Doorslaand vocht: oorzaak, gevolg en behandeling

Vochtige muren kunnen heel wat problemen veroorzaken zoals schimmelvorming, onaangename geurtjes en schade aan de constructie van uw woning. Eén van de oorzaken van vochtige muren is doorslaand vocht. Heb je zelf last van doorslaand vocht en ben je op zoek naar de beste vochtbestrijding hiervoor? Twijfel dan niet om een vrijblijvende en gratis offerte aan te vragen.

 Oorzaken en gevolgen

Vochtige muren zijn een teken dat jouw woning te maken heeft met vochtproblemen. Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door een lek, opstijgend vocht of doorslaand vocht.

Vochtproblemen door doorslaand vocht komen vaak voor, zowel in oude als nieuwe gebouwen. De oorzaak is de porositeit van bakstenen en metselvoegen. Die vertonen namelijk kleine gaatjes die zich door regen en wind gaan opvullen met water.

Je kunt best doorslaand vocht herkennen aan de buitenmuren wanneer er verkleuringen en vochtplekken aanwezig zijn. De verkleuringen of vochtplekken vormen vaak rond gaten en scheuren op de gevel.

Als je twijfelt kun je een vocht expert inschakelen. Wij kunnen je gratis in contact brengen met 5 vocht experts in jouw regio zij doen een gratis vocht analyse bij je woning en maken vrijblijvend gratis een offerte voor je op.

Doordat in de winter de temperatuur daalt, kan het water in de gaatjes bevriezen en uitzetten, wat tot barstjes kan leiden.
Wanneer de muur lang vochtig blijft, kan het betonijzer in het gewapend beton roesten. Dit verzwakt de constructie omdat ijzeroxide een hoger volume heeft, waardoor het beton op termijn gaat scheuren.

Last van doorslaand vocht?

Laat nu een gratis diagnose uitvoeren

 Hoe doorslaand vocht behandelen?

Binnenmuur isoleren

Is het isoleren van de binnenkant van je woning dit heeft veel voordelen. Je kan dit doen wanneer je maar wilt je bent niet afhankelijk van het weer en je kan dit in zones afwerken dus kamer per kamer afwerken. Als je je binnenmuur wilt isoleren moet je wel je muur impregneren want anders kan de schade aan de buitenkant van je huis verergeren en kan leiden tot onherstelbare schade aan je woning. Het voordeel van de binnenmuur van je woning isoleren is dat gevel van je authentieke woningen in tact blijft en dus zijn charmes behoudt.

Om vochtproblemen en koudebruggen te voorkomen is het aangeraden om een expert in te schakelen. De muren zullen volledig opnieuw moeten worden afgewerkt. De binnenmuurse isolatie zal ervoor zorgen dat de ruimte binnen in je woning kleiner wordt.

Buitenmuur isoleren

Het doorslaand vocht probleem bij je woning oplossen zonder dat je eerst gaten, scheuren en andere vochtoorzakende problemen hersteld is de buitenmuur van je woning isoleren. Dit is wel de meest prijzige oplossing.

De buitenmuurisolatie lost het doorslaand vocht probleem op, beschermd tegen alle weersomstandigheden en heeft ook een positieve impact op je energiefactuur dit kan tot wel 25% verminderen.

doorslaand vocht probleem door isolatie

Nadat de gevel geïnstalleerd is zal er een nieuwe gevel geplaatst moeten worden aan je woning. Dit geeft je woning een compleet nieuwe uitstraling.

In 2020 kan je per geïsoleerde m² een premie krijgen van 5 euro. Om in aanmerking te komen voor subsidies voor spouwmuurisolatie moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Muur impregneren

Het impregneren van muren is jouw gevel waterdicht maken. Dit beschermt tegen vuil en water dit aan de hand van een waterafstotende gel. Vooraleer je kan beginnen met het spuiten van de gel moet de muur schoongemaakt worden en alle losse voegen gerepareerd zijn anders blijft het vocht probleem terugkomen.

doorslaand vocht herstellen door muur impregneren

Het impregneren van je woning is wel een klus dat je moet herhalen. Er zijn wel bedrijven die een bepaalde garantieduur van ongeveer 10 jaar aanbieden. Een andere nadeel is dat je een geïmpregneerde muur niet kan verven.

 Doorslaand vocht zelf bestrijden

Om uw muren tegen vochtproblemen te beschermen, kun je ze op verschillende manieren waterdicht maken.

Er zijn de capillaire en niet-capillaire producten.

  • Capillaire producten houden het vocht tegen en laten tegelijkertijd de muur ademen.
  • Bij de niet-capillaire producten is dat niet het geval en moet de spouw dus goed geventileerd kunnen worden zodat eventueel achtergebleven vocht kan opdrogen.

Verder zijn er vochtwerende middelen op basis van solventen en op basis van water. De eerste groep droogt heel snel en is goedkoper, maar kan enkel op droge muren worden aangebracht en dus niet op nieuwe voegen of vers beton.

Als je vermoedt dat je te maken hebt met vochtproblemen, raadpleeg dan eerst een specialist om de juiste oorzaak te vinden. Pas dan kan de juiste behandeling gekozen en correct uitgevoerd worden.

Het is belangrijk dat je jouw woning laat inspecteren door een vocht expert voor een correcte behandeling van jouw woning.