Vochtplekken muur: hoe verwijderen? Oorzaken en oplossingen 

Heb je ooit die vervelende vochtplekken op je muur opgemerkt? Leer nu hoe je dit probleem effectief aanpakt. Ontdek de oorzaken, oplossingen en kosten. Vraag gratis advies en offertes aan van ervaren vochtexperts.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat kost vochtplekken op muren behandelen? 

Heb je vochtplekken op één van je muren ontdekt? Het is essentieel om het onderliggende vochtprobleem snel aan te pakken. De kosten hiervan zijn sterk afhankelijk van het type vochtprobleem waarmee je te maken hebt.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen (excl. btw) voor verschillende vochtproblemen en de benodigde maatregelen:

Soort vochtprobleemBenodigde maatregelGemiddelde prijs (excl. btw)
Optrekkend vochtMuren injecterenVanaf € 100 per lopende meter
Doorslaand vochtMuren impregneren€ 8 – € 12 per m²
 Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
 Vochtwerende verf€ 20 – € 40 per m²
CondensatievochtMechanisch ventilatiesysteem€ 3.000 – € 7.000
LekkageLekdetectie€ 300 – € 500, excl. herstelling

Let op: Dit zijn richtprijzen en kunnen variëren per situatie en vakman. Het is aan te raden om vrijblijvende offertes aan te vragen bij verschillende vakmensen in jouw buurt om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen. Maak gebruik van ons gratis offerteformulier voor een overzicht van beschikbare professionals.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Hoe krijg je vochtplekken uit de muur? 

Vochtplekken op muren kunnen een vervelend probleem vormen in elk huishouden. Hieronder bespreken we zowel de oorzaken als mogelijke oplossingen voor vochtvlekken op muren.

Het is belangrijk op te merken dat vochtplekken zowel op grondniveau als op andere niveaus kunnen voorkomen. We gaan dieper in op de verschillende manieren van oplossen en bieden passende adviezen.

1. Opstijgend of optrekkend vocht 

Herken je vochtplekken die zich vanaf de onderkant van de muren langzaam naar boven verspreiden? En zijn er geen waterleidingen in de buurt? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met opstijgend vocht, wat neerkomt op grondwater dat omhoogtrekt in de muren.

Dit fenomeen komt vaak voor bij oudere huizen met ondeugdelijke funderingen, een gebrekkig werkende waterkering of zelfs zonder waterkering. Een waterkering is een vochtwerende laag in kunststof of roofing die gelijk loopt met de vloerpas.

Muren injecteren 

Indien een volledige renovatie niet aan de orde is, is het injecteren van de vochtige muur de meest toegepaste methode om opstijgend vocht aan te pakken. Een specialist boort gaten in de muur en injecteert hierin een soort van gel die vochtwerend werkt.

Dit product dringt door in het metselwerk en vormt een waterkerende laag. Vervolgens worden de geboorde gaten zorgvuldig afgedicht met een waterdichte mortel.

Prijs: Ongeveer 100 euro per lopende meter (exclusief btw).

Muurinjectie

2. Lekkage 

Merk je op dat er een waterleiding of afvoerbuis onderaan je muur loopt, en dat de vochtplekken zich enkel op die specifieke plek voordoen? Dan kan het zijn dat er sprake is van een lekkage.

Vooral als je waterverbruik plotseling stijgt, is de kans groot dat er een lek in het spel is. Dit wordt best zo snel mogelijk aangepakt.

Oplossing: lekdetectie en lek dichten 

Aangezien lekkages vaak verborgen zijn, is het opsporen ervan niet altijd eenvoudig. Bovendien kan het lek zich enkele meters verder bevinden dan de plaats van de vochtplek(ken).

Daarom is het raadzaam een gespecialiseerd lekdetectiebedrijf in te schakelen voor een grondige analyse. Met specifieke apparatuur kan deze expert het lek lokaliseren en tegelijkertijd verifiëren of een lekkage inderdaad de oorzaak is van je probleem.

Indien dit het geval is, dien je een loodgieter in te schakelen om het lek te herstellen.

  • Prijs lekdetectie: gemiddeld tussen 300 en 500 euro (exclusief btw, en exclusief herstelkosten). 
  • Prijs lek herstellen: afhankelijk van het soort lek en de gebruikte herstelmethode.

Krijg advies op maat van jouw woning

3. Doorslaand vocht 

Indien de vochtplekken niet onderaan je muur te vinden zijn, kunnen ze mogelijk veroorzaakt worden door doorslaand vocht.

Dit probleem ontstaat wanneer een buitenmuur poreus is en vocht (bijvoorbeeld regenwater) absorbeert. Het vocht verspreidt zich verder in de muur en kan leiden tot vochtplekken aan de binnenkant.

Muren impregneren 

Een oplossing hiervoor is het aanbrengen van een transparante beschermlaag op de buitenmuur door een vochtbestrijder. Voordat de gevel wordt geïmpregneerd, zal de vakman eventuele schade herstellen en de muur grondig reinigen.

Prijs: Gemiddeld tussen 8 en 12 euro per vierkante meter (exclusief btw, reiniging en herstellingen).

Muren schilderen met vochtwerende verf 

Het behandelen van je gevel met vochtwerende verf is eerder een preventieve maatregel, maar het kan ook effectief zijn tegen doorslaand vocht. Bovendien geeft het je muur een frisse uitstraling.

Let op: Vochtwerende verf is alleen aan te raden als je muur geen al te grote scheuren vertoont.

Prijs: Gemiddeld tussen 20 en 40 euro per vierkante meter (exclusief btw, inclusief materiaal- en arbeidskosten).

Nieuwe gevelbekleding 

Als je te maken hebt met doorslaand vocht en je gevel in slechte staat verkeert, kan je overwegen om nieuwe, waterdichte gevelbekleding te laten plaatsen, zoals crepi, steenstrips of hout.

Dit is uiteraard iets duurder, maar het biedt een dubbel voordeel: een gloednieuwe gevel en een effectieve oplossing voor je vochtprobleem. Bovendien is het een uitgelezen moment om gevelisolatie aan te laten brengen.

Prijs: Vanaf 40 euro per vierkante meter (exclusief btw, inclusief materiaal- en arbeidskosten).

Gevelisolatie door vakmannen

4. Condensatievocht 

Naast doorslaand vocht kunnen vochtplekken op je muur ook veroorzaakt worden door condensatievocht. Dit vochtprobleem treedt op wanneer warme lucht in je woning (bijvoorbeeld door koken, wassen, enz.) neerslaat op koude oppervlakken zoals muren, ramen en plafonds.

Mechanisch ventilatiesysteem 

Condensatievocht kan effectief worden aangepakt door goed te ventileren. Hoewel het openzetten van ramen en deuren kan helpen, is dit vaak niet voldoende. Bovendien kan het leiden tot aanzienlijk warmteverlies.

Een betere optie is het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem dat vocht tijdig afvoert en de lucht zuivert. Als de vochtplekken zich beperken tot één ruimte, is decentrale ventilatie (één systeem per ruimte) de aangewezen keuze, omdat dit minder sloop- en breekwerk met zich meebrengt.

Een alternatief is centrale ventilatie (één systeem voor meerdere ruimtes), maar dit is duurder en vereist een ingrijpendere installatie.

  • Prijs decentrale ventilatie: tussen 550 en 1.500 euro (exclusief btw, inclusief plaatsing).
  • Prijs centrale ventilatie: tussen 3.000 en 7.000 euro (exclusief btw, inclusief plaatsing).
Mechanisch ventilatiesysteem

Kun je vochtplekken overschilderen?

Hoewel het technisch mogelijk is om vochtplekken op de muur of schimmel in de badkamer te overschilderen, raden we dit ten zeerste af, tenzij de onderliggende oorzaak van het probleem is aangepakt. De vochtplekken verdwijnen namelijk niet omdat ze overschilderd zijn.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

(Bruine of gele) vochtplek op muur verwijderen: werkwijze 

Voordat je de vochtplekken op je muur aanpakt, is het van essentieel belang om eerst het onderliggende vochtprobleem op te lossen. Hierbij hanteert een vakman de volgende stappen:

Stap 1: beschadigde deklaag wegkrabben 

De allereerste stap is om de aangetaste deklaag van de muur zorgvuldig weg te krabben. In de regel maakt een vakman hiervoor gebruik van een plamuurmes.

Stap 2: schimmels verwijderen 

Vervolgens behandelt de vakman eventuele overgebleven schimmels met behulp van azijn, soda of in sommige gevallen chemische middelen zoals bleekwater.

Vaak zijn azijn of soda al toereikend. Na de behandeling krijgt het middel de gelegenheid om in te trekken, waarna de muur grondig wordt afgeveegd met een schone doek.

Stap 3: muur schoonmaken en voorbereiden 

Op dit punt is het cruciaal om de muur voor te bereiden op de nieuwe deklaag. Hierbij ligt de nadruk op het grondig reinigen en egaliseren van het oppervlak.

Denk aan het herstellen van beschadigingen en het vullen van gaten. Na de reiniging moet de muur voldoende drogen.

Stap 4: nieuwe deklaag aanbrengen en vervolgens verven of nieuw behang hangen 

Om zeker te zijn dat de nieuwe deklaag goed hecht, is het van groot belang om eerst een vochtwerende en isolerende voorstrijk aan te brengen.

Eenmaal volledig opgedroogd, kan dit worden overschilderd met isolerende verf, bedekt met nieuw behang of afgewerkt met een laag stucwerk.

Vochtplekken op de muur laten onderzoeken door een specialist

Zelf vochtplekken op de muur behandelen of een deskundige inschakelen? 

Hoewel je vochtplekken op je muur op eigen initiatief kunt aanpakken, is het raadzaam om voor het achterliggende vochtprobleem altijd een vakman in te schakelen. Dankzij hun expertise en ervaring kun je profiteren van de volgende voordelen:

  1. Gericht advies: een vakman kan je voorzien van specifiek advies over de oorsprong van de vochtplekken op je muren en hoe deze effectief op te lossen zijn. Bovendien zal hij je adviseren over de benodigde materialen, van analyse tot uitvoering.
  2. Professionele uitvoering: vochtspecialisten hebben uitgebreide ervaring en weten precies hoe ze te werk moeten gaan. Hierdoor kom je niet voor onverwachte situaties te staan en heb je ruim van tevoren inzicht in de kosten van het project.
  3. Gebruik van hoogwaardige materialen: specialisten maken uitsluitend gebruik van de beste materialen om vochtplekken op muren effectief te verhelpen. Bovendien beschikken lekdetectiebedrijven over speciale gereedschappen die alleen zij mogen hanteren.
  4. Definitieve en snelle oplossing: wanneer je het werk overlaat aan een vakman, kun je er zeker van zijn dat het vochtprobleem niet terug zal keren. Tegelijkertijd zal een specialist het werk ook efficiënter uitvoeren, waardoor het probleem sneller wordt opgelost.

Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten

Heb je last van vochtplekken op je muur? Vraag kosteloos en vrijblijvend advies en offertes aan van professionele vochtbestrijders. Zo kun je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw situatie vinden.

Een erkende vochtbestrijder biedt expertise en ervaring voor een duurzame oplossing. Verschillende deskundigen geven gericht advies voor jouw specifieke situatie. Zo kun je weloverwogen beslissingen nemen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.