Condensvorming voorkomen: hoe condens bij je isolatie, woning en ramen vermijden?
Natte ramen en vensterbanken, vochtige stukken behang achter de kasten of een muffe geur in je kleerkast? Allemaal gevolgen van een overdaad aan condensatievocht. We produceren heel wat vocht door gewoon te ademen, zweten, koken, douchen, en ga zo maar door. Een groot deel van dat vocht komt in de lucht terecht.
In dit artikel vind je tips om condensvorming na isolatie te voorkomen en wat je kan doen als je last hebt van condensatievocht.
Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders
Inhoud
Hoe condensvorming bij isolatie stoppen?
Het is belangrijk om je woning zo veel mogelijk condensvrij te houden. Volg de volgende vijf stappen en je woning zal condensvrij blijven, zelfs na isolatie.
1. Ventileren
Door je woning te isoleren verklein je meestal de luchtstromen in huis. Je woning kan minder ademen dan voordien. Door je woning te ventileren zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid binnen daalt. Met een lagere luchtvochtigheid zal je ook minder last hebben van condens.
Er zijn een aantal manieren om je woning te ventileren. Door je ventilatiegedrag aan te passen kun je een groot deel van de condensatievorming voorkomen. Doe dit door ‘s morgens en ‘s avonds eens alle ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.
Is dit niet voldoende? Contacteer dan een vochtspecialist zodat je samen kunt bekijken welk mechanisch ventilatiesysteem geschikt is qua debiet voor jouw woning. Zo’n ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht in je woning voortdurend ververst wordt, er luchtcirculatie ontstaat en de luchtvochtigheid daalt.
2. Plat dak niet langs binnen isoleren
Heb je een plat dak en zou je dit graag van extra isolatie voorzien? Dan kan je dat doen door bovenop, langs de buitenkant bijkomende isolatie te voorzien of door je plafond aan de binnenkant te isoleren.
De tweede optie wordt door experten afgeraden omdat enerzijds het dampscherm niet optimaal bevestigd kan worden en anderzijds omwille van de positie van de isolatie die bouwfysisch wat zwakke punten heeft.
Een dampscherm zou onder de isolatie bevestigd moeten worden maar zo kan het nergens op rusten en moet het door bijvoorbeeld schroeven bevestigd worden. Door die kleine gaatjes kan dan vocht alsnog in de isolatie kruipen.
Door je plat dak van onderuit te isoleren plaats je het dauwpunt tussen de dakvloer en het dampscherm. Dat is verre van ideaal, want dan ligt dat dauwpunt in de isolatielaag.
Die isolatielaag wordt onderaan beschermd door het dampscherm en bovenaan door de dakstructuur waarop de waterdichting ligt. Het vocht kan er dus niet weg.
Snel en gratis offertes vergelijken?
3. Vergeet het dampscherm niet
Door een dampscherm aan te brengen, voorkom je dat het vocht – dat in huis ontstaat door de luchtvochtigheid van je planten, of door activiteiten zoals ademen en douchen – in de isolatie trekt. Vochtig of nat isolatiemateriaal kan namelijk leiden tot het ontstaan van koudebruggen.
4. Volgorde van dampopenheid en de 1,5-vuistregel toepassen
Verschillende soorten isolatiemateriaal worden regelmatig gecombineerd. Maar elke soort isolatie heeft een eigen kenmerkende isolatiewaarde.
Je isoleert best als volgt om condensatievorming in je isolatie te voorkomen: plaats de meest dampopen isolatie telkens aan de buitenzijde.
Plaats je de meest dampopen isolatie toch aan de binnenzijde van je isolatielaag, hanteer dan de 1,5-vuistregel. De R-waarde of isolatiewaarde van het buitenste isolatiemateriaal moet dan minstens anderhalf keer zo groot zijn als die van het concurrerende isolatiemateriaal.
5. Plaats het dampscherm aan de warme kant van de isolatie
Voor zowat alle isolatiesoorten geldt dat je een dampscherm moet plaatsen aan de warme kant van de isolatielaag. Dit doe je om te voorkomen dat vochtdruppels door de luchtvochtigheid in huis op lange termijn een probleem vormen door condensvorming in je isolatie.
Onze vocht- en isolatie-experts raden het af om dampschermen te plaatsen tussen verschillende isolatielagen. Er moet altijd een zijde zijn die kan ademen zodat het materiaal niet rot.
Vraag gratis advies over het plaatsen van een dampscherm
Condensatie in je woning zoveel mogelijk voorkomen: enkele tips
Nachtmerries en gezondheidsproblemen voorkomen? Pas volgende tips toe en condensatie in je isolatie behoort niet langer tot je kopzorgen.
1. Zorg voor een correct ontluchte wasmachine
Een goede ontluchting van je wasmachine is cruciaal om overtollige condens te minimaliseren. Bij een slecht aangesloten ontluchting kan je wasmachine tot 2 liter water in de vorm van condens uitstoten. Een slecht ontluchte wasmachine draagt dus enorm bij aan de luchtvochtigheid in je huis.
2. Droog de was buiten
Het vocht in je was verdwijnt niet op miraculeuze wijze. Als je je was binnen laat drogen, verdampt al het water naar de lucht in je woning. Zo stijgt de luchtvochtigheid en verhoogt het risico op condensvorming op de ramen, ook in niet vochtige ruimtes.
3. Sluit de deuren van de badkamer en keuken
Ruimtes die gekenmerkt worden door een hoge relatieve vochtigheidsgraad zijn de badkamer en de keuken. Voorzie in deze ruimtes een afzuiging en open regelmatig de ramen, maar laat de deuren naar andere ruimtes zo veel mogelijk gesloten, zodat de vochtigheid en condensatie zich niet doorheen het huis kunnen verspreiden.
4. Dek pannen en potten af tijdens het koken
Tijdens het koken ontstaat er heel wat warme lucht en verdampt heel wat water, wat condensatie op koude oppervlakken kan veroorzaken. Dit probleem kun je al deels voorkomen door je potten en pannen tijdens het koken met een deksel af te dekken, zodat er minder vocht verdampt.
Zet daarnaast ook de dampkap of een andere vorm van afzuiging aan. Tegenwoordig zijn er slimme dampkappen beschikbaar die de vochtigheidsgraad meten en hun werking daaraan aanpassen.
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts
5. Schakel het ventilatiesysteem aan tijdens je douche
Veel badkamers zijn voorzien van een ventilatiesysteem. Heb je nog geen ventilatiesysteem in je badkamer? Neem contact op met een badkamerspecialist.
Het ventilatiesysteem zal zo veel mogelijk vochtige lucht afvoeren naar buiten. Door de warmte van stoom verdampt er veel water. Maar zelfs bij een koude douche verdampt er heel wat water.
6. Gebruik geen draagbare gas- en paraffinekachels
In de meeste huurcontracten zijn draagbare gas- en paraffinekachels al verboden omwille van hun uitstoot van giftige gassen en het algemene gevaar maar draagbare gas- en paraffinekachels stoten ook heel wat vocht uit.
Dit warme vocht zet zich maar al te graag vast op oppervlakken met een lagere temperatuur of kruipt in houten kozijnen.
7. Bedek aquaria
Een aquarium met vissen kan je interieur helemaal tot leven brengen. Echter spelen open aquaria een belangrijke rol in het verhogen van de luchtvochtigheid.
Verlucht je woning goed als je een aquarium hebt om na verloop van tijd heel wat vochtproblemen te voorkomen. De aquaria zelf dek je best af met een plaat of een doek.
Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes
8. Veeg koude oppervlaktes af
Condens komt het meeste voor op relatief koude oppervlaktes. Dat is ook de reden waarom je condens meestal ziet op beglazing, de buitentemperatuur ligt namelijk het grootste deel van de tijd lager dan de huiskamertemperatuur.
Ook vensterbanken uit natuursteen, houten kozijnen, plafonds en vloeren kunnen het slachtoffer zijn van deze relatieve vochtigheid.
9. Steek je kasten niet vol
Om hoge luchtvochtigheid en schimmel als gevolg te vermijden, heb je luchtcirculatie nodig. Daarom kun je je kasten beter niet te vol stoppen. Als er ruimte overblijft voor luchtcirculatie in de kast, zal deze minder snel vochtig worden.
Je merkt dit bijvoorbeeld in de keukenkastjes aan zoutvaten die vastkoeken, terwijl kleerkasten muf kunnen gaan ruiken.
10. Laat voldoende ruimte tussen je meubelstuk en de muur
Buitenmuren zijn doorgaans koude muren. Als je tegen deze oppervlakken dan meubels plaatst, dan verslechtert de ventilatie en kan er schimmelvorming ontstaan.
Experts raden aan om meubels minstens 50 mm verwijderd te houden van een buitenmuur om schimmelvorming te voorkomen. Voor binnenmuren moet je je minder zorgen maken; deze zijn meestal niet zo koud.
11. Zorg voor voldoende verwarming
Je kent het wel als je een tijdje niet in je huis bent geweest in de winter, dat de kilte in de muren is getrokken. Je moet dan aardig verwarmen om de kilte er uit te krijgen. In zo’n kil huis voelt alles koud en vochtig.
Zorg dus dat je woning ten eerste voldoende geïsoleerd is om de warmte binnen te houden. Ten tweede laat je verwarming plaatsen met voldoende capaciteit om je woning zonder al te veel inspanning te verwarmen.
Op zoek naar een verwarmingsexpert?
12. Open geregeld je vensters
Zet je ramen open wanneer het buiten warmer is dan binnen en je kan je woning gratis verwarmen. Ook als het buiten frisser is, loont het om de vensters te openen. Open vensters vergroten namelijk de ventilatie aanzienlijk, al is het maar vijf minuten per dag.
13. Kies voor dubbele beglazing en isolatie
Je las het al bij tip 11 maar je woning goed isoleren kan veel condensatieproblemen verhelpen. Met goede isolatie maak je komaf met koudebruggen en andere koude plekken in je woning waar condensvorming kan ontstaan.
Let wel dat je een goed geïsoleerde woning meer moet ventileren dan een slecht geïsoleerde woning.
14. Installeer een afzuigkap voor de keuken en badkamer
Ruimtes met veel vochtproductie, zoals de keuken en badkamer, kun je het beste voorzien van een afzuigsysteem. Dat systeem zal de vochtige lucht naar buiten afvoeren en zorgen voor extra ventilatie door je kamer bijvoorbeeld in onderdruk te plaatsen.
Hoe krijg je geen condens op je ramen?
Je kan drie soorten condens op je ramen hebben: aan de binnenkant, tussen dubbele beglazing en aan de buitenkant. Condens aan de binnenkant van je raam is het resultaat van een te hoge luchtvochtigheid in je woning.
Condens tussen de dubbele beglazing wijst op een defect aan de ramen, die kan je best laten herstellen. Heb je condens aan de buitenkant van je ramen? Geen probleem, dat is het teken dat je ramen goed isoleren.
Om condens aan de binnenkant van je raam te voorkomen kan je een van bovenstaande tips gebruiken. De beste tip die je kan krijgen is dat je moet ventileren.
1. Decentraal WTW-ventilatiesysteem
Met een decentraal WTW-ventilatiesysteem (warmteterugwinst-ventilatiesysteem) maak je een afvoer via één opening in de muur.
De warmte uit de lucht binnen wordt dan overgedragen aan de nieuw inkomende lucht van buiten zodat je geen warmteverlies hebt.
2. Afzuigventilator
Voor kleinere ruimtes kun je ook opteren voor een afzuigventilator. De afzuigventilator bestaat in twee varianten: de opbouwventilator en de buisventilator.
Een opbouwventilator voert de lucht rechtstreeks weg via het dak of de muur. Moet je toch enige afstand overbruggen? Kies dan voor een buisventilator.
Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat
Condensatie is een hele boterham en het is belangrijk dat je condensatieproblemen zo snel mogelijk aanpakt. Als je er met voldoende ventileren niet komt, raden we je aan om een vochtspecialist onder de arm te nemen.
Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies ontvangen over condensvorming voorkomen.
Door veel offertes aan te vragen, kan je prijzen en experts vergelijken om tot een keuze te komen waar jij je goed bij voelt. Zo vind je de beste oplossing voor jouw situatie.