Muffe geur uit huis verwijderen: hoe aanpakken? Geschikte methoden en tips 

Worstel je met een muffe geur in huis? Ontdek hoe je doeltreffend die muffe geur uit je huis verwijdert.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Waarom ruikt mijn huis zo muf?

Een muffe geur in huis kan je humeur bederven. Dit komt vaak door overtollig vocht, wat een broeinest is voor schimmels en meeldauw. Laten we de mogelijke oorzaken bekijken.

1. Onvoldoende ventilatie 

Soms is de oorzaak van een muffe geur in huis verrassend simpel: te weinig ventilatie. Vochtige ruimtes moeten goed kunnen luchten, anders ontstaan onaangename geurtjes. Dit gebeurt wanneer overtollig vocht, zoals na het koken en douchen, niet kan ontsnappen, wat die muffe lucht creëert.

Een goede ventilatie in de badkamer voor muffe geurtjes uit huis te verwijderen.

2. Lekkages 

Lekkende leidingen kunnen vocht ophopen. Denk aan een druppelende kraan of een leiding onder je huis. Als het vocht niet kan ontsnappen, kan de luchtvochtigheid stijgen, wat kan leiden tot een muffe geur.

3. Geen afzuigkap 

De afzuigkap, die vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd, kan een verborgen schat zijn als het gaat om het bestrijden van een muffe geur in huis.

Een goed werkende afzuigkap helpt vocht en kookgeuren effectief naar buiten te transporteren, waardoor de vorming van een muffe lucht wordt voorkomen.

4. Slechte fundering of waterkering

Problemen met de fundering of waterkering kunnen verrassend genoeg een oorzaak zijn van een muffe geur in huis. Dit kan opstijgend vocht mogelijk maken, waarbij grondvocht je muren binnendringt en omhoog stijgt.

5. Poreuze muren 

Na verloop van tijd kunnen muren vocht gaan absorberen, vooral als ze versleten zijn. Hierdoor kunnen vochtplekken en schimmel ontstaan op zowel de gevel als de binnenmuren. Dit staat bekend als doorslaand vocht.

Witte muur is beschadigd door vocht.

6. Vocht in de kruipruimte 

Vochtproblemen in de kruipruimte kunnen onverwacht leiden tot een muffe geur in huis. Deze vochtige ruimte onder je vloer is een broedplaats voor nare geurtjes. Het vocht kan langzaam omhoog kruipen door je huis, waardoor dit een ideale oorzaak is van die onaangename muffe lucht.

7. Kattenbak  

Een vieze kattenbak kan een sterke geur verspreiden door je huis. Zorg ervoor dat je deze dagelijks schoonmaakt en regelmatig van nieuw kattengrind voorziet om geurtjes te minimaliseren.

8. Koken en bakken: vislucht, baklucht, frituurlucht… 

Sterke kook- en bakgeuren, zoals vislucht, baklucht, frituurlucht, of gourmetgeur, kunnen lang in je huis blijven hangen. Zorg voor goede ventilatie en voeg een schijfje citroen toe aan je kookwater om geuren te neutraliseren.

Ontdek nu effectieve oplossingen!

9. Koelkast 

De koelkast is een plek waar je eten vers blijft, maar soms komen er toch nare geurtjes uit voort. Oude etensresten en lekkende verpakkingen kunnen snel de bron worden van die muffe geur in huis. Een grondige reiniging kan de oorzaak van deze ongewenste geurtjes wegnemen.

10. Doucheput, douchegoot of gootsteen

Geurtjes in de badkamer worden vaak veroorzaakt door opgehoopte rommel, zoals haren en zeepresten, in de afvoer. Reinig deze regelmatig met een sopje en verwijder haren om nare luchtjes te voorkomen.

Foto van een vuile doucheput.

11. Kleed of tapijt

Zelfs een vochtig tapijt of kleed kan diverse geurtjes absorberen, van lichaamsgeuren tot gemorst eten. Om deze ongewenste geuren te verwijderen, kun je ze behandelen met een mengsel van water en azijn.

12. Wasmachine

Vieze geurtjes uit je wasmachine kunnen zich verspreiden naar je schone was. Reinig regelmatig de rubberen band, het filter, en was af en toe een lege was op 90 graden om vetluis te voorkomen.

13. Vaatwasser 

Een muffe geur in de vaatwasser kan leiden tot geurproblemen in je schone vaat. Maak de vaatwasser leeg, voeg wat schoonmaakazijn en een citroen toe en laat het heetste programma draaien om geurtjes te verwijderen.

14. Sigarettenrook 

Sigarettenrook kan lang in een afgesloten ruimte blijven hangen, wat niet alleen onaangenaam is maar ook ongezond. Rook buiten of zorg voor goede ventilatie om deze geur te verdrijven.

15. Schoenen 

Als je last hebt van zweetvoeten, kunnen je schoenen een bron van nare luchtjes zijn. Plaats een pantykous met kattenbakvulling in je schoenen om vocht en geuren te absorberen.

16. Wc 

De wc is natuurlijk een veelvoorkomende bron van onaangename geurtjes. Zorg voor een goede ventilatie en gebruik luchtverfrissers om geurtjes te maskeren.

Foto van een vrouw die de wc aan het sluiten is.

Prijs vieze geurtjes in huis bestrijden 

Als je een muffe geur in huis hebt, wil je snel een frisse omgeving creëren. Hier is een overzicht van de problemen, oplossingen en prijsschattingen (exclusief btw en inclusief arbeidskosten).

Soort vochtprobleemOplossing vochtprobleemPrijs
CondensatievochtDecentraal ventilatiesysteem€ 1.000 – € 1.500
Opstijgend vochtMuren injecterenvanaf € 100 per lopende meter
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 – € 12 per m²
 Vochtwerende verf€ 15 – € 35 per m²
 Nieuwe gevelbekledingvanaf € 40 per m²
LekkageLekdetectie € 300 – € 500

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Hoe muffe geur in (oud) huis verwijderen? 

Niets is zo onaangenaam als een muffe geur in je huis. Dit kan niet alleen duiden op een oncomfortabele leefomgeving, maar ook op potentiële vocht- en schimmelproblemen. Gelukkig zijn er oplossingen om je huis weer fris te laten ruiken.

1. Verlucht voldoende 

Verluchting is een sleutel tot het bestrijden van een muffe geur in huis. Door regelmatig ramen en deuren te openen, kan je verse lucht binnenlaten en vochtige, muffe lucht afvoeren. Dit helpt de luchtvochtigheid te verlagen en nare geurtjes te verdrijven.

Het openen van een raam voor muffe geurtjes uit huis te verwijderen.

2. Reinig regelmatig en grondig je woning 

Een grondige schoonmaak kan helpen om onaangename geuren te verwijderen. Richt je vooral op vochtgevoelige gebieden zoals badkamers en keukens. Schimmelplekken kunnen behandeld worden met huiselijke oplossingen zoals azijn, soda en essentiële oliën.

3. Plaats een luchtontvochtiger 

Als je moeite hebt met het verluchten van je huis, is een luchtontvochtiger een handige optie. Deze apparaten zuigen vochtige lucht aan en halen vocht eruit, waardoor de luchtvochtigheid daalt en de muffe geur verdwijnt.

4. Verschoon het beddengoed 

Vervang je beddengoed regelmatig, bij voorkeur wekelijks. Het zweet dat je ‘s nachts produceert, draagt bij aan een vochtige omgeving. Door je beddengoed schoon te houden, help je de luchtvochtigheid te verminderen en geurtjes te verwijderen.

5. Vochtvreters 

Vochtvreters zijn handige apparaten die vocht uit de lucht halen. Ze zijn effectief voor tijdelijke verlichting, maar ze lossen het onderliggende vochtprobleem niet permanent op. Overweeg andere oplossingen voor blijvende resultaten.

6. Isoleer de kruipruimte 

Kruipruimte-isolatie kan voorkomen dat vochtproblemen zich in huis manifesteren. Het voorkomt niet alleen geurtjes, maar ook andere vochtgerelateerde problemen, zoals schimmelvorming, houtrot en beschadigde leidingen.

Foto van isolatie in de kruipruimte.

7. Schakel een vochtspecialist in 

Voor een blijvende oplossing kun je overwegen om een vochtspecialist te raadplegen. Ze voeren een grondige vochtanalyse uit en stellen op maat gemaakte duurzame oplossingen voor, zoals de installatie van ventilatiesystemen voor blijvende luchtkwaliteitsverbetering.

Ontvang gratis offertes van experts

Enkele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen vieze geurtjes 

Soms wil je gewoon snel en effectief van die muffe geur in huis afkomen. Gelukkig zijn er diverse producten op de markt die eenvoudige en betaalbare oplossingen bieden.

1. Azijn en citroen 

Azijn en citroen vormen een krachtig duo tegen muffe geuren. Azijn absorbeert en neutraliseert geuren, terwijl citroen een frisse toets toevoegt. Plaats een kommetje azijn in de ruimte en voeg wat citroensap toe voor een schone, frisse geur.

2. Soda 

Soda, dat poeder in je keukenkast, is een effectieve geurvreter. Vul een oude sok met soda en plaats deze op slimme plekken om onaangename geuren te absorberen. Bij geuren uit de afvoer, meng simpelweg wat soda met azijn voor een verrassend effect.

3. Natuurlijke luchtverfrissers 

Natuurlijke luchtverfrissers zoals eucalyptus, munt en citrusschillen kunnen ongewenste geuren bestrijden. Simpelweg koken met kaneelstokjes en kruidnagels verspreidt een aangename geur in je huis.

4. Geurstokjes 

Geurstokjes zijn je partner voor langdurige geurverspreiding. Ze absorberen geurolie en verspreiden geleidelijk een heerlijke geur. Kies geuren zoals lavendel of vanille om ongewenste geuren te elimineren en een aangename sfeer te creëren.

Geurstokjes gebruiken.

Waar in huis ontstaat vaak muffe lucht? 

Muffe geuren kunnen in diverse ruimtes in huis opduiken. In sommige gevallen lijkt de muffe geur altijd aanwezig te zijn. Hieronder kijken we naar veelvoorkomende locaties waar deze ongewenste geuren vaak voorkomen:

Slaapkamer 

In de slaapkamer, vaak op de bovenste verdieping, is vocht en schimmel een veelvoorkomend probleem. Nachtelijk zweten, beperkte ventilatie en vochtig textiel in de kast dragen bij aan een muffe geur. Als je dit ervaart, is vocht in huis waarschijnlijk de oorzaak.

Sofa

Een muffe geur uit je sofa kan verschillende oorzaken hebben, variërend van morsvlekken tot diepere vochtproblemen in huis. Naast incidentele morsingen kan een onaangename geur in je woonkamer, inclusief je sofa, wijzen op grotere vochtproblemen.

Meterkast 

De meterkast is een kleine, afgesloten ruimte die gevoelig is voor vochtproblemen. Een gebrek aan ventilatie zorgt ervoor dat vocht vastzit, wat die onaangename geur kan teweegbrengen.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Vieze geur in huis na regen: oorzaken en oplossingen 

Heb je je ooit afgevraagd waar die onaangename geur in je huis vandaan komt na een stevige regenbui? Dit komt vaak voor, vooral in oudere woningen. Het is belangrijk om de exacte situatie te begrijpen om het probleem goed aan te pakken.

1. Schimmel 

Na een stevige regenbui zorgt de vochtige lucht voor een perfecte broedplaats voor schimmel. Schimmels gedijen in vochtige omgevingen en verspreiden vaak die onaangename geur.

Oplossing:

 • Luchtontvochtigers: overweeg luchtontvochtigers aan te schaffen om de luchtvochtigheid in je huis onder controle te houden.
 • Gebrek aan ventilatie: zorg voor voldoende luchtcirculatie om vochtigheid te verminderen.
 • Grote schoonmaak: reinig en ventileer donkere en vochtige ruimtes, zoals kelders en zolders, regelmatig om schimmelgroei te voorkomen.
Schimmel op witte muur.

2. Rioollucht 

Regenwater kan het rioolsysteem overbelasten, wat kan resulteren in de verspreiding van rioollucht in je huis.

Oplossing:

 • Loodgieter: roep de hulp in van een loodgieter om te controleren op eventuele problemen in je rioleringssysteem.
 • Luchtontvochtigers: gebruik luchtontvochtigers om overtollig vocht te verminderen en geuroverlast te minimaliseren.
 • Beste manier: de beste manier om rioollucht te bestrijden is door de onderliggende oorzaak aan te pakken, wat vaak te maken heeft met problemen in de leidingen.

Het zo snel mogelijk begrijpen van de oorzaken en oplossingen van een vieze geur in huis na regen is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis fris en aangenaam blijft ruiken.

Rioollucht in huis.

Ontvang direct hulp!

Is een muffe geur in huis gevaarlijk voor de gezondheid?

De aanhoudende aanwezigheid van muffe geurtjes in je woning kan zorgen baren. Hoewel het op de korte termijn waarschijnlijk geen grote impact op je gezondheid heeft, kan langdurige blootstelling aan muffe geuren uiteindelijk problemen veroorzaken.

Mogelijke gezondheidsproblemen:

 • Verstopte en geïrriteerde neus: mensen kunnen milde symptomen ervaren, zoals een verstopte of geïrriteerde neus na blootstelling aan schimmel.
 • Hoesten en piepende ademhaling: schimmel kan hoesten en piepende ademhaling veroorzaken, vooral bij mensen met allergieën.
 • Astma-aanvallen: voor mensen met een schimmelallergie kan langdurige blootstelling leiden tot astma-aanvallen.

Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en actie te ondernemen om schimmelproblemen aan te pakken en de risico’s voor je gezondheid te verminderen.

Welke luchtreiniger gebruiken tegen nare geurtjes? 

Een vervelende geur in huis, soms afkomstig van externe factoren en soms intern zoals rooklucht, kan op verschillende manieren worden aangepakt:

 • Maskeren: het gebruik van luchtverfrissers is een snelle oplossing, maar biedt geen permanente verlichting.
 • Ventileren: de ramen open zorgt voor frisse lucht in je huis, maar is minder geschikt voor geuren van binnenshuis, zoals rooklucht.
 • Schoonmaken: regelmatige schoonmaak vermindert geuren die binnenshuis ontstaan.
 • Ionisator: luchtreinigers met ionisatoren bestrijden geuren door negatieve ionen in de lucht te verspreiden.
 • Luchtreiniger met actieve koolfilter: luchtreinigers met actieve koolfilters vangen en absorberen geuren effectief.
 • Ozongenerator: ozon is een krachtige geurbestrijder, vooral nuttig bij specifieke problemen zoals brandschade of waterschade.
Een vrouw in de zetel met een luchtreiniger aan.

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat  

Ontvang gratis professioneel advies op maat van erkende vochtbestrijders! Profiteer van deskundige begeleiding om muffe geuren uit huis te verwijderen en vochtproblemen aan te pakken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.