Luchtvochtigheid in huis : Gevolgen & Oplossingen

Een evenwichtige luchtvochtigheid in huis is bepalend voor je gezondheid. Door een te hoge vochtigheidsgraad in huis kunnen jij en je gezinsleden op lange termijn bovendien schadelijke effecten ondervinden.

Ontdek hier  hoe je de ideale vochtigheidsgraad in huis bereikt. Wil je direct in contact komen met vocht- en ventilatie-experts? Stel je vraag en ontvang tot 5 prijsoffertes op maat via onze offertepagina.

Wat is luchtvochtigheid precies?

De term luchtvochtigheid slaat op de eigenlijke hoeveelheid waterdamp in de lucht ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die in de lucht mogelijk is. Dit wordt uitgedrukt in een percentage en is onderhevig aan luchtdruk en temperatuur.

Hoe bereik je de ideale luchtvochtigheid in huis?

Voor een ideale vochtigheidsgraad in huis speelt een aangenaam binnenklimaat een cruciale rol. We geven je graag een aantal simpele tips:

 1. Zet dagelijks ramen en deuren open om je huis te verluchten
 2. Plaats tijdens het koken de deksels op de pannen
 3. Maak tijdens het koken gebruik van de afzuigkap
 4. Zet een raam open terwijl je een douche neemt of installeer een mechanisch ventilatiesysteem, zodat de stoom weg kan
 5. Maak na het douchen de natte muren en glazen wanden droog met een trekker
 6. Droog bij mooi weer je was buiten

Haalt dit alles niets uit? Dan kan het zijn dat je met een ernstig probleem zit. Het is dan belangrijk om de oorzaak te achterhalen en de mogelijke gevolgen te overlopen van de te hoge of lage luchtvochtigheid. Zodat je de situatie kan inschatten en het probleem met beide handen aanpakken. Of indien nodig, dat je tijdig een vochtspecialist kan inschakelen.

Bereik de ideale luchtvochtigheid in huis met kleine simpele trucs en door beroep te doen op een vochtexpert.

Vraag advies aan een vochtspecialist

Luchtvochtigheid in slaapkamer

Voor een optimale nachtrust is een evenwichtige luchtvochtigheid alvast essentieel. De ideale vochtigheidsgraad schommelt net zoals in de rest van je huis best tussen 40 en 60 %.

Ligt de luchtvochtigheid in je slaapkamer hoger of lager? Dan kan je frequenter last krijgen van droge ogen, hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen en vermoeidheid. Bij een te lage luchtvochtigheid verdampt ons lichaam sneller zweet en krijgen onze longen minder zuurstof. Bovendien kunnen virussen zich makkelijker en sneller verspreiden. Gevolg: onze nachtrust geraakt verstoord.

Net zoals in je slaapkamer ligt de ideale vochtigheidsgraad in je babykamer tussen 40 en 60 % en een temperatuur van 16 à 18 °C. Baby’s zijn overigens nog gevoeliger voor droge lucht dan volwassenen. Je volgt de vochtigheidsgraad dus best goed op. Dat kan je met onder meer een hygrometer.

Oplossing voor beide ruimtes: een luchtbevochtiger.

De gevolgen van een hoge of te lage luchtvochtigheid in huis

Om een idee te krijgen van de vochtigheidsgraad in je woning kan je een hygrometer aanschaffen. Die geeft de luchtvochtigheid precies weer in een bepaald percentage en meet heel nauwkeurig. De ideale vochtigheidsgraad in huis schommelt tussen 40 en 60 %.

In sommige gevallen kan dit percentage lager liggen (minder dan 40 %) of juist hoger. Wat dan? Wat zijn de gevolgen van bijvoorbeeld een luchtvochtigheid in huis van 80 %?

Wat als de vochtigheidsgraad in huis te laag is?

Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, ofwel lager dan 40 % op de hygrometer, beginnen houten meubels, kozijnen en vloeren door uitdroging te barsten en te scheuren. Maar ook je gezondheid kan eronder lijden.

Mensen die in woonruimtes met een te lage luchtvochtigheid leven, hebben vaak last van geïrriteerde luchtwegen, droge ogen of zelfs huidklachten.

Oorzaak van een te lage luchtvochtigheid zijn onder meer een slechte ventilatie en ruimtes die te hoog worden verwarmd.

Mogelijke oplossingen zijn bijvoorbeeld vochtverdampers aan de radiators. Het water dat verdampt door het opwarmen van de chauffages zorgt ervoor dat de vochtigheidsgraad in huis constant blijft, tussen 40 en 60 %.

Daarnaast biedt speciale luchtbevochtigsapparatuur de oplossing. Deze toestellen beschikken over een ingebouwde vochtmeter die op cruciale momenten automatisch extra vocht toevoegen aan de lucht.

Beide hulpmiddelen kunnen alvast bijdragen tot een ideale vochtigheidsgraad in huis.

Hoge luchtvochtigheid in huis? Oorzaak en gevolg

Ook een te hoge luchtvochtigheid in huis (meer dan 60 % of zelfs 80 %) is een veel voorkomend probleem en brengt vaak allerlei fysieke ongemakken met zich mee.

Door een te hoge luchtvochtigheid is de gevoelstemperatuur van de lucht in huis vaak hoger dan ze eigenlijk is. Als bewoner heb je het daardoor vaak te warm, omdat je je lichaamswarmte niet goed kwijt kan.

Wanneer het koud is en de verwarming opendraait, moet je bovendien langer wachten voor het echt warm. Dat komt doordat vochtige lucht trager opwarmt. Wat op zijn beurt nadelig is voor je portemonnee.

Vraag gratis advies aan een vochtspecialist

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een hoge luchtvochtigheid?

Opstijgend vocht


Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem dat zich in de vorm van vochtplekken manifesteert. Vaak in de muren ter hoogte van de plinten! Zoals de naam doet vermoeden gaat het om vocht dat via de muren opstijgt. Dit vocht komt uit de kruipruimte of kelder en dringt door tot je woning. Het is eigenlijk grondwater dat het metselwerk absorbeert.

Condensatievocht


Vaak hoef je de oorzaak niet zo heel ver te zoeken. We staan er misschien onvoldoene bij stil, maar in elk huis worden dagelijks grote hoeveelheden vocht geproduceerd. Denk dan aan douchen, koken, baden en natte was binnen laten drogen.

Wanneer dit vocht geen uitweg vindt door slechte ventilatie slaat het neer tegen koele oppervlakken als ramen en muren en condenseert het. De muur absorbeert dit en er ontstaan vochtplekken die uiteindelijk kunnen gaan schimmelen.

Onvoldoende geventileerde kelders zijn het voorbeeld bij uitstek. In dit deel van het huis is er vaak sprake van condensvorming en een muffe geur. Door het gebrek aan ventilatie slaat de condens neer op de muren via welke het zich vervolgens een weg naar boven zal banen.

Zoals we weten is een vochtig huis een voor de gezondheid schadelijke leefomgeving.

De belangrijkste oplossing voor een ideale vochtigheidsgraad in huis is ventilatie. De natte, verontreinigde lucht moet kunnen worden afgevoerd. Omgekeerd moet er ook verse lucht kunnen worden aangeleverd.

Je kan je huis op twee manieren ventileren: door ramen en deuren dagelijks open te zetten of door een mechanische ventilatie te plaatsen. Wat in veel gevallen een doeltreffendere oplossing is.

Doorslaand vocht


Wanneer de gevelbekleding van je huis – vooral wanneer die uit bakstenen of bepleistering bestaat – door de jaren heen beschadigd is geraakt en dus poreus is geworden, kan het zijn dat regenwater bijvoorbeeld zich een weg baant naar de binnenmuur en ‘doorslaat’.

In de winter bevriest dit vocht en richt het grote schade aan, zowel aan de gevel als aan de binnenmuur.

Vooral oude huizen zonder spouw ondervinden hiervan hinder. Je kan dit herkennen aan de vochtplekken op je binnen en/of buitenmuren.

Doorslaand vocht wordt soms ten onrechte verwarmd met opstijgend vocht. Hoewel de oorzaak hiervan vaak elders ligt. Ook worden de vochtplekken op een totaal andere plek zichtbaar: ter hoogte van de plinten.

Lekkage

Afhankelijk van de grootte van het lek kan het zijn dat je plots van de ene dag op de andere vocht in de muren krijgt. Soms merk je pas na verloop van tijd iets op. Een lek kan groot of klein zijn. Beide komen geregeld voor en kunnen voor heel wat problemen zorgen.

We denken dan aan waterleidingen, cv-leidingen, maar ook aan afvoerleidingen van sanitair. Wanneer je in een appartementsblok woont, kan de oorzaak van het lek soms niet bij jou liggen, maar bijvoorbeeld bij je bovenburen. Het opsporen van een lek is dus niet altijd even simpel.

In de regel kunnen we stellen dat vochtplekken zich manifesteren ter hoogte van het lek zelf. Als het niet lukt om het lek op te sporen, kan je ook nog beroep doen op speciale apparatuur.

Overtollig bouwvocht

Tijdens het bouwproces van een nieuw huis wordt heel wat water gebruikt. Als je huis af is, moet je voor je gaat verven en behangen een tijdje wachten tot alles weer is uitgehard. Doe je dit niet, dan sluit je het vocht in en creëer je problemen voor later.

Gedurende het uitharingsproces zal je de luchtvochtigheid in je nieuwe huis tijdelijk stijgen. Het is dus belangrijk om goed te ventileren. Je kan je woning op natuurlijke wijze laten drogen door bij droog weer ramen en deuren zoveel mogelijk open te zetten. Dit is volledig gratis, maar zeer tijdrovend (tot 18 maanden).

Je kan het proces versnellen door een bouwdroger te plaatsen. Dat is een machine die het vocht uit de lucht haalt en omzet in water dat wordt opgevangen in een bakje.

Op die manier kan je sneller aan de rest van je renovatiewerken beginnen. Het drogen met een bouwdroger neemt maar enkele weken tot maanden in beslag.

Doorsijpeling via het dak

Tot slot kunnen vochtproblemen ook voortvloeien uit een slechte dakconstructie. Het vocht sijpelt dan via het dak naar binnen, met condensatieproblemen tot gevolg. Vaak ligt de oorzaak aan het dampscherm. Dat ontbreekt of verkeerd geplaatst is: aan de warme in plaats van aan de koude zijde.

Vergelijk de prijzen voor professionals!

Wat zijn de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid?

Bij een te hoge luchtvochtigheid krijgen je huis en je gezondheid het zwaar te verduren. Een hoge luchtvochtigheid werkt schimmelgroei in de hand, houten meubels, kozijnen, deuren en vloeren beginnen vocht op te nemen en zetten uit.

Op je gezondheid kunnen dan weer volgende symptomen ontstaan:

 • Allergie: Voel je je vaak benauwd? Vertoon je symptomen van astma? De kans bestaat dat je allergisch bent aan zilvervisjes. Die komen vaak voor op vochtige plaatsen.
 • Astma: dat is een allergische reactie op pollen en huismijt. Beide komen voor in vochtige huizen. Symptomen zijn kortademigheid, hoesten en een piepende ademhaling.
 • Chronische Rhinitis: dat is een ontsteking van het neusslijmvlies. Je loopt risico in een huis met een te hoge luchtvochtigheid door de aanwezigheid van schimmels en huismijt.
 • Eczeem: warmte en vocht vormen de ideale broeihaard voor huisstofmijt. Deze onzichtbaar kleine mijt is verantwoordelijk voor het ontsteken van de huid.
 • Zwarte schimmel: deze kan zich snel voortplanten in een vochtig huis. Hierdoor komen sporen terecht op je meubels en kleding. Contact met sporen zwarte schimmel zorgen voor wondjes en irritatie van de huid.
 • Formaldehyde: deze stof komt makkelijker vrij in een vochtige woning. Het kleurloze gas kan de neus, keel en ogen irriteren. Bij contact met de huid ontstaat eczeem.

Meer weten? Hier vind je extra informatie over de schadelijke gevolgen van vocht in huis.

Je merkt dat een kordate aanpak noodzakelijk is bij een hoge luchtvochtigheid. Wacht dus niet te lang!