Vocht in schouw: oorzaken en oplossingen + dekt je verzekering de kosten? 

Herken je de zorgen rondom vocht in je schouw? Ontdek de oorzaken, oplossingen én of je verzekering bijspringt. Blijf niet in het duister tasten, maar laat je informeren.

Meer info en advies nodig?

Wat kost een schoorsteenrenovatie? 

Voor een algehele renovatie van de schoorsteen dien je rekening te houden met een minimale totaalprijs die begint bij 500 euro. Het is ten zeerste aanbevolen om altijd een professionele vakman in te schakelen voor deze taak.

Een deskundige zal eerst een uitgebreide analyse uitvoeren en zal vervolgens zijn professionele aanpak daarop afstemmen om de renovatie op een kwalitatieve en effectieve wijze uit te voeren.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Oorzaken en oplossingen voor vochtproblemen in een schouw 

Een lekkage en dus vocht in je schouw kan diverse oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn onder meer scheuren in de loodslabben, poreus metselwerk, beschadigde schoorsteenkap en scheuren in de bakstenen.

Als je overweegt je schoorsteen te laten renoveren, bieden wij oplossingen voor een volledig waterdichte schoorsteen.

1. Kapotte loodslabben 

Een loodslab is een strook lood rondom de buitenzijde van de schouw die zorgt voor een waterdichte afsluiting. Onder invloed van wisselende weersomstandigheden zoals zon, vorst, wind en regen ontstaat er slijtage. De loodslab kan verbuigen of er kunnen scheuren ontstaan, met een lekkende schoorsteen als gevolg.

Loodslabben vervangen 

Reparatie met speciale loodstickers is de goedkoopste oplossing, maar vaak is het vervangen van de loodslabben de beste keuze.

Een scheur komt meestal niet alleen en kan een voorbode zijn van meer problemen. Laat een ervaren dakwerker naar de loodslabben kijken en oordelen wat de beste aanpak is.

Prijsindicatie: € 50 tot 200, exclusief plaatsingskosten.

2. Poreus metselwerk

Naast daklood kan ook het metselwerk zelf de oorzaak zijn van het lek in de schoorsteen. Vervuiling, aangroei van algen en mossen kunnen ervoor zorgen dat de stenen en voegwerk niet meer waterdicht zijn.

Weer en wind dragen bij aan het verzanden van bakstenen en voegwerk, waardoor ze poreus worden en vocht opnemen. Als de bakstenen verzadigd zijn, laten ze het vocht weer los, wat leidt tot bekende problemen.

Voegen herstellen 

Als de bakstenen nog in goede staat zijn, maar vooral de voegen voor vocht in je schouw zorgen, dan moeten de voegen opnieuw worden aangebracht.

Afhankelijk van de kwaliteit van je bakstenen wordt bepaald of de voegen uitgeslepen of uitgehakt moeten worden.

Prijsindicatie: € 40/m².

Voegen herstellen 

Nieuw metselwerk

Als de schoorsteen zo verweerd of gescheurd is dat de bakstenen poreus zijn geworden, is de enige oplossing het afbreken en opnieuw opmetselen ervan.

Niet alle stenen hoeven vervangen te worden. Ook hier kan een ervaren dakwerker goed inschatten welke oplossing het meest geschikt is.

Prijsindicatie: € 12,5/m².

Schoorsteen impregneren 

Als je ervoor kiest om de voegen en/of het metselwerk te herstellen, is het raadzaam om meteen ook te impregneren. Hierbij wordt een waterafstotende coating aangebracht die vorstschade en scheurvorming voorkomt.

Prijsindicatie: € 7/m².

Vind een specialist in jouw buurt

3. Afbrokkelend deksteen 

Vroeger werden schoorstenen vaak gedicht met een schoorsteenplateau van cement. Cement is een poreus materiaal dat onder invloed van het weer gaat scheuren. Stenen komen los en brokkelen af, waardoor regen en vocht in de schoorsteen terechtkomen.

Kunststof plateau 

Een schoorsteenplateau van cement wordt meestal vervangen door een kunststof exemplaar. Dit voorkomt dat het plateau afbrokkelt en loskomt te zitten.

Kunststof neemt immers geen vocht op, is flexibel en beweegt mee. Bovendien is kunststof beter bestand tegen de weersomstandigheden.

4. Schoorsteenkap 

Een schoorsteenkap beschermt niet alleen tegen vogels die in jouw schoorsteen het ideale plekje zien voor hun nest, maar ook tegen insijpelend water. Werkt de schoorsteenkap niet meer zoals het hoort, dan trekt regenwater zo de schoorsteen in.

Vervanging schoorsteenkap 

Schoorsteenkappen zorgen ervoor dat het regenwater niet binnendringt. Uitermate belangrijk in een land waar het veel regent en waait. Vertoont de schoorsteenkap gaten of scheuren? Dan kan je deze best vervangen.

Prijsindicatie: € 200 tot 700, exclusief plaatsingskosten.

5. Condensatievocht of doorslaand vocht in de schoorsteen  

Condensatievocht is het gevolg van de afvoer van de verwarmingsketel. Bij de verbranding van brandstof komen gassen in de vorm van damp vrij.

De schoorsteen (of schouw) heeft als taak deze rookgassen op een correcte manier af te voeren. Is er een probleem in de schoorsteen, dan koelen deze gassen onderweg af en slaan ze neer onder de vorm van condensatie of vocht.

Tuberen 

Via tubering wordt een nieuw rookkanaal geplaatst dat zorgt voor een goede afvoer van de gassen. Daarbij kan je kiezen voor een enkelwandig of dubbelwandig rookkanaal.

Het voordeel van een dubbelwandig rookkanaal is dat deze extra geïsoleerd zijn en uiterst brandveilig zijn. Bovendien zijn ze optimaal voor elk type brandstof (gas, stookolie, pellets, hout,…).

Prijsindicatie: € 100 per meter, exclusief plaatsingskosten.

Beschadigde schoorsteen door vocht in schouw

Regelmatig onderhoud van de schoorsteen voorkomt vochtproblemen

Het ontstaan van vochtproblemen door condensatie is vaak het gevolg van langdurig verwaarloosd onderhoud. Door de schouw jaarlijks volgens de voorschriften te laten vegen, wordt de ophoping van vuil voorkomen en blijft de trek altijd optimaal.

Hierdoor krijgen de afgevoerde gassen geen kans om af te koelen voordat ze de schouw verlaten, wat condensatie voorkomt.

Zelfs als de binnenwand van de schouw enigszins poreus wordt door veroudering van het metselwerk, zal dit geen problemen veroorzaken.

Regelmatig vegen van de schouw is dus een effectieve preventieve maatregel tegen condensatieproblemen.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Dekt je brandverzekering een lek in je schouw? 

Zeker, schade door een lekkende schoorsteen wordt gedekt door de brandverzekering. Hier zijn de stappen die je moet nemen:

Maak foto’s van de schade en neem direct contact op met je verzekeraar. Het is belangrijk op te merken dat de verzekering alleen de schade vergoedt die je hebt geleden als gevolg van het lek.

De kosten voor de reparatie of renovatie van de schoorsteen zelf zijn voor eigen rekening.

Brandverzekering dekt vocht in schouw paraplu boven huis

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat 

Bij ons kun je gratis en vrijblijvend advies en offertes aanvragen van ervaren specialisten op het gebied van vocht in de schouw en vochtbestrijding. Zo kun je goed geïnformeerd de beste oplossing vinden voor jouw situatie.

Waarom kiezen voor een erkende vochtbestrijder? Ze bieden:

  • Deskundige begeleiding en expertise in het oplossen van vochtproblemen.
  • Advies op maat, afgestemd op jouw behoeften en de staat van je schouw.

Vraag vandaag nog advies en offertes aan en maak een weloverwogen keuze om vocht in de schouw aan te pakken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.