Ventilatie voor badkamer: waarom is het belangrijk? Tips en advies

Het belang van goede ventilatie in de badkamer kan niet worden onderschat. Het helpt niet alleen om vocht en schimmel te voorkomen, maar zorgt ook voor een frissere en gezondere omgeving. Of je nu kiest voor een badkamerventilator, luchtroosters of een mechanisch ventilatiesysteem, de plaatsing van de afzuiging is belangrijk. In dit artikel bieden we nuttige tips en advies voor de juiste ventilatie in je badkamer.

Contacteer een expert en ontvang gratis offertes

Waarom is het belangrijk om de badkamer goed te ventileren?

Goed ventileren in de badkamer draagt bij tot het reguleren van de luchtvochtigheid. Dit komt omdat er tijdens een warme douche of een warm bad veel damp ontstaat die als vocht in de ruimte achterblijft. Hierdoor kan schimmelvorming en onaangename geuren ontstaan.

Daarnaast is een goed geventileerde badkamer belangrijk voor de gezondheid van de bewoners. Vocht in de lucht kan namelijk leiden tot ademhalingsproblemen en allergieën.

Goede ventilatie verbetert ook de levensduur van verf, kitranden, badkamermeubels en muren, die anders aangetast kunnen worden door vocht of schimmel.

Ventilatie voor badkamer

Is ventilatie in de badkamer verplicht in België?

In België is badkamerventilatie verplicht volgens bouwvoorschriften en -regels. Met deze verplichting worden vochtproblemen en schimmelvorming voorkomen, wat de gezondheid van de bewoners en de duurzaamheid van gebouwen bevordert.

Meestal worden zowel mechanische ventilatiesystemen als natuurlijke ventilatie, zoals ramen en ventilatieopeningen, gebruikt om vochtige lucht af te voeren en schone lucht toe te voeren in badkamers, en het is essentieel om aan deze voorschriften te voldoen bij bouw- en renovatieprojecten.

Krijg advies op maat van jouw woning

Verschillende types ventilatie op een rijtje

1. Badkamerventilatoren

De badkamerventilatoren kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende types: de buisventilator, de opbouwventilator en de kanaalventilator. Hieronder volgt een beknopte beschrijving van elk type.

Buisventilator

Een buisventilator is een effectieve en veelzijdige oplossing voor het ventileren van een badkamer. Zoals de naam al zegt, wordt dit type ventilator in een luchtkanaal of buis geplaatst. Dat kan een flexibele slang of een stijve spiraalbuis zijn.

Het voordeel van een buisventilator is dat hij vervuilde en vochtige lucht krachtig maar stil kan afzuigen.
Er bestaan verschillende soorten buisventilatoren, waaronder extreem stille, kleine, regelbare buisventilatoren en buisventilatoren met afstandsbediening.

Bepaalde modellen zijn zelfs uitgerust met een timer, wat ideaal is voor gebruik in badkamers. Nadat je de kamer hebt verlaten, blijft de ventilator nog een tijdje draaien om ervoor te zorgen dat alle vochtige lucht wordt afgezogen.

Opbouwventilatoren

Opbouwventilatoren bieden een uitstekende oplossing als je op zoek bent naar een kosteneffectieve en eenvoudig te installeren ventilatieoplossing voor je badkamer.

Ze worden aan de muur of het plafond gemonteerd en hebben alleen stroom nodig en een opening naar buiten via het dak of de muren.

Sommige modellen zijn uitgerust met vocht- of bewegingssensoren die volledig automatisch werken, wat het gemak en de efficiëntie ten goede komt. Vaak worden opbouwventilatoren beschouwd als een praktische optie, vooral bij renovatie.

Let op: Opbouwventilatoren zijn weliswaar gemakkelijk te installeren, maar vereisen toch een bepaald installatieniveau. Ook het onderhoud kan eenvoudiger zijn, omdat je gemakkelijk bij het apparaat kunt om eventuele filters te vervangen.

Afzuigventilator

Kanaalventilatoren

Kanaalventilatoren zijn een krachtige en efficiënte oplossing voor badkamerventilatie. Deze worden tussen twee afvoerbuizen geplaatst en zijn ideaal voor langere leidingen. Aangezien de ventilator zelf op een andere plaats wordt gemonteerd, is het geluid beperkt en zijn ze niet zichtbaar in de badkamer.

Er bestaan kanaalventilatoren met of zonder EC-motor en ze kunnen geïsoleerd of ongeïsoleerd zijn. Hierdoor is er flexibiliteit voor verschillende ventilatiebehoeften. Als je een kanaalventilator met EC-motor kiest, kan dat bijdragen tot stillere en zuinigere prestaties.

2. Mechanisch ventilatiesysteem D

Het mechanisch ventilatiesysteem D kan uitstekend gebruikt worden voor het ventileren van de badkamer en de rest van het huis. Met dit systeem wordt de luchtinlaat en -uitlaat automatisch geregeld, waardoor de kans op vochtproblemen aanzienlijk afneemt.

Bij het ventilatiesysteem D gebeurt zowel de luchtinlaat als de luchtuitlaat mechanisch. Hiervoor worden geen roosters in de muren of ramen gebruikt, maar kleppen.

In natte ruimten worden afvoerventielen geplaatst en in droge ruimten toevoerventielen. Een andere eigenschap van ventilatiesysteem D is de mogelijkheid om warmte van de afvoerlucht over te dragen aan de toevoerlucht. Hierdoor wordt het wooncomfort aanzienlijk verbeterd.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Waar badkamerventilatoren plaatsen? 

Een badkamer zonder raam ventileren kan een uitdaging lijken, toch zijn er verschillende effectieve methoden beschikbaar.

Een mechanische ventilatie is vaak de meest effectieve oplossing voor badkamers zonder raam. Deze systemen gebruiken een ventilator om vochtige lucht naar buiten te voeren, waardoor de kans op condensatie en schimmelgroei afneemt.

De installatie van zo’n systeem kan echter wat ingewikkelder zijn en vereist vaak de hulp van een professional.

Een andere populaire oplossing is een badkamerventilator. Deze wordt gewoonlijk aan de muur geïnstalleerd, bij voorkeur daar waar het vochtprobleem het grootst is, zoals boven de douche of het bad. Voor doeltreffende ventilatie zonder mechanische systemen kun je ook tocht creëren.

Dit kan door de deur van de badkamer en een raam in een aangrenzende kamer open te zetten. Bij al deze oplossingen is het belangrijk om de ruimte continu te ventileren, niet alleen tijdens of na het douchen. Dit garandeert een constant gezond binnenklimaat.

Hoe kan ik een badkamer zonder raam goed ventileren?

Om een badkamer zonder raam goed te ventileren, volg deze stappen:

  1. Bepaal de locatie van de badkamer: eerst, bepaal of de badkamer zich aan een buitenmuur bevindt (externe badkamer) of inpandig is (geen toegang tot buiten).
  2. Externe badkamer: als de badkamer een buitenmuur heeft, overweeg dan een decentraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning.
  3. Inpandige badkamer: voor inpandige badkamers kan een centraal afzuigsysteem worden gebruikt, maar zorg voor ventilatieopeningen.
  4. Tocht creëren: als ventilatie niet mogelijk is, zorg voor luchtverversing door tocht te creëren via een open deur en raam in een aangrenzende kamer.
  5. Luchtontvochtiger: overweeg het gebruik van een elektrische luchtontvochtiger om vocht te verwijderen.
  6. Schimmelpreventie: droog muren, douche, bad, en kranen af na gebruik, laat douchegordijnen open voor droging, en vervang handdoeken regelmatig om schimmel te voorkomen.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Wat is de beste ventilatie voor je badkamer in 2024? 

Voor een badkamer zonder raam is mechanische ventilatie met een badkamerventilator de beste ventilatie. Zo’n ventilator zorgt ervoor dat vochtige lucht naar buiten wordt afgevoerd, waardoor vochtproblemen en schimmelgroei worden voorkomen.

Er bestaan verschillende opties voor badkamerventilatoren, waaronder ingebouwde kanaalventilatoren, inbouwventilatoren en ingebouwde plafondventilatoren. Je keuze hangt af van de grootte en indeling van je badkamer.

Moderne douche in de badkamer

Tips voor het ventileren van de badkamer

Tip 1: ventilatiesysteem regelmatig te onderhouden

Controleer of het ventilatiesysteem van je badkamer regelmatig wordt onderhouden. Dit houdt in dat je de ventilator schoonmaakt, de luchtkanalen controleert en schoonmaakt en controleert of de ventilator goed werkt. Met een correct onderhouden ventilatiesysteem wordt vochtige lucht efficiënt afgevoerd en voorkom je vochtproblemen.

Tip 2: waterbestendige acrylverf gebruiken

Als je de muren of het plafond in de badkamer verft, gebruik dan waterbestendige acrylverf. Dit type verf is speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen vocht en condensatie in de badkamer. Het voorkomt dat vocht in de muren dringt en helpt schimmelvorming te voorkomen.

Tip 3: gebruik materialen die water afstoten (waterafstotende afwerkingsmaterialen)

Bij het kiezen van vloer- en wandbekleding, evenals andere afwerkingsmaterialen in de badkamer, is het verstandig om materialen te selecteren die waterafstotend zijn.

Tegels, natuursteen en waterbestendige wandpanelen zijn goede keuzes, omdat ze voorkomen dat water wordt geabsorbeerd en in de structuur van de badkamer doordringt. Dit vermindert het risico op vochtschade en schimmelvorming.

Luchtcirculatie verbeteren in de badkamer

Hulp nodig met ventileren van de badkamer? Raadpleeg specialisten in jouw regio en ontvang gratis offertes op maat

Heeft jouw badkamer dringend behoefte aan een betere ventilatie? Adem frisse lucht in nieuw leven met de hulp van specialisten in jouw regio.

Met ons handige formulier hieronder, kun je nu gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor het verbeteren van de ventilatie in jouw badkamer.

Laat experts je helpen om de vochtige lucht en onaangename geuren effectief te bestrijden, zodat je weer volop van je badkamer kunt genieten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.