Relatieve luchtvochtigheid: hoe ideale luchtvochtigheid verkrijgen?
Benieuwd naar hoe je het klimaat in je leefruimte kan omtoveren tot een oase van comfort? Duik met ons mee in de wereld van relatieve luchtvochtigheid en ontdek hoe je jouw leefomgeving perfect in balans brengt voor een optimaal en aangenaam leefklimaat.
Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Inhoud
Betekenis: wat is relatieve vochtigheid?
De relatieve luchtvochtigheid geeft de verhouding weer tussen de aanwezige hoeveelheid vocht en de maximale hoeveelheid vocht die in de lucht kan zitten.
Het wordt in procent uitgedrukt met als symbool de Griekse letter φ.
De hoeveelheid waterdamp in de lucht wordt beïnvloed door de temperatuur en de luchtdruk. Warme lucht kan meer waterdamp vasthouden dan koude lucht. Bij een lagere luchtdruk kan er ook meer waterdamp in de lucht hangen.
Voorbeeld relatieve vochtigheid: condens in de badkamer
Een van de beste voorbeelden van relatieve vochtigheid is condensatievocht. Stel dat je een douche neemt. Het warme water verhoogt de temperatuur in de badkamer. Hierdoor neemt de lucht in de badkamer meer waterdamp op.
Maar wanneer de vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken, zoals spiegels of ramen, gaat het temperatuur dalen en kan de lucht het overtollige vocht niet vasthouden. Dan zie je waterdruppels of condens op de koude oppervlakken.
De ideale luchtvochtigheid in huis
Als het huis tussen de 18 en 22 °C warm is dan is een relatieve vochtigheid tussen 40% en 60% het beste. Dit betekent dat het binnenklimaat over het algemeen droger is dan de buitenlucht.
In België schommelt de relatieve luchtvochtigheid gemiddeld tussen 65% en 90%.
Luchtvochtigheid: België versus Nederland
Luchtvochtigheid in België
België heeft een gematigd zeeklimaat. Meestal hebben we natte winters en zomers die aangenaam warm kunnen zijn. Tijdens de herfst en winter wordt regelmatig een relatieve luchtvochtigheid boven 85% gemeten. In de zomer daalt de gemiddelde luchtvochtigheid tot ongeveer 70% en soms lager.
Luchtvochtigheid in Nederland
Het Belgisch-Nederlands klimaat is zeer gelijkaardig. De gemiddelde luchtvochtigheid in Nederland is rond de 70%, en dit kan hoger zijn in de herfst en winter wanneer het regent of sneeuwt. In de zomer ligt de luchtvochtigheid meestal rond 70%.
Wat is het dauwpunt nu precies?
Het dauwpunt is de temperatuur waarop de natuurlijke waterdamp in de lucht afkoelt en condenseert. Het dauwpunt staat niet vast, het is afhankelijk van de ruimte, de luchtvochtigheid, de luchtdruk en de luchttemperatuur.
Hoe hoger het dauwpunt, hoe minder comfortabel het voor ons als mens aanvoelt. Ons lichaam heeft dan moeilijk om te ‘condenseren’ of te zweten, zelfs als het erg warm is.
Zweten is de manier waarop ons lichaam natuurlijk afkoelt, dus een hoger dauwpunt kan dit als onaangenaam laten aanvoelen.
Wat is het verschil tussen absolute en relatieve vochtigheid?
Absolute luchtvochtigheid is de totale hoeveelheid waterdamp in een bepaalde hoeveelheid lucht. Je drukt het uit in gram per kubieke meter (g/m³).
De relatieve luchtvochtigheid geeft de verhouding weer tussen de aanwezige hoeveelheid vocht en de maximale hoeveelheid vocht die in de lucht kan zitten. Dit wordt weergegeven in percentages (%).
Hoe bepaal je relatieve vochtigheid?
Je moet de hoeveelheid waterdamp delen door de maximale hoeveelheid damp.
Kortom, gaat de absolute vochtigheid nauwkeurig de hoeveelheid waterdamp aangeven, terwijl de relatieve vochtigheid ons laat zien hoe verzadigd de lucht is met waterdamp.
De hygrometer: vocht in huis meten
De hygrometer gaat de luchtvochtigheid in de omgeving meten door gebruik te maken van een sensor. Deze sensor reageert op de hoeveelheid vocht in de lucht en geeft het weer als vochtigheidsgraad.
Je hangt de hygrometer op in de ruimte waarin je de luchtvochtigheid wilt controleren. Daarna geeft het de actuele luchtvochtigheidsgraad aan. Je laat de hygrometer best niet te dicht bij een raam of de binnenkant van een buitenmuur, aangezien dit de meting kan beïnvloeden.
Lage luchtvochtigheid: oorzaak en gevolg
Lage relatieve luchtvochtigheid in huis, vooral tijdens de wintermaanden, kan slechte gevolgen hebben voor zowel je gezondheid als jouw leefomgeving. Dit komt vaak door de koude lucht die naar binnen komt en weinig vocht bevat.
De relatieve vochtigheid neemt af bij dalende temperaturen, omdat de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten ook daalt.
De gevolgen van een te droge lucht zijn niet te onderschatten. Je kan irritatie aan de ogen krijgen, samen met hoofdpijn en vermoeidheid omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen.
Hoe oplossen?
Om de luchtvochtigheid te herstellen en deze gezondheidsrisico’s te vermijden, zijn er verschillende oplossingen:
- Luchtbevochtiger op basis van stoom: hiermee verwarm je water om snel stoom te genereren dat in de lucht wordt verspreid. Het is effectief, maar het verbruikt wel meer energie.
- Ultrasone luchtbevochtiger: de bevochtiger zet water om in zeer fijne mist. Het verbruikt minder energie dan een stoombevochtiger omdat het energie uit de kamerlucht haalt.
- Koudwaterverdamper: het trekt droge lucht aan door een ventilator en bevochtigt het met behulp van een vochtig filter. Het verbruikt weinig stroom door water op een natuurlijke manier te laten verdampen.
Snel en gratis offertes vergelijken?
Hoge luchtvochtigheid: oorzaak en gevolg
Een te hoge luchtvochtigheid bij jou thuis kan behoorlijke problemen met zich meebrengen.
Mogelijke oorzaken van een hoge relatieve vochtigheid
- Condensatievocht: het ontstaat bij onvoldoende afvoer van vocht na het douchen, koken, enz. Het kan leiden tot schimmel en vochtige plekken.
- Doorslaand vocht: dit komt voor wanneer muren vocht absorberen door regen, je kan het zien als vochtplekken binnen en buiten.
- Opstijgend vocht: hier gaat vocht omhoog trekken door de muren, door een defecte waterkering. Je herkent het aan opstijgende vochtplekken.
- Lekkages: je kan dit herkennen door onder andere dak-, waterleiding- of afvoerlekken. Lekkages veroorzaken vocht- en schimmelproblemen en een hogere energie- en waterrekening.
Gevolgen van een hoge relatieve vochtigheid
Wanneer de relatieve luchtvochtigheid bijna 100% bereikt, kan er condens ontstaan op ramen, deuren of daken. Dit kan leiden tot onaangename gevolgen zoals een muffe lucht, schimmel, vochtplekken of loskomende verf.
Mensen met gevoelige luchtwegen of gewrichtspijn kunnen extra problemen ondervinden, zoals meer hoesten. Daarom is het belangrijk om snel actie te ondernemen bij een te hoge vochtigheid.
Hoe relatieve vochtigheid in huis verlagen?
Woonvocht of condensatievocht is een veelvoorkomende oorzaak van te veel vocht. Goede ventilatie is belangrijk om dit aan te pakken. Dit kan je op verschillende manieren bereiken, zoals ramen openen, roosters gebruiken of een ventilatiesysteem (B, C of D) installeren.
Daarnaast kan je een luchtontvochtiger gebruiken, die het vocht uit de lucht haalt door koeling of verwarming.
Twijfels? Laat een gratis vochtdiagnose uitvoeren!
Twijfel je nog steeds over de vochtigheid in je huis? Laat je zorgen wegnemen door een gratis vochtdiagnose te laten uitvoeren.
Een professionele analyse kan de oorzaak van het vochtprobleem vaststellen en gepaste oplossingen aanbevelen. Zorg voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.
Neem vandaag nog de eerste stap naar een vochtvrije leefomgeving.