust met de nieuwste sensortechnologie en heeft daarom een zeer hoog prijskaartje van rond de 94 euro.

7) SKYARD® Vochtmeter voor Planten

Wil je graag je planten goed verzorgen? Dan kan een praktische vochtmeter voor planten wonderen doen. De meter kan je zowel binnen als buiten gebruiken en het meten is zo goed als kinderspel. Voor de SKYARD vochtmeter betaal je rond de 14 euro.

8) STANLEY 0-77-030 Vochtmeter 

De STANLEY 0-77-030 vochtmeter is relatief compact, waardoor je hem makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Het apparaat is geschikt voor gipsplaten, pleisterwerk, beton en cement en biedt nauwkeurige metingen. Door middel van het LCD-scherm kan je het resultaat makkelijk en snel aflezen. De kostprijs ligt tussen de 40 en 50 euro.

9) MARNICO® Vochtmeter voor planten 

Op de negende plaats vinden we de MARNICO, een vochtmeter voor planten. Het is een handig en betrouwbaar instrument voor iedereen die zich graag bezighoudt met het verzorgen van planten. De MARNICO is heel makkelijk in gebruik en heeft een prijskaartje van 19,95 euro.

10) ALDORR Tools 

Op de laatste plaats staat de ALDORR vochtmeter. Deze meter heeft een handig digitaal HD-scherm en maakt gebruik van de nieuwste technologieën.

Het is geschikt voor materialen zoals beuken, cement, tegels en nog veel meer en biedt nauwkeurige metingen. Je kunt niet meten met dit product zonder het materiaal lichtjes te beschadigen.

Voor de ALDORR meter betaal je rond de 25 euro.

Vraag raad aan een vochtexpert

Wat is het beste toestel om warmtebruggen en condensatievocht te lokaliseren in België?

Ben je op zoek naar de beste vochtmeter om warmtebruggen en condensatievocht te lokaliseren? Dan is de Laserliner Condense Spot Pro wellicht een zeer goede optie voor jou.

Het apparaat werkt als een soort pistool dat je op de muur richt. Het toestel doet heel nauwkeurig werk met behulp van een infraroodstraal.

Het grote voordeel van de Laserliner is dat het zowel de vochtigheid als de temperatuur meet. Zo kan je ook eventuele koude plekken of koudebruggen in muren ontdekken.

Vochtmeter

Waarvoor vochtmeter gebruiken? 

Met een vochtmeter meet je de hoeveelheid vocht in een muur of in een soort materiaal. Zo kan je bijvoorbeeld het vochtpercentage van brandhout of de wanden van je huis meten.

Bovendien kan je met een vochtmeter de oorzaak van bepaalde vochtproblemen achterhalen en zo ook een handige oplossing voor vinden.

Hoe kun je een vochtmeter aflezen?

Hoe lees je nu precies een vochtmeter af en hoe interpreteer je die resultaten? Het hangt sterk af van de soort vochtmeter: 

  • Destructieve of niet-destructieve vochtmeter: deze apparaten hebben meestal een scherm waarop je het vochtpercentage van je materiaal kan aflezen na de meting. Je krijgt dan een groen, oranje of rood led-lampje te zien. Bovendien zie je ook vaak een minimum, maximum en gemiddelde waarde van de gemeten oppervlakte.
  • Hygrometer: deze meter heeft ook een scherm waarop je eenvoudig de vochtigheidsgraad kan aflezen. Deze vochtigheid drukt het apparaat uit met een percentage en ligt best tussen de 40 en 60%. Meet je een waarde boven de 60%? Dan kun je last krijgen van een vochtprobleem. Meet je een waarde onder de 40%? Dan heb je te maken met een te lage luchtvochtigheid.

Ook interessant voor jou:

Heb je nog enkele vragen over vochtmeters? Ontdek het antwoord van je vragen hieronder.

Hoe betrouwbaar is een professionele vochtmeter?

Hoe betrouwbaar je vochtmeter is, hangt sterk af van apparaat tot apparaat. De meeste professionele vochtmeters bieden betrouwbare en accurate meetresultaten. Controleer altijd de betrouwbaarheid van een vochtmeter voordat je er een aanschaft.

Wat is de beste vochtmeter voor een camper of caravan?

Wil je graag een vochtmeter voor je camper of caravan aanschaffen? Daarvoor gebruik je best een hygrometer. Een voorbeeld hiervan is de TP-Link Tapo T315.

Hoeveel kost een vochtigheidsmeter?

De kostprijs van een vochtmeter hangt sterk af van het specifieke toestel. In onze top 10 vind je prijzen tussen de 14 en 95 euro.

Hoeveel vocht mag er in mijn muren zitten? Max vochtpercentage?

Het ideale percentage bedraagt tussen de 40% en 60%. Toont je vochtmeter een percentage van boven de 60%? Dan is een vochtprobleem zeker mogelijk.

Aan de andere kant, wanneer je meter je een percentage van onder de 40% toont, dan heb je te maken met een te lage luchtvochtigheid. Dat kan voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen zoals een droge keel.

Op zoek naar een vochtmeter of vochtspecialist? Vul het offerteformulier in en ontvang offertes op maat

Ben je op zoek naar een goede vochtmeter of vochtspecialist specifiek voor jouw woning? Of wil je simpelweg meer informatie over vochtmeters en vocht in het algemeen? Door onderstaand formulier in te vullen, kom jij in contact met verschillende vochtspecialisten in jouw buurt.

Zo kan jij tal van offertes vergelijken en scoor jij de beste deal voor je vochtoplossing. Door steeds samen te werken met een specialist vermijd jij onnodige kosten en krijg je steeds advies op maat. Waarom nog langer wachten?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.