Vocht in huis en gezondheid: welke lichamelijke klachten veroorzaken vochtproblemen?

Vochtproblemen tasten niet alleen je woning aan, maar ook je gezondheid. Vochtschade uit zich onder andere in vochtplekken, afbladderende verf en schimmels. Bovendien krijg je last van een muffe geur en planten ongedierte zoals pissebedden, huisstofmijt en zilvervisjes zich snel en gemakkelijk voort. In dit artikel bespreken we het vocht in huis en de impact ervan op de gezondheid. Wil je meer info of aanbevelingen op maat van specialisten? Vul dan ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere vochtspecialisten

Wat doet schimmel en een vochtig huis met je lichaam? [Mogelijke gezondheidsklachten]

Vocht in huis heeft een slechte invloed op onze gezondheid. Dit is al meermaals in heel wat onderzoeken wetenschappelijk bewezen.

Enkele vaak voorkomende klachten zijn benauwdheid, verstopte neus, verkoudheid, slechte nachtrust, niezen, hoesten en irritatie aan de ogen en/of huid. 

Je algemene gezondheid verkeert in een nog groter gevaar wanneer je woning ook last heeft van schimmelvorming.

Hieronder bespreken we welke gezondheidsklachten een te hoge luchtvochtigheid en schimmels in huis veroorzaken. 

Vocht in huis en gezondheid

1. Allergieën (hoofdpijn, hoesten, snuiten…)

Een allergie houdt in dat je voor een bepaalde stof overgevoelig bent. Een van de bekendste allergenen is huisstofmijt. Er bestaat een direct verband tussen een hoge luchtvochtigheid en het voorkomen van huisstofmijt. Hoe meer vocht in huis, hoe meer huisstofmijt optreedt

Enkele symptomen van een huisstofmijtallergie zijn: 

 • Benauwdheid. 
 • Verstopte en/of lopende neus. 
 • Niezen. 
 • Hoesten. 

Deze klachten ervaar je echter ook door mycotoxines: een onderdeel van sporen van schimmels dat bij een aantal mensen irritaties en allergieën opwekt. 

Mensen die allergisch zijn voor zilvervisjes, vertonen ook dezelfde symptomen. Heel wat ongedierte zoals zilvervisjes, papiervisjes en pissebedden duiken op wanneer je een hoge luchtvochtigheid in huis hebt. Ze kunnen namelijk enkel in vochtige ruimtes overleven. 

2. Eczeem en andere huidklachten

Eczeem is ook een allergische reactie. Het verschil is dat het zich in de vorm van ontstekingen op de huid vertoont. Zowel huisstofmijt als een te hoge of lage relatieve luchtvochtigheid maken de klachten erger. 

Ook schimmels kunnen verschillende huidklachten teweegbrengen. 

3. Astma en bronchitis

Lichamelijke klachten zoals astma en bronchitis treden op wanneer er veel schimmelvorming in huis is. Je ademt schimmelsporen in die vervolgens in je luchtwegen terechtkomen en structurele irritaties veroorzaken. 

Enkele symptomen die je kunt ervaren, zijn: 

 • Piepende ademhaling. 
 • Benauwdheid.
 • Kortademigheid. 
 • Hoesten. 
 • Reutelende ademhaling. 

Krijg advies op maat van jouw woning

4. Chronische rhinitis

Rhinitis of hooikoorts betekent dat je gevoelig bent voor pollen in de lucht. Chronische rhinitis wordt veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie in je woning. Dit uit zich in de vorm van een neusslijmvliesontsteking, wat vervolgens voor lichamelijke klachten zorgt zoals:

 • Chronische verkoudheid. 
 • Hoesten. 
 • Vermoeidheid. 
 • Irritaties aan de luchtwegen en ogen. 
 • Hoofdpijn. 

5. Verzwakt immuunsysteem

Een hoge luchtvochtigheid, onvoldoende ventilatie en het voorkomen van schimmels en huisstofmijt doen je immuunsysteem op den duur verzwakken. Dit betekent dat je lichaam gevoeliger is voor microben en je sneller ziekten en ontstekingen oploopt.

6. Neusverkoudheid (ontstekingen ademhalingswegen of neus- en slijmvliezen)

Een vochtige woning zorgt ervoor dat je sneller en vaker een neusverkoudheid ontwikkelt. Niet het vocht zelf, maar de organismen die zich in deze omgeving goed kunnen ontwikkelen, zijn de oorzaak. Een langdurige verkoudheid kan voor ontstekingen in de ademhalingswegen of neus- en slijmvliezen zorgen.

Man met neusverkoudheid

7. Reuma

Een te hoge vochtigheidsgraad veroorzaakt geen reuma, maar doet wel de symptomen ervan verergeren: patiënten hebben meer pijn aan hun gewrichten en kunnen ze moeilijker bewegen.

8. Pijn aan de gewrichten

Pijn aan de gewrichten beperkt zich niet enkel tot reuma. Oudere mensen krijgen in vochtige omgevingen sneller pijn aan de knieën en ellebogen. Daarnaast hebben ze vaak ook last van pijnlijke spieren.

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals

Te veel optrekkend vocht is de belangrijkste oorzaak

Het is duidelijk dat vocht in huis slecht is voor de gezondheid. Maar hoe komt het eigenlijk dat je woning zo vochtig is? De oorzaak ligt in de meeste gevallen bij optrekkend vocht. Opstijgend vocht is het gevolg van (in)direct contact van stenen of metselwerk met water

Het gevolg? Het vocht verplaatst zich vanuit de grond of fundering langzaam omhoog in de muren. Dit leidt uiteindelijk tot een groot aantal vochtproblemen.

De constructie van het gebouw en de grondwaterstand hebben een grote invloed op de hoeveelheid vocht die zich in jouw muren bevindt.

Hoe vochtproblemen oplossen?

De schimmelvorming laten verwijderen is een goed begin om de vochtproblemen in je huis aan te pakken.

Het belangrijkste is echter dat je de oorzaak van de te hoge luchtvochtigheid aanpakt. Afhankelijk van wat dit is (optrekkend vocht, overmatige condensatie, lekkages, bouwvocht…) bestaan er verschillende methodes zoals een muur impregneren, een ventilatiesysteem plaatsen of een muurinjectie.

Luchtvochtigheid meten

Wil je weten of jouw woning een te hoge of lage luchtvochtigheid heeft? Aan de hand van een hygrometer kan je dit gemakkelijk meten.

Een goede vochtigheidsgraad zit ergens tussen de 40 en 60 procent. Ligt de vochtigheid in jouw woning hoger? Open dan de vensters en zorg voor luchtcirculatie. Dit doet de vochtigheid normaal voor een deel zakken. 

Zichtbare vochtproblemen zoals schimmels en vochtplekken op de muur los je best zo snel mogelijk op. 

Luchtvochtigheid meten

Wat is het gevaar van een hoge luchtvochtigheid in slaapkamer?

Een te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer zorgt er onder andere voor dat de ruimte benauwd en warm aanvoelt. Dit zorgt er vervolgens voor dat schimmels en bacteriën zich goed kunnen voortplanten.

Een te lage vochtigheid in de slaapkamer zorgt voor droge lucht. Hierdoor krijg je al snel last van je luchtwegen (korte en reutelende ademhaling) en irritaties op de huid.

Met andere woorden, deze klachten kunnen je slaapkwaliteit serieus verslechteren. Daarom is het belangrijk om een te hoge of lage luchtvochtigheid zo snel mogelijk op te lossen.

Extra info, advies op maat en concrete offertes van specialisten ontvangen? Vul het offerteformulier in

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere vochtbestrijders uit jouw regio. Zij sturen je vervolgens gratis vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op.

Zo kan je meerdere specialisten en hun tarieven en aanbevelingen met elkaar vergelijken. Tot slot garandeert een professional dat jouw vochtproblemen correct en veilig worden opgelost. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.