Luchtvochtigheid verlagen in huis: welke maatregelen helpen echt?

De luchtvochtigheid verlagen in huis kan een behoorlijke uitdaging zijn. Met de juiste maatregelen, zoals goede ventilatie en het gebruik van vochtabsorberende planten, is het mogelijk om de ideale luchtvochtigheid te bereiken. Of je nu de was buiten droogt of de temperatuur in huis beperkt, er zijn verschillende effectieve methoden om te zorgen voor droge en gezonde lucht in elke kamer. Laten we deze maatregelen eens nader bekijken.

Contacteer een expert en ontvang gratis offertes

Wat is een normale en goede luchtvochtigheid?

De luchtvochtigheid in huis is normaal gesproken tussen de 40 en 60 procent. Dit is ideaal voor een gezonde leefomgeving.

Wanneer de luchtvochtigheid lager is dan 40 procent, kan de lucht te droog worden, wat kan leiden tot gezondheidsklachten zoals droge ogen en irritaties aan de luchtwegen.

Anderzijds kan een luchtvochtigheid hoger dan 60 procent leiden tot een te vochtige omgeving, wat de groei van schimmels en bacteriën kan bevorderen.

Luchtvochtigheid verlagen in huis prijs

Is 70 % luchtvochtigheid te hoog?

Meestal wordt een luchtvochtigheid van 70% als te hoog beschouwd. Er is geen vaste grens voor wat precies als “te hoog” wordt beschouwd, maar een luchtvochtigheid van 70% of meer kan een aantal nadelen met zich meebrengen. Zowel je huis als je gezondheid kunnen bijvoorbeeld lijden onder een te hoge luchtvochtigheid.

Vraag advies op maat en vergelijk gratis offertes

Kosten vochtigheid in huis verminderen

Het verlagen van de luchtvochtigheid in huis kan van vitaal belang zijn voor een gezond en comfortabel leefklimaat. De kosten om dit te bereiken variëren afhankelijk van het specifieke vochtprobleem waarmee je te maken hebt.

Hier zijn de geschatte prijzen voor verschillende oplossingen, exclusief btw:

 1. Condensatievocht:
  • Ventilatiesysteem C: deze oplossing kost doorgaans tussen de € 3.000 en € 3.500. Hiermee verbeter je de ventilatie in je woning om condensatievocht te verminderen.
  • Ventilatiesysteem D: voor een uitgebreider ventilatiesysteem D, moet je rekenen op een prijsbereik van € 5.500 tot € 7.000. Dit systeem biedt nog effectievere vochtregulatie.
 2. Opstijgend vocht:
  • Muren injecteren: de prijs voor het injecteren van muren bedraagt ongeveer € 100 per lopende meter. Dit is een geschikte oplossing voor opstijgend vocht in je muren.
  • Muren onderkappen: als alternatief kun je overwegen om je muren te onderkappen, wat meestal tussen de € 75 en € 150 per lopende meter kost. Dit kan helpen om opstijgend vocht te bestrijden.
 3. Doorslaand vocht:
  • Gevel impregneren: voor het impregneren van je gevel om doorslaand vocht te voorkomen, ligt de prijs gewoonlijk tussen de € 10 en € 15 per vierkante meter.
  • Gevel bekleden: als je een meer uitgebreide oplossing wilt, zoals het bekleden van je gevel, variëren de kosten doorgaans tussen € 65 en € 200 per vierkante meter.
 4. Lekkage:
  • Lekdetectie: het opsporen van lekken in je huis kost gemiddeld tussen de € 300 en € 500. Dit is de eerste stap om lekkageproblemen aan te pakken en kan leiden tot verdere reparaties.

Hoe krijg je de vochtigheidsgraad in je huis omlaag? 

1. Condensatievocht: ventilatiesysteem C of D 

Het condensatievocht in je huis verminderen kan effectief met een ventilatiesysteem C of D. Dit soort systemen helpt bij het constant verversen van de vervuilde, vochtige binnenlucht in je huis.

 • Ventilatiesysteem C: met dit systeem wordt vervuilde binnenlucht naargelang de behoefte afgevoerd en aangepast aan de situatie. Dankzij dit systeem komt verse buitenlucht, warm in de zomer en koud in de winter, rechtstreeks binnen via roosters in muren en ramen. Als gevolg hiervan kan er veel warmte verloren gaan.
 • Ventilatiesysteem D: deze ventilatie wordt beschouwd als het gezondste, meest comfortabele en energiezuinigste ventilatiesysteem. Het biedt een optimale, tochtvrije zuurstoftoevoer en houdt kamers vocht- en schimmelvrij.

2. Doorslaand vocht: gevel impregneren of bekleden tegen regen 

Doorslaand vocht kan een grote invloed hebben op de luchtvochtigheid in je huis. Je kunt dit aanpakken door de gevel te impregneren of te coaten.

Bij impregneren wordt een transparant middel op de gevel aangebracht dat vocht-, schimmel- en mosvorming tegengaat. Dit kan alleen worden toegepast op gevels in goede staat. Een andere optie is gevelbekleding, die volledige bescherming biedt, zelfs voor gevels in slechte staat.

3. Opstijgend vocht: muur injecteren of onderkappen 

Opstijgend vocht kan een belangrijk probleem zijn in oude huizen en kan bijdragen aan een te hoge vochtigheidsgraad. Twee populaire en effectieve methoden om optrekkend vocht aan te pakken zijn injecteren van de muur of onderkappen van de muur.

Het injecteren van de muur is een budgetvriendelijke methode waarbij gaten in de muur worden geboord en vervolgens wordt geïnjecteerd met een waterafstotend middel. Het middel verspreidt zich in de muur en blokkeert de opwaartse vochtstroom.

Onderkappen is een meer ingrijpend middel waarbij een waterdichte laag op de muur wordt aangebracht om het vocht tegen te houden. Dit kan een duurdere methode zijn en meer tijd kosten, maar het is vaak een meer permanente oplossing voor opstijgend vocht.

Muur onderkappen

4. Lekkage: lekdetectie 

Een lekkage kan een aanzienlijk effect hebben op de vochtigheid in je huis en het is dan ook belangrijk om die vroeg op te sporen om mogelijke schade te voorkomen.

Je kunt dit doen door een professionele lekdetectiedienst in te huren. Met behulp van geavanceerde technieken kunnen deze specialisten de exacte locatie van het lek bepalen zonder destructief te hoeven zijn.

Na het identificeren van het lek kunnen de juiste maatregelen worden genomen om het te repareren, zodat de vochtigheid in je huis afneemt.

Je doet er ook goed aan om je leidingen regelmatig te inspecteren en te onderhouden om lekken in de toekomst te voorkomen.

Ontvang hier gratis advies op maat!

Wat helpt tegen een te hoge luchtvochtigheid? [Tips]

1. Luchtontvochtiger 

De luchtontvochtiger is een apparaat dat de luchtvochtigheid in huis kan verlagen. Het werkt door vochtige lucht aan te zuigen, het vocht te condenseren en vervolgens droge lucht terug de kamer in te blazen.

Er bestaan verschillende soorten luchtontvochtigers, waaronder draagbare en vaste modellen. Deze zijn vooral handig in ruimtes waar vocht een probleem is, zoals de badkamer, kelder of keuken.

2. Vochtabsorberende planten 

In combinatie met moderne oplossingen zoals een luchtontvochtiger, helpen bepaalde planten ook om de luchtvochtigheid in huis te verminderen.

Dergelijke vochtabsorberende planten absorberen een teveel aan vocht uit de lucht en verbeteren tegelijkertijd de luchtkwaliteit.

3. Voldoende ventileren 

Bij het verlagen van de vochtigheidsgraad in huis speelt ventilatie een cruciale rol. Als je voldoende ventileert, zorg je voor een continue toevoer van frisse lucht, wat bijdraagt tot een gezond binnenklimaat. Je kunt dit op verschillende manieren bereiken:

 • Natuurlijke ventilatie: dit omvat het gebruik van deuren, ramen, ventilatieopeningen en schoorstenen om frisse lucht binnen te laten en vochtige lucht te verdrijven.
 • Mechanische ventilatie: hierbij worden ventilatoren of airconditioningsystemen gebruikt. Daarnaast kan een geavanceerd ventilatiesysteem zoals een gedecentraliseerd WKK-ventilatiesysteem een goede optie zijn.

4. Ventilatiesysteem: raamventilatie of raamvouwventilatie 

Bij de keuze van een ventilatiesysteem voor je huis zijn er twee opties die je moet overwegen: raamventilatie en raamvouwventilatie.

Raamventilatie brengt verse lucht rechtstreeks via de ramen je huis binnen. Je kunt dit systeem gemakkelijk installeren en onderhouden, maar het kan minder effectief zijn bij het verlagen van de luchtvochtigheid als de buitenlucht ook vochtig is.

Bij raamvouwventilatie worden speciale raamvouwen gebruikt die helpen bij het reguleren van de luchtstroom en het vochtgehalte in huis.

Met dit systeem kan de luchtvochtigheid efficiënter worden verlaagd, maar het kan ook duurder zijn en meer onderhoud vergen.

Vraag je gratis vochtdiagnose

5. Constante binnentemperatuur meten 

Een constante binnentemperatuur kan helpen om de luchtvochtigheid in huis te reguleren. Als je een stabiele temperatuur van meer dan 15 graden Celsius handhaaft, voorkom je condensvorming op ramen en muren.

Als je de binnentemperatuur wilt meten, kun je een thermostaat gebruiken. Dit toestel meet de temperatuur in huis en kan helpen om een constante en comfortabele temperatuur te behouden.

Condensatie aan binnenzijde van je ramen

6. Vochtwerende verf

Vochtwerende verf kan een effectieve oplossing zijn om vochtproblemen in huis te voorkomen. Met deze speciale verf kun je vocht buiten houden, wat vooral handig is in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de kelder.

Je moet je echter wel goed realiseren dat deze verf een preventieve maatregel is. Voordat de verf wordt aangebracht, moet bestaande vochtschade eerst worden aangepakt.

7. Huis-tuin-en-keukenmiddeltje: zout en rijst

De luchtvochtigheid verlagen kan ook met eenvoudige huishoudelijke ingrediënten zoals zout en rijst. Je hebt deze ingrediënten waarschijnlijk al in je keuken staan en ze staan erom bekend dat ze vocht kunnen absorberen.

Zet kleine schaaltjes zout of rijst in kamers met een hoge luchtvochtigheid. Zout en rijst absorberen overtollig vocht uit de lucht en helpen zo de luchtvochtigheid te verlagen.

8. Meer verwarmen 

Verwarmen kan ook een effectieve methode zijn om de luchtvochtigheid in je huis te verlagen. Warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koude lucht, waardoor de relatieve vochtigheid afneemt naarmate de temperatuur stijgt. Dit wil echter niet zeggen dat je de verwarming de hele dag aan moet laten staan. Je moet je huis efficiënt verwarmen.

9. Slimme watermelder aankopen 

Een slimme watermelder kopen kan een belangrijke stap zijn in het verminderen van de vochtigheid in je huis. Met deze apparaten worden waterlekken snel opgespoord, zodat je meteen actie kunt ondernemen om verdere vochtproblemen te voorkomen.

10. Produceer minder vocht in huis

Je kunt een aantal eenvoudige stappen nemen om minder vocht in huis te produceren. Om te beginnen kan je het wasgoed buiten ophangen in plaats van het binnen te drogen, zodat de luchtvochtigheid in huis afneemt. Laat ook voldoende ruimte vrij in huis, zodat de lucht kan circuleren en vocht zich niet ophoopt.

Neem vloerkleden weg, want die houden vocht vast en kunnen schimmelgroei bevorderen. Bovendien is het aan te raden om deksels op pannen te doen tijdens het koken om stoom en vocht in de keuken te verminderen.

Door deze simpele maatregelen te nemen, kun je een comfortabelere en vochtvrije leefomgeving in je huis creëren.

Wasgoed buiten ophangen

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes 

Heb je nood aan persoonlijk advies en offertes voor het verlagen van luchtvochtigheid en vochtbestrijding in jouw huis? Je kunt via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij experts om de beste oplossing voor jouw probleem te vinden.

Dit helpt je om informatie op maat te verkrijgen, prijzen te vergelijken en jouw specifieke behoeften aan te pakken. Verbeter de leefomstandigheden in jouw huis vandaag nog.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.