Vochtbestrijding prijs: prijsbepalende factoren, behandelingen en alternatieven

Benieuwd naar de prijs van vochtbestrijding? Ontdek de kostenbepalende factoren en effectieve behandelingen om voorgoed af te rekenen met vochtproblemen. Bespaar op de kosten met handige tips.

Vind een ervaren en erkende vochtexpert

Vochtbestrijding prijs 2024: overzicht behandelingen

De prijzen voor vochtbestrijding variëren afhankelijk van de omvang van het project en het type vochtprobleem. De meest voorkomende vochtproblemen zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatie.

De kosten voor de bestrijding ervan variëren doorgaans van € 750 tot ongeveer € 3.000.

Wat kost vochtbestrijding per vierkante meter?

De kostprijs hangt voornamelijk af van de gekozen vochtbestrijdingsmethode en het aantal vierkante meters. Bijvoorbeeld, het injecteren van een buitenmuur is over het algemeen iets voordeliger dan het impregneren van een muur.

Als er echter reparaties nodig zijn, kan de prijs snel oplopen tot € 2.500. Hoe beter de conditie van de muur, des te lager de kosten voor vochtbestrijding zullen zijn.

Om de exacte prijs te kennen, is het steeds aan te raden een vrijblijvende offerte aan te vragen.

De prijs voor vochtbestrijding wordt vooral beïnvloed door de toegepaste techniek, die op zijn beurt sterk afhangt van het type vochtprobleem en de ernst ervan.

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende vochtproblemen met hun bijbehorende oplossingen en geschatte prijzen (exclusief btw, inclusief arbeidskosten):

VochtprobleemMethode vochtbestrijdingGemiddelde prijs (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Opstijgend vochtMuren onderkappen€ 100 – € 175 per lopende meter
 Muren injecterenVanaf € 100 per lopende meter
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 – € 12 per m²
 Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
CondensatievochtMechanische ventilatie€ 1.000 – € 1.500
Vocht in kelderKelderdichting€ 50 – € 100 per m²

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Welke factoren spelen een rol? 

  1. Soort techniek: laat een specialist aan de hand van een vochtmeting (€ 0 – € 50 per vochtmeting) bepalen welke manier van vochtbestrijding in jouw situatie nodig is.
  2. Schimmel verwijderen: laat schimmel professioneel verwijderen. Gemiddelde prijs: € 150 voor 3 m² schimmel.
  3. Muur herstellen: voor een effectieve vochtbestrijding is het belangrijk om beschadigd voegwerk te vervangen. Gemiddelde kosten: € 18 – € 23 per m², inclusief materiaal en btw.
  4. Extra opties: overweeg het laten afwerken van de binnenmuur na vochtbestrijding. Een vocht- en zoutwerend membraan kan de droogtijd verkorten, zodat je snel weer van een mooie, strakke wand kunt genieten.
Vochtbestrijding prijs

Welke vochtbehandeling is er nodig?

De juiste behandeling hangt af van de specifieke situatie, soms lastig te detecteren. Overweeg vochtdetectie door een professional.

Deze expert identificeert de oorzaak en adviseert over de beste aanpak. Vraag een offerte aan voor een nauwkeurige inschatting.

Extra kosten kunnen zich voordoen naast de behandeling:

  • Schimmelverwijdering: laat schimmel professioneel verwijderen voor je gezondheid. Gemiddelde kosten: ongeveer € 50 per vierkante meter.
  • Muurherstel: beschadigde muren zijn vaak de oorzaak van vochtproblemen. Overweeg voegwerkherstel voor langdurige oplossing. Gemiddelde kosten: rond de € 20 per vierkante meter.
  • Vocht- en zoutwerend membraan: versnelt het herstel van vochtige muren, voorkomt lange droogtijd. Gemiddelde kosten: ongeveer € 20 per vierkante meter.

Vraag advies en vergelijk offertes

Vochtbestrijding: gemiddelde prijs per behandeling

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende mogelijke oplossingen, behandelingen en hun prijzen.

Muren onderkappen

Muren onderkappen is een ingrijpende procedure waarbij de woning als het ware wordt opgelicht, waarna een waterkeringslaag wordt aangebracht. Dit is uiterst doeltreffend tegen opstijgend vocht. Het resultaat is een aanzienlijk verbeterd wooncomfort.

Deze aanpak wordt meestal toegepast tijdens renovaties en vereist professionele uitvoering om scheurvorming te voorkomen.

De kosten variëren doorgaans tussen 100 à 175 per lopende meter, afhankelijk van muurdikte en totale lengte.

Muren injecteren

Muren injecteren is een iets voordeligere methode tegen opstijgend vocht, met een prijs vanaf ongeveer € 100 per lopende meter.

Hierbij worden kleine gaatjes in de muur geboord, waarin een vochtwerend middel wordt geïnjecteerd. Dit middel zet uit en vormt een beschermende laag tegen grondvocht.

Belangrijk: Bij spouwmuren moeten zowel binnen- als buitenmuren worden geïnjecteerd.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Vochtbestrijding prijs gevel impregneren

Deze methode biedt uitstekende bescherming tegen doorslaand vocht. Een vloeistof wordt op de gevel aangebracht, die de poriën van de muur opvult en een beschermende laag vormt.

Dit voorkomt vochtproblemen, schimmels en houdt de gevel langer schoon. De gemiddelde kosten bedragen gemiddeld  8 à 12 per m².

Nieuwe gevelbekleding plaatsen

Bij ernstige vochtproblemen en verzwakte gevels kan het plaatsen van nieuwe gevelbekleding een oplossing zijn, bij voorkeur in combinatie met isolatie.

De kosten variëren van € 40 tot € 250 per vierkante meter, afhankelijk van het gekozen materiaal.

Mechanische ventilatie

Onvoldoende ventilatie in huis kan op termijn schimmelvorming veroorzaken. Mechanische ventilatie zorgt voor een constante luchtverversing.

Er zijn verschillende systemen beschikbaar, waarbij de prijzen variëren:

  • Systeem B: natuurlijke afvoer en mechanische toevoer, gemiddeld € 1.500.
  • Systeem C: natuurlijke toevoer en mechanische afvoer, vergelijkbaar in prijs.
  • Systeem D: zowel mechanische afvoer als aanvoer, met kosten tussen € 3.000 en € 6.000.

Vochtbestrijding prijs kelderdichting

Bij kelders die kampen met vochtproblemen door de opwaartse beweging van grondwater, is het onontbeerlijk om een doeltreffende kelderdichting toe te passen.

Dit proces omvat een reeks gespecialiseerde maatregelen die tot doel hebben de kelder volledig waterdicht te maken, waardoor het binnendringen van vocht effectief wordt gestopt.

Wat zijn de kosten om een vochtige kelder op te knappen?

Het uitvoeren van een kelderdichting is een doeltreffende methode om vochtige keldermuren te verhelpen, voornamelijk als gevolg van opstijgend grondwater.

De prijs voor deze vochtbestrijdingsmaatregel varieert doorgaans tussen de € 50 en € 100 per vierkante meter.

Deze kosten worden beïnvloed door zowel de mate van hardnekkigheid van het vochtprobleem als de totale oppervlakte van de te behandelen kelderwand.

Vocht bestrijden kosten

Bestaan er alternatieven technieken? 

Vochtwerende verf 

Een alternatieve methode is het aanbrengen van vochtwerende verf of coatings. Het is echter belangrijk op te merken dat vochtwerende verf meestal geen afdoende oplossing biedt voor het verwijderen van het onderliggende vochtprobleem. Voordat deze verf wordt aangebracht, moet het onderliggende probleem apart worden aangepakt.

Vochtwerende verf fungeert eerder als een preventieve maatregel die de muren een goede bescherming biedt tegen vocht. Het is vooral effectief in vochtige binnenruimtes zoals de badkamer, keuken en toilet, en op buitengevels.

Vochtwerende verf kan relatief duur zijn, waarbij 10 liter hoogwaardige verf al snel rond de 250 kan kosten. Als je ervoor kiest om de schilderwerken professioneel te laten uitvoeren, moet je rekenen op een prijs tussen de 20 en 40 per m².

Plaatsen van een nieuwe gevelbekleding

In geval van vochtige buitenmuren kan het plaatsen van nieuwe, waterdichte gevelbekleding een effectieve oplossing zijn. Deze aanpak is echter drastisch en tijdrovend. Het biedt ook de mogelijkheid om de buitenmuren te isoleren.

Als je kiest voor isolatie in combinatie met crepi, kun je rekenen op ongeveer € 100 per m². Daarnaast zijn er opties zoals hout, kunststof of steenstrips, waarvan de prijzen variëren tussen € 50 en € 200 per vierkante meter.

Buitenmuur isoleren

Vraag vrijblijvend offertes aan en vergelijk eenvoudig prijzen

Geld besparen met vochtbestrijding

Doe-het-zelf

Als je handig bent, kun je overwegen om kleinere vochtproblemen zelf aan te pakken, zoals het impregneren van muren of het aanbrengen van vochtwerende verf.

Echter, wees voorzichtig, want soms kan een ogenschijnlijk onschuldig probleem een diepere oorzaak hebben. Het is raadzaam om een specialist te raadplegen om de ernst van het probleem te beoordelen.

Premies

Informeer bij je gemeente en de Vlaamse overheid of er premies beschikbaar zijn voor vochtbestrijding. Mogelijk kom je in aanmerking voor een renovatiepremie.

Kwantumkorting

Als meerdere mensen in je omgeving last hebben van vochtproblemen, overweeg dan om samen met hen eenzelfde bedrijf in te schakelen. Hierdoor kun je mogelijk profiteren van een kwantumkorting van ongeveer 10%.

Let op: Hoewel deze besparingsopties beschikbaar zijn, is het belangrijk om de ernst van het vochtprobleem altijd door een professional te laten beoordelen en behandelen.

vocht bestrijden

Ook interessant voor jou: 

Wat kost muren injecteren tegen vocht?

De prijs hangt af van zowel het aantal meters als het type injectiemiddel dat wordt gebruikt. Voor het injecteren van een enkele buitenmuur, varieert de gemiddelde prijs van 60 tot € 100 per lopende meter.

Voor een gemiddelde woning bedragen de kosten voor deze vochtbestrijdingsmethode tussen € 800 en € 1.500.

Hoeveel kost behandeling opstijgend vocht?

Voor het injecteren van muren tegen opstijgend vocht bedragen de prijzen doorgaans rond de € 100 per lopende meter.

Voor een volledige muur moet je rekenen op minstens gemiddeld € 850. In deze prijs zijn de verplaatsingskosten, arbeidsuren en de kosten voor materiaal alvast inbegrepen.

vochtdetectie

Wil je besparen op de kosten van vochtbestrijding? Vul het offerteformulier in, ontvang gratis offertes en vergelijk prijzen

Bespaar op de kosten van vochtbestrijding door nu het offerteformulier in te vullen. Ontvang gratis offertes en vergelijk prijzen om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden.

Laat vochtproblemen niet langer onbehandeld en zorg voor een gezonde, droge leefomgeving. Kies voor kwaliteit en betaalbaarheid met de hulp van vakkundige professionals.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.