Schimmel uit badkamer verwijderen: oorzaak, gevolg en behandeling

Schimmel uit de badkamer verwijderen is zo gedaan, echter is het wel belangrijk om te weten hoe je dit doet. In dit artikel bespreken we de oorzaak, het gevolg én voorzien we je van een stappenplan om schimmel te verhelpen. Lees dus zeker verder!

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Oorzaken van schimmel in de badkamer

Schimmel in de badkamer is een veelvoorkomend probleem dat zo snel mogelijk opgelost moet worden. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat het ontstaan van schimmel verschillende oorzaken kan hebben.

Hieronder hebben we de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet:

Schimmel in de badkamer? Te weinig ventilatie

Bij het nemen van een heet bad of douche verdampt het hete water in de lucht en laat dit de luchtvochtigheid in de badkamer stijgen

Damp trekt altijd naar boven en zorgt ervoor dat het plafond en de bovenkant van de muur vochtig worden. Aangezien de badkamer dagelijks veelvuldig gebruikt wordt, worden de muren en het plafond keer op keer aangetast door de verdamping.

Wanneer het plafond en de muren niet voldoende geïsoleerd en waterbestendig zijn, kan het op den duur gaan schimmelen.

Hoe schimmel in de badkamer herkennen?

Schimmel heeft meestal een groene of zwarte kleur en is te herkennen aan een soms pluizige structuur. Verder heeft schimmel een muffe en ongewone geur, wat ook een herkenningspunt kan zijn. In de badkamer bevindt het zich vaak op de hoekverbindingen.

Kan zwarte schimmel met azijn verwijderd worden?

Jazeker, zwarte schimmel kan probleemloos met azijn verwijderd worden. Onverdunde witte azijn wordt hiervoor het meest gebruikt.

Schimmel uit badkamer verwijderen

Waarom is schimmel zo gevaarlijk?

Schimmel is gevaarlijk omdat het op de lange termijn voor gezondheidsschade kan zorgen. Schimmel laat rondvliegende deeltjes achter die gemakkelijk ingeademd kunnen worden en die kunnen leiden tot het verzwakken van het immuunsysteem of het veroorzaken van allergische reacties.

Schimmel is ook gevaarlijk voor de badkamer zelf. Naast gezondheidsproblemen kan schimmel zich snel verspreiden en de bouwmaterialen flink aantasten. Daarnaast heeft het uiterlijk van schimmel uiteraard ook een negatieve impact op het interieur van de badkamer.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Hoe voorkom je badkamerschimmels?

Het goede nieuws van schimmel is dat het voorkomen kan worden. Door de volgende tips in de badkamer toe te passen, zal je in staat zijn om de kans op schimmel tot een minimum te beperken:

Natuurlijk ventileren

Als de badkamer niet beschikt over een mechanische ventilatie, kan het helpen om tijdens het douchen een raam te openen, hierdoor kan de warme lucht alsnog naar buiten ontsnappen.

Na het douchen valt het aan te raden om de badkamerdeur open te laten, zodat de tocht de warme lucht via het raam naar buiten leidt. Na 15 minuten kun je de deur en raam weer dicht doen.

Mechanische ventilatie in de badkamer

De meest effectieve manier om schimmelvorming te voorkomen is door de badkamer te voorzien van mechanische ventilatie. De afzuigventilator zuigt de vochtige lucht op en voert het af naar buiten. Als al het vocht opgezogen is, zal enkel de droge lucht overblijven.

Mechanisch ventilatiesysteem

Vraag je gratis vochtdiagnose

Hoe schimmel in de badkamer verwijderen?

Heb je last van schimmelplekken in de badkamer? Dan is het handig om het zo snel mogelijk te verwijderen. Met behulp van de volgende tips, zal je in staat zijn om het helemaal zelf te verwijderen:

Voorbereiding

Zorg voor een goede voorbereiding voordat je met het verwijderen begint. Draag handschoenen, beschermende kledij en een masker.

Schimmel in de badkamer verwijderen van voegen en kit

Een bekende manier om schimmel te verwijderen is door soda te gebruiken. Vul een bak met 1 liter water en voeg er ongeveer 200 gram soda aan toe.

Roer het mengsel goed door om het op te lossen. Vervolgens breng je het mengsel aan op de kitranden en laat je het een paar uur inwerken.

Na een paar uur schrob je de schimmelplekken met een harde borstel weg. Spoel daarna de restanten weg met water.

Ga tenslotte met een vochtige doek over de behandelde oppervlakken om zeker te zijn dat alle resten verwijderd zijn.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Hoe verwijder je hardnekkige schimmel op het plafond of muur

Een andere effectieve manier om schimmel van de muur of het plafond op korte termijn te verwijderen, is door bleekwater te gebruiken. Bleekwater is een krachtig chemisch middel dat elke vorm van schimmel weet te bestrijden.

Breng het middel aan op de muren, het plafond of de deur van de badkamer met een borstel en laat het 15 minuten inwerken.

Hierna ga je de plekken op de muren of het plafond wegschrobben. Spoel vervolgens alle resten weg met water en haal er een vochtige doek overheen.

Een tip: Bij het gebruik van bleekwater is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren. Zet alle ramen open zodat zowel het middel als de schimmel uit het huis worden afgevoerd.

Na het schimmel verwijderen

Nadat de schimmel verwijderd is, ga je de nodige maatregelen nemen om nieuwe schimmelvorming te voorkomen. Dit kan betekenen dat je de muren voorziet van schimmelwerende verf of spray. Ook zorg je voor een betere ventilatie, het liefste door het gebruik van een mechanische ventilatie.

zwarte schimmel verwijderen uit de badkamer

Ook interessant voor jou:

Wat werkt het beste tegen schimmel in de badkamer?

  • Een goede ventilatie.
  • De badkamer zo droog mogelijk houden.
  • Regelmatig onderhouden.
  • De randen voorzien van siliconenkit.
  • De muren goed isoleren en een vochtwerende laag aan de muren aanbrengen.

Hoe schimmel uit douche verwijderen?

Schimmel in de douche wordt op dezelfde manier verwijderd als die op de muren of het plafond.

Schimmel uit douche verwijderen

Schimmel laten verwijderen: offertes vergelijken

Als je na het lezen van dit artikel meer wenst te weten over het verwijderen van schimmel uit de badkamer en de mogelijkheden van een mechanische ventilatie, kan het lonen om het onderstaande formulier in te vullen. Hierdoor zal je verschillende, gratis en vrijblijvende offertes toegestuurd krijgen.

De offertes bieden antwoorden op al jouw vragen en kunnen met elkaar vergeleken worden. Zo kun je de juiste vakman vinden in jouw regio voor de installatie van mechanische ventilatie en de verwijdering van schimmel.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.