Doorslaand vocht herkennen: oorzaken, gevolgen en welke behandelingen werken?

Doorslaand vocht in huis kan leiden tot vochtige muren, gescheurd metselwerk en zelfs zwarte vegen op de gevel. Maar hoe herken je dit probleem en wat zijn de mogelijke oorzaken en gevolgen? En belangrijker nog, welke behandelingen zijn er beschikbaar om dit probleem aan te pakken? Deze vragen worden allemaal beantwoord in dit artikel.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht is een vaak voorkomend probleem, zeker in oudere gebouwen. Het ontstaat doordat vocht van buitenaf de muren binnendringt.

Dit gebeurt bij buitenmuren die poreus of beschadigd zijn en die regen, sneeuw en hagel doorlaten. Het kan herkend worden aan vochtplekken aan de binnenkant van de muur, afbladderende verf en loslatend behang.

Je ziet dit zowel op de binnenmuur als op de buitenmuur. Indien je het niet tijdig behandelt, kan het ernstige schade aan je huis veroorzaken.

Oorzaken

Het binnendringen van vocht in gebouwen kan verschillende oorzaken hebben. Oude, poreuze muren absorberen gemakkelijk vocht, terwijl slechte ventilatie het probleem nog kan verergeren.

Een beschadigde gevel, slecht voegwerk, kapotte daken en drainageproblemen zijn directe ingangen voor vocht. Constructiefouten, zoals gebrekkige isolatie, kunnen het risico op binnendringend vocht vergroten.

Om specifieke oorzaken vast te stellen en doeltreffende oplossingen te vinden, die nodig zijn om vochtschade te voorkomen en een gezond binnenklimaat te behouden, is een professionele inspectie noodzakelijk.

Vraag je gratis vochtdiagnose

Gevolgen

Onbehandeld doorslaand vocht kan grote schade veroorzaken, die kan gaan van structurele problemen tot potentiële gezondheidsrisico’s.

Als het vriest, kan het water in de muren bevriezen, waardoor scheuren in bakstenen ontstaan en voegen naar buiten worden geduwd, met verdere schade aan de muren tot gevolg.

Chemische reacties in de muur kunnen de vorming van salpeter veroorzaken, waardoor zowel de esthetiek als de bouwmaterialen worden aangetast.

In huis kan doorslaand vocht tot verminderde isolatie, schimmelgroei en loszittend muurwerk leiden, met als gevolg hogere energiekosten en gezondheidsrisico’s.

Zonder behandeling leidt vochtschade tot hoge energiekosten. Daarom is een tijdige aanpak van vochtdoorslag belangrijk om verdere schade te voorkomen en de structurele integriteit van het gebouw te behouden.

Doorslaand vocht herkennen

Wat kost vochtdoorslag bestrijden in 2024?

De kosten voor de behandeling van doorslaand vocht liggen in 2024 redelijk binnen bereik. Impregneren van muren kost tussen de € 10 en € 15 per vierkante meter. Waterafstotende verf is ook verkrijgbaar voor ongeveer € 250.

Voor het isoleren van gevels zijn er verschillende opties met verschillende prijzen: spouwmuurisolatie, een relatief goedkope optie, kost tussen de € 15 en € 30 per vierkante meter, terwijl buitenmuurisolatie een duurdere optie is, die tussen de € 110 en € 140 per vierkante meter kost. Binnenmuurisolatie kost gemiddeld € 95.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Doorslaand vocht herkennen

Doorslaand vocht kan op verschillende plaatsen in huis tot problemen leiden. Deze vochtproblemen moet je herkennen om tijdig actie te kunnen ondernemen en verdere schade te voorkomen. Hieronder lees je hoe je ze kunt herkennen:

1. Binnenmuur

Doorslaand vocht op de binnenmuur kun je vaak herkennen aan vochtige of natte plekken aan de bovenkant van de muur. Meestal komen deze problemen van boven naar beneden.

Ook binnenmuren kunnen tekenen van schimmel, afbrokkelend pleisterwerk en loslatend behang vertonen als gevolg van binnendringend vocht.

2. Buitenmuur

Aan de buitenmuur zijn vochtvlekken, zwarte vegen en vochtige muren indicatoren van binnendringend vocht. Je ziet deze symptomen vooral op plaatsen waar regen zijn sporen nalaat. Ook gescheurd metselwerk kan wijzen op binnendringend vocht.

3. Kelder

Doorslaand vocht in de kelder is vaak zichtbaar door vochtplekken op de muren, schimmelgroei, een muffe geur en mogelijk afbladderende verf of loszittend pleisterwerk.

Krijg advies op maat voor jouw probleem

Vochtdoorslag behandelen: mogelijke oplossingen voor de gevel of buitenmuren

Vochtdoorslag kan leiden tot ernstige problemen in gebouwen en vraagt om effectieve oplossingen voor de gevel of buitenmuren. Hieronder worden verschillende methoden besproken om dit veelvoorkomende probleem aan te pakken.

1. Muren herstellen en impregneren

Het herstellen van muren gevolgd door impregneren is een goede manier om het binnendringen van vocht te voorkomen. Hiervoor moeten buitenmuren eerst grondig worden voorbereid en behandeld, zodat er een beschermende laag ontstaat die indringing van vocht voorkomt.

2. Vochtwerende verf

Het gebruiken van speciale vochtwerende verf voor buitenmuren is een praktische methode om vochtdoorslag te behandelen. De verf werkt als een beschermende laag en kan zowel preventief als curatief worden gebruikt.

Doorslaand vocht herkennen prijs

3. Nieuwe gevelbekleding

Wanneer de bestaande gevelbekleding vocht niet effectief kan afweren, kan vervanging een langdurige oplossing bieden. Een nieuwe gevelbekleding kan niet alleen vochtproblemen oplossen, maar ook de uitstraling van het gebouw verbeteren.

4. Isolatie

Buitenmuren voorzien van isolatiemateriaal kan een extra barrière vormen tegen het binnendringen van vocht. Hierdoor wordt niet alleen de temperatuur binnen gereguleerd, maar kunnen vochtproblemen ook worden verminderd.

Tip: voer de werken aan het einde van de zomer uit

Voor een goed resultaat is het aanbevolen om vochtwerende behandelingen aan het einde van de zomer uit te voeren. Dit tijdstip biedt een gunstige omgeving voor een optimale droging van de gevel na de behandeling.

Wil je extra informatie of advies op maat van specialisten? Vul onderstaand offerteformulier in

Wil je advies op maat of extra informatie over het herkennen en bestrijden van doorslaand vocht? Vul het onderstaande offerteformulier in voor gratis en vrijblijvende offertes.

Vergelijk prijzen en ontvang deskundig advies om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. Dit helpt je om goed geïnformeerd te zijn en gemakkelijk de juiste aanpak te kiezen voor het bestrijden van doorslaand vocht in jouw huis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.