Huiszwam: hoe bestrijden? + Oorzaak, gevolg en prijs

Last van huiszwam in jouw woning? Dit artikel geeft je een overzicht van de oorzaken, gevolgen en prijzen. Krijg hier wat meer inspiratie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is huiszwam?

De huiszwam is een schimmel. Deze schimmel veroorzaakt ernstige schade aan de structuur van jouw woning. Huiszwammen aarden graag in vochtige ruimten en ontstaan door vochtproblemen.

De huiszwam wordt ook wel serpula lacrymans genoemd. De zwammen kunnen heel groot worden indien je het vochtprobleem niet oplost. Je kan de huiszwam echter vaak enkel herkennen als ze al volledig ontwikkeld is.

Een huiszwam heeft ook een aantal kenmerken:

 • Rond of ellipsvormig vruchtlichaam.
 • Plekken van 1 centimeter dik.
 • Bruinrode kleur en witte randen.
 • Vaak in warm, vochtige en donkere ruimten.

Zijn zwammen in huis giftig of gevaarlijk?

De huiszwam is niet rechtstreeks giftig, maar ze zijn wel gevaarlijk voor het aantasten van de structuur van je woning en voor je eigen gezondheid. Je kan er namelijk luchtweginfecties van krijgen.

Huiszwam

Hoe snel groeit huiszwam?

Vanaf het moment dat je huis is aangetast met de huiszwam zal deze tot wel 10 centimeter per week groeien. Hoe snel de huiszwam effectief groeit is afhankelijk van de condities, maar het is dus belangrijk dat je snel ingrijpt wanneer je het ontdekt.

Huiszwam versus kelderzwam

Wat is nu het verschil tussen deze twee? De kelderzwam is helemaal bruin en kan je makkelijk herkennen aan zijn sporenpatroon. De huiszwam kan je dan weer herkennen aan zijn gele of witte rand.

Daarbovenop is de huiszwam veel agressiever in vergelijking met de kelderzwam, deze kan in minder vochtige omstandigheden vertoeven.

Wil je een meer gedetailleerde uitleg over wat het is en welke problemen het met zich meebrengt? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand offerteformulier aan vakmannen of vochtspecialisten in jouw buurt.

Meer info en advies nodig?

Hoe huiszwam herkennen?

Een huiszwam herkennen is niet zo moeilijk. De huiszwam is namelijk veel groter dan andere schimmels. Je kan deze dus heel makkelijk met het blote oog detecteren.

De zwammen kunnen tientallen centimeters groot worden en hebben een bruin- of roodkleurig uitzicht. Vaak hebben ze ook een ronde vorm, aan het lichaam van de huiszwam hangen schimmeldraden die zich nestelen op het oppervlak.

Hoe ruikt huiszwam?

Heeft huiszwam een specifieke geur? Stinkt de huiszwam? Veel schimmels zorgen voor een onaangename, muffe geur in huis.

De cellulose in hout wordt door huiszwam omgezet in water, deze waterdruppels blijven dan achter op de zwam. Dit geeft de zwam een kruidige geur. Deze geur wordt vaak geassocieerd met de geur van champignons.

Huiszwam in jouw woning

Wat zijn de oorzaken van huiszwam?

De meest voorkomende oorzaak is een onderliggend vochtprobleem. Dit vochtprobleem kan voorkomen in verschillende manieren of gedaanten:

 • Opstijgend vocht.
 • Doorslaand vocht.
 • Condensatievocht.
 • Een lekkage.

De huiszwam groeit enkel in een vochtige omgeving. Het risico is vooral groot in ruimten die een slechte ventilatie hebben of waar de luchtvochtigheid boven de 70% is. Er zijn dus een aantal factoren die het risico op vochtproblemen en dus huiszwammen kunnen vergroten:

 • Weinig lichtinval.
 • Slechte isolatie.
 • Hoge luchtvochtigheid.
 • Slechte ventilatie.
 • Te hoge binnentemperatuur.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Gevolgen van huiszwammen

Laat je de zwammen onbehandeld staan, kan dit slechte gevolgen hebben voor de structuur van de woning en je eigen gezondheid. We bespreken deze 2 nadelige gevolgen in meer detail hieronder.

1. Schade aan je woning

De cellulose van hout wordt aangetast door de huiszwam waardoor het week wordt en gaat rotten. Dit kan ertoe leiden dat de gehele houtstructuur in je woning aangetast wordt en onstabiel raakt.

Ook het pleister- en metselwerk kan worden aangetast door de huiszwam. De aantasting kan zich daarbovenop ook nog verplaatsen naar de muren. De stabiliteit van de woning wordt hierdoor nog meer in gevaar gebracht. Het kan zelfs leiden tot het onbewoonbaar verklaren van je woning.

2. Schade aan je gezondheid

De huiszwam is, buiten een gevaar voor je woning, ook een gevaar voor je eigen gezondheid of de gezondheid van andere bewoners. De schimmels kunnen ervoor zorgen dat mensen luchtwegeninfecties en ademhalingsproblemen krijgen.

Je kan ook allergisch zijn voor schimmels of schimmeldraden. Hierdoor krijg je ontstekingen aan de longblaasjes. Daarnaast kan blootstelling aan de huiszwam klachten zoals huidirritatie, jeuk en eczeem veroorzaken.

Zwarte schimmel

Richtprijs huiszwam bestrijding

De kosten voor de bestrijding van de huiszwam kan je opdelen in 2 stadia:

 • Vroege bestrijding: € 2.500 tot € 3.500.
 • Late bestrijding: € 6.000 tot € 10.000.

Dit zijn echter richtprijzen. De exacte kosten of prijs voor de bestrijding van de huiszwam is afhankelijk van een aantal factoren:

 • De ernst van de zwamgroei.
 • De oppervlakte en de ernst van de aantasting.
 • De nodige herstellingen.

Het inschakelen van een specialist zodra je huiszwam opmerkt in je woning is dus geen overbodige luxe

Om de exacte prijs voor jouw situatie te achterhalen, kun je het beste contact opnemen met vakmensen in jouw buurt. Dit kan via het onderstaande offerteformulier.

Hoe huiszwam bestrijden en verwijderen?

Een huiszwam bestrijden loopt in 3 stappen:

 • Inspectie uitvoeren: nagaan of er sprake is van de huiszwam. Hoe ernstig is het probleem en hoe zwaar is het hout aangetast? Tot waar heeft de huiszwam zich verspreid en hoe sterk is deze ontwikkeld? Het voornaamste is dat de staat van de balken en de houten vloer wordt bepaald. Dit zijn de draagconstructies die zorgen voor stabiliteit in jouw woning.
 • Een plan opstellen: de vakman bespreekt samen met jou de beste oplossing voor jouw situatie. Op basis van de staat van de huiszwam en de conditie van jouw woning, kiest de specialist de juiste producten en vochtbestrijdingstechnieken. Hierbij krijg je ook al een eerste indruk van de kosten en de arbeid die verricht zal moeten worden.
 • Huiszwam verwijderen: het oplossen van je vochtproblemen is de eerste stap bij het verwijderen van je huiszwam. De ruimte moet dus eerst volledig droog zijn voor je deze kan verwijderen. De ruimte moet dus eerst volledig droog zijn voor je deze kan verwijderen. Een betere vochtafvoer en ventilatie zijn hiervoor nodig. Hierna zal de vakman het aangetaste hout wegsnijden waarbij hij ook een deel van het gezonde hout meeneemt om geen sporen achter te laten. Indien de huiszwam niet diep in het hout is getrokken kan deze eraf geschraapt worden. De oppervlakken worden nadien nog eens schoon gebrand en daarbovenop wordt er een gif in het hout geïnjecteerd om de allerlaatste sporen of zwammen te doden.

Na dit hele proces of stappenplan wordt de ruimte nog eens behandeld met een speciaal product om zo de kans op nieuwe huiszwammen te beperken.

Deze volgorde wordt gevolgd door de vakman. Indien je dit dus zelf wilt doen, houd je best ook rekening met deze volgorde. Zo weet je zeker dat alles in goede banen verloopt en dat je niets aan het toeval overlaat.

Het wordt echter wel ten sterkste aangeraden om dit werk door een vakman te laten doen. Zo ben je zeker dat het goed gedaan is en alle vocht, sporen en huiszwammen verwijderd zijn.

Als dit niet het geval is, kunnen er snel weer ernstige problemen ontstaan en zal het nog meer werk vergen.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Tips om zwammen in huis te voorkomen

We sommen hier een aantal tips op voor jou zodat je huiszwammen kan voorkomen:

 • Zorg voor een goede ventilatie: het vocht moet naar buiten kunnen.
 • Gebruik altijd je dampkap tijdens het koken.
 • Doe ramen en deuren open tijdens het douchen.
 • Laat de was zoveel mogelijk buiten drogen.

Met deze tips zet je een stap in de goede richting om huiszwammen te voorkomen in de toekomst. Vooral een goede ventilatie is een essentiële factor hierbij.

Daarbovenop kun je je gevel ook nog preventief tegen vocht laten behandelen met de hydrofuge-techniek. Ook het regelmatig controleren van dakgoten, raamkozijnen en andere vaak over het hoofd geziene plekken behoort tot de preventieve maatregelen tegen huiszwam.

Huiszwam zelf behandelen

Je gebruikt best geen doe-het-zelfmiddelen om huiszwammen te behandelen. Het gif zal de groei van de vruchtlichamen enkel vertragen, maar zal het probleem niet bij de wortel aanpakken.

De sporen en schimmeldraden van de vruchtlichamen die zich in het hout bevinden, moeten ook aangepakt worden. Enkel op deze manier kan je de verspreiding van de huiszwam stoppen.

Schakel dus het best vanaf het moment dat je de huiszwam ontdekt een expert in. De huiszwam en vooral de vruchtlichamen zijn heel moeilijk te verwijderen met doe-het-zelfmiddelen en dit brengt bovendien een aantal risico’s met zich mee.

De sporen van de huiszwam kunnen zich namelijk veel verder in je huis verspreiden. Een specialist kan deze allemaal nauwkeurig verwijderen.

Schimmel verwijderen

Wil je de huiszwam liever laten bestrijden door een vochtexpert? Vergelijk verschillende offertes en vochtspecialisten in jouw regio

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het bestrijden van huiszwam aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en inspiratie op te doen. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.