Vochtige kelder: oorzaken, behandelingen en prijzen

De oorzaken van een vochtige kelder kunnen heel verschillend zijn zoals een hoge grondwaterdruk, gebrekkige ventilatie of zelfs lekkages. Het is cruciaal om deze problemen aan te pakken om de schade aan je huis en gezondheidsproblemen te voorkomen. Er bestaan verschillende oplossingen en prijzen. Lees verder en ontdek zo meer over de oorzaken, oplossingen en de kosten van een vochtige kelder.

Hoe herken ik een vochtige kelder?

Mogelijk kom je niet vaak in je kelder en vergeet je zelfs dat de kelder bestaat. Een kelder is vaak vochtig doordat ze omgeven is door grond en er zo makkelijk spijpelwater binnendringt. Wat zijn nu de eigenschappen van een vochtige kelder?

  • De verf op de muren die schilfert of afbladdert.
  • De afwerklagen laten los.
  • De lucht is vochtig in de kelder.
  • Hout dat rot in je kelder.
  • De vorming van schimmels.
  • Enkele waterplassen op de vloer.
  • Een muffe geur.

Herken jij één van deze eigenschappen in je kelder?

Dan is het een goede optie om bestrijding te overwegen. Hoe langer je wacht met de bestrijding, hoe meer symptomen opduiken in je kelder en hoe erger het wordt.

Is vocht in de kelder erg?

Een grote hoeveelheid vocht in je kelder kan zorgen voor een aantal gezondheidsproblemen, ondanks je weinig in je kelder komt.

Naast de verkoudheidsklachten kan je opbollende vloeren, loslatend behang, aangetaste meubels en zelfs schimmels ondervinden. Daarom is het belangrijk om vocht in de kelder zo snel mogelijk te bestrijden en zo de ernstige gevolgen te vermijden.

vochtige-kelder

Waarom zijn kelders gevoelig voor vocht?

Een kelder is altijd ondergronds gelegen. Dat wil zeggen dat de meeste kelders geen of weinig toegang hebben tot frisse en droge lucht.

Zo kan de vochtige lucht niet enkel snel naar binnen komen, maar de vochtige lucht kan de ruimte niet eens uit. Daardoor circuleert vocht constant in de kelder en zal dit op lange termijn bouwmaterialen en spullen die in je kelder staan beschadigen.

Kelder ventileren versus verluchten

Ventilatie en verluchting zijn cruciaal bij de bestrijding tegen een vochtige kelder. Door dagelijks je kelderraam een tiental minuten open te zetten, laat je verse lucht binnen en zal de oude, vochtige lucht naar buiten kunnen vliegen. Verluchten, doe je bij voorkeur tijdens de koelere uren van de dag én zeker in de zomer. 

Verluchten alleen in je kelder is niet genoeg. Bij een hoge luchtvochtigheid kan een goed functionerend ventilatiesysteem wonderen doen. Zo kan je een ingebouwd ventilatierooster of mechanische ventilatiesystemen in je kelder laten installeren door een expert.

Is het moeilijk om een kelder droog te houden?

Kelders zijn extra gevoelig voor vocht. Daarom is het investeren in goede ventilatie een must. Zonder voldoende ventilatiemogelijkheden zal condens nog steeds kunnen vormen in je kelder.

Ventilatie is bovendien een uitstekend hulpmiddel wanneer je spullen opslaat in de kelder en je deze goed wilt bewaren. Zonder goede ventilatie is het moeilijk om een kelder droog te houden.

Alle oorzaken van vocht in de kelder op een rijtje

Wat veroorzaakt nu precies vocht in de kelder? Vocht heeft heel wat verschillende oorzaken. We bespreken ze één voor één. 

Grondvocht

Grondvocht is één van de meest voorkomende oorzaken van een vochtige kelder. Grondvocht oefent vaak druk uit op de muren van de kelder.

Daardoor ontstaan kleine scheurtjes in de muren, waardoor het vocht makkelijk naar binnen sijpelt. Er bestaat ook zoiets als doorslaand vocht.

Doorslaand vocht ontstaat wanneer poreus gesteente of verouderd beton ervoor zorgen dat vocht naar binnenkomt in de kelder. Je moet doorslaand vocht dus koste wat het kost vermijden.

Lekvorming in afdichtingen en roosters    

Sijpelwater kan beginnen lekken in afdichtingen en roosters en zo in de kelder binnenkomen. Een extra risico dat hierbij een grote rol speelt is de aantasting van elektrische kabels

Lekvorming onder en naast de kelder

Ook lekvorming onder en naast de kelder kan een oorzaak zijn voor een vochtige kelder. Naast kelders vind je vaak rioleringsbuizen en leidingen. Komt er een lek in die leidingen? Dan kan het water de kelder binnendringen. Zelfs kleine lekkages kunnen grote vochtproblemen veroorzaken.

Condensatie (condens)

Vaak hebben kelders geen of weinig ramen. Daarom is het zeker logisch dat kelders vatbaar zijn voor condensatie. Wil je graag weten of je kelder last heeft van condens? Voel dan eens aan de muren. Zijn de muren vrij vochtig? Dan kan je te maken hebben met condens in je kelder. 

Condens is een groot risico voor je kelder. Door de kelder niet te verluchten, blijven de muren vochtig. Zo kan de constructie van de kelder serieus verzwakken, wat voor grote problemen kan zorgen. Bovendien kan je ook last krijgen van schimmels, onaangename geurtjes en schade door het vochtprobleem in de kelder.

Sijpelwater

Een laatste oorzaak voor een vochtige kelder kan sijpelwater zijn. Dat is vaak het geval bij hevige regenbuien wanneer straten rond de woning onder water komen te staan.

Stromen de waterputten ook over? Dan belandt het water via zwakke plekken, afdichtingen of roosters in je kelder. Het gevolg hiervan kan zijn dat je kelder onder water staat en zo kan vocht in de keldervloeren en -muren trekken.

Vocht in de muren

Hoe vochtige kelder behandelen?

Dus, jij hebt vocht in je kelder en je wilt het graag aanpakken. Wat moet je doen? Ontdek hieronder enkele opties.

Optie 1: voorzie ventilatie in de kelder

Je kelder correct ventileren is één van de belangrijkste en tegelijk makkelijkste tips die je moet toepassen. Zo kan je allerlei slechte gevolgen van een vochtige kelder zoals schimmels en vochtige muren vermijden. De kelder goed ventileren kan op twee manieren:

  • Luchtroosters in de kelder: plaats deze op strategische plekken in je kelder én zeker buiten het bereik van regenwater zodat het water niet in de kelder stroomt. Bovendien kan het plaatsen van een pvc-buis die uitmondt in de buitenlucht een goede oplossing zijn.
  • Mechanische ventilatiesystemen: dit is de meest efficiënte manier om een vochtprobleem in de kelder te vermijden. Op de markt vind je een uitgebreid aanbod van verschillende systemen.

Optie 2: laat je muren onderkappen

Het onderkappen van je muren in de kelder is de meest drastische techniek om vocht te bestrijden. Met deze techniek ben je door de waterkerende folie 100% zeker dat je nooit meer last zal hebben van opstijgend vocht.

Het grote nadeel van het laten onderkappen van de muren in de kelder is dat het een zeer arbeidsintensieve klus is die wat risico’s met zich meebrengt. Er zijn daarom maar weinig arbeiders die dit werk uitoefenen.

Een ander groot nadeel is dat je zowel de binnenkant als de buitenkant van je gebouw beschadigt (als er geen spouwmuur aanwezig is).

Na de plaatsing zal de binnenmuur opnieuw gepleisterd moeten worden. Langs de buitenkant kan je gaan voor een hele gevelrenovatie.

Deze laatste aspecten maken de job zeer duur. Denk daarom zeker twee keer na over welke techniek je het beste gebruikt voor jouw woning.

Optie 3: kelderdrainage

Is het vochtprobleem in je kelder extreem groot? Dan kan een kelderdrainage mogelijk de ideale methode voor je kelder. Met deze techniek plaats je een afvoersysteem dat het water uit de kelder opvangt en nadien naar de leidingen of riolering pompt.

Een kelderdrainage combineer je best met een goed functionerende ventilatie. Zo blijft je kelder gegarandeerd droog doorheen het jaar.

Optie 4: laat je vochtige kelder behandelen door een expert

De allerbeste en logische oplossing tegen vocht in je kelder is het contacteren van een vakman. Zij zijn gespecialiseerd en weten daarom waar ze mee bezig zijn. Door samen te werken met een expert vermijd je onnodige kosten en krijg je te allen tijde advies op maat.

Prijs behandeling vocht in de kelder

De prijs van vochtbestrijding voor je kelder is sterk afhankelijk van de toegepaste techniek, het vochtprobleem en het aantal vierkante meters van je kelder.

Hieronder vind je een handig overzicht van de vaakst voorkomende vochtproblemen met hun oplossing en prijs. 

VochtprobleemMethode bestrijdingGemiddelde prijs (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Opstijgend vochtMuren onderkappenTussen de 100 en 175 euro per lopende meter
 Muren injecterenVanaf 100 euro per lopende meter
Doorslaand vochtGevel impregnerenTussen de 8 en 12 euro per vierkante meter
 Nieuwe gevelbekledingVanaf 40 euro per vierkante meter
CondensatievochtMechanische ventilatieTussen de 1.000 en 1.500 euro
Vocht in de kelder
Kelderdichting
Tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter

Liever inzichten in exacte prijzen specifiek voor jouw situatie? Contacteer een expert.

Is ventilatie noodzakelijk in de kelder?

Het ventileren van je kelder is de sleutel tot een droge kelder. Door je kelder goed te laten ventileren, voorkom je allerlei problemen zoals een muffe geur, schimmels en zwammen.

Een ventilatie zorgt er namelijk voor dat je kelder genoeg kan drogen. Daarom is een goede ventilatie zeker noodzakelijk in je kelder.

Wat als mijn kelder vochtig blijft?

Wanneer je opmerkt dat je kelder steeds vochtig blijft, is het belangrijk om het vochtprobleem serieus te nemen. Het kan leiden tot gezondheidsproblemen en aanzienlijke schade aan je woning.

Identificeer daarom meteen de oorzaak van het vochtprobleem en neem meteen preventieve maatregelen die je helpen om je kelder droog te houden.

Aarzel bovendien zeker niet om een expert te contacteren. Door hun jaren expertise weten zij precies wat ze moeten doen om jou en je kelder te helpen met het vochtprobleem.

Natte vloer

Ook interessant voor jou:

Nog vragen over vocht in je kelder? Ontdek de antwoorden op je vragen hieronder. 

Kan ik mijn kelder en kruipruimte isoleren?

Ja, je kan zeker je kelder en kruipruimte isoleren om zo energie te besparen en tegelijk vocht in je kelder te bestrijden. Een goede isolatie zorgt voor aangename temperaturen in je kelder, waardoor je vloer in eerste instantie warmer zal aanvoelen in je woning. Dit heeft als gevolg dat je minder snel hoeft te stoken én dat merk je op je energierekening. 

Wil je je kelder gebruiken als extra leefruimte? Dan is het zeker aan te raden om je kelder te laten isoleren door een expert. 

Wat is de beste vochtwerende verf voor een vochtige kelder?

Het is cruciaal om een geschikte vochtwerende verf te kiezen waarmee je een natte muur in je ruimte kan bedekken. Deze verf heeft als voornaamste eigenschap de waterdichtheid van muren te verbeteren, terwijl ze toch kunnen ademen.

Epoxy coating is één van de bekendste vochtwerende verf. Deze verf vormt een sterke en waterbestendige barrière en is geschikt voor je keldervloer. 

Opgelet: Niet elke muur mag je zomaar verven. Vraag daarom zeker raad aan een vakman om onnodige kosten te vermijden.

Water in de kelder, is dat erg?

Merk je water in je kelder op? Dat kan zeker problematisch zijn en moet serieus genomen worden.

Hoewel een kleine hoeveelheid water in de kelder soms geen onmiddellijke schade kan veroorzaken, kunnen herhaaldelijke problemen met water en/of vocht ernstige gevolgen hebben voor zowel je gezondheid als je woning.

Zoek daarom meteen de oorzaak van het water in je kelder en neem preventieve maatregelen. Dat kan bijvoorbeeld door het repareren van lekkages en het afdichten van scheuren.

Blijf je water in je kelder opmerken? Dan is het een goed idee om een expert in te schakelen.

Hoe muffe geur verwijderen in de kelder?

Het is steeds belangrijk om de bron van de muffe geur in de ruimte grondig aan te pakken. Met geurstokjes alleen kom je er zeker niet. Zoek daarom meteen de oorzaak van het probleem.

Mogelijke oorzaken kunnen vochtigheid, schimmel en onvoldoende ventilatie zijn. Door middel van een goed ventilatiesysteem kom je al een eind verder. Houdt de muffe geur steeds aan? Overweeg dan zeker om een vakman in te schakelen.

vochtige-kelder

Heb je last van een vochtige kelder? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten in je buurt

Graag je vochtige kelder laten aanpakken door een specialist? Of wil je eerst en vooral meer informatie over een vochtige kelder? Door onderstaand formulier in te vullen, kom jij in contact met verschillende experts in jouw buurt.

Door verschillende offertes te vergelijken, kom jij tot de beste deal voor je vochtprobleem. Wacht niet te lang en werk zeker samen met een expert. Zo vermijd je onnodige kosten en krijg je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.