Doorslaand vocht? Maar je muren waterdicht

Doorslaand vocht
Vochtige muren kunnen heel wat problemen veroorzaken zoals schimmelvorming en schade aan de constructie van uw woning. Eén van de oorzaken van vochtige muren is doorslaand vocht. Dit probleem kan opgelost worden door uw buitenmuren te impregneren.

Oorzaken en gevolgen doorslaand vocht

Vochtige muren zijn een teken dat uw woning te maken heeft met vochtproblemen. Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door een lek, opstijgend vocht of doorslaand vocht.

Vochtproblemen door doorslaand vocht komen vaak voor, zowel in oude als nieuwe gebouwen. De oorzaak is de porositeit van bakstenen en metselvoegen. Die vertonen namelijk kleine gaatjes die zich door regen en wind gaan opvullen met water.

Doordat in de winter de temperatuur daalt, kan het water in de gaatjes bevriezen en uitzetten, wat tot barstjes kan leiden.
Wanneer de muur lang vochtig blijft, kan het betonijzer in het gewapend beton roesten. Dit verzwakt de constructie omdat ijzeroxide een hoger volume heeft, waardoor het beton op termijn gaat scheuren.

 

Last van doorslaand vocht?

Laat nu een gratis diagnose uitvoeren

Welke oplossingen bestaan er tegen doorslaand vocht

Doorslaand vocht oplossen

Om uw muren tegen vochtproblemen te beschermen, kunt u ze op verschillende manieren waterdicht maken.

Er zijn de capillaire en niet-capillaire producten.

  • Capillaire producten houden het vocht tegen en laten tegelijkertijd de muur ademen.
  • Bij de niet-capillaire producten is dat niet het geval en moet de spouw dus goed geventileerd kunnen worden zodat eventueel achtergebleven vocht kan opdrogen.

Verder zijn er vochtwerende middelen op basis van solventen en op basis van water. De eerste groep droogt heel snel en is goedkoper, maar kan enkel op droge muren worden aangebracht en dus niet op nieuwe voegen of vers beton.

Als u vermoedt dat u te maken heeft met vochtproblemen, raadpleeg dan eerst een specialist om de juiste oorzaak te vinden. Pas dan kan de juiste behandeling gekozen en correct uitgevoerd worden.

Heeft je binnenmuur recentelijk vochtproblemen ondervonden? Let er dan voor op dat je deze dan niet mag bepleisteren. Dit zal de vochtschade niet oplossen. Gelukkig zijn hier 3 éénvoudige oplossingen voor.

Verder lezen

Salpeter herken je aan die witte aanslag op de muur. Net als elk vochtprobleem kan salpeter ook nadelige gevolgen hebben op onze gezondheid. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te bestrijden.

Verder lezen

Vocht in de schouw is niet onmiddellijk zichtbaar. Wanneer je vocht in de schouw opmerkt, kan deze al een tijdje aanwezig zijn. Een snelle vochtbehandeling is dus noodzakelijk.

Verder lezen

Condens op dubbele beglazing zal iedereen wel al eens opgemerkt hebben, voornamelijk in de badkamer na het nemen van een warme douche. Hoewel dit vrij onschuldig lijkt kan vocht in dubbel glas snel nefaste gevolgen hebben op je gezondheid maar ook op je ramen. Stel je dus eens de vraag:

  • Is er een oplossing om condens in dubbel glas te verwijderen?
  • Bestaat er een manier om het vocht in dubbel glas te voorkomen?
Verder lezen