Condens op ramen: hoe voorkomen en verwijderen?

Waarom vormt zich condens op mijn ramen en wat kan ik eraan doen? Ontdek hier de oorzaken en praktische oplossingen om van dat vervelende condensatieprobleem af te komen.

Vind een ervaren en erkende vochtexpert

Wat betekent condens?

Condensatie is eigenlijk het gevolg van afgekoelde waterdamp. In ons dagelijks leven, bij activiteiten zoals koken, wassen, douchen, en zelfs ademen, ontstaat er warme lucht in onze woningen.

Deze warme lucht bevat aanzienlijke hoeveelheden vocht in de vorm van condens, waarbij een gezin van 4 personen tot wel 10 à 20 liter vocht per dag kan produceren. Wanneer deze warme lucht in aanraking komt met koudere oppervlakken, verandert de aanwezige waterdamp van gas naar vloeistof.

Condensatie kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van een raam voorkomen. Aan de buitenkant gebeurt dit voornamelijk in de lente en zomer, wanneer de buitentemperatuur hoger is dan de temperatuur van het glas.

Is condens op ramen normaal?

Het is volkomen normaal als er condensatie optreedt aan de buitenkant van het glas en daarom hoef je je geen zorgen te maken. Als er echter vocht op de binnenkant van de ramen verschijnt, duidt dit meestal op onvoldoende ventilatie of andere vochtproblemen in huis.

Wanneer condensatie zich vormt tussen de twee lagen glas in dubbele beglazing, wijst dit op een mogelijke lekkage of constructiefout in het glas. In dit geval is het noodzakelijk om de ramen volledig te vervangen, aangezien er geen andere oplossing is.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Condens op ramen voorkomen: tips

Hieronder vind je nog enkele tips en tricks om de vorming van condens op ramen te voorkomen:

 1. Gebruik de afzuigkap: schakel de afzuigkap in tijdens het koken om te voorkomen dat de vochtigheid die ontstaat tijdens het koken in huis blijft hangen. Dit helpt om condens op de ramen te verminderen.
 2. Lucht de ruimte ‘s nachts: als je in een rustige buurt woont en de temperatuur niet te koud is, is het een goed idee om ‘s nachts een raam open te laten. Als dit niet mogelijk is, laat dan ‘s ochtends het raam gedurende enige tijd openstaan.
 3. Zorg voor voldoende ventilatie: maak het een gewoonte om ‘s ochtends, na het douchen of baden, de ramen en deuren te openen. Hierdoor kan vochtige lucht ontsnappen en kan frisse buitenlucht naar binnen stromen, waardoor het risico op condens op de ramen wordt verminderd.
 4. Overweeg ramen met thermische onderbreking: overweeg het plaatsen van raamprofielen met thermische onderbreking om de isolatie te verbeteren en condensatie te verminderen.
 5. Ventileer regelmatig: onthoud dat ventileren anders is dan luchten. Ventileren houdt in dat de binnenlucht voortdurend wordt ververst, wat essentieel is om een gezond vochtigheidsniveau in je woning te behouden en condens op ramen te voorkomen.
Condensatie op ramen

Hoe ontstaat condens op dubbel glas?

Waar komt die condens vandaan op je dubbel glas? Hieronder lees je meer over de oorzaken en oplossingen voor condensatievocht op je ramen.

1. Huis is te goed geïsoleerd

Condensatie op ramen kan optreden om verschillende redenen, en een van die oorzaken is een overmatig geïsoleerde woning.

Vooral nieuwbouwwoningen zijn vaak zeer goed geïsoleerd, waardoor er te weinig frisse lucht binnenkomt en het temperatuurverschil tussen binnen en buiten significant is. Dit kan leiden tot de vorming van condens op de ramen, wat op den duur schimmelgroei kan bevorderen.

In tegenstelling tot dit fenomeen, hebben oudere woningen meestal minder isolatie, waardoor er nog verse lucht via kieren en spleten kan binnenkomen, en het temperatuurverschil tussen binnen en buiten minder uitgesproken is. Daarom hebben oudere woningen vaak minder last van condensatie.

Wat kun je eraan doen?

Bij nieuwbouwwoningen met overmatige isolatie is het aan te raden om een ventilatierooster of ventilatiesysteem te laten installeren. Dit helpt om een gezond evenwicht in luchtvochtigheid te behouden en de condensatie op de ramen te verminderen.

Overmatig geïsoleerde woning

2. Nieuwbouwwoning heeft last van bouwvocht

Het is een veelvoorkomend probleem dat pas gebouwde huizen te kampen hebben met vochtproblemen binnenshuis. Dit komt doordat er tijdens de bouwprocessen aanzienlijke hoeveelheden vocht worden gebruikt, wat niet altijd voldoende de tijd krijgt om op natuurlijke wijze te verdampen.

Dit fenomeen staat bekend als “bouwvocht.” Het overtollige vocht kan resulteren in vochtige omstandigheden in je nieuwe woning.

Om dit bouwvocht effectief uit je huis te verwijderen, zijn er verschillende oplossingen beschikbaar. Een veelgebruikte methode is het inzetten van een bouwdroger, die specifiek is ontworpen om vocht te onttrekken aan de bouwmaterialen en de binnenlucht.

Een alternatieve optie is de installatie van een ventilatiesysteem, waardoor er continu verse lucht wordt aangevoerd en vochtige lucht wordt afgevoerd, wat de vochtigheidsgraad in je nieuwe woning kan helpen reguleren en vochtproblemen kan voorkomen.

3. Woning kan de slechte lucht niet voldoende afvoeren

Wanneer je condensatie op dubbele beglazing opmerkt, wijst dit vaak op een gebrek aan luchtcirculatie en afvoer van vochtige lucht.

Dit kan het gevolg zijn van onvoldoende aandacht voor de ventilatie bij de bouw van de woning. Het duidt erop dat de vochtige lucht binnenin de ruimte niet goed wordt afgevoerd, wat leidt tot de vorming van condens op de ramen.

Deze oplossingen zorgen voor een gestage luchtstroom en dragen bij aan het handhaven van een gezonde luchtvochtigheid en voorkomen zo condensvorming op de beglazing.

Dit is vooral belangrijk voor het behoud van de kwaliteit van de lucht in je huis en het vermijden van eventuele schade als gevolg van overtollig vocht.

Meer info en advies nodig?

Hoe condens op ramen vermijden?

Om condensvorming op ramen te voorkomen, is het van groot belang je huis voldoende te ventileren. Het verschijnen van condens op ramen hoeft geen onoplosbaar probleem te zijn.

In de meeste gevallen is de oorzaak onvoldoende luchtcirculatie in de ruimte, en dit kan eenvoudig worden aangepakt:

 • Zorg voor adequate luchtcirculatie door de ruimte regelmatig te ventileren.
 • Overweeg om ramen en deuren minstens twee keer per dag gedurende een kwartier te openen om frisse lucht binnen te laten.
 • Als een energie-efficiëntere optie, kun je gecontroleerde ventilatie overwegen door ventilatieroosters in je ramen te integreren.
 • Het is essentieel om te begrijpen dat zowel een goede isolatie als doeltreffende ventilatie samenwerken om de vorming van condens op ramen te minimaliseren.

Wat is de oplossing om vocht tussen dubbel glas te verwijderen?

Wanneer overtollig vocht in huis condens op je ramen veroorzaakt, wat uiteindelijk schimmelgroei kan bevorderen, is het vaak de meest effectieve oplossing om een ventilatiesysteem te installeren. Maar hoe kies je het juiste systeem?

 1. Ventilatiesysteem B: dit type ventilatiesysteem brengt frisse lucht de woning binnen en voert gebruikte lucht naar buiten af. Het enige nadeel is dat, zelfs in de winter, dit systeem zorgt voor toevoer van koude lucht. Dit kan leiden tot een kouder binnenklimaat tijdens de wintermaanden.
 2. Ventilatiesysteem C: bij ventilatiesysteem C wordt de lucht mechanisch afgevoerd, terwijl de aanvoer van verse lucht op natuurlijke wijze gebeurt. Helaas gaat bij dit systeem ook de gegenereerde warmte naar buiten verloren.
 3. Ventilatiesysteem D: bij ventilatiesysteem D wordt zowel de luchtafvoer als -toevoer mechanisch geregeld. Dit systeem leidt tot minimaal energieverlies, omdat er bijna geen warmte verloren gaat, wat het meest energiezuinige alternatief is.
Ventilatiesysteem

Ook interessant voor jou:

Hoe voorkom ik beslagen ramen in de slaapkamer?

Om condensatie en vochtproblemen aan de ramen in de slaapkamer te voorkomen, is het essentieel om een effectieve ventilatie te handhaven.

Ventilatie is een doorlopend proces en moet continu plaatsvinden. Het sporadisch openen van een raam gedurende een uurtje wordt beschouwd als “verluchten,” niet als een volwaardige vorm van ventilatie. 

Wat kan ik doen tegen condens op mijn muren?

Als je te kampen hebt met condens op je muren en je wilt weten hoe je dit probleem kunt aanpakken, dan zijn er effectieve methoden om opstijgend vocht te bestrijden.

Twee veelgebruikte benaderingen zijn muurinjectie en muren onderkappen.

 • Bij muurinjectie wordt een vochtwerend middel in de muren geïnjecteerd. Dit vochtwerende middel vormt een chemische barrière in de muren, waardoor het binnendringen van water wordt tegengegaan. Deze methode is bijzonder effectief om opstijgend vocht aan te pakken en kan helpen om condensatie en vochtproblemen op muren te verminderen.
 • Muren onderkappen is een andere methode om vochtproblemen in muren te bestrijden. Hierbij wordt een waterdichte laag aangebracht aan de onderkant van de muur, waardoor opstijgend vocht wordt geblokkeerd en niet verder omhoog kan trekken. Dit helpt om de muren droog te houden en voorkomt de vorming van condens.

Waarom zijn mijn ramen nat aan de binnenkant?

De aanwezigheid van condens aan de binnenkant van je dubbele beglazing wordt niet bepaald door de kwaliteit van het glas. In plaats daarvan wordt dit meestal veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid in je huis. De lucht bevat waterdamp, en onder optimale omstandigheden zal deze geen condensvorming veroorzaken.

Waarom treedt er condensatie op aan de buitenkant van ramen?

Het fenomeen van condensatie beperkt zich niet tot de binnenzijde van de ramen; het kan zich ook voordoen aan de buitenzijde.

Buitencondensatie komt vaak voor in de lente en de zomer, wanneer de temperatuur van de buitenlucht hoger is dan de temperatuur van het glasoppervlak.

Dit leidt tot het ontstaan van condens op de buitenkant van de ramen, vergelijkbaar met de condens op een koud glas op een warme dag.

Condens op raam

Condens op ramen? Vraag en vergelijk prijzen

Condens op ramen kan een veelvoorkomend probleem zijn, maar het kan worden aangepakt. Als je op zoek bent naar oplossingen of prijsvergelijkingen voor het verhelpen van condensatieproblemen, aarzel dan niet om offertes op te vragen bij professionals in de bouw- en renovatiesector.

Met de juiste maatregelen kun je genieten van heldere, condensvrije ramen en een comfortabel binnenklimaat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.