Zwarte schimmel in huis: oorzaken, symptomen + hoe verwijderen? 

Zwarte schimmel is een serieus probleem in je huis, vooral in vochtige ruimtes. Het is weliswaar niet dodelijk, maar kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen en oogirritatie. Daarom is het belangrijk om te weten hoe deze schimmel ontstaat, hoe je de symptomen herkent en vooral hoe je het verwijdert. Lees verder om meer te weten te komen over dit veelvoorkomende probleem in woningen.

Vraag advies aan een vochtexpert

Hoe gevaarlijk is zwarte schimmel?

Zwarte schimmel, ook bekend als Stachybotrys chartarum, veroorzaakt allerlei gezondheidsproblemen en kan schade toebrengen aan je huis. De schimmel groeit goed in vochtige omstandigheden en produceert giftige stoffen, mycotoxinen, die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

 • Blootstelling aan deze schimmel kan symptomen veroorzaken zoals keelpijn, niezen, hoesten, een verstopte neus, een piepende ademhaling en kortademigheid. Soms kan het ook huidirritaties en allergische reacties veroorzaken.
 • Schimmel kan bouwmaterialen aantasten, wat ertoe kan leiden dat behang en pleisterwerk loslaten.
Zwarte schimmel in huis

Gezondheid

Een zwarte schimmel kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het inhaleren van schimmelsporen kan leiden tot ademhalingsproblemen.

Deze symptomen kunnen variëren van keelpijn en hoesten tot ernstiger aandoeningen zoals astma-aanvallen en bronchitis.

Daarnaast kan een lange blootstelling aan schimmel ook tot algemene symptomen leiden, zoals vermoeidheid en hoofdpijn.

Verder kunnen allergische reacties, huidirritaties en jeuk optreden. Het risico is vooral groot voor mensen met bestaande ademhalingsproblemen of een verzwakt immuunsysteem.

Symptomen zwarte schimmel in huis 

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Niesen
 • Keelpijn
 • Geïrriteerde ogen
 • Huiduitslag

De symptomen kunnen per persoon verschillen en lijken vaak op allergische reacties. Bij het optreden van deze symptomen is het raadzaam om een professional te raadplegen om de situatie te beoordelen.

Is zwarte schimmel dodelijk?

Het is inderdaad zo dat zwarte schimmel dodelijk kan zijn, maar je moet goed begrijpen dat dit vooral geldt in extreme gevallen en vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Mycotoxine, een giftige stof die aanwezig is in de sporen van zwarte schimmel, is de belangrijkste boosdoener. Deze stof kan irritatie en jeuk veroorzaken, maar bij langdurige blootstelling kunnen de effecten ernstiger zijn.

Zwarte schimmel is niet meteen dodelijk, maar het kan erg gevaarlijk zijn in combinatie met bestaande symptomen. Ook mensen die vatbaarder zijn voor allergieën, zoals kinderen, senioren en chronisch zieken, zijn vatbaarder voor de schadelijke effecten van zwarte schimmel.

Muren van de woning

Je muren kunnen een ideaal doelwit zijn voor zwarte schimmel. Vaak is de aanwezigheid van schimmel op je muren een teken van een onderliggend vochtprobleem, zoals optrekkend vocht, lekkage of condensatie. Ook slechte ventilatie en gebrek aan zonlicht kunnen bijdragen aan schimmelgroei.

Schimmel op muren kan zich dieper in het materiaal nestelen, waardoor pleisterwerk, gipsplaten en hout ernstig worden aangetast.

Bovendien kan het in ernstige gevallen de constructie van je huis aantasten. Regelmatig je muren controleren en eventuele tekenen van schimmelgroei snel aanpakken is daarom essentieel.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes?

Kosten zwarte schimmel of Stachybotrys chartarum bestrijden

Om zwarte schimmel in huis aan te pakken, zijn verschillende benaderingen nodig, afhankelijk van de oorzaak van de schimmelgroei. De kosten verschillen overeenkomstig. Hier volgt een kort overzicht:

 • Opstijgend vocht: indien opstijgend vocht het probleem veroorzaakt, is het injecteren van muren een effectieve oplossing. Dit kost gemiddeld ongeveer € 100 per lopende meter, inclusief btw.
 • Condensatievocht: bij condensatievocht kan een aangepast ventilatiesysteem de oplossing zijn. Afhankelijk van de grootte van het benodigde systeem variëren de kosten tussen € 550 en € 8.000.
 • Doorslaand vocht: bij doorslaand vocht kun je ervoor kiezen om muren te impregneren. Gemiddeld kost dit € 8 tot € 12 per vierkante meter. Je kunt er ook voor kiezen om muren te verven met vochtwerende verf, wat tussen de € 20 en € 40 per vierkante meter kan kosten. Als je het grondiger wilt aanpakken, kun je overwegen om nieuwe gevelbekleding te laten plaatsen. De prijs hiervoor begint bij € 40 per vierkante meter.
 • Lekkages: bij lekkage is lekdetectie belangrijk, met kosten die variëren tussen € 300 en € 500. De reparatiekosten zijn afhankelijk van het soort lek en de vereiste reparatiemethode.
Stachybotrys chartarum

Hoe zwarte schimmelvorming op de muur verwijderen? 

1. Kleine zwarte stipjes: zelf schimmel verwijderen

Het verwijderen van kleine zwarte puntjes kun je zelf proberen. Hiervoor kun je huishoudelijke middelen gebruiken zoals zuiveringszout, bleekmiddel, wasmiddel, ammoniak en schoonmaakazijn.

Als je de schimmel effectief wilt doden, breng je het gekozen schoonmaakmiddel met een schone tandenborstel aan op de schimmelplek. Daarna was je het oppervlak grondig om de schimmelsporen te verwijderen.

Hierbij geldt: Hoe heter het water, hoe groter de kans dat de schimmel verdwijnt. Gebruik beschermende handschoenen tijdens deze behandeling om huidirritatie te voorkomen.

2. Grote en hardnekkige zwarte vlekken: schimmel laten verwijderen 

Voor grotere en hardnekkige zwarte vlekken is het essentieel om een professional in te schakelen. Hij of zij kan de schimmel effectief verwijderen en de oorzaak van de schimmelgroei aanpakken.

Ook als je de zichtbare schimmel kunt verwijderen, kunnen er nog onzichtbare schimmelsporen zijn die de groei van nieuwe schimmel kunnen veroorzaken.

Professionals hebben bovendien toegang tot gespecialiseerde producten en apparatuur die effectiever zijn dan huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

Ontvang advies op maat

Oorzaken en oplossingen voor zwarte schimmel 

Zwarte schimmel groeit goed in vochtige omgevingen en kan symptomen veroorzaken zoals hoesten, niezen en ademhalingsproblemen.

Je moet de oorzaken van zwarte schimmel aanpakken en effectieve oplossingen vinden om schimmelgroei te voorkomen en de gezondheid van bewoners te beschermen.

1. Onderaan op de muur (gelijkvloers) 

Schimmelvlekken die onderaan de muur beginnen en langzaam naar boven bewegen, duiden vaak op optrekkend vocht. Dit is vocht uit de grond dat in je muren dringt.

Vooral in oudere huizen met onvoldoende waterdichting komt dit probleem voor. Muren injecteren met een vochtwerende gel of de muren onderkappen kunnen een oplossing zijn.

2. Achter koude plekken zoals kasten en kamerhoeken

Op koude plekken, zoals kasten en kamerhoeken, kunnen zich gemakkelijk schimmelsporen ontwikkelen. Dergelijke plekken zijn vaak vochtiger en minder goed geventileerd, wat een ideale omgeving creëert voor schimmelgroei. Door slechte luchtcirculatie slaat de vochtige lucht neer en condenseert op de koude oppervlakken.

3. Op een muur die grenst aan de buitenomgeving

Er kan ook zwarte schimmel ontstaan op muren die grenzen aan de buitenomgeving. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals gebrek aan zonlicht, condensatie door warmteverlies of vocht dat zich ophoopt door lekken of onvoldoende ventilatie. Dit probleem kan ook worden veroorzaakt door externe oorzaken, zoals een beschadigde gevel.

4. Onder je dak, op plafonds, ter hoogte van leidingen… 

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor zwarte schimmel onder je dak, op plafonds en rond leidingen. De meest voorkomende oorzaken zijn een hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan ventilatie. Hierdoor ontstaat het perfecte klimaat voor schimmel om te groeien.

Ook een lekkage, bijvoorbeeld in het dak of in de waterleidingen, kan een oorzaak zijn. Komt er water door het dak, dan moet je eerst het dak repareren voordat je de schimmel aanpakt. Zonder reparatie zal de schimmel terugkeren.

Om vochtproblemen en dus zwarte schimmel te voorkomen, zijn goede ventilatie en luchtcirculatie essentieel. Dit kun je doen met een afzuigsysteem, door te ventileren of door een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Zonder ventilatie zal er zich condens vormen op de muur.

Zwarte schimmel in huis prijs

Waar kan zwarte schimmel in je huis voorkomen? 

1. Badkamer

In de badkamer is zwarte schimmel een veelvoorkomend probleem door de constante aanwezigheid van vocht en warmte.

Die omstandigheden vormen de ideale voedingsbodem voor schimmelgroei. Je herkent schimmel aan donkere vlekken op muren en plafonds.

2. Slaapkamer

In de slaapkamer kan zwarte schimmel een serieus probleem zijn, aangezien we hier veel tijd doorbrengen. Dit kan veroorzaakt worden door onvoldoende ventilatie en te weinig zonlicht, maar ook door vochtproblemen.

Zo kan schimmel in de slaapkamer zich manifesteren op muren en plafonds, maar ook op minder zichtbare plekken zoals achter kasten.

3. Raamkozijn

Op raamkozijnen kan ook zwarte schimmel ontstaan. Dit komt vaak door een combinatie van vocht en gebrek aan ventilatie, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen.

Wanneer het raamkozijn niet goed geïsoleerd is of er onvoldoende ventilatie is, kan condensatie zich ophopen en vochtproblemen veroorzaken, waaronder schimmelgroei. De kitrand wordt vaak als eerste aangetast door schimmel.

4. Kelder

Een kelder is een plek in huis die vaak vatbaar is voor zwarte schimmel. Dit is omdat kelders vaak vochtig zijn en minder ventilatie hebben dan andere delen van het huis.

Daarbij kan water zich verplaatsen naar het laagste gedeelte van het huis, wat vaak de kelder is. Hierdoor kunnen gemakkelijk vochtproblemen ontstaan, die een ideale voedingsbodem vormen voor schimmel.

5. Keuken 

Een andere plaats waar veel zwarte schimmel voorkomt, is de keuken. Dit ontstaat door de grote hoeveelheid condensvocht die vrijkomt tijdens het koken.

Daarom moet je ervoor zorgen dat je keuken goed geventileerd is en dat er voldoende luchtcirculatie is tijdens en na het koken.

zwarte schimmel in de keuken

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten  

Wil je meer weten over het aanpakken van zwarte schimmel in huis en het vinden van effectieve oplossingen voor vochtbestrijding? Wij staan voor je klaar!

Met ons eenvoudige formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes en advies aanvragen van specialisten. Hiermee kun je jezelf nog beter informeren en prijzen vergelijken, zodat je de beste oplossing voor jouw situatie kunt vinden.

Laat ons je helpen om een gezondere en schimmelvrije leefomgeving te creëren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.