Luchtvochtigheid in huis: wat is de ideale luchtvochtigheid?

Hoe creëer ik een gezond binnenklimaat met de juiste luchtvochtigheid in huis? Ontdek de ideale luchtvochtigheid, de gevolgen van te hoge of te lage luchtvochtigheid, en leer effectieve oplossingen om de vochtigheidsgraad in jouw woning te optimaliseren.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is luchtvochtigheid precies?

Luchtvochtigheid verwijst naar de hoeveelheid waterdamp aanwezig in de lucht, zoals in je huis of een specifieke kamer. Dit wordt gemeten in absolute en relatieve luchtvochtigheid.

Dit betekent dat meetinstrumenten de luchtvochtigheid weergeven als een percentage van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten.

Goede versus slechte luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid in huis biedt tal van voordelen. Het zorgt voor een comfortabel binnenklimaat, helpt allergieën en ademhalingsproblemen te verminderen, beschermt houten meubels en vloeren tegen krimpen en barsten, en bevordert een gezonde huid.

Er is echter ook zoiets als slechte luchtvochtigheid. Wanneer je vochtmeter aangeeft dat de luchtvochtigheid hoger is dan 60%, bevindt zich te veel vocht in je huis. Dit kan nadelige effecten hebben op zowel de woning als op je gezondheid.

Ook te lage luchtvochtigheid is niet goed. Bij een te lage luchtvochtigheid ligt de vochtigheidsgraad in huis onder de 30 à 40%. Op zich is een lage luchtvochtigheid minder schadelijk voor de gezondheid dan een hoge luchtvochtigheid, maar dit betekent niet dat er geen ongemakken door kunnen ontstaan.

Een gebrek aan vocht in de lucht kan leiden tot gebarsten lippen, droge of branderige ogen, en irritatie van de slijmvliezen en luchtwegen.

Luchtvochtigheid meter

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De luchtvochtigheidsgraad in een woning wordt bepaald door de relatieve luchtvochtigheid, die aangeeft hoeveel waterdamp er op dat moment in de lucht aanwezig is. Dit hangt af van factoren zoals vochtigheid, temperatuur en luchtdruk.

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40% en 60%. Te hoge luchtvochtigheid kan echter problemen veroorzaken, zowel voor jou als voor je woning.

Vraag advies aan een vochtspecialist

Hoe kan je de luchtvochtigheid meten? 

De relatieve luchtvochtigheid in huis meten

Je kunt eenvoudig de vochtigheidsgraad in je huis meten met behulp van een hygrometer. Deze handige apparaten zijn vaak al geïntegreerd in digitale thermometers en analoge weerstations die je mogelijk al in huis hebt.

Ze zijn wijd verkrijgbaar en betaalbaar. Voor slechts 10 à 15 euro kun je een duidelijk afleesbare digitale hygrometer aanschaffen waarmee je dagelijks de luchtvochtigheid in je huis kunt controleren.

Luchtvochtigheid in huis

Hoe een gezond binnenklimaat creëren?

Als je op zoek bent naar een permanente oplossing voor het verbeteren van de vochtigheidsgraad in huis, overweeg dan de installatie van een ventilatiesysteem. Enkel het raam open zetten volstaat echt niet.

Er zijn verschillende opties beschikbaar:

Ventilatiesysteem B: verse lucht mechanisch aanvoeren

Dit systeem voert mechanisch verse lucht aan via een ventilator, terwijl vervuilde lucht op natuurlijke wijze wordt afgevoerd. Hiermee kun je de hoeveelheid verse lucht goed regelen, maar in de winter kan er ook koude lucht binnenkomen, wat het energieverbruik beïnvloedt.

Ventilatiesysteem C: vervuilde lucht mechanisch afvoeren

Met dit systeem wordt vervuilde lucht mechanisch uit de woning gezogen. Het is een kosteneffectief systeem, maar het blaast ook warmte naar buiten. Hoewel het effectief is om de luchtvochtigheid op peil te houden, is het niet het meest energiezuinige systeem.

Ventilatiesysteem D: balansventilatie

Balansventilatie is het meest energiezuinig omdat zowel de inkomende als uitgaande lucht volledig kan worden gecontroleerd. Er gaat weinig warmte verloren omdat de warmte uit de afgevoerde lucht kan worden teruggewonnen met een warmteterugwinunit (WTW).

Luchtvochtigheid in slaapkamer

Een te hoge luchtvochtigheidsgraad in de slaapkamer zorgt al snel voor een slechte nachtrust. Om de luchtvochtigheid te optimaliseren, is regelmatig luchten door bv. je ramen open te zetten essentieel. Daarnaast kan een luchtbevochtiger van pas komen, maar gebruik deze met mate om mogelijke schade door overmatig vocht te voorkomen.

Verlaag de thermostaat en plaats enkele planten, die de luchtvochtigheid verhogen wanneer ze regelmatig besproeid worden. Een eenvoudige en betaalbare oplossing is het ophangen van een waterverdamper aan de radiator in de slaapkamer.

Luchtbevochtiger

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Te hoge luchtvochtigheid in huis

Een te hoge luchtvochtigheid in huis heeft diverse negatieve effecten, zowel op het gebied van gezondheid als op het behoud van de woning:

Gevolgen voor je huis

Wat betreft de woning kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. Te veel vochtigheid in huis kan leiden tot loslatend behang en schimmels die zich vormen op de muren. Maar ook tot houtrot en de aanwezigheid van ongewenste gasten zoals huisstofmijt, zilvervisjes en pissebedden.

Het is dus van groot belang om de luchtvochtigheid op een gezond niveau te houden.

Gevolgen voor je gezondheid

Ook voor je lichaam kan een overmatige vochtigheid de klachten van aandoeningen zoals astma, problemen aan de luchtwegen, reuma, en dergelijke verergeren.

Bovendien bevordert het de groei van schimmels en huisstofmijt, wat allergische reacties kan veroorzaken of intensiveren.

Luchtvochtigheid behang

Wat zijn oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een verhoogde luchtvochtigheid in huis. Naast een gebrek aan ventilatie, kunnen ook specifieke vochtproblemen aan de basis liggen van dit fenomeen:

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is het gevolg van een gebrekkige waterkering, waardoor grondvocht in de muur trekt en langzaam omhoog sijpelt.

Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat wanneer waterdamp in huis geen uitweg vindt en zich vervolgens tegen muren en ramen condenseert. Dit komt vaak voor bij onvoldoende ventilatie.

Doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht absorberen poreuze buitenmuren neerslag, waarna het vocht verder in de muur doordringt. Hierdoor droogt de gevel niet adequaat, resulterend in vochtige muren.

Lekkage

Lekkages die lange tijd onopgemerkt blijven, kunnen aanzienlijke vochtschade veroorzaken. Dit kunnen kleine lekkages zijn in leidingen die gedurende lange tijd een kleine hoeveelheid water laten ontsnappen. Na verloop van tijd kan dit resulteren in een aanzienlijk vochtprobleem.

Overtollig bouwvocht

Bij de bouw van een woning ontstaat veel vochtige lucht door het gebruik van water voor beton, pleister en mortel. Vooral bij stucwerk, chapewerk en betonstortingen komt veel bouwvocht vrij. Bovendien is een woning tijdens de bouwfase blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, wat de luchtvochtigheid verder kan beïnvloeden.

Doorsijpeling via het dak

Dit verwijst naar het binnendringen van water of vocht door het dakoppervlak. Het kan optreden als gevolg van lekkages, beschadigingen aan het dakbedekkingsmateriaal of slechte afdichting.

Vraag advies en vergelijk offertes

Tips om de luchtvochtigheid in huis te verlagen

Om de verhoogde luchtvochtigheid aan te pakken, zijn er verschillende effectieve maatregelen beschikbaar:

  1. Luchtontvochtiger: als de te hoge luchtvochtigheid zich vooral in specifieke ruimtes voordoet, kan het gebruik van een luchtontvochtiger uitkomst bieden. Deze apparaten helpen om de luchtvochtigheid op een beheersbaar niveau te houden.
  2. Ventilatiesysteem: hoewel regelmatig luchten en het inzetten van een luchtontvochtiger nuttige tijdelijke maatregelen zijn, bieden ze geen permanente oplossing voor een gebrekkige ventilatie. Als je op zoek bent naar een duurzame oplossing, overweeg dan de installatie van een (mechanisch) ventilatiesysteem.
  3. Vochtbestrijding: naast condensatievocht door gebrekkige ventilatie, kan een te hoge luchtvochtigheid in huis ook het gevolg zijn van andere vochtproblemen. In dat geval is het raadzaam om het specifieke vochtprobleem aan te pakken. Schakel hiervoor vocht– en ventilatie-experts in.

Wat als de vochtigheidsgraad in huis te laag is?

Hoewel een lage luchtvochtigheid over het algemeen minder schadelijk is voor de gezondheid dan een hoge luchtvochtigheid, betekent dit niet dat er geen ongemakken kunnen optreden.

Hoe luchtvochtigheid verhogen?

Om de lage vochtigheidsgraad in huis aan te pakken, kun je ervoor kiezen om de luchtvochtigheid te verhogen. Hier zijn verschillende manieren voor:

  1. Luchtbevochtiger: een luchtbevochtiger is een apparaat waarmee je de luchtvochtigheid in een specifieke ruimte kunt verhogen tot een comfortabel niveau. Het is echter belangrijk op te merken dat dit slechts effect heeft in één ruimte en geen permanente oplossing biedt voor de hele woning.
  2. Ventilatiesysteem: een (mechanisch) ventilatiesysteem is een efficiënte en permanente oplossing om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden en te verhogen.
Ventilatiesysteem

Vergelijk vochtspecialisten in je buurt

Ook interessant voor jou: 

Hoe werkt een luchtontvochtiger? 

Een luchtontvochtiger is een elektrisch toestel dat overtollige waterdamp uit de lucht verwijdert. Het werkt door vochtige lucht aan te trekken en deze naar een verdamper te leiden. Hier wordt het vocht gecondenseerd en opgevangen in een bakje met water.

Krijg ik last van schimmel door een te hoge luchtvochtigheid in huis?

Schimmelvorming wordt vaak veroorzaakt door een hoge relatieve luchtvochtigheid. Dit komt vooral voor in de ‘vochtige ruimtes‘ van een gebouw, zoals de badkamer, keuken of wasruimte, waar doorgaans veel water en vocht wordt gebruikt.

Wat is een goede luchtvochtigheid? Wat is een ongezonde?

Een goede luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Een luchtvochtigheid boven de 60% wordt als ongezond beschouwd, terwijl een luchtvochtigheid onder de 30% als te laag wordt beschouwd.

Idealiter heb je dus best een luchtvochtigheid rond de 50%.

Is 70% luchtvochtigheid te hoog?

Ja, als de luchtvochtigheid in huis rond of boven de 70 procent komt, is dit te hoog. Dit kan diverse effecten hebben op zowel de gezondheid van de bewoners als op de staat van de woning zelf.

Hoe luchtvochtigheid verlagen?

Om de luchtvochtigheid te verlagen kun je een luchtontvochtiger gebruiken. Deze elektrische apparaten filteren overtollige waterdamp uit de lucht.

Ze zuigen vochtige lucht aan en leiden deze naar een verdamper waar het vocht wordt gecondenseerd en opgevangen in een waterbak.

Hoe weet je of je huis te vochtig is?

Als de ondergrond van het huis te vochtig is, kunnen houten vloeren en laminaat kromtrekken. Dit is vaak goed zichtbaar doordat er kieren ontstaan tussen de vloerdelen.

Bovendien is het hoorbaar wanneer je over de vloer loopt, wat aangeeft dat er sprake is van een probleem.

Luchtvochtigheid meten in huis met hygrometer

Info en advies nodig om een goede luchtvochtigheid te bereiken? Vul het offerteformulier in en kom in contact met vochtspecialisten

Wil je meer advies en informatie over het handhaven van een optimale luchtvochtigheid in jouw huis? Onze vochtspecialisten staan klaar om je te helpen.

Vul het offerteformulier in en ontvang deskundig advies op maat. Samen zorgen we voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.