Doorslaand vocht? Maar je muren waterdicht

Doorslaand vocht
Vochtige muren kunnen heel wat problemen veroorzaken zoals schimmelvorming en schade aan de constructie van uw woning. Eén van de oorzaken van vochtige muren is doorslaand vocht. Dit probleem kan opgelost worden door uw buitenmuren te impregneren.

Oorzaken en gevolgen doorslaand vocht

Vochtige muren zijn een teken dat uw woning te maken heeft met vochtproblemen. Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door een lek, opstijgend vocht of doorslaand vocht.

Vochtproblemen door doorslaand vocht komen vaak voor, zowel in oude als nieuwe gebouwen. De oorzaak is de porositeit van bakstenen en metselvoegen. Die vertonen namelijk kleine gaatjes die zich door regen en wind gaan opvullen met water.

Doordat in de winter de temperatuur daalt, kan het water in de gaatjes bevriezen en uitzetten, wat tot barstjes kan leiden.
Wanneer de muur lang vochtig blijft, kan het betonijzer in het gewapend beton roesten. Dit verzwakt de constructie omdat ijzeroxide een hoger volume heeft, waardoor het beton op termijn gaat scheuren.

 

Last van doorslaand vocht?

Laat nu een gratis diagnose uitvoeren

Welke oplossingen bestaan er tegen doorslaand vocht

Doorslaand vocht oplossen

Om uw muren tegen vochtproblemen te beschermen, kunt u ze op verschillende manieren waterdicht maken.

Er zijn de capillaire en niet-capillaire producten.

  • Capillaire producten houden het vocht tegen en laten tegelijkertijd de muur ademen.
  • Bij de niet-capillaire producten is dat niet het geval en moet de spouw dus goed geventileerd kunnen worden zodat eventueel achtergebleven vocht kan opdrogen.

Verder zijn er vochtwerende middelen op basis van solventen en op basis van water. De eerste groep droogt heel snel en is goedkoper, maar kan enkel op droge muren worden aangebracht en dus niet op nieuwe voegen of vers beton.

Als u vermoedt dat u te maken heeft met vochtproblemen, raadpleeg dan eerst een specialist om de juiste oorzaak te vinden. Pas dan kan de juiste behandeling gekozen en correct uitgevoerd worden.

Begin je kristalachtigge witte plekken te zien op je muren? Dan heb je waarschijnlijk last van salpeterzuur, meestal witte schimmel genoemd. Dit hardnekkig probleem wordt veroorzaakt door vocht. Wees er dus op tijd bij!

Verder lezen

Heb je vochtproblemen in je slaapkamer? Een vochtprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Opstijgend vocht, lek in de waterleiding,… Voor elke oorzaak bestaan er verschillende oplossingen.

Verder lezen

Vocht in de muur door lekkage kan nare gevolgen hebben op je woning. Het moeilijke bij lekkage is vooral het vochtprobleem op te sporen. Kan je zelf het lekkage opsporen of doe je beter beroep op een vochtspecialist?

Verder lezen

Salpeter herken je aan die witte aanslag op de muur. Net als elk vochtprobleem kan salpeter ook nadelige gevolgen hebben op onze gezondheid. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te bestrijden.

Verder lezen