Vochtproblemen oplossen: opties, prijzen en tips 

Op zoek naar oplossingen voor vochtproblemen in huis? Ontdek in dit artikel de sleutel tot een droog en gezond huis.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Hoe vochtproblemen herkennen?

Vochtproblemen in huis, met hun nadelige gevolgen voor zowel woningen als gezondheid, kunnen om verschillende redenen voorkomen. Tijdige identificatie is essentieel om gepaste maatregelen te nemen.

De tekenen van vochtproblemen variëren, van onschuldige condensatie tot ernstiger kwesties, zoals opstijgend vocht en lekkages. Houd rekening met de volgende aanwijzingen:

 1. Loshangende verf of behang, vaak veroorzaakt door opstijgend vocht.
 2. Schimmelgroei op vochtige muren.
 3. Ongebruikelijke geuren, zoals een muffe geur, kunnen wijzen op schimmel en vochtige plekken.
 4. Plekken en zoutafzettingen op muren wijzen op opstijgend vocht.
 5. Verkleuring van muurpleister, vooral in latere stadia van vochtproblemen.

Het tijdig opsporen van vochtproblemen is cruciaal om snel in te grijpen en verdere schade aan je huis en mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen.

Vochtproblemen?

Vul het formulier in. Krijg een gratis vochtdiagnose en ontvang vrijblijvende offertes op maat.

Soorten vochtproblemen

Vochtproblemen kunnen je flink in de problemen brengen. Om ze goed aan te pakken, is het van belang te begrijpen welke types vochtproblemen je kunt tegenkomen.

Hier behandelen we de meest voorkomende, van opstijgend vocht tot vocht na vloerisolatie.

Opstijgend vocht

Oude huizen hebben vaak te kampen met opstijgend vocht, wat vochtige muren en natte plekken veroorzaakt. Dit fenomeen ontstaat wanneer grondwater door de fundering in de muren omhoog trekt, vooral aan de onderkant van de muur. Het is een veelvoorkomend type vochtprobleem dat aanzienlijke schade kan veroorzaken.

Opstijgend vocht op blauwe muur. Voorbeeld van vochtproblemen.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht kruipt ongenood je huis binnen bij regen of sneeuw. Het dringt door de buitenmuren en veroorzaakt vochtplekken, die ideaal zijn voor de groei van algen en schimmels.

Dit type vochtprobleem komt vooral voor bij oudere gebouwen waar de buitenbekleding, zoals bakstenen of pleisterwerk, in de loop der jaren poreus is geworden.

Doorslaand vocht op witte muur. Voorbeeld van vochtproblemen.

Condensatievocht

Condensatievocht is een sluipend vochtprobleem dat ontstaat door dagelijkse activiteiten zoals koken en douchen, waarbij vochtige lucht zich ophoopt.

Het kan ongemerkt vochtige plekken en beslagen ramen veroorzaken, en in sommige gevallen zelfs schimmelproblemen. Of je nu in een oud of nieuw huis woont, dit probleem kan overal de kop opsteken.

Condensatievocht op raam.

Lekkages

Soms blijft de oorzaak van vochtproblemen verborgen. Vochtige plekken in huis zonder duidelijke reden kunnen wijzen op lekkende leidingen in je muren.

Het opsporen van deze lekken is geen eenvoudige taak, maar de gevolgen kunnen aanzienlijk zijn. Deze vochtproblemen kunnen jarenlang onopgemerkt blijven.

Oorzaak van een lekkende leiding.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Bouwvocht

Tijdens de bouw of verbouwing van een huis, vooral bij pleister- en cementwerken, wordt veel water gebruikt. Dit bouwvocht kan in de structuur van je nieuwe woning achterblijven en in de toekomst tot vochtproblemen leiden, wat uiteindelijk de prijs kan verhogen.

Vaak wordt onvoldoende aandacht besteed aan het verwijderen van bouwvocht voordat de woning wordt opgeleverd, met problemen zoals loskomend behang, vochtplekken en schimmel op de muren tot gevolg.

Schimmel in de hoek.

Vocht na spouwmuurisolatie

Een spouwmuur, de holle ruimte tussen de buitenmuur en binnenmuren, vullen met isolatie is tegenwoordig een populaire keuze.

Het maakt je huis energiezuiniger en comfortabeler. Maar zonder een waterkering kan vocht van buitenaf je binnenmuren aantasten, wat voor aanzienlijke last kan zorgen. Kies daarom voor goede spouwmuurisolatie om deze problemen te voorkomen.

Foto van spouwmuur.

Vocht na dakisolatie

Dakisolatie is een slimme zet om je huis energiezuiniger te maken, maar als de isolatie in de loop der tijd verslechtert, kan dit vochtproblemen veroorzaken.

Verslechterende isolatie kan kieren en openingen creëren, waardoor regenwater binnendringt en vochtproblemen ontstaan, met mogelijk schade en schimmel tot gevolg.

Dakisolatie.

Vocht na vloerisolatie

Vloerisolatie kan onverwachte gevolgen hebben als de isolatiematerialen in de loop der jaren verslijten. Scheuren, krimp of beschadigingen in de isolatie bieden vocht de kans om binnen te dringen, wat kan leiden tot problemen zoals schimmel, houtrot en beschadigde vloeren. Het is van belang om deze problemen tijdig aan te pakken.

Gat in de vloer door vocht na vloerisolatie.

Vraag advies en vergelijk offertes

Waar kun je vaak vochtproblemen tegenkomen?

Vochtproblemen in huis zijn altijd een last, en het is cruciaal om te begrijpen waar ze zich voordoen. Hier bespreken we de meest voorkomende locaties waar vochtproblemen de kop opsteken en hoe je ze kunt herkennen en aanpakken.

Vochtige binnenmuren en buitenmuren

Vochtproblemen op binnen- en buitenmuren zijn een veelvoorkomende zorg, vaak veroorzaakt door factoren als opstijgend vocht of doorslaand vocht. Vroegtijdige detectie is van essentieel belang om structurele schade te voorkomen.

Vochtige vloer

Een vochtige vloer kan verschillende oorzaken hebben, zoals lekkages en condensatievocht. Het is essentieel om een grondige diagnose te stellen, zodat de juiste stappen genomen kunnen worden om verdere schade door vochtproblemen te voorkomen.

Vochtige plafond

Vochtproblemen met plafonds kunnen meerdere bronnen hebben, waaronder lekkende daken of condensvorming. Een juiste beoordeling van de oorzaak is cruciaal voor effectieve reparatie.

Vochtige plekken op een wit plafond.

Vochtige kelder

Een vochtige kelder bedreigt niet alleen je eigendommen, maar ook de stabiliteit van je huis. Lekkende leidingen of vocht dat door de keldermuren sijpelt, zijn vaak de boosdoeners die onmiddellijke aandacht vereisen.

Water in kruipruimte

Langdurig vocht in je kruipruimte kan behoorlijk wat problemen veroorzaken, vaak vanwege een dunne vloer, lekkende leidingen of beschadigde riolering. Een grondige analyse is nodig om te begrijpen wat er speelt en om de kruipruimte droog te houden.

Op zoek naar advies op maat?

Condens op de ramen

Condensatie op ramen is een veelvoorkomend probleem dat schimmelgroei kan bevorderen, vooral bij hoge luchtvochtigheid. Gelukkig is dit probleem meestal op te lossen door betere ventilatie en effectief beheer van de luchtvochtigheid.

Condens op een wit raam.

Vochtige badkamer

Vochtproblemen in de badkamer ontstaan vaak door ontoereikende verwarming en slechte ventilatie. Deze problemen kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de muren en het plafond van de badkamer.

Vochtige slaapkamer

Een vochtige slaapkamer kan worden veroorzaakt door diverse bronnen, zoals het gebrek aan een goede waterkering of opstijgend vocht vanuit de kelder.

Het herkennen en behandelen van deze problemen is cruciaal om schimmelvorming en schade te voorkomen.

Vochtige garage

Een vochtige garage kan behoorlijk wat schade aanrichten aan je voertuigen en de spullen die je er bewaart. Meestal komen deze vochtproblemen voort uit lekkages, gebrekkige isolatie, of vocht dat van buiten naar binnen sijpelt.

De muur van een garage dat heel vochtig is.

Vochtige schouw  

Vochtproblemen in de schouw zijn serieus en kunnen leiden tot gevaarlijke rookproblemen. Ze ontstaan vaak door lekkages in het rookkanaal of vocht van buitenaf. Snel handelen is essentieel voor de veiligheid van je huis.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Oplossingen voor vochtproblemen

Vochtproblemen in huis vereisen een specifieke aanpak om ze effectief op te lossen. Laten we diepgaand ingaan op diverse oplossingen voor vochtproblemen en hoe ze toegepast kunnen worden.

Muren injecteren

Een vaak gebruikte aanpak voor vochtproblemen, zoals opstijgend water en opstijgend vocht, is het injecteren van muren.

Hierbij worden gaten geboord in de muren, net boven de vloerpas. Vervolgens worden buisjes met een speciale vochtwerende gel of vloeistof in de muren geplaatst.

Deze substantie zet uit en vormt een barrière tegen vocht en opstijgend grondwater.

Spouwmuurisolatie.

Muren onderkappen

Deze methode omvat het verwijderen van de onderste rij bakstenen gevolgd door het installeren van een vochtkering, die kan bestaan uit folie, roofing of kunststof. Hoewel dit een grondige oplossing is, brengt het een ingrijpende renovatie met zich mee.

Man die een muur aan het onderkappen is.

Onderzagen van muren

Een grondige benadering voor vochtproblemen is muren onderzagen. Horizontale sleuven worden in de gevel gemaakt, waarin een nieuwe vochtkering wordt geplaatst om vocht buiten te houden.

Foto van een muur dat ze aan het onderzagen zijn.

Muren impregneren

Een alternatieve methode om vochtproblemen te bestrijden is muren impregneren. Hierbij worden muren en gevels behandeld met een speciale coating die vocht en doorslaand water effectief afweert.

De muren ondergaan eerst een grondige reiniging. Deze behandeling houdt de muren langer schoon en vochtvrij.

Man die een muur aan het impregneren is.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Gevel impregneren

Gevel impregneren is vergelijkbaar met muren impregneren, maar richt zich specifiek op vochtproblemen door doorslaand vocht en vochtige gevels. Een beschermende coating wordt aangebracht om vocht buiten te houden.

Coating tegen vochtproblemen.

Nieuwe gevelbekleding

Als vocht diep in de gevel is doorgedrongen, kan nieuwe gevelbekleding een oplossing bieden. Dit verhelpt niet alleen vochtproblemen, maar maakt ook de installatie van isolatie voor een energiezuinigere woning mogelijk.

Nieuwe gevelbekleding van een huis.

Ventilatie

Voldoende ventilatie voorkomt vochtproblemen. Onvoldoende ventilatie kan leiden tot vochtige ruimtes en condensatievocht.

Het installeren van een geschikt ventilatiesysteem, zoals systeem C of systeem D, is essentieel voor een gezond binnenklimaat.

Ventilatie in huis om vochtproblemen op te lossen.

Prijs vochtprobleem oplossen 2024

De prijs voor het oplossen van vochtproblemen in huis varieert afhankelijk van de gekozen behandelingsmethode en projectomvang. Hier vind je de richtprijzen:

Vochtproblemen oplossenPrijs 2024
Muurinjecties€ 10 – € 15 per vierkante meter
Muur onderkappen€ 100 – € 150 per lopende meter
Onderzagen van muren€ 125 – € 175 per lopende meter
Muur impregneren€ 100 – € 150 per vierkante meter
Nieuwe gevelbekledingde kosten voor nieuwe gevelbekleding variëren sterk, afhankelijk van het gekozen materiaal en de omvang van het project
Ventilatietussen € 2.500 en € 8.000, afhankelijk van het type systeem en de complexiteit van de installatie

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Doe-het-zelver versus vochtspecialist inschakelen

Vochtproblemen aanpakken in huis roept de vraag op: zelf proberen of een specialist inschakelen? Hier is een beknopte vergelijking.

Doe-het-zelver:

 • Kostenbesparend
 • Flexibel tijdschema

Vochtspecialist:

 • Deskundigheid en diagnose
 • Efficiëntie en effectiviteit
 • Duurzame oplossing
 • Garanties voor gemoedsrust

Hoe krijg je snel vocht uit huis? 3 duurzame tips

Tip 1: woning ventileren

Zorg voor goede ventilatie in je huis. Laat frisse lucht binnen om vochtige lucht naar buiten te drijven.

Tip 2: voorzie een luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger kan helpen om overtollig vocht uit de lucht te halen, wat de luchtvochtigheid verlaagt.

Tip 3: enkele beglazing vervangen door dubbele beglazing

Dubbel glas isoleert beter en vermindert condensvorming op ramen, waardoor vochtproblemen verminderd worden. Overweeg deze upgrade voor een langdurige oplossing.

Klaar om je vochtproblemen aan te pakken? Ontvang gratis 5 offertes

Ook interessant voor jou:

Hoe muffe geur uit huis verwijderen?

Muffe geuren in huis kunnen vaak te wijten zijn aan condensatieproblemen. Hier zijn 4 tips om ze te bestrijden:

 • Tip 1: maak regelmatig schoon, ook in minder gebruikte ruimtes, om muffe geurtjes te weren.
 • Tip 2: controleer op vochtproblemen zoals lekkages of opstijgend vocht. Deze zijn vaak de oorzaak van muffe geuren.
 • Tip 3: gebruik huismiddeltjes zoals citroen, azijn en koffiebonen om een frisse geur te verspreiden.
 • Tip 4: zorg voor voldoende ventilatie, wat niet alleen geurtjes verwijdert, maar ook vochtproblemen voorkomt.

Hoe salpeter verwijderen?

Het aanpakken van salpeter op muren kan op eigen initiatief, maar voor duurzame oplossingen bij condensatie en vochtproblemen, is professioneel advies verstandig.

Zorg ervoor dat de muur goed schoon is, gebruik een anti-salpetermiddel volgens de instructies en richt je ook op de onderliggende oorzaken.

Dit kan variëren van optrekkend vocht bestrijden tot ventilatie verbeteren. Bij specifieke vragen, raadpleeg professionele vochtbestrijder.

Hoe kan ik gemakkelijk vocht uit huis krijgen? Tips & tricks

Bestrijd vochtproblemen door condens met deze tips:

 1. Ventileer slim: open ramen in vochtige ruimtes en investeer in een mechanisch ventilatiesysteem.
 2. Verminder vochtproductie: gebruik een dampkap, droog was buiten en verlucht na douchen.
 3. Luchtontvochtiger: overweeg een luchtontvochtiger (prijs varieert van € 50 tot € 200).
 4. Mechanisch ventilatiesysteem: investeer voor een blijvende oplossing.
 5. Goede isolatie: combineer isolatie met mechanische ventilatie om vochtproblemen na isolatie te voorkomen.
 6. Behoud constante binnentemperatuur: handhaaf een gemiddelde temperatuur van ongeveer 15°C.
 7. Vochtwerende verf: gebruik vochtwerende verf in keukens en badkamers, vooral in slecht geventileerde ruimtes.

Hoe ongedierte bestrijden? (Zilvervisjes en rioolvliegjes)

Zilvervisjes en rioolvliegjes kunnen voor behoorlijke overlast zorgen.

Voor zilvervisjes kun je beginnen met ventilatie en natuurlijke oplossingen. Als de problemen ernstig zijn, overweeg dan professionele bestrijding.

Wat betreft rioolvliegjes is preventief rioolonderhoud essentieel. Als je al met een plaag te maken hebt, kun je zelf de afvoeren reinigen en insecticiden gebruiken.

Wat moet je doen als je huis te vochtig is?

Houd de luchtvochtigheid in je huis tussen 40 en 60% om vochtproblemen aan te pakken. Zorg voor goede ventilatie en inspecteer mogelijke oorzaken, zoals slechte ventilatie, optrekkend vocht, en condensatie.

Populaire artikelen

Vochtproblemen oplossen? Vraag advies en vergelijk prijzen

Hebben leden van je gezin last van allergie of astma, dan zal een vochtige woning geen remedie vormen. Vooral baby’s en bejaarden leiden onder vochtproblemen. Denk aan een hardnekkige hoest, reuma of voortdurende vermoeidheid.

Ga samen met een vochtspecialist meteen op zoek naar een correcte behandelingsmethode op maat van jouw woning. Elk huis vraagt een andere aanpak. Soms kan geopteerd worden voor een combinatie van verschillende technieken om het beste resultaat te verkrijgen.

Vochtbestrijding vereist de juiste kennis, voorbereiding en ervaring. Samen met een specialist kan je de vochtproblemen in je huis oplossen.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.