Vochtige binnenmuren behandelen: hoe vochtschade in binnenmuur herkennen en oplossen?

Last van vochtige binnenmuren hebben is erg vervelend. Daarnaast kunnen ze ook schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid en voor je woning. Het is daarom verstandig om zo snel mogelijk het probleem aan te pakken. In dit artikel leiden we je door de verschillende manieren om vochtschade aan je binnenmuren te herkennen, alsook door de mogelijke oplossingen voor deze vochtproblemen.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Vocht in binnenmuur herkennen

Hoe kan je het beste vocht in je binnenmuren herkennen? Er zijn vier verschillende uiterlijke kenmerken waaraan je dit kunt zien. We hebben ze even helder voor je opgesomd. 

1. Schade aan je pleisterwerk

Het pleisterwerk is de laatste en buitenste laag op je muur, het stucwerk. Deze kan door vocht poreus worden en beschadigd raken.

De muren creëren samen met het opgeslokte water bepaalde zouten die op hun beurt nog meer vocht aantrekken. Hygroscopische zouten noemen we dat. Zo gaat de kwaliteit van het pleisterwerk achteruit en komt het uiteindelijk los van de vochtige muren.

2. Schimmel

Een vochtige omgeving is het perfecte klimaat voor schimmels. Hierdoor zijn jouw vochtige muren vaak slachtoffer van schimmelvorming. Ze hechten zich aan de binnenmuur en zijn schadelijk voor de gezondheid. Schimmel ziet er meestal uit als zwarte plekken op de muur.

Vraag je gratis vochtdiagnose

3. Muffe geur

Vaak is dit het eerste teken dat je vochtige muren in je huis hebt: een muffe geur. Het vastzittende water in je muren veroorzaakt een hogere luchtvochtigheidsgraad in je woning en kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bacteriën en schimmels die zich op de binnenmuur vastkleven kunnen ook deze onaangename geur creëren. De muffe geur kan de hele ruimte overnemen en gaat dan ook in je meubels, gordijnen of vloerbedekking zitten.

4. Loshangend behang

Wanneer een muur lang nat is geweest, komt op een gegeven moment je behang vanzelf los te zitten. Na verloop van tijd is de lijm namelijk niet meer bestand tegen de vochtigheid.

Loshangend behang is een goede indicatie dat je last hebt van vochtige binnenmuren. Schimmel is meestal ook een bijkomstigheid.

Binnenmuren waar stucwerk beschadigd is of het pleisterwerk van is beschadigd.

Wat kost vochtige binnenmuren behandelen?

Gelukkig zijn er veel goede manieren om je vochtprobleem op te lossen. En gezien elk vochtprobleem zijn eigen methode van behandeling verlangt, verschillen de prijzen per geval.

Soms is het probleem van de vochtige binnenmuur niet altijd even duidelijk en gaat er meer tijd in zitten. Misschien zijn er wel meer vochtige ruimtes dan in eerste instantie gedacht.

Bij oudere woningen kunnen de kosten ook oplopen. Hier hebben wij een paar richtprijzen verzameld geordend per oorzaak en de bijbehorende oplossing:

Oorzaak vochtige binnenmurenOplossingGemiddelde kosten (excl. btw en incl. arbeidskosten)
Optrekkend vochtBinnenmuren injecterenVanaf € 100 per lopende meter
 Muren onderkappen€ 100 à € 150 per lopende meter
Doorslaand vochtBuitenmuren impregneren€ 8 à € 12 per m²
 Nieuwe gevelbekleding€ 40 à € 250 per m²
CondensatievochtVentilatiesysteem€ 550 à € 8.000

Oorzaken en behandelingen natte muur binnen

Elke vochtige binnenmuur is uniek. En om het probleem zo goed mogelijk op te lossen is het belangrijk dat je de juiste oorzaak en bijkomstige behandeling weet te vinden. Vandaar dat wij hier de drie meest voorkomende oorzaken en hun behandelingen voor jou op een rijtje hebben gezet.

Informeer gratis en vrijblijvend advies voor jouw situatie

Opstijgend vocht (grondvocht)

Beginnen de vochtplekken aan de onderkant van de binnenmuren? Dan kan het dat je te maken hebt met opstijgend vocht. Zeker als er zich geen waterleidingen onder die muren bevinden, heb je hoogstwaarschijnlijk last van water dat vastzit in de grond en langzaam langs je muren naar boven kruipt.

De oorzaak van dit probleem zit vaak in de fundering. Deze is dan waarschijnlijk verouderd of in slechte staat en niet voorzien van een waterkering. Hiervoor bestaan verschillende oplossingen:

Vocht wat opstijgt vanuit de fundering naar boven.

Binnenmuren injecteren

Het injecteren van de vochtige binnenmuur is een effectieve methode om je vochtproblemen tegen te gaan. Er worden gaten in de muur geboord (net boven het maaiveld) waardoorheen een vochtwerend middel in de muren wordt gespoten. Deze gel zet zich uit en dient als een waterkerende laag.

Muren onderkappen

Muren onderkappen houdt in dat er horizontale sleuven in het metselwerk van je woning worden gefreesd. In deze sleuven wordt een kunststof waterkering geplaatst.

Dit zet een stop op het naar boven trekken van het grondvocht. Hoewel deze methode erg effectief is, is het nogal een ingrijpende onderneming en is deze behandeling niet mogelijk bij elke soort woning.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

2. Doorslaand vocht (waterinsijpeling via buitenmuren)

Een andere oorzaak voor je natte binnenmuur kan doorslaand vocht zijn. Water sijpelt dan door de muren via de buitenkant van je huis.

Dit is vaak te herkennen aan mos- of donkere plekken op je gevel. Vaak vertaalt dit probleem zich bij de binnenmuren naar vocht- of schimmelplekken in de hoeken of randen.

Buitenmuur impregneren

Doorslaand vocht kan verholpen worden door het impregneren van de buitenmuren. Er wordt dan een transparante, waterafstotende stof op de gevel aangebracht.

Eerst zal wel eventuele schade aan de gevel gerepareerd moeten worden en deze ook grondig schoongemaakt moeten worden voordat het impregneermiddel kan worden geplaatst.

Het aanbrengen van een impregneermiddel aan de buitenmuren van het huis.

Nieuwe gevelbekleding

Een nieuwe gevelbekleding is een van de beste manieren om het doorslaande vochtprobleem grondig aan te pakken. Hierdoor kan je meteen de buitenmuur van je woning goed isoleren. Deze ingreep kan echter wel prijzig zijn en is nogal een grote onderneming.

Meer info en advies nodig?

3. Condensatievocht (ventilatieprobleem)

Condensatievocht vindt plaats wanneer de luchtvochtigheidsgraad in de woning of kamer erg hoog is. De waterdeeltjes slaan dan neer op een kouder oppervlak. Als dit langdurig en veel gebeurt, kan er vochtschade ontstaan.

Ventilatiesysteem

Een condensatievochtprobleem is te verhelpen door je woning beter te ventileren. Als het openen van je ramen niet voldoende is, dan kan een ventilatiesysteem je hier goed bij helpen. Je hebt in dit geval de keuze tussen een centraal of een decentraal ventilatiesysteem.

  • Een decentraal ventilatiesysteem is bedoeld voor één specifieke ruimte in je woning waar je last hebt van condensatie. Dit is ook de goedkoopste optie.
  • Een centraal ventilatiesysteem is handig voor het ventileren van een gehele woning met meerdere kamers. Deze optie is daarom ook duurder en tevens een ingrijpendere onderneming qua sloopwerkzaamheden.
Een ventilatiesysteem aangebracht in de badkamer.

Hoe vochtig mag een binnenmuur zijn?

Een ideale woonomgeving moet natuurlijk ook niet een te droge lucht hebben. Daarom is het belangrijk om het vochtpercentage in je muren ergens tussen de 5 à 12 procent te houden.

Een vochtgehalte hoger dan 17 procent is meestal een teken dat je last hebt van een vochtprobleem. Het vochtpercentage in je muren is te meten met een hygrometer die in verschillende bouwmarkten verkrijgbaar is.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Wil je meer informatie over het behandelen van vochtige binnenmuren? Vul dan het onderstaande formulier in en krijg gratis en vrijblijvend advies op maat. Op deze manier vind je een professionele oplossing die het beste past bij jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.