Muur onderkappen: duidelijk stappenplan, voordelen en kostprijs

Wil je een muur onderkappen in jouw woning? Dit artikel geeft je een duidelijk stappenplan, de voordelen en de kostprijs voor het onderkappen van jouw muur. Krijg hier wat meer inspiratie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Hoe een muur onderkappen?

Hoe gebeurt dat nu precies, het onderkappen van een muur? Hieronder leggen we het je stap voor stap uit.

Bepaal het probleem

Het is belangrijk dat je eerst bepaalt hoe groot het probleem is en waar het vandaan komt. Een woning kan last hebben van opstijgend vocht, wat ervoor zorgt dat je pleisterwerk beschadigt. Daarbovenop kunnen er ook schimmels optreden.

Bij nieuwbouwwoningen is er om deze redenen een vochtkeringslaag op de vloerpas aangebracht. Hierdoor wordt het regenwater tegengehouden waardoor het niet in de muren kan trekken.

Het is vooral bij oudere woningen, waar deze vochtkeringslaag ontbreekt, dat er problemen ontstaan met opstijgend vocht in de muren.

Muur onderkappen tegen opstijgend vocht

Een waterkering aanbrengen bij je muren om opstijgend vocht te voorkomen is daarom een goede oplossing. Hiervoor moet je echter wel 2 centimeter boven de vloerpas de steenlaag van je muur wegnemen. Dit moet niet altijd, je kan er ook voor kiezen om een gleuf in de muur te frezen.

Plaats het vochtscherm

Waar de steenlaag is weggenomen zal een vakman het vochtscherm plaatsen. Dit scherm kan uit vele materialen gemaakt worden zoals kunststof, roofing, speciale vochtwerende hydraulische mortel,… Een kunststof vochtscherm wordt echter wel het meeste gebruikt.

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals

Opvullen gleuf + plaatsen steenlaag

De steenlaag kan weer worden teruggeplaatst na het plaatsen van het vochtscherm. Heb je gekozen voor een gleuf? Deze kan na de plaatsing van het vochtscherm gevuld worden met mortel.

Finale afwerking

De muren zijn onderkapt zowel aan binnen- als buitenkant. Je moet er dus wel rekening mee houden dat dit een vrij grote en intensieve renovatie betreft.

De muren zullen opnieuw bepleisterd moeten worden of voorzien worden van een nieuwe behanglaag of verflaag.

Het wordt dus in feite een hele nieuwe constructie van de muur. Let er dus op dat je rekening houdt met het feit dat je je muur drastisch zal moeten aanpassen als je kiest voor het onderkappen van je muren.

Buitenmuur onderkappen door een specialist

Muur onderkappen: kosten en premies

De prijs voor het onderkappen van een muur is afhankelijk van 2 dingen:

  • De opbouw van de muren.
  • De dikte van de muren.

We bespreken hieronder de prijzen en premies in meer detail.

Hoeveel kost onderkappen in 2024? Prijs muren onderkappen

Om een muur te onderkappen moet je op een gemiddelde kostprijs rekenen van 125 tot 175 euro per lopende meter. Het onderkappen van een muur is 15% duurder in vergelijking met het injecteren ervan.

Daarbovenop moet je rekenen dat je na het onderkappen de muur ook nog opnieuw moet afwerken. Deze kosten zijn echter nog niet bij de richtprijs bijgerekend.

Premies

Er zijn een aantal premies en subsidies die je kan aanvragen voor het onderkappen van je muren. Zo kan je de kosten toch een beetje drukken. Kom je dus in aanmerking voor een renovatiepremie voor vochtbestrijding? Dan kan je tot 30% van je investering terugkrijgen.

Er is ook een mogelijkheid tot aanvraag van een verbeteringspremie of afzonderlijke premies en subsidies van jouw gemeente. Om meer te weten te komen hierover kies je dus best een vakman in jouw buurt die de regels en wetgeving van jouw gemeente goed kent.

Waarom vochtige muur onderkappen?

Het onderkappen van een muur doe je omwille van opstijgend vocht. Het gebeurt vooral bij oudere woningen die geen goede waterkering hebben op de vloerpas. Het water wordt hierdoor in de muur gezogen en zal omhoog trekken.

Wil je te weten komen wat de kostprijs is voor jouw situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Muur onderkappen of injecteren? Doe een vochtdiagnose

Je hebt bij het opmerken van opstijgend vocht meer opties dan enkel je muur onderkappen. Ook je muur injecteren is hierbij een optie. Een vochtdiagnose zal zelf aantonen welke methode het beste is voor jouw situatie.

We bespreken de voor- en nadelen van een muur onderkappen en hoe het injecteren van muren precies in zijn werk gaat hieronder in meer detail.

De voor- en nadelen van muur onderkappen

Ervoor kiezen om je muren te onderkappen heeft vele voordelen:

  • Meest effectieve manier van vochtbestrijding.
  • Lange levensduur.
  • Wooncomfort vergroot: geen optrekkende koude meer, geen schimmelvorming, geen afbladderende muren.
  • Financieel: de verwarming kan een paar graden lager. Stookkosten worden bespaard.  
  • Milieuvriendelijk.

Naast de voordelen heeft het onderkappen van muren ook enkele nadelen:

  • Tijdrovend.
  • Arbeidsintensief.
  • Kostelijk.
  • Nieuwe afwerking nodig voor de muren langs binnen en buiten.

Hoe muren injecteren? Injecteren opstijgend vocht

Bij het injecteren van je muren wordt er met een vochtwerend middel een nieuwe waterkering gecreëerd. Er worden hierbij boorgaten in de muur gemaakt, waar het vochtwerend middel in geïnjecteerd wordt.

De gaten worden daarna weer dichtgemaakt met een waterdichte mortel of boorgatenvuller. De muur moet ook bij deze techniek opnieuw worden afgewerkt, als de muur volledig uitgedroogd is.

Muur onderkappen

Alternatief: onderzagen van muren

De muren onderzagen is een alternatief voor het onderkappen van je muren. Hierbij worden de muren doorgeslepen met een slijpschijf. De waterkering wordt geplaatst en de gaten worden nadien opgevuld.

De prijs voor het onderzagen van de muren is vergelijkbaar met die van het onderkappen van je muren.

De drie verschillende methoden – injecteren, onderkappen en onderzagen – zijn qua efficiëntie zeer vergelijkbaar met elkaar, mits goed uitgevoerd. 

We bespreken de voor- en nadelen van deze methode hieronder in meer detail.

Voordelen onderzagen

Het voordeel van dit alternatief is dat het minder arbeidsintensief is in vergelijking met onderkappen.

Daarbovenop is de zichtbare beschadiging ook minder en het wordt beschouwd als een meer gebouw-vriendelijke methode.

Nadelen onderzagen

Het grootste nadeel bij het onderzagen van je muren is dat het een veel trager proces is. De vakman moet goed kijken dat er geen verzakkingen op de begane grond voorkomen, meter per meter.

Pas als het cement terug is uitgehard, kan hij aan de volgende meter beginnen. Deze werken duren dus veel langer als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld het injecteren van je muren.

Wil je weten welke optie voor jouw situatie het beste is? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier bij vakmannen in jouw buurt.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Ook interessant voor jou:

Het is interessant om te weten wat een waterkering is en of je je keldermuren ook kan onderkappen. We bespreken deze 2 zaken in meer detail hieronder.

Wat is een waterkering?

Een waterkering is een vochtwerende laag die op de stenen van jouw muur of gevel wordt geplaatst. Deze laag wordt enkel op de eerste rij stenen geplaatst, onderaan je muur, gelijk met de vloerpas.

Een waterkering zal ervoor zorgen dat het vocht niet kan opstijgen in jouw muren en dus ook je woning niet kan binnendringen via deze muren.

Kan ik mijn muren veilig onderkappen in de kelder?

Het watervrij maken van je kelder kan je doen door je keldermuren te onderkappen. Hierbij wordt een folie tussen het ondergrondse metselwerk geplaatst.

Deze folie is waterdicht waardoor het vocht dat optrekt in de muren wordt opgenomen. Zo kan het vocht zich niet verder uitbreiden. 

Een nadeel aan het onderkappen in de kelder is dat het een arbeidsintensieve klus is met veel risico. Een ander nadeel is dat de spouw helemaal open komt te liggen waardoor er een groter risico is op scheuren in het pleisterwerk langs de binnenkant en buitenkant.

Buitenmuur onderkappen

Doe beroep op een professional

Het is het beste om het onderkappen van je muur over te laten aan een vochtbestrijder. Als je zelf een vochtbehandeling uitvoert, loop je het risico op scheuren in je muren. Deze kan je het beste vermijden, aangezien ze de stabiliteit van je woning kunnen aantasten.

Loont het om je muur te onderkappen?

Het onderkappen van je muren is een grote en arbeidsintensieve klus. Het biedt echter wel veel voordelen. Je beschermt je huis tegen opstijgend vocht en je woning voelt hierdoor comfortabeler en warmer aan.

De belangrijkste voorwaarden voor deze voordelen zijn dat het goed wordt uitgevoerd en bij voorkeur door een erkende aannemer. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes over het onderkappen van je muren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.