Vochtige buitenmuur: hoe kan je de vochtproblemen aanpakken? Oplossingen en tips

Vochtige buitenmuren kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk maar aan poreuze stenen, beschadigd voegwerk of zelfs slagregen. Deze problemen zie je vaak bij oudere huizen en kunnen zowel buitens- als binnenshuis voor hardnekkige problemen zorgen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen mogelijk zoals isoleren en bekleden. In dit artikel ontdek jij alle oplossingen en tips voor je vochtige buitenmuur.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Wat kost het om vochtige buitenmuren te behandelen in 2024?

Het is cruciaal om je vochtige buitenmuur te behandelen. De twee meest voorkomende vochtproblemen zijn doorslaand vocht en opstijgend vocht. Elk soort vochtprobleem vraagt zijn eigen specifieke behandelingsmethodes met een eigen richtprijs:

Soort vochtprobleem bij je vochtige buitenmuurOplossingRichtprijs vochtbestrijding
Doorslaand vochtHerstellen van voegenVerwijderen van voegen: tussen 33 en 50 euro per m² Nieuw voegwerk: vanaf 8 euro per m²
 Impregneren van murenTussen de 8 en 15 euro per m²
 Nieuwe gevelbekledingTussen de 30 en 300 euro per m²
Opstijgend vochtInjecteren van de murenTussen de 100 en 150 euro per m²
 Onderkappen van de muren70 euro per m²
Op zoek naar prijzen op maat? Aarzel dan zeker niet om een ervaren vochtexpert te contacteren. 

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Mogelijke oorzaken en oplossingen voor natte buitenmuren

Een vochtige buitenmuur is in sommige gevallen te wijten aan poreuze stenen of beschadigd voegwerk zoals bij oudere huizen.

Soms kunnen er zelfs vochtproblemen ontstaan na het uitvoeren van een gevelrenovatie. Bovendien krijgen gevels die gericht zijn naar het zuidwesten, de kant van waaruit we in veel gebieden de meeste regen krijgen, het harder te verduren.

Het volstaat meestal om enkel deze zijde grondig aan te pakken. We bespreken de mogelijke oorzaken en de oplossingen van vochtige buitenmuren.

Vochtige buitenmuur

1. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is meestal een gevolg van beschadigd voegwerk, poreuze stenen of barsten in de buitengevel. In deze gevallen kan vocht makkelijk binnen sijpelen én dat zorgt voor een groot probleem.

Naast de ouderdom van de woning en de schade, kan een gevelrenovatie ook de oorzaak zijn van doorslaand vocht. Maar hoe los je dat nu op? Ontdek het hieronder.

Voegen herstellen

Vind je barsten of beschadigingen in de voegen van de gevel van je woning? Dan kan het wel eens interessant zijn om de voegen te laten herstellen.

In de meeste gevallen is dat al voldoende om het doorslaand vocht grondig aan te pakken. Uiteraard moeten de oude voegen eerst worden verwijderd.

Dat kan je met een hakhamer uitslijpen of uithakken. De prijs van voegen verwijderen bij een vakman ligt gemiddeld tussen de 33 en 50 euro per vierkante meter. De prijs van nieuwe voegen laten plaatsen is rond de 8 euro per vierkante meter.

Muren impregneren

Is je buitenmuur beschadigd of poreus geworden? Dan kan je je muur ook laten impregneren. Een expert behandelt dan de muur met een waterafstotende laag.

Eerst worden eventuele gaten of scheuren gedicht. Nadien brengt de vakman met een roller of sproeier het speciaal impregnatiemiddel op de muur aan. De prijs hiervan bedraagt tussen de 8 en 15 euro per vierkante meter.

Gevel impregneren

Nieuwe gevelbekleding met isolatie plaatsen

In sommige gevallen is het vochtprobleem zo ernstig dat je over moet gaan naar drastische maatregelen zoals een nieuwe gevelbekleding.

Dat kan door: crepi met isolatie of je gevel bekleden met hout of kunststof. Welke methode of materiaal je kiest, is sterk afhankelijk van je eigen persoonlijke smaak.

Schilderen met vochtwerende verf

Een van de eenvoudigste behandelingen van doorslaand vocht is het schilderen van je vochtige buitenmuur met vochtwerende verf.

Het is zeer belangrijk dat je gevel eerst proper en schoon is, zo kan het product beter hechten. De laag verf beschermt je gevel tegen doorslaand vocht en ander vuil. Bovendien kan het opnieuw schilderen van je gevel ervoor zorgen dat je gevel er aangenamer en nieuwer uitziet.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

2. Opstijgend vocht

De tweede grootste oorzaak van een vochtige buitenmuur is opstijgend vocht. Heb je een natte gevel ter hoogte van het grondniveau? Dan heb jij wellicht last van opstijgend vocht.

Dat vocht is eigenlijk afkomstig van grondwater en het veroorzaakt lelijke vochtplekken en ernstige schade op je buitenmuur.

De oorzaak hiervan is mogelijk een verouderde fundering die het grondwater absorbeert en die niet is voorzien van een vochtkering.

Het is van groot belang om dit probleem grondig aan te pakken. Maar hoe doe je dat? Ontdek het hieronder!

Vochtige plekken aanpakken met een muurinjectie

Opstijgend vocht kan je oplossen door je muren te laten injecteren. Hierbij boort een vakman enkele gaten in de muur, waarna deze geïnjecteerd worden met een vochtwerende vloeistof.

Nadien zet de vloeistof uit en zo voorkomt het dat het grondwater naar boven dringt. Hiervoor betaal je gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter.

Muren onderkappen en een nieuwe vochtkering plaatsen

Je muren laten onderkappen is een zeer drastische maatregel. Wanneer je je muren laat onderkappen, is er sprake van horizontale sleuven. Daarin wordt een nieuwe vochtkering geplaatst die het vocht tegenhoudt. Je betaalt gemiddeld 70 euro per meter.

Vochtige buitenmuur behandelen

Kan een natte buitenmuur kwaad?

Wanneer je een natte buitenmuur onbehandeld laat, kunnen er ernstige gevolgen optreden. Het kan schade veroorzaken aan zowel je buiten- als binnenmuren.

Zo kan de schade zich zelfs uitbreiden naar je gehele woning. Daarom wordt het sterk aanbevolen om vochtige buitenmuren op tijd te laten behandelen door een ervaren vakman.

Kunnen bakstenen tegen vocht?

Hoewel een baksteen een zeer sterk en duurzaam materiaal is, kan het niet goed tegen vocht. Via kleine scheurtjes kan vocht snel en makkelijk in je woning binnenglippen en zo je woning beschadigen.

Daarom is het steeds belangrijk om je bakstenen waterafstotend te maken. Dat kan je bijvoorbeeld doen door je gevel te laten impregneren.

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Last van een vochtige buitenmuur? Of wil je meer informatie over de preventie ervan? Wacht niet langer en vul onderstaand formulier in. Door het formulier in te vullen, kom jij in contact met een aantal vochtexperts in jouw buurt.

Zo kan je gratis en vrijblijvend verschillende offertes vergelijken om zo de beste deal te scoren. Door samen te werken met een ervaren vakman vermijd je onnodige kosten en ontvang je steeds advies op maat voor jouw vochtprobleem.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.