Kelderdichting: de oplossing voor een vochtige kelder

Ontdek hoe kelderdichting vochtproblemen in je kelder kan verhelpen. Leer over verschillende methoden zoals kelderbekuiping, muren injecteren en kelderdrainage. Krijg inzicht in de kosten en waarom professionele hulp cruciaal kan zijn.

Vind een ervaren en erkende vochtexpert

Wat is kelderdichting en hoe werkt het?

Kelderdichting houdt in dat de muren en vloer van de kelder worden voorzien van meerdere lagen waterdicht pleisterwerk. Zodra deze lagen zijn uitgehard, vormen ze een barrière tegen vocht, waardoor het grondwater niet langer de kelder kan binnendringen. Dit voorkomt vochtige muren en een muffe geur.

Dit proces, ook bekend als kelderbekuiping, kan zowel aan de binnen- als buitenzijde worden uitgevoerd. Meestal kiest men voor de binnenzijde, omdat dit achteraf kan worden gedaan. Kelderdichting aan de buitenkant komt minder vaak voor en is alleen mogelijk bij nieuwbouwprojecten.

Kelderbekuiping

Een kelderbekuiping is de traditionele kelderdichting en omvat het aanbrengen van een volledig nieuwe waterdichte dichtingslaag op de gehele kelderstructuur, zowel op de vloeren als de muren. Hierbij wordt een speciale coating of waterdicht pleisterwerk aangebracht om te voorkomen dat grondwater de kelder kan binnendringen.

Deze methode is bedoeld om de kelder effectief te beschermen tegen vochtproblemen en wateroverlast.

Muren injecteren

Een andere methode om een kelder waterdicht te maken, is door de muren te injecteren. Dit wordt toegepast bij opstijgend vocht, waarbij grondvocht door het metselwerk omhoog trekt.

Bij deze aanpak worden er gaten geboord in de muren, net boven het grondniveau. In deze gaten wordt een speciaal vulmiddel geïnjecteerd dat uitzet en voorkomt dat grondwater naar boven kan trekken.

Kelderdrainage

Kelderdrainage komt doorgaans aan bod in situaties waar een kelderbekuiping niet haalbaar is vanwege de aanzienlijke druk van het grondwater.

Bij deze aanpak wordt het aanwezige water in de kelder gecontroleerd afgevoerd via een randdrainagesysteem, dat het water naar een opvangput leidt.

Van daaruit zorgt een dompelpomp ervoor dat het water wordt weggepompt. Het implementeren van een kelderdrainage is over het algemeen iets voordeliger dan het uitvoeren van een kelderbekuiping.

Deze methode biedt een doeltreffende oplossing om de kelder droog te houden en de schadelijke effecten van overtollig vocht te voorkomen.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is de prijs van kelderdichting?

De gemiddelde kostprijs voor kelderdichting schommelt tussen € 50 en € 100 per vierkante meter (exclusief btw). De precieze prijs varieert afhankelijk van de gekozen methode, de ernst van het vochtprobleem, de toegankelijkheid en de oppervlakte van de kelder.

Over het algemeen kun je rekenen op een totaalprijs vanaf € 3.000 à € 4.000 voor het waterdicht maken van een gemiddelde kelder, maar deze kosten kunnen snel oplopen tot € 10.000 of meer (exclusief btw).

Let op: Aangezien elke situatie uniek is en een specifieke aanpak vereist, kunnen de prijzen voor kelderdichting aanzienlijk variëren. Daarom is het aan te raden om meerdere offertes te vergelijken, zodat je goed geïnformeerde beslissingen kunt nemen op basis van prijs en advies.

Kelderdichting

Premie kelderdichting 2024

Wist je dat het ook mogelijk is een subsidie aan te vragen voor de kelderdichting? Want hoewel er geen subsidies voor kelderdichting zijn, kun je hier wel een subsidie voor aanvragen onder het mom van het opknappen en duurzaam maken van je woning.

Deze subsidies zijn maar beperkt beschikbaar: zowel op niveau van gemeentes, provincies als op nationaal vlak van België en Nederland. Maak hier dan ook gelijk gebruik van als je van plan bent om je kelder te bekuipen.

Vraag advies en vergelijk offertes

Alle voordelen van kelderdichting op een rijtje

 1. Optimale ruimtebenutting: met een waterdichte kelder kun je de ruimte weer volledig benutten als opslagruimte, speelruimte, ontspanningsruimte, wijnkelder en meer.
 2. Energiebesparing: kelderdichting vermindert warmteverlies en voorkomt vochtproblemen, wat resulteert in een lagere energiefactuur.
 3. Extra bescherming: de waterdichte laag biedt extra bescherming tegen de druk van ondergronds water, waardoor de kans op vochtschade aanzienlijk afneemt.
 4. Verhoogde stabiliteit: kelderdichting draagt bij aan de stabiliteit en duurzaamheid van de woning, wat essentieel is voor de structurele integriteit op lange termijn.
Waterdichte laag

Wanneer kies je voor kelderdichting?

Kelderdichting is een verstandige keuze als je je kelder volledig waterdicht wilt maken om bijvoorbeeld als leefruimte te benutten.

Het is echter belangrijk te weten dat kelderdichting het meest effectief is bij een vochtige kelder en niet bij een kelder die al met veel water gevuld is. In dat geval is kelderdrainage een meer geschikte oplossing.

Kelderdichting: laat het werk over aan een professionele vochtexpert

Een gespecialiseerde vochtbestrijder inschakelen is de beste garantie voor een nauwkeurige diagnose en een effectieve aanpak. Met de hulp van een professional profiteer je van:

 1. Een nauwkeurige diagnose en geschikte vochtbestrijdingsmethode: de vochtbestrijder identificeert het specifieke vochtprobleem in jouw kelder en bepaalt de meest geschikte methode om je kelder vochtvrij te maken.
 2. Deskundige en hoogwaardige uitvoering: een ervaren vochtexpert zorgt voor een vakkundige uitvoering met gebruik van hoogwaardige materialen en producten, waardoor een duurzaam resultaat gegarandeerd is.
 3. Garantie en financiële voordelen: wanneer je een vochtexpert inschakelt voor het dichten van je kelder, profiteer je niet alleen van garantie op het geleverde werk, maar kom je onder bepaalde voorwaarden ook in aanmerking voor premies en financiële voordelen. Hierdoor haal je het maximale uit de investering.

Vraag je gratis vochtdiagnose

Kelderdichting doe-het-zelf

Het is essentieel om vochtproblemen in de kelder grondig aan te pakken, aangezien ze negatieve gevolgen kunnen hebben en zelfs schade aan andere delen van je woning kunnen veroorzaken.

Hierbij zijn verschillende aspecten van belang, zoals het gebruik van geschikte producten en materialen, het bepalen van de droogtijd, en het toepassen van de juiste technieken. Daarom wordt het afgeraden om zelf kelderdichting uit te voeren. Een professionele aanpak is hierbij vaak de meest doeltreffende oplossing.

Vocht in de kelder

Ook interessant voor jou:

Welke kelderdichting producten gebruiken?

Bij de bestrijding van doorslaand vocht in de kelder wordt meestal een waterdichte cementering toegepast, vaak samengesteld uit een mengsel van cement en kunsthars. Deze samenstelling vormt een waterbestendige coating die voorkomt dat water de kelder binnendringt.

Om lekkages te verhelpen, worden deze eerst gedicht met een vulmiddel. Daarna worden verschillende lagen van fixeer- en cementering aangebracht om de keldermuren volledig waterdicht te maken. Voorbeelden van producten voor kelderdichting zijn onder andere Rubson antivocht coating en Watertite vochtwerende verf.

Hoe vind ik aannemers?

Om betrouwbare aannemers te vinden, hoef je enkel het offerteformulier in te vullen. Op die manier ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van erkende professionals. Dit stelt je in staat om prijzen te vergelijken en zo de beste keuze te maken voor jouw project.

Hoe keldervloer waterdicht maken? Stappenplan

 1. Barsten in de betonvloer behandelen:
  • Inspecteer de betonvloer op eventuele barsten en scheuren.
  • Bij aanwezigheid van barsten, maak de beschadigde gebieden grondig schoon en bereid ze voor op de PU-injectie.
 2. PU-injectie uitvoeren:
  • Breng de PU-injectie aan volgens de instructies van het product, met speciale aandacht voor de barsten en scheuren in de betonvloer.
  • Laat het product uitharden volgens de aangegeven tijd.
 3. Beoordeling van de keldervloerconditie:
  • Inspecteer de keldervloer op algemene staat, draagkracht en stabiliteit.
 4. Indien nodig, plaats een nieuwe betonplaat:
  • Als de keldervloer in slechte staat verkeert, niet voldoende draagkracht heeft of instabiel is, moet er een nieuwe waterdichte betonplaat worden gestort. Deze dient minstens 15 centimeter dik te zijn.
 5. Optionele afwerking van de keldervloer:
  • Indien gewenst, kan de vloer worden afgewerkt met waterdichte mortel. Dit is vooral een esthetische keuze en niet strikt noodzakelijk.
  • Volg dezelfde werkwijze als bij het behandelen van keldermuren. Geschikte producten zijn bijvoorbeeld Cemdure Fine (cementgebonden egalisatie) of Aquapox VL Epoxycoating (solventvrije epoxycoating).

Wil je jouw kelder waterdicht maken? Raadpleeg specialisten in je buurt en ontvang gratis offertes op maat

Wil je er absoluut zeker van zijn dat je kelder volledig waterdicht is? Dan is het raadzaam om de expertise van specialisten uit jouw regio in te schakelen. Zij beschikken over de kennis en ervaring om jouw kelder optimaal te beschermen tegen vochtproblemen.

Door gratis en op maat gemaakte offertes aan te vragen, krijg je een duidelijk beeld van de beste oplossingen voor jouw specifieke situatie.

Voor een nauwkeurige prijsinschatting voor kelderdichting hoef je alleen het onderstaande formulier in te vullen. Verschillende experts staan klaar om je verder te helpen en ervoor te zorgen dat je kelder in optimale conditie blijft.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.