Luchtontvochtiger: belang, werking en prijsvergelijking
Een ontvochtiger voor het reinigen van de lucht in huis kan de luchtkwaliteit en het leefklimaat enorm verbeteren. Maar hoe werkt een dergelijke ontvochtiger en voor welk model kies je als je een luchtontvochtiger gaat kopen?
Inhoud
Wat is een luchtontvochtiger?
Wanneer de luchtvochtigheid in een woning te hoog wordt, zal er sprake zijn van condensvorming. Dit is te herkennen aan ramen die vochtig worden, maar vocht kan ook de muren en het plafond aantasten.
- Als voldoende ventileren geen oplossing biedt, dan is een ontvochtiger noodzakelijk. De ontvochtiger zal de vocht uit de lucht halen. Condensvorming zal dan niet meer in de ruimte plaatsvinden, maar de lucht condenseert in de ontvochtiger. Het condens wordt opgevangen in een opvangbak en moet regelmatig geleegd worden.
- Er zijn ook luchtontvochtigers met afvoer. Het vocht wordt dan vanzelf afgevoerd en je hoeft niet manueel de opvangbak te ledigen.
Ontvochtigers zijn geschikt voor alle ruimtes met een slechte ventilatie. Wel zijn er bepaalde ruimtes die extra gevoelig zijn voor vocht. Een luchtontvochtiger in de kelder of een luchtontvochtiger in de badkamer zijn sowieso verstandig als hier niet voldoende geventileerd kan worden.
Waarom lucht reinigen met een ontvochtiger?
Ventilatie is een woning erg belangrijk. Er komt in een woning altijd vocht vrij. Denk aan douchen, koken en ook inwoners zelf verliezen vocht.
Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat vocht de woning goed kan verlaten en voorkomt dat er vochtproblemen ontstaan. Maar veel woningen zijn niet voorzien van een ventilatiesysteem. Na het douchen een raampje openen kan soms wel helpen, maar als vocht voortdurend niet goed de weg naar buiten kan vinden, ontstaan er vochtproblemen.
De normale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Als de luchtvochtigheid hoger ligt, zal de aanwezige vochtige lucht gaan condenseren. Op bijvoorbeeld koude ramen zetten zich druppeltjes vocht af. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor een muffe geur in huis en muren, plafonds en vloeren kunnen vochtig aanvoelen.
Ook is het lastiger om je huis goed warm te krijgen. Een vochtige muur of plafond is de ideale voedingsbron voor schimmels. Wanneer er schimmels op de muur ontstaan, dan kan dit schade veroorzaken aan de woning.
Maar dat is nog niet alles, schimmels zijn een ernstige bedreiging voor de gezondheid. Schimmels kunnen de oorzaak zijn voor luchtwegklachten en het ontstaan van allergische klachten.
Als je veel last hebt van een vochtige woning, dan is ten eerste de aanschaf van een hygrometer aan te bevelen. Hiermee kun je de luchtvochtigheid in de gaten houden en zien of deze te hoog is.
Een luchtontvochtiger met hygrostaat kan ook, om én de luchtvochtigheid naar beneden te brengen én de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Overigens kunnen vochtproblemen in huis ook ontstaan door opstijgend vocht of doorslaand vocht. In dit geval moet je deze oorzaak aanpakken.
Hoe werkt een luchtontvochtiger?
De ontvochtiger zal overtollig vocht uit de lucht halen en doorsturen naar een verdamper. De verdamper is koud en zal hierdoor het vocht laten condenseren.
Het vrijgekomen vocht wordt in een opvangbak opgevangen. De opvangbak kan handmatig worden geledigd, maar een luchtontvochtiger met pomp of een luchtontvochtiger met afvoer zullen het vocht vanzelf naar de afvoer leiden.
Moderne elektrische ontvochtigers zijn voorzien met een luchtreiniger. Een luchtontvochtiger en luchtreiniger blazen de van vocht ontdane lucht uit de ruimte in. Deze droge lucht zorgt er ook voor dat de luchtvochtigheid naar beneden gaat.
Welke luchtontvochtiger kopen?
Of je nu een luchtontvochtiger voor de slaapkamer gebruikt, een luchtontvochtiger voor de kelder of welke ruimte ook, je kunt een model kopen die past bij de ruimte. Er zijn diverse soorten ontvochtigers te koop die allen tot doel hebben om de luchtvochtigheid te verlagen.
Luchtontvochtiger met ionisator
Een ontvochtiger die is voorzien met een ionisator zorgt voor een goede luchtreiniging door middel van ionenuitwisseling. Ionen worden de ruimte ingeblazen en breken vervuilde deeltjes in de lucht af.
Een ontvochtiger met ionisator is overigens niet geschikt voor hele grote ruimtes. Maar een dergelijke luchtontvochtiger in de badkamer of in de slaapkamer werkt wel goed.
Luchtontvochtiger vergelijken
Voor het vergelijken van ontvochtigers zijn er enkele factoren waar je op moet letten. Naar aanleiding van deze factoren kun je de juiste ontvochtiger kiezen. Zo zijn er ontvochtigers op basis van een maximaal aantal vierkante meters.
De ontvochtiger zal hierbij aangeven hoe groot het oppervlak is wat dit apparaat kan ontvochtigen. Je kunt ook voor een ontvochtiger kiezen op basis van de snelheid van het ontvochtigen. Hiervoor heb je een ontvochtiger nodig met een groot vermogen.
Ontvochtigers hebben namelijk een maximale capaciteit die zij per dag kunnen ontvochtigen. Hoe groter de capaciteit, des te sneller zal een ruimte van het vocht verlost zijn. Kies je voor een luchtontvochtiger met een hygrostaat, dan kun je het percentage luchtvochtigheid instellen.
De ontvochtiger zal dan net zo lang de ruimte ontvochtigen totdat een bepaald percentage luchtvochtigheid is bereikt. Verder kun je kiezen voor een luchtontvochtiger en luchtreiniger in één.
Net zoals een ontvochtiger met ionisator kun je hiermee de lucht ontvochtigen en tegelijkertijd wordt de lucht ontdaan van vervuilde deeltjes.
Hiermee bereik je een optimaal gezond binnenklimaat in je woning. Welke ontvochtiger je moet kiezen is dus vooral afhankelijk van de ruimte en de wens of je een gezonder binnenklimaat wilt.