Kelder ventileren: hoe en wat kost het?

Benieuwd waarom een kelder ventileren zo essentieel is? Dit artikel biedt inzicht in de redenen waarom je kelder ventileren van groot belang is voor een gezonde leefomgeving en hoe je vochtproblemen kunt vermijden.

Vind een ervaren en erkende vochtexpert

Waarom is de kelder ventileren noodzakelijk?

Een goed geventileerde kelder is essentieel voor een gezond binnenklimaat en een optimaal vochtgehalte. Als een kelder niet voldoende geventileerd wordt, kunnen er vochtproblemen ontstaan. Dit komt doordat de vochtige lucht niet wordt vervangen door frisse, droge lucht.

Dit kan leiden tot een muffe geur, hout- en betonrot, en schimmelvorming. Niet alleen ziet dit er onaangenaam uit, het is ook schadelijk voor de gezondheid.

Daarnaast kunnen schimmel en vocht zich verspreiden naar andere delen van je woning. Een vochtige kelder trekt bovendien ongedierte aan, zoals ratten en zilvervisjes.

Kelder ventileren door rooster

Wat gebeurt er bij onvoldoende kelderverluchting?

Vaak wordt een kelder gebruikt als opslagruimte voor zelden gebruikte spullen, en het onderhoud ervan wordt daardoor soms verwaarloosd.

Niettemin vormt de kelder een cruciaal onderdeel van de fundering van je woning. Vanwege zijn ondergrondse ligging en de nabijheid van grondwater is de kelder bijzonder vatbaar voor vochtproblemen.

Onvoldoende verluchting in een vochtige kelder kan leiden tot:

 1. Schimmels en zwammen.
 2. Ongedierte.
 3. Schade aan de opgeslagen materialen.
 4. Verergering van het vochtprobleem door beschadiging van de kelderwanden.
 5. Verzwakking van de keldermuren, wat de fundering van je woning kan aantasten.

Vochtproblemen, zoals opstijgend of doorslaand vocht, kunnen zich na verloop van tijd verspreiden naar andere delen van de woning en zelfs naar hoger gelegen verdiepingen. Het is dus van groot belang om de kelder goed te onderhouden en te ventileren.

Hoeveel ventilatie heeft een kelder nodig?

Het kan een uitdaging zijn om een kelder goed te ventileren, aangezien de lucht daar vaak niet goed circuleert. Desalniettemin is het van essentieel belang om je huis goed te ventileren.

Experts raden aan om ongeveer 8 minuten per dag te ventileren. Het regelmatig verversen van de lucht is van groot belang, aangezien de meeste verontreinigende deeltjes in de lucht afkomstig zijn uit onze woningen.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Hoe kan ik mijn kelder ventileren?

1. Kelder verluchten met roosters

De meest budgetvriendelijke methode om je kelder te ventileren, is door twee ventilatieroosters te installeren in de deur, ramen, of muren. Deze zullen een natuurlijke luchtcirculatie bevorderen.

In veel gevallen is natuurlijke ventilatie voldoende om de kelder te beschermen tegen vochtproblemen. Het is echter belangrijk dat de roosters een openingsoppervlakte hebben van minstens 140 cm².

Gemiddelde kostprijs voor ventilatieroosters: € 10 tot € 30 per rooster.

2. Luchtontvochtigers in de kelder

Afhankelijk van de omvang van je kelder, heb je de keuze uit twee soorten ontvochtigers:

Type 1: mobiele ontvochtigers

Deze compacte variant is ideaal voor kleinere kelders, zoals bijvoorbeeld een bescheiden wijnkelder. Wat deze mobiele luchtontvochtiger zo praktisch maakt, is het feit dat je hem eenvoudig kunt verplaatsen. Hierdoor kun je hem precies daar plaatsen waar de vochtigheid het hoogst is.

Type 2: vaste ontvochtigingsinstallatie

Indien je over een ruimere kelder beschikt, kun je overwegen een vaste ontvochtigingsinstallatie te laten plaatsen. Dit geavanceerde apparaat wordt geïntegreerd in de kelderwand en heeft een aanzienlijk grotere capaciteit dan de mobiele variant.

Hierdoor is het uitermate geschikt voor grotere kelders waar de vochtproblematiek substantiëler is.

Werking luchtontvochtiger

Een ontvochtiger is een geavanceerd apparaat dat op ingenieuze wijze vochtige lucht uit je kelder onttrekt. Het toestel is uitgerust met een krachtige pomp die deze vochtige lucht vervolgens efficiënt afvoert.

Door dit proces wordt overtollig vocht geëxtraheerd, waardoor de luchtvochtigheid in de kelder daalt. Hierdoor worden problemen zoals schimmelvorming, houtrot en een muffe geur doeltreffend bestreden.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

3. Mechanisch ventileren

Voor effectieve kelderventilatie is een mechanisch ventilatiesysteem aan te raden. In de meeste gevallen volstaat een afzuigsysteem dat oude, vochtige lucht afvoert.

Zorg altijd voor een opening voor verse lucht. Minstens één opening met een diameter van 10 centimeter is aan te bevelen, bij voorkeur twee van dat formaat.

Type 1: ventilatiesysteem B

Dit systeem maakt gebruik van mechanische toevoer en natuurlijke afvoer. Een mechanische ventilator brengt droge lucht de woning binnen, terwijl vochtige lucht door raam- of muurroosters naar buiten wordt afgevoerd door de resulterende overdruk.

Type 2: ventilatiesysteem C

Precies het omgekeerde is hier van toepassing: er is een natuurlijke toevoer en een mechanische afvoer. Onderdruk trekt droge lucht binnen via de raamroosters. Het mechanische ventilatiesysteem faciliteert deze onderdruk door vochtige lucht af te zuigen en naar buiten af te voeren.

Type 3: ventilatiesysteem D

Systeem D heeft tenslotte zowel mechanische toevoer als afvoer. Het onttrekt ook warmte aan de lucht, mengt deze met de droge buitenlucht en voegt deze vervolgens opnieuw toe aan de kamers in huis.

Kelder ventileren

Wat kost kelderventilatie in 2024?

Hier is een beknopt overzicht van de gemiddelde prijzen per type ventilatiesysteem:

 • Roosters: € 10 tot € 30 per stuk.
 • Ventilatoren: € 100 tot € 300.
 • Ontvochtigers: € 100 tot € 400.

Wat is de kostprijs van mechanische ventilatie

De kosten voor ventilatie variëren afhankelijk van verschillende factoren. Een ventilatiesysteem B kost doorgaans rond de € 3.000. Een systeem C zal iets duurder zijn, terwijl een volledig mechanisch systeem D ongeveer € 6.000 kan kosten.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Bestaan er alternatieven voor kelderventilatie

Als het plaatsen van een ventilatierooster, mechanische ventilator of ventilatiesysteem geen optie is, zijn er gelukkig enkele interessante alternatieven beschikbaar.

1. Ontvochtiger

Een ontvochtiger is een eenvoudig apparaat dat vochtige lucht uit je kelder aanzuigt en afvoert. De vochtige lucht wordt naar een verdamper geleid, waar deze afkoelt en het water condenseert.

Het gecondenseerde water wordt opgevangen in een reservoir, terwijl de overgebleven droge lucht terug de ruimte in wordt geblazen. Voor kleinere vochtige kelders kun je een mobiele ontvochtiger gebruiken. Dit compacte apparaat kun je eenvoudig verplaatsen, bijvoorbeeld naar de vochtigste plek.

Voor grotere vochtige kelders kun je een vaste en volwaardige ontvochtigingsinstallatie laten installeren op de muren. Dit is een groter apparaat met een hogere capaciteit. Sommige modellen moeten periodiek worden geleegd, terwijl andere modellen kunnen worden voorzien van een pomp die het vocht automatisch naar buiten afvoert.

2. Kelderdichting

Indien er aanzienlijke hoeveelheden water via de muren of vloer de kelder binnenkomen, is kelderdichting een geschikte oplossing.

Hierbij maakt de vochtspecialist de muren en vloer volledig waterdicht, waardoor het binnendringen van grondwater wordt gestopt.

Een belangrijk aandachtspunt is dat na deze behandeling alle natuurlijke ventilatiemogelijkheden (zoals naden en kieren) volledig zijn afgesloten.

Daarom is het essentieel om de kelder na een kelderdichting goed te blijven ventileren, om problemen door condensatievocht te voorkomen.

3. Kelderdrainage

Wanneer er sprake is van overmatig vocht in de kelder, is het van groot belang om naast verbeterde ventilatie ook te overwegen andere methoden voor vochtbestrijding toe te passen.

Kelderdrainage is een effectieve oplossing om overtollig water af te voeren naar een opvangreservoir. Van daaruit wordt het automatisch geleid naar het riool, zonder dat er handmatige tussenkomst vereist is.

Hierdoor wordt het vochtprobleem grondig aangepakt en blijft de kelder droog en beschermd tegen verdere schade.

Kelder ventileren door ventilatierooster plaatsen

Vochtexpert inschakelen

Overweeg je je kelder te ventileren maar ben je onzeker over de beste aanpak? Of maak je je zorgen dat louter ventileren mogelijk niet afdoende is voor de vochtproblemen? In dat geval is het raadzaam een ervaren vakman in te schakelen. Hierdoor ben je verzekerd van:

 • Een grondige analyse van je kelder: de vochtexpert onderzoekt het vochtprobleem in je kelder. Wordt het probleem veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid? Of is er sprake van bijvoorbeeld opstijgend vocht in de keldermuren? De specialist brengt dit voor je in kaart.
 • Advies op maat: na deze analyse presenteert de vochtexpert een oplossing die specifiek op jouw situatie is afgestemd. In sommige gevallen volstaat bijvoorbeeld ventilatie in je kelder. Bij hardnekkigere vochtproblemen zal de vochtspecialist wellicht een combinatie voorstellen van kelderdichting, -drainage en kelderverluchting.
 • Correcte uitvoering: een vochtexpert beperkt zich niet tot advies, maar voert de voorgestelde oplossing ook vakkundig uit. Dit gebeurt met hoogwaardige en duurzame ventilatiesystemen voor je kelder, evenals materialen voor kelderdichting of -drainage.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%, in plaats van 21%. Dit geldt zowel voor de arbeidskosten als voor de gebruikte systemen, materialen, enz.
 • Vast aanspreekpunt: heb je nog vragen over de verluchting van je kelder of over het onderhoud van je ventilatiesysteem? De vochtexpert staat klaar als je hulp nodig hebt, waardoor je altijd snel en efficiënt geholpen wordt.

Vraag gratis offertes aan en vergelijk eenvoudig prijzen

Ook interessant voor jou: 

Hoe best kelder verluchten?

Het is vaak niet haalbaar om je kelder te ventileren door simpelweg ramen en deuren open te zetten. Gelukkig kun je wel natuurlijke ventilatie in je kelder realiseren door ventilatieroosters te installeren.

Deze kunnen geplaatst worden in de kelderdeur, de keldermuren en eventueel zelfs in een keldervenster op straatniveau. Op deze manier zorg je voor een gezonde luchtcirculatie in je kelder, zonder in te boeten aan veiligheid of privacy.

Welke ventilator voor kelder?

De meest efficiënte manier om je kelder effectief te ventileren is met behulp van een ventilatiesysteem D, ook wel bekend als vraaggestuurde mechanische ventilatie of balansventilatie.

Dit systeem verzorgt zowel de luchttoevoer als -afvoer volledig mechanisch, en is dus de beste keuze voor een goed geventileerde kelder.

Kelder ventileren met een ventilatiesysteem

Helpt de ventilatie van de kelder niet tegen je vochtproblemen?

Als de ventilatie van je kelder niet afdoende lijkt te helpen bij je vochtproblemen, is het raadzaam om een gespecialiseerde vochtexpert te raadplegen. Zij beschikken over de kennis en ervaring om het specifieke vochtprobleem in je kelder te identificeren en een passende oplossing voor te stellen.

Of het nu gaat om verbeterde ventilatie, kelderdichting, kelderdrainage of een combinatie van maatregelen, zij zorgen voor een effectieve aanpak. Hierdoor kun je voorgoed afscheid nemen van vochtige kelderproblemen en genieten van een droge en gezonde leefomgeving.

Contacteer nu vochtexperts in jouw regio en ontvang gratis en vrijblijvend offertes. Ontdek hoe zij jou kunnen helpen bij het oplossen van je vochtproblemen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.