Muren waterdicht maken: wat zijn de mogelijkheden?

De muren waterdicht maken om vochtproblemen te voorkomen is een noodzakelijke stap, vooral voor buitenmuren. Daarvoor zijn verschillende methoden beschikbaar, zoals het impregneren of hydrofoberen van de muur. Daarbij wordt een waterafstotende coating aangebracht die de muur beschermt tegen weersinvloeden en het binnendringen van vocht. Hoeveel lagen impregneermiddel er nodig zijn, hangt af van de staat van de muur. Lees in dit artikel meer over de verschillende opties en tips voor het waterdicht maken van je muren.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Hoe kan je jouw muren waterdicht maken?

Om schade door vocht en lekken te voorkomen, moeten muren waterdicht worden gemaakt. Er zijn verschillende methoden om muren waterdicht te maken, afhankelijk van het type muur, zoals binnenmuren, gevels en keldermuren. Hieronder bespreken we de opties voor elk type muur:

1. Buitenmuren of gevel

Het waterdicht maken van buitenmuren of gevels is een essentiële stap om vochtproblemen in je woning te voorkomen. De methoden variëren afhankelijk van de staat van je gevel en de oorzaak van het vochtprobleem. Enkele van de meest gebruikte methoden worden hieronder besproken.

Hydrofuge of impregneren

Hydrofuge of impregneren gaat heel goed samen met het waterdicht maken van buitenmuren of gevels. Het impregneermiddel wordt aangebracht op de buitenmuur, waardoor deze waterafstotend wordt.

Je kunt deze techniek zowel op nieuwe als bestaande muren toepassen. Dit impregneermiddel dringt diep door in de poriën van de gebruikte steen en maakt deze waterdicht.

Een groot voordeel van deze methode is dat je muren blijven “ademen”. Dat wil zeggen dat vocht van binnenuit er nog steeds uit kan, terwijl regenwater niet meer naar binnen kan dringen.

Je kunt kiezen uit verschillende soorten impregneermiddelen, waaronder middelen op waterbasis, oplosmiddelen en crèmes. Welk middel je kiest, hangt af van verschillende factoren, zoals de staat van je muren en je specifieke behoeften.

Waterdichte gevelbekleding

Een waterdichte gevelbekleding is een goede manier om vochtproblemen in de muren van je huis te voorkomen. Dit type gevelbekleding, dat varieert van steenstrips tot crepi, beschermt de muren tegen binnendringend vocht en neerslag. Daarnaast kan het geïnstalleerd worden in combinatie met muurisolatie, wat bijdraagt aan de energie-efficiëntie van de woning.

Wat ook een voordeel is van waterdichte gevelbekleding is dat het verkrijgbaar is in verschillende stijlen en materialen, wat het niet alleen een functionele, maar ook een esthetische keuze maakt.

Toch is het belangrijk om te weten dat de installatie van nieuwe waterdichte gevelbekleding een arbeidsintensieve klus kan zijn en dus hogere kosten met zich mee kan brengen.

De kosten voor het installeren van deze gevelbekleding worden bepaald door factoren zoals het type gevelbekleding dat je kiest en de grootte van het gebied dat je wilt bekleden.

Vochtwerende verf voor de buitenmuur

Vochtwerende verf biedt een uitstekende mogelijkheid om je buitenmuur waterdicht te maken. Zo’n speciale verf heeft waterafstotende eigenschappen, vergelijkbaar met die van een hydrofuge, en voorkomt dat water in bakstenen dringt.

Daarnaast biedt het een esthetisch voordeel: het geeft je gevel een frisse, nieuwe uitstraling. In het algemeen worden twee lagen van deze verf aangebracht voor een optimale bescherming.

Vochtwerende verf is vooral geschikt voor gevels die in goede staat verkeren. Is je gevel beschadigd of in slechte staat, dan kunnen andere methoden nodig zijn om vochtproblemen aan te pakken.

Bij het gebruik van vochtwerende verf is het belangrijk dat je op een schoon oppervlak schildert. Dit garandeert een betere hechting van de verf en verhoogt de doeltreffendheid van de waterdichte behandeling.

Ook al is vochtwerende verf een preventieve maatregel en geen oplossing voor bestaande vochtproblemen, toch kan het een belangrijke rol spelen in je algemene strategie om vocht te bestrijden.

Voegwerken

Voegwerk vervult een sleutelrol bij het waterdicht maken van buitenmuren of gevels. In feite kunnen beschadigde of verouderde voegen leiden tot vochtproblemen.

Het is daarom essentieel om het voegwerk regelmatig te repareren of te renoveren. Je hebt verschillende soorten voegwerk en de kosten kunnen variëren afhankelijk van het soort voegwerk dat je kiest.

Het voegwerk kan worden hersteld door de oude voegen te verwijderen en opnieuw te voegen. Hiervoor is een nauwkeurig en tijdrovend proces nodig waarbij vaardigheid en ervaring van groot belang zijn. Het wordt aangeraden om dit door een professional te laten doen om een optimale kwaliteit te garanderen.

Als aanvulling op voegherstel kan er ook een hydrofobe impregnering op het voegwerk worden aangebracht. Dat vormt een beschermende laag die de gevel beschermt tegen water, vocht en ander vuil. Zo verleng je de levensduur van je gevel en voorkom je vochtproblemen.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

2. Binnenmuren

Ventilatie

Bij de bestrijding van vochtproblemen in je binnenmuren speelt ventilatie een belangrijke rol. Met een goede luchtcirculatie kunnen muren drogen en wordt de ontwikkeling van schimmel voorkomen.

Je kunt dit eenvoudig doen door een raam open te zetten of een ventilator te installeren. Maar mechanische ventilatiesystemen kunnen ook een effectieve oplossing zijn, vooral in ruimtes waar natuurlijke ventilatie onvoldoende is. 

Mechanisch ventilatiesysteem installeren

Vochtwerende verf

Vochtwerende verf kan een doeltreffende oplossing zijn om vochtige binnenmuren te behandelen. Bovendien heeft deze speciale verf waterafstotende eigenschappen en voorkomt het dat vocht de muur binnendringt.

Ze kan zowel op droge als vochtige ondergronden worden aangebracht en zorgt voor een optimale hechting. Na het aanbrengen kan de muur naar eigen keuze verder worden afgewerkt, zoals schilderen of behangen. Het gebruiken van vochtwerende verf is niet alleen effectief, maar ook veilig en milieuvriendelijk.

Deze verf kan een efficiënte manier zijn om vochtproblemen te voorkomen, maar je moet wel rekening houden met de staat van de muur. Is er al een ernstig vochtprobleem, dan zal deze verf niet voldoende zijn. In zulke gevallen zijn andere vochtbestrijdingsmethoden nodig.

3. Kelder, kruipruimte of fundering

Muur injecteren met geschikte product

Het injecteren van muren om vochtproblemen in de kelder, kruipruimte of fundering te behandelen is een goede oplossing.

Bij het proces worden er op gelijkmatige afstanden gaten in de muur geboord en wordt er een vochtwerend product of gel geïnjecteerd. Zo wordt een waterdichte barrière gevormd die voorkomt dat grondwater de muur binnendringt.

Dit is vooral nuttig als er sprake is van optrekkend of opstijgend vocht in de kelder. Hierbij stijgt vocht op uit de grond en dringt het de muren binnen, wat kan leiden tot vochtplekken en schimmel.

Injecteren van de muur is ook een goede oplossing voor plaatselijke zwakke plekken in de muur, zoals scheuren of barsten in het metselwerk, voegwerk of beton. Vaak zijn deze plekken de oorzaak van vochtproblemen in de kelder.

Kelderdichting of kelderdrainage

Om een kelder droog te houden, zijn er twee hoofdmethoden: waterdichting en drainage. Kelderafdichting houdt in dat je de muren en vloeren van de kelder waterdicht maakt door een waterdichte coating, vochtwerende panelen of een injectie met een waterdichtingsmiddel aan te brengen.

Bij kelderdrainage wordt overtollig water in de kelder efficiënt afgevoerd. De keuze van de juiste methode hangt af van de specifieke omstandigheden in de kelder. Je kunt altijd het beste een vakman raadplegen om de meest geschikte methode te kiezen.

Vraag je gratis vochtdiagnose

Wat kost muren waterdicht maken?

Je muur waterdicht maken is een belangrijke investering om vochtproblemen te voorkomen. De kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type muur en de gekozen methode.

Impregnatie is een voordelige optie, met een gemiddelde kostprijs van € 10 – € 15 per vierkante meter. Bij deze methode wordt een waterafstotend middel op de muur aangebracht, waardoor vocht niet kan binnendringen.

Een alternatief is het gebruik van waterdichte gevelbekleding, met gemiddelde kosten vanaf € 35 per vierkante meter. Met deze methode wordt de bestaande gevelbekleding vervangen door waterdicht materiaal. Dit kan duurder zijn, maar het biedt uitstekende bescherming en verbetert de algehele esthetiek van je huis.

Als derde optie kun je vochtwerende verf aanbrengen, met een gemiddelde kostprijs van € 30 – € 45 per vierkante meter. De verf vormt een beschermende laag op de muur en is relatief betaalbaar.

Muren waterdicht maken

Ondergrondse muren vochtbestendig maken

Niet alleen buiten- en binnenmuren, maar ook ondergrondse muren moeten waterdicht worden gemaakt. Dat kan nodig zijn in bijvoorbeeld kelders, kruipruimtes of funderingen waar vochtproblemen kunnen optreden.

Op deze muren staat vaak grondwater onder druk, wat uiteindelijk kan leiden tot vochtproblemen en zelfs structurele schade. Bescherm deze muren daarom tegen vochtinfiltratie.

Bij ondergrondse muren kunnen verschillende technieken worden gebruikt. Een vaak gebruikte methode is het aanbrengen van een waterdichte bekleding.

Met deze elastische, naadloze bekleding wordt de muur beschermd tegen grondwater, maar kan hij wel ademen. Dit kan ook nuttig zijn om beschadigde muren te repareren, vooral na een periode van hevige regenval, om vochtproblemen te voorkomen.

Je kunt ook kiezen voor casing, een 100% waterdichte oplossing. Na verwijdering van het pleisterwerk en het afdichten van de muur om infiltratie van water te voorkomen, wordt de muur in zijn natuurlijke staat teruggebracht.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Is een vergunning vereist?

Het is mogelijk dat je een vergunning moet aanvragen, afhankelijk van het soort werk dat je van plan bent uit te voeren om je muren waterdicht te maken. In Vlaanderen moet je bijvoorbeeld een vergunning aanvragen als het uiterlijk van je voorgevel verandert, zoals bij het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding of het gebruik van vochtwerende verf.

Voor werkzaamheden aan de zij- of achtergevel is meestal geen vergunning vereist. Toch is het altijd aan te raden om dit te verifiëren bij je gemeente voordat je aan de slag gaat.

Als je van plan bent om je muren waterdicht te maken met gevelbekleding of vochtwerende verf, is het belangrijk om na te gaan of je hiervoor een vergunning nodig hebt.

Hoewel het schilderen van een buitenmuur meestal vergunningsvrij is, kan dit per gemeente verschillen.

Impregneren van de muren

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Zoek je deskundig advies en prijsinformatie om een weloverwogen beslissing te nemen? Via ons offerteformulier kun je gratis en vrijblijvend offertes en advies op maat aanvragen.

Hiermee krijg je de mogelijkheid om de beste oplossing te vinden die past bij jouw behoeften en budget. Vergelijk prijzen en ontdek de meest geschikte aanpak om jouw muren waterdicht te maken en vochtproblemen te bestrijden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.