Vocht in huurhuis: staat de verhuurder of huurder in voor de kosten?

Ontdek wie er verantwoordelijk is voor vocht in jouw huurhuis en hoe je jouw gezondheid en woning kunt beschermen. We ontrafelen de rechten en plichten van huurders en verhuurders, zodat je met vertrouwen de strijd tegen vocht aangaat.

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals

Wie is er verantwoordelijk voor vochtproblemen in een huurhuis?

Als je te maken hebt met vochtproblemen zoals opstijgend vocht, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je huis én je gezondheid.

Een teveel aan vocht kan leiden tot allergieën, irritaties en ademhalingsproblemen. Daarnaast zal je woning schade oplopen als er niets aan het vochtprobleem wordt gedaan.

In een huurhuis kunnen vocht- of schimmelproblemen zowel de verantwoordelijkheid van de verhuurder als de huurder zijn, afhankelijk van de oorzaak.

Huurbaas en huurder

1. Structurele tekortkoming: verhuurder

Als er vochtproblemen zoals schimmel ontstaan in een huurhuis, kunnen deze worden veroorzaakt door structurele tekortkomingen zoals opstijgend vocht of onvoldoende ventilatiemogelijkheden. In dergelijke gevallen ligt de verantwoordelijkheid bij de verhuurder om dit op te lossen.

Maatregelen zoals het injecteren van het huurhuis tegen opstijgend vocht of het installeren van extra ventilatiemogelijkheden, zoals een mechanisch ventilatiesysteem, kunnen worden genomen om het probleem aan te pakken.

2. Defect: verhuurder

Hierbij ligt de oorzaak van het probleem in een technisch mankement, zoals een gebrekkige installatie of een lekkage in een leiding. In dit geval is de verhuurder aansprakelijk.

Het is echter essentieel dat de huurder de verhuurder snel op de hoogte brengt van het vochtprobleem. Indien dit niet gebeurt en de schade verergert, kan de verhuurder de huurder aansprakelijk stellen voor de extra schade als gevolg van het vochtprobleem.

3. Gebrek aan verluchting of onderhoud: huurder

Indien het vochtprobleem het gevolg is van onvoldoende ventilatie of een gebrek aan onderhoud door de huurder, dan draagt de huurder zelf de verantwoordelijkheid en zijn de kosten voor hun rekening. Als bewoner van het huurpand ben je namelijk verantwoordelijk voor het adequaat onderhouden ervan.

Echter, als de verhuurder bij aanvang van de huurperiode niet heeft aangegeven hoe je de woning dient te verwarmen en ventileren, dan ligt de verantwoordelijkheid opnieuw bij de verhuurder.

Is verhuurder verantwoordelijk voor lekkage?

In geval van lekkage zijn de verantwoordelijkheid en kosten afhankelijk van de situatie:

  • De huurder is verantwoordelijk voor de kosten als hij de lekkage zelf heeft veroorzaakt, bijvoorbeeld door het aanbrengen van een gat in de muur dat een waterleiding raakt. De huurder is ook aansprakelijk als hij geen of te laat melding heeft gemaakt van een gebrek aan de verhuurder.
  • Als de huurder een gebrek ontdekt, moet hij dit onmiddellijk aan de verhuurder melden, bij voorkeur schriftelijk. Als de verhuurder geen actie onderneemt en het probleem verergert, moet de verhuurder de kosten van herstel betalen.
  • De verhuurder is aansprakelijk voor gevolgschade van lekkage als hij onvoldoende onderhoud heeft gepleegd. Het is echter belangrijk om vast te stellen of de verhuurder op de hoogte was van de gebrekkige staat van de waterleiding of de badkamer voordat het lek ontstond, en of de verhuurder regelmatige controles heeft uitgevoerd.
  • Bij onverwachte schade, zoals lekkage door een storm, hoeft de verhuurder geen vergoeding te bieden voor bezittingen van de huurder, tenzij het dak al in slechte staat was en de huurder de verhuurder daarvan schriftelijk op de hoogte had gesteld.

Vraag advies aan een expert

Wat doe je als huurder wanneer je vochtschade of schimmel opmerkt?

Vochtschade en schimmel in een huurwoning kunnen voor flink wat ongemak zorgen. Gelukkig zijn er stappen die je als huurder kunt nemen wanneer je deze problemen opmerkt.

Verwittig de huisbaas

Bij vochtproblemen door opstijgend of doorslaand vocht in een huurhuis, dien je als huurder direct je huisbaas op de hoogte te stellen.

Indien je geen reactie krijgt via e-mail, stuur dan een aangetekende brief met een gedetailleerde beschrijving van het probleem en voeg relevante foto’s toe.

Als het huurcontract jou verantwoordelijk maakt voor het probleem, vraag je toestemming aan de verhuurder om de nodige werkzaamheden uit te voeren. Als de verhuurder verantwoordelijk is, verzoek hen dan om het probleem op te lossen.

Geen reactie? Contacteer gemeente- of stadsbestuur

Wanneer de verhuurder geen actie onderneemt, dien je zelf stappen te ondernemen. Meld het probleem bij het gemeente- of stadsbestuur.

Zij kunnen als bemiddelaar advies inwinnen over de gezondheidsrisico’s van de situatie. Een woningonderzoek zal worden uitgevoerd, gevolgd door een gedetailleerd verslag.

Vervolgens wordt de verhuurder geïnformeerd over zijn nalatigheid.

Vocht gevonden in huurhuis

Heb je als huurder recht op huurvermindering bij vochtproblemen?

Volgens de bepalingen van het burgerlijk wetboek heb je recht op een huurprijsvermindering als de herstellingen meer dan 40 dagen in beslag nemen.

Als de herstellingen zo ingrijpend zijn dat de huurwoning onbewoonbaar wordt, heb je als huurder zelfs het recht om het huurcontract te ontbinden.

Huurwoning onbewoonbaar: huurcontract ontbinden

Wanneer essentiële herstellingen de huurwoning onbewoonbaar maken, heeft de huurder het wettelijke recht om het huurcontract op te zeggen.

Deze bepaling biedt de huurder de mogelijkheid om de overeenkomst op een correcte wijze te beëindigen. Op die manier ontstaat er ruimte voor passende oplossingen.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Ook interessant voor jou:

Is opstijgend vocht verzekerd?

Schade door opstijgend vocht veroorzaakt door binnengedrongen grondwater of regenval wordt niet vergoed. Echter, als je kelder is overstroomd en dit opstijgend vocht heeft veroorzaakt, kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding.

Wat moet je doen als je huis te vochtig is?

Een krachtige methode om vocht uit een ruimte te verwijderen, is het gebruik van een luchtontvochtiger. Dit apparaat haalt vocht uit de lucht en voert het af via een reservoir of een afvoerslang. Regelmatig ventileren is ook een effectieve manier om de luchtvochtigheid in huis te verminderen.

Vochtige muur

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten 

Ontdek hoe je gratis en vrijblijvend offertes en deskundig advies over vochtproblemen in je huurhuis en vochtbestrijding kunt ontvangen. Vergelijk eenvoudig prijzen en vind de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.