Vochtige badkamer: oorzaken, oplossingen en richtprijzen

Heb je genoeg van die vochtige plekken en schimmel in je badkamer? Ontdek in dit artikel hoe je hier definitief vanaf komt. Van effectieve ventilatietips tot praktische behandelingen, wij hebben de antwoorden om je badkamer gezond en droog te houden.

Vind een ervaren en erkende vochtexpert

Wat is de oorzaak van een vochtige badkamer?

Het is duidelijk dat vochtproblemen zich meestal manifesteren in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken. Hieronder bespreken we de potentiële oorzaken en oplossingen om schimmel, vochtplekken en onaangename geuren permanent uit de badkamer te weren.

Voordat vocht in de badkamer aangepakt kan worden, is het cruciaal om eerst de onderliggende oorzaak te achterhalen. Doorgaans zijn vochtproblemen in de badkamer te wijten aan:

Te weinig verluchting

Door de ruimte onvoldoende te verluchten kan waterdamp niet verdwijnen en zal het in de badkamer condenseren op de muren en het plafond. Na verloop van tijd kan dit zorgen voor vochtige plekken en schimmels op siliconen en voegen.

Je kan het vochtprobleem zeer eenvoudig oplossen door een badkamerventilator te plaatsen.

Onvoldoende verwarming

Als de badkamer niet voldoende wordt verwarmd, zal het water niet verdampen en moeilijker de kamer kunnen verlaten. Ook dit kan leiden tot vochtplekken en schimmelvorming.

Vochtabsorberende materialen

Het is aan te raden om bij de inrichting van de badkamer materialen te kiezen die minder gevoelig zijn voor vochtopname, zoals keramische tegels en kunststof.

Materialen zoals bakstenen, stof en poreuze gesteenten kunnen vocht absorberen en onaangename geuren veroorzaken in de badkamer.

Vocht in de badkamer

Vraag je gratis vochtdiagnose

Hoe vocht in de badkamer verwijderen?

Nadat je de oorzaak van het vochtprobleem in de badkamer hebt vastgesteld, kun je overgaan tot de behandeling ervan. Hieronder worden de voornaamste methodes besproken.

Vochtige badkamer voorkomen met natuurlijke ventilatie

Om een hoge luchtvochtigheid in de badkamer te voorkomen, is natuurlijke ventilatie essentieel. Het is belangrijk om de badkamer goed te laten luchten, zodat vocht kan circuleren en verdampen. Na het nemen van een douche of bad is het aan te raden om het raam enkele uren open te laten staan.

Badkamer verluchten met luchtontvochtiger

Na het douchen of baden blijven er vaak plekjes nat die lastig droog te maken zijn. Het kan namelijk behoorlijk wat tijd kosten om elk tegeltje apart af te drogen.

Daardoor blijft er altijd wel wat vocht achter. Je kunt overwegen om een luchtontvochtiger te gebruiken. Er zijn elektrische modellen beschikbaar, maar ook ontvochtigers die werken met bijvoorbeeld gelballetjes om overtollig vocht op te nemen.

Ventilatiesysteem plaatsen

Een mogelijk nadeel van het ventileren via de ramen is dat mensen dit vaak vergeten open te zetten, vooral tijdens de koude wintermaanden. Om een goede ventilatie te waarborgen, kun je overwegen een afzuigsysteem te installeren. Dit systeem kan eenvoudig worden ingesteld om gedurende enkele uren per dag vochtige lucht naar buiten te ventileren.

Het aanzetten van een automatisch ventilatiesysteem voordat je gaat douchen of in bad gaat, kan al helpen. Dit systeem bevordert de luchtcirculatie in huis en helpt daardoor ook om vocht op te nemen. Het voorkomt niet dat de badkamer vochtig wordt, maar draagt wel bij aan een snellere droging.

Schimmelvorming in de badkamer

Kostprijs vocht in de badkamer verwijderen

Hier zijn enkele prijsindicaties voor verschillende ventilatieopties:

OplossingRichtprijs excl. installatie
AfzuigsysteemVanaf € 40
Luchtroosters€ 17 – 30
Mechanisch ventilatiesysteem€ 1.000 – 8.000

Als het probleem te wijten is aan een lek, zullen de herstelkosten variëren afhankelijk van de complexiteit van de werkzaamheden.

Als je besluit het materiaal in de badkamer te vervangen, zal de prijs van de nieuwe bekleding grotendeels de totale kosten bepalen.

Hoewel gratis oplossingen zoals verwarmen en ventileren op korte termijn kunnen helpen, is het mogelijk dat dit niet voldoende is.

Het is raadzaam om een professional in te schakelen om de bron van het probleem vast te stellen.

Vraag gratis advies en vergelijk eenvoudig offertes

Ook interessant voor jou:

Mijn badkamer blijft vochtig, wat nu?

Om vocht in de badkamer te verminderen, zorg voor goede ventilatie, overweeg een luchtontvochtiger en check op mogelijke lekken.

Een raam of deur open zetten volstaat vaak niet, en in veel badkamers is ook geen raam aanwezig. Gebruik materialen die vocht niet snel absorberen, zoals keramische tegels. Je kunt ook de muren behandelen met een waterafstotend middel.

Hoe schimmel verwijderen uit mijn badkamer?

Schimmel in vochtige ruimtes zoals de badkamer komt weleens voor. Verwijder het met chloor, soda of bleekwater, maar draag een mondkapje om inademing van schimmels te voorkomen.

Ernstige schimmelproblemen vereisen professionele verwijdering. Om schimmel te voorkomen, ventileer goed, houd de douche droog, verwarm gelijkmatig en overweeg isolatie.

Hoe krijg ik vieze geur uit mijn badkamer?

Ruikt het onaangenaam in de badkamer? De geur kan afkomstig zijn van de afvoer van de wastafel, douche of bad. Je kunt dit vaak zelf oplossen door de sifon schoon te maken. Soms is het nodig de leiding te ontstoppen met een ‘plopper‘ of ontstoppingsveer.

Wees voorzichtig met chemische middelen, ze kunnen schade veroorzaken. Bij ernstige gevallen is het raadzaam een loodgieter of ontstoppingsbedrijf om advies te vragen.

Zijn vochtige muren in de badkamer slecht?

Vochtige muren in de badkamer lijken misschien onschuldig, maar kunnen aanzienlijke schade veroorzaken. Het kan de stabiliteit van je woning aantasten en is ook slecht voor je gezondheid door de vorming van schimmels.

Daarnaast kan het je energiefactuur beïnvloeden, aangezien vochtige lucht moeilijker op te warmen is dan droge lucht. Hierdoor moet je stooktoestel harder werken om de temperatuur op peil te houden.

Vochtige douche

Last van een vochtige badkamer? Vraag advies en prijzen aan experts

Heb je last van een vochtige badkamer en wil je hier graag professioneel advies over ontvangen? Twijfel dan niet langer en neem contact op met verschillende experts. Zij staan klaar om je te helpen bij het vinden van een effectieve oplossing.

Ontvang bovendien vrijblijvend prijsoffertes op maat, zodat je snel weer kunt genieten van een droge en gezonde leefomgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.