Doorslaand vocht: oorzaken, gevolgen en behandeling

Vochtige muren kunnen heel wat problemen veroorzaken zoals schimmelvorming, onaangename geurtjes en schade aan de constructie van je woning. Eén van de oorzaken van vochtige muren is doorslaand vocht.

Heb je zelf last van doorslaand vocht en ben je op zoek naar de beste vochtbestrijder hiervoor? Twijfel dan niet om een vrijblijvende en gratis offerte aan te vragen via de offertepagina.

Oorzaken en gevolgen doorslaand vocht

Vochtige muren zijn een teken dat je woning kampt met vochtproblemen. Die problemen kunnen veroorzaakt worden door een lek, opstijgend vocht of doorslaand vocht.

Vochtproblemen als gevolg van doorslaand vocht komen vaak voor, zowel in oude als nieuwe gebouwen. De oorzaak is de porositeit van bakstenen en metselvoegen. Die vertonen namelijk kleine gaatjes die zich door regen en wind gaan opvullen met water.

Je kan doorslaand vocht herkennen aan de buitenmuren wanneer er verkleuringen en vochtplekken aanwezig zijn. De verkleuringen of de vochtplekken vormen zich vaak rond gaten en scheuren op de gevel.

Als je twijfelt kan je een vochtexpert inschakelen. Wij kunnen je in contact brengen met maximum 5 vochtexperts in jouw regio. Zij doen een gratis vochtanalyse van je woning en maken vrijblijvend een gratis offerte voor je op.

Doordat in de winter de temperatuur daalt, kan het water in de gaatjes bevriezen en uitzetten. Wat op zijn beurt tot barstjes kan leiden.

Wanneer de muur lang vochtig blijft, kan het betonijzer in het gewapend beton roesten. Dit verzwakt de constructie. Omdat ijzeroxide een hoger volume heeft, waardoor het beton op termijn gaat scheuren.

Hoe doorslaand vocht behandelen?

Binnenmuur isoleren

Het isoleren van de binnenkant van je woning biedt veel voordelen. Je kan dit doen wanneer je maar wil. Je bent niet afhankelijk van het weer en je kan dit in zones afwerken, dus kamer per kamer.

Als je je binnenmuur wil isoleren, moet je wel eerst je muur impregneren. Want anders kan de schade aan de buitenkant van je huis verergeren en leiden tot onherstelbare schade. Het voordeel van de binnenmuurisolatie is dat de gevel van je authentieke woning in tact blijft en dus zijn charmes behoudt.

Om vochtproblemen en koudebruggen te voorkomen is het aangeraden om een expert in te schakelen. De muren zullen volledig opnieuw moeten worden afgewerkt. De binnenmuurisolatie zal ervoor zorgen dat de ruimte binnenin je woning wel kleiner wordt.

Buitenmuur isoleren

Doorslaand vocht behandelen zonder dat je eerst gaten, scheuren en andere vochtveroorzakers herstelt is door de buitenmuur van je woning te isoleren. Dit is wel de meest prijzige oplossing.

Buitenmuurisolatie lost het probleem van doorslaand vocht op, beschermt tegen alle weersomstandigheden en heeft ook een positieve impact op je energiefactuur. Die kan tot wel 25 % verminderen.

doorslaand vocht buitenmuurisolatie

Nadat de isolatie is gezet zal er een nieuwe gevel geplaatst moeten worden aan je woning. Dit geeft je woning een compleet nieuwe uitstraling.

In 2023 kan je per geïsoleerde m² een premie krijgen van 30 euro. Om in aanmerking te komen voor subsidies voor spouwmuurisolatie moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Muur impregneren

Het impregneren van muren is jouw gevel waterdicht maken. Dit beschermt tegen vuil en water met een waterafstotende gel. Voor je kan beginnen met het spuiten van de gel moet de muur eerst schoongemaakt worden en alle losse voegen gerepareerd zijn anders. Anders blijft het doorslaand vochtprobleem terugkomen.

doorslaand vocht herstellen

Het impregneren van je woning is een klus die je wel moet herhalen. Er zijn bedrijven die een garantie van ongeveer 10 jaar aanbieden. Een ander nadeel is dat je een geïmpregneerde muur niet kan verven.

Doorslaand vocht zelf bestrijden

Om je muren tegen doorslaand vocht te beschermen, kun je ze op verschillende manieren waterdicht maken.

Er zijn de capillaire en niet-capillaire producten.

  • Capillaire producten houden het vocht tegen en laten tegelijk de muur ademen.
  • Bij niet-capillaire producten is dat niet het geval en moet de spouw goed geventileerd worden zodat eventueel achtergebleven vocht kan opdrogen.

Verder zijn er vochtwerende middelen op basis van solventen en water. De eerste groep droogt heel snel en is goedkoper, maar kan enkel op droge muren worden aangebracht en dus niet op nieuwe voegen of vers beton.

Als je vermoedt dat je te maken hebt met doorslaand vocht. Raadpleeg dan eerst een specialist om de juiste oorzaak te vinden. Pas daarna kan je de juiste behandeling tegen doorslaand vocht kiezen en (laten) uitvoeren.

Het is dus belangrijk dat je jouw woning laat inspecteren door een vochtexpert voor een correcte behandeling van je woning. Vraag extra advies en ontvang prijzen op maat via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.