Vochtproblemen

Soorten vochtproblemen detecteren

Vocht in huis vormt een ware plaag en kan al zeel snel uitbreiden naar bijkomende problemen. Dit zal niet alleen aanzienlijke gevolgen hebben op je woning, ook je gezondheid zal eronder lijden. Vochtproblemen op muren, plafonds,… zijn meestal terug te vinden in de badkamer, keuken of kelder.

Om te weten of er een vochtprobleem in jouw huis aanwezig is, dien je je de volgende vragen te stellen:

  • Is er veel condens op je ramen?
  • Merk je schimmel- of vochtplekken op de binnenmuren?
  • Voelen je binnenmuren koud en vochtig aan?
  • Komt het behangpapier los?
  • Zijn er scheurtjes op je buitenmuur?

Vochtplekken dienen een aangepaste vochtbehandeling te krijgen. Maar laten we eerst de meestvoorkomende vochtproblemen even van naderbij bekijken.

☔ GRATIS VOCHTDIAGNOSE? ☔

Vul het formulier in en krijg een gratis vochtdiagnose en
vrijblijvende offertes op maat.

👉 Vochtdiagnose aanvragen

Opstijgend vocht

Vochtproblemen: Opstijgend vocht

Wanneer je vochtplekken in de muur hebt, die zich laag bij de grond bevinden, zijn deze waarschijnlijk ontstaan door opstijgend vocht. Dit probleem doet zich vaak voor in oudere huizen, waarvan de funderingen niet werden voorzien van een vochtkering. Deze muren nemen het grondwater op, waardoor er op lange termijn schimmel, stank en vieze plekken ontstaan. Hoe kunt je dit vocht in huis oplossen?

  • Muren injecteren:Een vochtspecialist zal opstijgend vocht meestal aanpakken door de aangetaste muren te injecteren: er worden gaten in de binnenmuur geboord, die daarna gevuld worden met een vochtwerende gel. Deze gel zal de vochtplekken in de muur uitdrogen. Indien nodig wordt deze behandeling een tweede of een derde keer uitgevoerd.
  • Muren onderkappen:Indien je van plan bent om grote renovatiewerken uit te voeren, kan het interessant zijn om de muren van het huis volledig te laten onderkappen. Hierbij wordt de woning in feite opgetild om elk stuk muur te voorzien van een vochtkering. Hierna heb je gegarandeerd een 100% vochtvrij huis. Deze behandelingsmethode is omslachtig en tijdrovend, maar bijzonder effectief om vocht in huis op te lossen. Laat dit werk over aan een vochtspecialist.

Doorslaand vocht

Vochtproblemen: Doorslaand vocht

Doorslaand vocht of condens is een vochtprobleem dat kan ontstaan bij poreuze muren. De buitenmuren slorpen neerslag op, waarna het opgenomen vocht zich verder een weg baant doorheen de muren, tot het zich aan de binnenzijde van uw huis bevindt. Je krijgt na enige tijd vochtplekken op uw binnenmuren. Op langere termijn vormt dit vochtprobleem zelfs een gevaar voor de constructie van jouw woning. Dit vochtprobleem moet je onmiddellijk oplossen!

  • Muren impregneren:De ideale manier om doorslaand vocht in huis op te lossen is de gevel impregneren. Hierbij wordt een speciale vloeistof op de buitenmuur aangebracht. Deze vloeistof vormt zich tot een waterafstotende laag die voorkomt dat uw buitenmuren verder neerslag opnemen. Een bijkomend voordeel is dat deze laag jouw huis ook beschermt tegen alle andere weersinvloeden, stof en vuil. Dat zal je veel onderhoudskosten besparen. Het impregneren van een gevel is werk voor ervaren specialisten: een grondige kennis en voorbereidende inspectie is noodzakelijk voor een doeltreffend resultaat.
  • Vochtwerende verf: je kan je gevel ook behandelen met vochtwerende verf. Deze behandelingsmethode werkt zowel preventief als probleemoplossend. Je kan deze methode aangrijpen om jouw gevel eens in een nieuw, beschermend jasje te stoppen. Het is belangrijk om jouw buitenmuren eerst grondig te reinigen. Vraag altijd eerst advies bij een specialist om vocht in huis op te lossen.

Condensatievocht

Vochtproblemen: Condensatievocht

Het belang van een goede ventilatie in huis wordt dikwijls over het hoofd gezien. Je bent ze zeker al eens tegengekomen, die lelijke schimmelplekken in je badkamer, meestal juist naast het venster. De oorzaak? Condensatievocht!

Vocht in huis oplossen? Onderneem nu actie!

Hebben leden van jouw gezin al last van allergie of astma, dan zal een vochtige woning hier geen remedie voor vormen. Vooral baby’s en bejaarden zullen hieronder leiden. Denk maar aan een hardnekkige hoest, reuma of een voortdurende vermoeidheid.

Ga samen met een vochtspecialist meteen op zoek naar een behandelingsmethode op maat voor jouw huis. Elk huis vraagt een andere aanpak. Soms kan zelfs gekozen worden voor een combinatie van verschillende technieken om zo het beste resultaat te verkrijgen.

Vochtbestrijding vereist de juiste kennis, voorbereiding en ervaring met de verschillende behandelingsmethodes. Samen met een specialist kun je het vocht in huis oplossen.

Zet nu de eerste stap naar de oplossing voor vocht in huis!