Soorten schimmel in huis: hoe ontstaat en verwijder je schimmel?
Zo’n schimmel in je woning, is dat schadelijk voor de gezondheid? In dit artikel leer je de verschillende soorten schimmels herkennen en enkele tips om schimmels te bestrijden. Zit je met vragen? Contacteer dan een vochtspecialist.
Inhoud
Hoe weet je of je schimmels in huis hebt en hoe herken je schimmels?
Schimmels hebben een vochtige omgeving nodig om te kunnen groeien. In ruimtes met frequente vochtproblemen, zoals badkamers en kelders, kom je ze dan ook het vaakst tegen.
De meest voorkomende schimmel in huis is de zwarte schimmel. Deze begint meestal als kleine zwarte puntjes op je muur of plafond. Na een tijdje verspreiden de sporen zich steeds verder via de lucht en wordt de schimmel groter.
Andere schimmels kunnen andere tinten hebben, maar ze zijn veelal donker gekleurd. Als je goed kijkt, zal je opmerken dat ze een wolachtige textuur hebben.
Alle soorten schimmels op een rijtje
Je las al kort over de zwarte schimmel maar dat is niet de enige veelvoorkomende schimmel in huis. Hieronder vind je een overzicht van soorten huisschimmels.
Alternaria
Alternaria is een donkergekleurde schimmel met een fluweelachtige structuur. Meestal is Alternaria niet te wijten aan oppervlakkige condens maar een groter vochtprobleem zoals een lek.
Bij de meeste mensen veroorzaken de sporen van alternaria allergische reacties zoals niezen, hoesten en jeukende ogen maar als de sporen zich vastzetten in de longen kunnen er ook ergere gezondheidsproblemen optreden.
Cladosporium
Cladosporium is een iets minder kieskeurige schimmel. Warm of koud, zolang het vochtig is zal deze groene schimmel zich gezwind verspreiden over hout en stof. Iets minder voorkomend is cladosporium op hardere materialen zoals steen of tegels.
Ook cladosporium vormt een probleem voor wie gevoelig is voor allergische reacties. Wie er niet allergisch aan is kan een allergie met de klassieke symptomen (niezen, hoesten, jeukende ogen) ontwikkelen. Vastzetting in de longen moet je ook hier weer in alle gevallen vermijden.
Aspergillus
Aspergillus is een kleurrijke schimmel die je in tal van kleuren, bijvoorbeeld geel, bruin en groen, in je woning kan aantreffen. Aspergillus is bovendien een van de schimmels met een hoge productie aan mycotoxinen met rechtstreekse gezondheidsproblemen tot gevolg.
Zo snel mogelijk iets doen aan dat vochtprobleem is dus de boodschap. Vraag via onderstaand formulier een gratis offerte aan.
Zwarte schimmel
De bekendste en meest voorkomende schimmel is de zwarte schimmel. Te herkennen aan de kleine zwarte puntjes die meestal ergens in een hoekje in een vochtige kamer te vinden zijn.
De zwarte schimmel wordt ook wel eens de giftige schimmel genoemd. De sporen van de zwarte schimmel zijn zeer toxisch.
In de beginfase, zie je ze vaak al snel over het hoofd, maar de vochtige oppervlakken worden al snel bedekt door de wolachtige zwarte schimmel.
Huiszwam
Zwammen zijn grote fan van hout. Je herkent de huiszwam aan de helder witte rand en oranje-gele kern. Je treft de huiszwam aan op hout. Hout rot namelijk als het blootgesteld wordt aan vocht.
Kelderzwam
De kelderzwam is ook een zwam die zich vestigt op hout. Bij de kelderzwam gaat er bruinrot vooraf. Deze bruinachtige schimmel is moeilijk te herkennen maar kan je bij een goede inspectie herkennen aan de lange wortels die zich over de muur verspreiden.
Welke schimmel in huis is schadelijk voor de gezondheid van mensen?
Over het algemeen beschouw je best elke schimmel als schadelijk. Je zal van elke schimmel allergische reacties krijgen en die zijn niet wenselijk. Met verschillende soorten schimmels in huis verhoog je ook het risico op longaandoeningen zoals astma.
De schadelijkste zijn de zwarte schimmel en aspergillus omwille van de mycotoxines die ze verspreiden. Zij zorgen niet alleen voor irritatie van de slijmvliezen, huidirritatie, niezen en astmatische klachten maar kunnen ook ergere gezondheidsklachten veroorzaken.
Soorten schimmel in huis verwijderen: prijzen
Om de verschillende soorten schimmels te verwijderen, ben je meestal niet erg veel geld kwijt. Voor het verwijderen van schimmel betaal je doorgaans 25 euro per vierkante meter.
Wat de kosten doet oplopen, zijn de afwerking- en herstellingswerken die erbij komen kijken als je optrekkend vocht of andere soorten vochtproblemen moet bestrijden. Moet de muur opnieuw gekit of geverfd worden, dan kan de prijs al snel oplopen tot 50 euro per vierkante meter.
De verschillende soorten schimmels bestrijden [tips]
Tip 1: onderzoek de oorzaak en pak dit vochtprobleem aan
Schimmel ontstaat altijd als gevolg van een onderliggend vochtprobleem. De veelvoorkomende vochtproblemen die verschillende soorten schimmels veroorzaken zijn condensatievocht, doorslaand vocht, en opstijgend of optrekkend vocht.
In drastischere gevallen kunnen schimmels ook ontstaan als gevolg van een lek. Eens je de oorzaak hebt aangepakt, zal de schimmel of huiszwam ook veel minder snel terugkomen.
Tip 2: ventileren
Bij condensatievocht is de ruimte onvoldoende geventileerd waardoor er vochtige plekken ontstaan op koudebruggen zoals ramen en slechte geïsoleerde delen van muren, ook het plafond kan wel eens beslagen zijn met condens.
Door goed te ventileren verlaag je de vochtigheid in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken. Door de kelder te voorzien van ventilatie kan je ook voorkomen dat het hout gaat rotten en er witte schimmel de houten oppervlakken groeit.
Tip 3: luchtontvochtiger
Vocht zit zoals het geval bij optrekkend vocht niet enkel in de grond maar kan ook in de lucht zitten. Zeker in ruimtes waar veel geleefd wordt maar die moeilijk te ventileren zijn, kan het verstandig zijn om een luchtontvochtiger te plaatsen.
Een luchtontvochtiger filtert de lucht van schimmelsporen en doet de vochtigheid van de lucht ook dalen. Zo wordt de ruimte voor mensen met astmatische klachten en gezonde mensen leefbaarder.
Tip 4: zelf schimmel behandelen
Wil je graag die bruine vlekken in de kelder of de donkere plekken met een groene kleur aan je muur behandelen? De meeste schimmelsoorten en aanverwante problemen kan je zelf aanpakken met wat huis- tuin- en keukenmiddeltjes.
Met bijvoorbeeld azijn kan je de minder agressieve schimmelsporen onschadelijk maken.
Op zoek naar schimmelbestrijders in jouw buurt? Vul het offerteformulier in en ontvang offertes op maat
Denk je last te hebben van huisschimmels? Aarzel niet en laat een ervaren vakman een kijkje nemen. Schimmelspecialisten verzekeren je van een complete bestrijding van schimmelsporen zodat jij je niet langer zorgen moet maken om gezondheidsklachten die het gevolg zijn van schimmels in je woning.
Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Door verschillende offertes te vergelijken kan jij de meest voordelige keuze maken in jouw situatie.