Vochtproblemen : Oorzaken, Oplossing & Prijzen

Vocht in huis is problematisch en kan heel snel bijkomende problemen genereren. Wat niet alleen aanzienlijke gevolgen heeft voor je woning. Ook je gezondheid zal eronder lijden. Vochtproblemen op onder meer muren en plafonds komen hoofdzakelijk voor in de badkamer, keuken of kelder.

Om te achterhalen of er een vochtprobleem in jouw huis aanwezig is, stel je je best de volgende vragen:

  • Is er condens op de ramen?
  • Merk je schimmel- of vochtplekken op de binnenmuren?
  • Voelen je binnenmuren koud en vochtig aan?
  • Komt het behangpapier los?
  • Zijn er scheurtjes op de buitenmuur?

Vochtplekken vragen een aangepaste vochtbehandeling. Laten we eerst de meest voorkomende vochtproblemen meer in detail bekijken.

Soorten vochtproblemen detecteren

☔ Vochtproblemen? Gratis vochtdiagnose ☔

Vul het formulier in. Krijg een gratis vochtdiagnose en ontvang
vrijblijvende offertes op maat.

👉 Vochtdiagnose aanvragen

Vochtproblemen oplossen: prijzen

Om grotere overlast tegen te gaan is het erg belangrijk om direct in actie te komen wanneer je last hebt van vocht in je woning. Je kunt vochtproblemen in huis het beste laten oplossen door een ervaren vochtbestrijder. De prijzen van vochtbestrijding hangen af van de grootte van de klus en aard van de problemen.

Hoe vochtproblemen herkennen?

Er bestaan verschillende soorten vochtproblemen en je kunt ze in huis allemaal tegenkomen. Veel voorkomende voorbeelden zijn problemen met vocht in de kelder (natte vloer en/of wanden) en vocht aan de onderkant van je binnenmuren. Ook kan een vochtprobleem zich manifesteren als schimmel.

Oplossingen voor vochtproblemen

Je lokale vochtbestrijder heeft altijd de juiste oplossing voor jouw vochtprobleem. Eerst spoort hij de bron of bronnen van het probleem op, waarna hij het vochtprobleem vakkundig verhelpt.

Muren injecteren

Het injecteren van je muren met een speciale vochtafstotende gel helpt om opstijgend vocht in huis tegen te gaan.

Muren onderkappen

Een meer rigoreuze aanpak behelst het onderkappen van de muren, waarin vervolgens een vochtkering wordt geplaatst. Hiervoor is het nodig om sleuven in je gevel te maken.

Onderzagen van muren

Vergelijkbaar met onderkappen is het onderzagen van de muren. Bij deze methode wordt het door vocht aangetaste gedeelte van de muur verwijderd en vervolgens vervangen door nieuwe, droge stenen. Deze klus moet je echt aan een expert overlaten!

Muren impregneren

Veel sneller en eenvoudig is het impregneren van de muren, waarbij een vochtwerende coating op de wanden wordt aangebracht. Dit is een ideale oplossing tegen doorslaand vocht.

Nieuwe gevelbekleding

Een andere manier om je gevel te beschermen tegen de elementen, is door nieuwe gevelbekleding te laten aanbrengen. Deze kan voorzien worden van een goede waterafstotende laag, zodat hagel, regen en sneeuw je gevel niet kunnen aantasten.

Ventilatie

Het is verstandig om een (mechanisch) ventilatiesysteem aan te brengen in vochtige ruimtes als de badkamer en de keuken. Zo kan overtollige waterdamp direct afgevoerd worden, waardoor condensatievocht veelal kan worden voorkomen.

Soorten vochtproblemen

Opstijgend vocht

Vochtproblemen: Opstijgend vocht

Wanneer je vochtplekken op de muur hebt die zich laag bij de grond bevinden, zijn deze waarschijnlijk het gevolg van opstijgend vocht.

Dit probleem doet zich vaak voor in oudere huizen, waarvan de funderingen niet werden voorzien van een vochtkering. De muren nemen het grondwater op, waardoor er op lange termijn schimmel, stank en vieze plekken ontstaan. Hoe los je dit vochtprobleem op?

  • Muren injecteren: een vochtspecialist zal opstijgend vocht meestal aanpakken door de aangetaste muren te injecteren. Er worden gaten in de binnenmuur geboord, die daarna gevuld worden met een vochtwerende gel. De gel zal de vochtplekken in de muur doen uitdrogen. Indien nodig wordt de behandeling een tweede of een derde keer uitgevoerd.
  • Muren onderkappen : als je van plan bent om grote renovatiewerken uit te voeren, kan het interessant zijn om de muren van het huis volledig te laten onderkappen. Daarbij wordt de woning in feite opgetild om elk stuk muur te voorzien van een vochtkering. Daarna heb je gegarandeerd een 100% vochtvrij huis. Deze behandelingsmethode is omslachtig en tijdrovend, maar bijzonder effectief om vochtproblemen in huis op te lossen. Laat dit werk over aan een vochtspecialist.

Doorslaand vocht

Vochtproblemen: Doorslaand vocht

Doorslaand vocht of condens is een vochtprobleem dat kan ontstaan bij poreuze muren. De buitenmuren slorpen neerslag op, waarna het opgenomen vocht zich verder een weg baant door de muren tot het zich aan de binnenzijde van je huis bevindt.

Je krijgt na enige tijd vochtplekken op je binnenmuren. Op langere termijn vormt dit vochtprobleem zelfs een gevaar voor de constructie van je woning. Dit moet je zo snel mogelijk oplossen!

  • Muren impregneren: de ideale manier om doorslaand vocht in huis op te lossen is door de gevel te impregneren. Daarbij wordt een speciale vloeistof op de buitenmuur aangebracht. De vloeistof vormt een waterafstotende laag die voorkomt dat je buitenmuren verder neerslag opnemen. Een bijkomend voordeel is dat deze laag je huis ook beschermt tegen alle andere weersinvloeden, stof en vuil. Dat zal je veel onderhoudskosten besparen. Het impregneren van een gevel is werk voor ervaren specialisten: een grondige kennis en voorbereidende inspectie zijn noodzakelijk voor een doeltreffend resultaat.
  • Vochtwerende verf: je kan je gevel ook behandelen met vochtwerende verf. Deze behandelingsmethode werkt zowel preventief als probleemoplossend. Je kan de methode aangrijpen om je gevel in een nieuw, beschermend jasje te stoppen. Het is belangrijk om je buitenmuren eerst grondig te reinigen. Vraag altijd eerst advies bij een vochtspecialist.

Condensatievocht

Vochtproblemen: Condensatievocht

Het belang van een goede, optimale ventilatie in huis wordt dikwijls over het hoofd gezien. Je bent ze zeker al eens tegengekomen, die lelijke schimmelplekken in je badkamer. Meestal juist naast het venster! De oorzaak? Condensatievocht.

Vochtproblemen oplossen? Vraag advies en vergelijk prijzen

Hebben leden van je gezin last van allergie of astma, dan zal een vochtige woning geen remedie vormen. Vooral baby’s en bejaarden leiden onder vochtproblemen. Denk aan een hardnekkige hoest, reuma of voortdurende vermoeidheid.

Ga samen met een vochtspecialist meteen op zoek naar een correcte behandelingsmethode op maat van jouw woning. Elk huis vraagt een andere aanpak. Soms kan geopteerd worden voor een combinatie van verschillende technieken om het beste resultaat te verkrijgen.

Vochtbestrijding vereist de juiste kennis, voorbereiding en ervaring. Samen met een specialist kan je de vochtproblemen in je huis oplossen.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.