Kelderdrainage: soorten en werkwijze
Vochtige keldermuren, plassen water op de vloer of vocht dat via de randen naar binnensijpelt: het zijn maar enkele complexe vochtproblemen die in een kelder kunnen voorkomen. Gelukkig biedt een kelderdrainage in de meeste gevallen een oplossing. In dit artikel bespreken we onder andere wat een kelderdrainage precies inhoudt, welke soorten er bestaan en hoeveel de installatie kost. Wil je meer info of advies op maat van vochtspecialisten? Vraag gratis offertes aan via ons offerteformulier.
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere vochtspecialisten
Inhoud
Wat is een kelderdrainage?
Een kelderdrainage voert het grondwater af dat via de vloer, wanden of rand de kelder binnendringt. Het water wordt via kanaaltjes in de muren en/of vloer naar een verzamelput geleid: een kleine cilinder in de grond op het laagste punt van de kelder.
Een waterpomp brengt het grondwater vervolgens naar de riolering of een ander afvoerkanaal. De sensor van de pomp houdt het waterniveau bij en kan zo detecteren wanneer het water afgevoerd moet worden.
Kelderdrainage versus kelderdichting of kelderbekuiping
Een kelderdrainage is niet hetzelfde als een kelderdichting of kelderbekuiping. Bij een kelderdichting omhult een specialist je kelder met meerdere waterdichte lagen. Er komt als het ware een soort kuip rondom je kelder die dienst doet als een barrière tegen water en vocht.
Een deskundige gebruikt bij soepele kelderdichting een speciaal, waterdicht noppenfolie. Daarover brengt hij vervolgens nieuw metselwerk aan.
Stijve kelderbekuiping bestaat daarentegen uit meerdere laagjes waterafstotende materialen. Cementlagen, fixeerlagen, afdichtingslagen en kunstharslagen zijn allemaal gangbare opties.
Met andere woorden: Een kelderdichting maakt je kelder waterdicht aan de hand van waterafstotende lagen terwijl een kelderdrainage zorgt voor een efficiënte afvoer van het grondwater. Beide methoden hebben als doel je kelder vochtvrij en waterdicht te maken.
Wat kost een kelderdrainage? [Prijs]
De totale kosten voor een kelderdrainage hangen van enkele factoren af zoals de totale oppervlakte van de kelder, de moeilijkheidsgraad van de werken, de ernst van het vochtprobleem en het soort kelderdrainage.
Over het algemeen ligt de gemiddelde prijs voor een kelderdrainage tussen de 3.000 en 10.000 euro (exclusief btw en inclusief plaatsing). In deze prijs zitten zowel een noppenfolie als een verzamelput en een pompsysteem vervat.
Let op: Wil je het noppenmembraan van een afwerking voorzien zoals een nieuwe vloer of wand? Dan liggen de kosten hoger. Hou hier rekening mee.
Wil je een exacte prijs voor jouw kelderdrainage of -dichting kennen?
Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere vochtspecialisten die je prijsvoorstellen en adviezen opsturen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en uiteindelijk de voordeligste optie voor jouw situatie kiezen.
Tip: vraag een premie aan
Als je jouw ondergrondse muren tegen insijpelend vocht laat behandelen, kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.
Hoeveel de premie precies bedraagt, hangt onder andere af van je inkomenscategorie. Meer info over de voorwaarden, soorten werken en de premieaanvraag vind je terug op de website van de Vlaamse overheid.
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten
Vocht uit een kelder draineren: drie methoden
Kelderdrainage sluit niet zoals een kelderdichting je kelder volledig af van vocht. Het zorgt echter wel voor een efficiënte afvoer van het grondwater dat je kelder is binnengedrongen.
Omdat het vocht je kelder via verschillende plaatsen kan bereiken, bestaan er meerdere soorten kelderdrainage: een randdrainage, een vloerdrainage en een wanddrainage.
We leggen deze drie vormen hieronder voor je uit.
1. Randdrainage kelder
Als het grondwater je kelder binnendringt via de aansluiting tussen de keldermuren en -vloer, is een randdrainage de juiste oplossing. Dit vochtprobleem treedt vooral op bij betonnen vloeren in combinatie met bakstenen muren.
Het grondvocht kan namelijk niet makkelijk door het beton dringen. Als de muren en de vloer bovendien geen naadloze aansluiting hebben, komt het water via de kieren naar binnen.
Een randdrainage biedt een oplossing: de specialist metselt een stenen goot onderaan de muren van de kelder. Dit gebeurt ter hoogte van de kimnaad of de ‘voeg’ tussen de vloer en de muur.
Het grondvocht dat via de kieren naar binnen sijpelt, komt in deze goot terecht. Daarna wordt het water naar de verzamelput geleid, waar het tot slot door de waterpomp in de riolering terechtkomt.
De goot bevindt zich aan de binnenkant van de buitenmuren en mag niet onderbroken worden. Is er toch een kruising met een binnenmuur? In dat geval sleept de deskundige de binnenmuur door zodat de goot toch uit een doorlopend geheel bestaat.
Let op: Als je een randdrainage wil laten uitvoeren, is het belangrijk dat je betonnen vloer onbeschadigd is. Ook poreuze vloeren zijn bijvoorbeeld niet geschikt. Een vloerdrainage is dan een betere optie.
De prijs voor een randdrainage ligt gemiddeld tussen de 3.000 en 5.000 euro (exclusief btw en inclusief plaatsing).
2. Vloerdrainage
Het grondwater kan niet enkel via de randen, maar ook via de vloer je kelder binnendringen. Poreuze vloeren zijn hier extra gevoelig voor, net zoals bakstenen vloeren of beschadigde vloeren. Omdat zij geen waterdichtheid garanderen, kan het grondvocht zonder probleem binnensijpelen. Vloerdrainage lost dit vochtprobleem makkelijk op.
Bij dit type drainage komt op de bestaande keldervloer een noppenfolie te liggen. Dit membraan heeft een specifieke structuur en is in staat het binnendringende vocht via kanaaltjes op te vangen en naar de afvoerput te leiden. Net als bij randdrainage staat een waterpomp in voor de afvoer van het grondwater naar de riolering.
De noppenfolie kan je bovendien gemakkelijk afwerken door een nieuwe vloer te plaatsen.
Tip: Kies voor een waterdichte vloer zoals een betonvloer. Zo ben je zeker dat je niet opnieuw last hebt van vochtproblemen.
De prijs voor een vloerdrainage ligt gemiddeld tussen de 5.000 en 8.000 euro (exclusief btw en nieuwe vloer, maar inclusief plaatsing).
3. Wanddrainage (box-in-box)
Tot slot kan het grondvocht ook via de muren je kelder binnendringen. Dit vochtprobleem kan je over het algemeen eenvoudig met kelderbekuiping oplossen. Als de druk van het grondwater echter te hoog is, kiest een deskundige voor een wanddrainage als oplossing.
Bij een wanddrainage krijgen de muren van de kelder een noppenmembraan. Deze folie houdt het infiltrerende grondwater tegen en voert het efficiënt af.
Let op: Als je een wanddrainage wil plaatsen, laat je dit best in combinatie met een vloerdrainage doen. Dit komt doordat het vocht via het noppenmembraan in de wanden naar de vloer gaat. Daarom is het noodzakelijk dat ook de vloer een drainage bezit, anders infiltreert het grondwater gewoon in de vloer.
Opnieuw zorgt de drainage ervoor dat het water in de afvoerput komt, waar het vervolgens door een waterpomp in de riolering terechtkomt.
Op de noppenfolie plaatst een professional ten slotte een nieuwe wand en vloer. Daarom noemt dit drainagesysteem ook het box-in-box systeem: een nieuwe kelder (box) komt in je bestaande kelder (box).
De gemiddelde prijs voor een vloer- en wanddrainage ligt tussen de 8.000 en 10.000 euro (exclusief btw en nieuwe vloer en wanden, inclusief plaatsing).
Een kelderdrainage met noppenfolie
Een kelderdrainage bouw je met verschillende materialen. Vochtspecialisten gebruiken vaak een combinatie van noppenfolie, kanalen en een afvoerput.
Een noppenfolie of noppenmembraan heeft een simpele, maar belangrijke functie: het helpt het grondwater van binnen naar buiten af te voeren.
Samen met een verstevigingslaag bedekt het de vloer of wanden. Het heeft als doel het infiltrerende vocht op te vangen en af te voeren via membraanbuisjes. Zo beschermt het de fundering en de betonnen muren tegen vocht.
De noppen scheppen een soort luchtlaag tussen een (betonnen) oppervlakte zoals een muur of vloer en de vochtige grond of lucht.
Zwart noppenmembraan bestaat uit het sterke materiaal HDPE of Hoge Dichtheid Polyetheen, een soort recycleerbaar aardolieproduct.
Hoe verloopt een drainage van de kelder? [Werkwijze]
Hieronder geven we in enkele stappen weer hoe een kelderdrainage, meer bepaald een wanddrainage, in zijn werk gaat. Een vochtspecialist voert onderstaande stappen zorgvuldig uit.
Stap 1: voorbereidende werken
Voordat een deskundige aan de kelderdrainage begint, controleert hij de ruimte en meet hij deze op. Zo weet hij precies hoe hij te werk moet gaan.
Stap 2: breng een mat noppenfolie aan
Na de voorbereidingswerken brengt een specialist matten noppenfolie aan. De membraanstroken worden met waterdichte tape overplakt zodat het grondwater zeker geen kans heeft de kelder binnen te dringen.
Stap 3: boor een afvoerput
Op het laagste punt van de kelder installeert een professional de waterput. Aan de hand van een sensor kan de afvoerput zelf detecteren wanneer het grondwater naar de riolering moet afgevoerd worden.
Stap 4: plaats een nieuwe wand
Na de werken zie je niets meer van de installatie. Een wanddrainage betekent namelijk dat een kelder in een kelder (box-in-box) gebouwd wordt.
Stap 5: installeer het verluchtingssysteem
Een kelderdrainage vangt al het vocht op en voert het af naar buiten. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid in de kelder nog relatief hoog.
Daarom plaatst een groot aantal vochtspecialisten ook een verluchtingssysteem. Zo ben je zeker dat je de luchtvochtigheid op een goed peil houdt en ga je toekomstige vochtproblemen uit de weg.
Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning
Is een drainage altijd noodzakelijk bij een vochtige kelder?
Het is niet in iedere situatie vereist om een volledige bekuiping of drainage uit te laten voeren. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat enkele scheuren of barsten de oorzaak zijn voor de vochtproblemen. Ook vochtinfiltratie van leidingen of afvoerbuizen is een vaak voorkomend probleem.
Daarom is het verstandig om jouw kelder te laten inspecteren door een vochtbestrijder. Zo maak je geen onnodige kosten en neem je niet de verkeerde beslissingen.
Door ons offerteformulier in te vullen, kom je in contact met specialisten die je offertes met prijsvoorstellen en adviezen opsturen.
Zij analyseren jouw situatie en geven je aanbevelingen. Zo kan je gegarandeerd de beste keuze voor jouw situatie maken.
Ventileren is cruciaal
Ventilatie is belangrijk om vochtproblemen tegen te gaan. Wanneer je onvoldoende of slecht ventileert, krijg je zonder twijfel last van vochtschade.
Gebruik je jouw kelder als leefruimte of opslagruimte?
Dan is het op lange termijn een slim idee om een mechanische ventilatie (type C) te plaatsen. Dit systeem zorgt namelijk voor een goede luchtcirculatie. Samen met een kelderdrainage creëer je een droge en aangename ruimte zonder muffe geurtjes.
Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio
Via ons offerteformulier kom je in contact met meerdere vochtdeskundigen uit jouw regio. Zij sturen je volledig gratis en vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat door.
Zo kan je verschillende aanbevelingen vergelijken en uiteindelijk de voordeligste optie voor jouw situatie vinden. Een professionele vochtbestrijder garandeert bovendien een kwaliteitsvolle en correcte uitvoering van de kelderdrainage.