Hoe werkt een luchtontvochtiger: kosten, functies en verbruikt het veel stroom?

Een luchtontvochtiger voorkomt allerlei vochtproblemen door de luchtvochtigheidsgraad op een correct niveau te houden. Bovendien creëert het een gezondere leefomgeving in huis. In dit artikel lees je meer over hoe een luchtontvochtiger werkt, de prijs en de beschikbare functies. Ook leggen we uit hoe je het toestel best onderhoudt en hoeveel stroom het verbruikt. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere vochtspecialisten

Werking van een ontvochtiger

De luchtvochtigheidsgraad in je woning, kantoor, winkel… ligt best tussen de 40% en 60%.

Is de vochtigheidsgraad in jouw woning hoger? Dan kan een ontvochtiger helpen de luchtvochtigheid te verlagen en op een constant percentage te houden. Bovendien draagt het elektrisch apparaat bij tot een gezond en aangenaam binnenklimaat

Aan de hand van een hygrometer kan je de luchtvochtigheid eenvoudig meten. Ga altijd na wat de oorzaak is van een te hoge luchtvochtigheid: onvoldoende ventilatie? Condensatievocht? Opstijgend of doorslaand vocht? Probeer een vochtprobleem altijd zo snel mogelijk aan te pakken.

Een elektrische luchtontvochtiger is een goede manier om je luchtvochtigheidsgraad op peil te houden. Het haalt namelijk overtollig vocht uit de lucht.

Er bestaan twee soorten ontvochtigers: een condens ontvochtiger en een absorptie ontvochtiger. We bespreken beide toestellen hieronder. 

Hoe werkt een luchtontvochtiger

1. Condens luchtontvochtiger

Een condens of compressie ontvochtiger plaats je best in verwarmde ruimtes met een temperatuur van minstens 15 graden (vaak zijn dit woonkamers, slaapkamers en badkamers).

Het toestel gebruikt de afkoeling van de lucht om het vervolgens te ontvochtigen. Hoe warmer de ruimte is, hoe meer vocht het apparaat uit de lucht kan onttrekken

Maar hoe werkt dit type luchtontvochtiger? De werking van het toestel zit als volgt in elkaar: 

  • Vochtige lucht aanzuigen. De ontvochtiger neemt de vochtige lucht op en leidt deze vervolgens naar de verdamper.
  • Vochtige lucht condenseren. De verdamper koelt de lucht af en laat het daarna condenseren.
  • Water afvoeren. Het zogenaamde condenswater komt in een opvangbak terecht. Ook kan je ervoor kiezen om een afvoerleiding op de luchtontvochtiger aan te sluiten: het water wordt dan niet in een bak opgevangen, maar wordt via buizen weggeleid.
  • Ontvochtigde lucht de ruimte inblazen. De condensator brengt de overige droge lucht op kamertemperatuur. De luchtontvochtiger blaast tot slot de ontvochtigde lucht terug de ruimte in.

2. Absorptie ontvochtiger

Absorptie luchtontvochtigers geef je best een plek in onverwarmde ruimtes met lage temperaturen van 15 graden en minder (vaak zijn dit ruimtes zoals de kelder en de garage).

Dit toestel gebruikt de opwarming van de lucht om het vervolgens te ontvochtigen. Een absorptie luchtontvochtiger haalt een constante hoeveelheid vocht uit de lucht. 

Het toestel doorloopt de volgende stappen

  • Lucht aanzuigen. Het toestel neemt de vochtige lucht op en brengt het vervolgens naar een ronddraaiende harde schijf bestaande uit silica gel.
  • Lucht opwarmen. De harde schijf zelf blijft koud, maar de lucht rondom deze schijf wordt opgewarmd. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de lucht op de schijf komt.
  • Vocht afvoeren. Een droger blaast het vocht van de schijf naar een reservoir.
  • Droge lucht de ruimte in blazen. De luchtontvochtiger verspreidt tot slot de licht opgewarmde droge lucht in de ruimte.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Luchtontvochtiger kopen: hoeveel kost het? 

Een standaard luchtontvochtiger heeft een prijs die gemiddeld tussen de 50 en 200 euro ligt. Afhankelijk van het merk en de functies die het toestel bezit, variëren de kosten aanzienlijk. Multifunctionele ontvochtigers kunnen al snel 400 tot 500 euro kosten.

Ben je van plan een ontvochtiger te kopen?

Vergelijk dan zeker verschillende merken, modellen, eigenschappen… met elkaar. Zo ben je op de hoogte van de mogelijkheden en kies je de beste ontvochtiger voor jouw situatie. Wil je liever persoonlijke aanbevelingen van vochtspecialisten? Vul ons offerteformulier in en krijg adviezen en prijsvoorstellen op maat. 

Soorten luchtontvochtigers op een rijtje [Functies]

Er bestaan meerdere soorten luchtontvochtigers die elk hun eigen specifieke eigenschappen hebben. Hieronder bespreken we enkele populaire functies van ontvochtigers.

1. Grote of kleine ruimtes ontvochtigen

Koop altijd een ontvochtiger die afgestemd is op de totale oppervlakte die ontvochtigd moet worden. Er bestaan niet alleen kleinere ontvochtigers die ruimtes van bijvoorbeeld 30 m³ efficiënt ontvochtigen, maar ook grotere toestellen die ruimtes van 100 m³ of meer zonder problemen kunnen aanpakken. Zorg er met andere woorden voor dat je toestel voldoende capaciteit heeft.

2. Snelheid ontvochtiging

Ook de snelheid van de ontvochtiging speelt een rol in je keuze. Iedere ontvochtiger kan dagelijks maar een beperkte hoeveelheid vocht uit de lucht onttrekken. Sommige toestellen ontvochtigen met een hoge snelheid, andere met een tragere snelheid.

3. Luchtontvochtiger met hygrometer

Bij bepaalde luchtontvochtigers kan je zelfs de precieze vochtigheidsgraad instellen. De hygrometer in het toestel meet namelijk de luchtvochtigheid. Vervolgens werkt het toestel tot het de gewenste vochtigheidsgraad bereikt heeft. 

4. Luchtontvochtiger met luchtreinigingsfunctie

Tot slot bestaan er luchtontvochtigers die zowel de lucht ontvochtigen als reinigen. Het apparaat heeft namelijk een filter die stof en ander vuil gemakkelijk blokkeert. Zo zorg je voor droge en schone lucht in huis, wat bijdraagt tot een nog gezonder binnenklimaat.

Bovendien is deze functie ideaal voor mensen die last hebben van allergieën zoals huisstofmijt. 

Reservoir legen

Snel en gratis offertes vergelijken?

Welke vochtproblemen voorkomt een effectieve luchtontvochtiger?

Muffe geurtjes, gezondheidsproblemen, vochtschade, schimmelplekken… zijn maar enkele gevolgen van een hoge luchtvochtigheid in je woning.

Vooral vochtige ruimtes zoals een keuken, badkamer of kelder zijn kwetsbaar voor vochtschade. Maar wat zijn precies de oorzaken van deze vochtproblemen? We bespreken ze kort hieronder. Een luchtontvochtiger helpt deze vochtproblemen te voorkomen.

1. Condensatievocht

Condensatievocht is de meest voorkomende oorzaak voor vochtproblemen. In iedere woning heb je condensatievocht: het ontstaat namelijk als gevolg van koken, douchen… Als het vocht niet op een efficiënte manier geventileerd wordt, stijgt de luchtvochtigheidsgraad in de lucht. De oplossing is gelukkig simpel: een goed en efficiënt ventilatiesysteem in huis.

Heeft een luchtontvochtiger dan eigenlijk zin? Een ontvochtiger zorgt voor een goede vochtigheidsgraad. Maar ook zuivere lucht is van belang voor een gezond binnenklimaat.

Daarom is een ventilatiesysteem vaak beter dan een ontvochtiger: ventilatie zorgt niet alleen voor een correcte vochtigheidsgraad, maar ook voor de afvoer van vuile lucht en een goede luchtcirculatie.

2. Opstijgend vocht

Niet enkel condensatievocht ligt aan de basis van vochtproblemen. Ook opstijgend vocht is een mogelijke oorzaak. Optrekkend vocht toont zich in de vorm van vochtplekken onderaan de muur, loshangend behang of pleisterwerk, schimmel op de muur et cetera. Vooral oudere huizen zonder een waterkering of met een beschadigde waterkering hebben last van dit vochtprobleem.

Er bestaan twee mogelijke behandelingen: een muurinjectie met een vochtwerend product of je muren onderkappen

3. Doorslaand vocht

Een derde vochtprobleem is doorslaand vocht. Een poreuze buitenmuur neemt neerslag en ander aanwezig vocht op waardoor het zich vervolgens verder in je muren verspreidt.

Effectieve behandelingen zijn gevelimpregnatie, vochtwerende verf of een nieuwe gevelbekleding.

4. Lekkage

Tot slot kan ook een lek in een van je leidingen vochtschade veroorzaken. Denk je dat je woning een lekkage heeft? Dan contacteer je best zo snel mogelijk een lekdetectiebedrijf.

De vochtdeskundigen sporen het lek op en herstellen het. Kom in contact met erkende specialisten via ons offerteformulier.

Vraag je gratis vochtdiagnose

Luchtontvochtiger voor de slaapkamer: waarop letten?

Aan de hand van een luchtontvochtiger zorg je voor een gezonde slaapomgeving. Bovendien voorkomt een ontvochtiger de groei van schimmel en huisstofmijt in je slaapkamer.

Toch hou je best met enkele aspecten rekening wanneer je een luchtontvochtiger voor je slaapkamer kiest: 

  • Geluidsniveau. Zorg dat je een toestel met een laag geluidsniveau kiest. Zo behoud je een goede slaapkwaliteit. Sommige luchtontvochtigers hebben een slaapmodus of een stille werking zodat je ongestoord in slaap kunt vallen.
  • Ontvochtigingscapaciteit. Zorg ervoor dat je een toestel kiest dat geschikt is voor de oppervlakte en luchtvochtigheid van je slaapkamer. Het is belangrijk dat de ontvochtiger voldoende capaciteit heeft. De ontvochtigingscapaciteit wordt uitgedrukt in liters per dag.
  • Extra functies. Sommige apparaten hebben nog andere interessante eigenschappen zoals een ingebouwde hygrometer, een timer of een automatische uitschakelfunctie. Hou hier rekening mee wanneer je een bepaalde ontvochtiger kiest.
Ontvochtiger in slaapkamer

Onderhoud luchtontvochtiger

Eenmaal je een luchtontvochtiger hebt aangeschaft, mag je niet vergeten het toestel regelmatig te reinigen. Het verlengt niet alleen de levensduur van je toestel, maar zorgt ook voor een betere werking.

Om het toestel een volledige schoonmaakbeurt te geven, reinig je best zowel het reservoir als de behuizing en de filter.

Let op: Trek altijd de stekker uit het stopcontact voordat je begint met schoonmaken

1. Reservoir geregeld legen

De waterdamp condenseert wanneer de ontvochtiger de vochtige lucht afkoelt. Vervolgens komt het water in een reservoir terecht.

Leeg deze opvangbak minstens een keer per week. De meeste ontvochtigers schakelen automatisch uit wanneer de bak vol is.

Probeer ook het reservoir zelf om de twee weken te reinigen. Stilstaand water heeft namelijk heel wat bacteriën die de bak na verloop van tijd muf laat ruiken.

2. Buitenkant reinigen

Ook de buitenkant reinig je best. Je kan het stof gemakkelijk met een vochtige doek verwijderen. Bovendien bevat het rooster zelf ook vaak stof. Het is namelijk de doorgang voor de lucht.

3. Filter schoonmaken en vervangen

Luchtontvochtigers bevatten een permanente of een tijdelijke filter. Zorg dat je een uitwasbare filter iedere 1 à 2 maanden schoonmaakt.

Een vervangbare filter vernieuw je best iedere 6 maanden. De duur hangt echter af van het model en hoe vaak het toestel aanstaat.

Hoe lang kan een luchtontvochtiger aan staan?

Sommige luchtontvochtigers hebben een stand ‘continu ontvochtigen’. Dit betekent dat het toestel voor een aantal uur, vaak 4 tot 7 uur, achter elkaar werkt. Daarna laat je het apparaat best een aantal uren rusten.

Heel wat toestellen zijn er echter op voorzien om 12 uur per dag te werken. Controleer zeker de gebruikershandleiding van je toestel om te weten of dit het geval is.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Wat kost een luchtontvochtiger aan stroom? 

Onderstaande tabel geeft de verbruikskosten weer van een luchtontvochtiger van 250 Watt en 495 Watt. 

Type Energieverbruik per uur Kosten per kWhKosten per uur Kosten per dag Kosten per jaar 
250 Watt 0,25 kWh 0,40 cent 0,10 cent 0,80 cent 292 euro 
450 Watt 0,495 kWh0,40 cent 0,19 cent 1,52 euro 544,80 euro 

Kortom: Staat je luchtontvochtiger 24 uur per dag aan, betaal je tussen de 80 cent en 1,52 euro. Op jaarbasis betekent dit dat je een bedrag tussen de 292 euro en 544,80 euro betaalt. Vaak staat een luchtontvochtiger echter geen volledige dag aan. In de praktijk liggen de bedragen bijgevolg een stuk lager. 

Ontvochtiger bedieningspaneel

Wil je extra informatie of advies op maat van specialisten? Vul onderstaand offerteformulier in 

Verstuur je aanvraag en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij sturen je vervolgens gratis vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen en advies op maat op.

Zo kan je meerdere aanbevelingen vergelijken en uiteindelijk de voordeligste keuze voor jouw situatie maken. Bovendien garandeert een vochtdeskundige een correcte en veilige uitvoering van de werken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.