Kruipkelder isoleren: prijs, mogelijkheden en materialen

Een kruipkelder heeft een belangrijke rol in je huis. Het is de verborgen ruimte onder de vloer die je misschien uit het oog, maar zeker niet uit het hart mag verliezen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de prijzen, mogelijkheden en materialen voor het isoleren van je kruipkelder. Je leert hoe je actief je huis kan beschermen tegen vochtproblemen en energieverlies.

Graag op maat gemaakt advies? Contacteer hier een isolatiespecialist

Wat kost een kruipkelder isoleren? [Prijs]

De kosten voor het isoleren van je kruipkelder zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het type isolatie, de isolatiemethode, de toegankelijkheid van je kruipruimte en de totale oppervlakte van het project. Hieronder vind je enkele richtprijzen om een idee te krijgen:

IsolatiemethodeGemiddelde prijs per m² (incl. btw en plaatsing)
Plafond van de kruipruimte isoleren€ 20 – € 35
Bodem van de kruipruimte isoleren€ 3 – € 35
Vloer boven de kruipruimte isoleren€ 20 – € 25 (isolatie alleen)

Je kan trouwens over bepaalde premies of subsidies beschikken onder bepaalde voorwaarden. Dit bespreek je best met vakmannen, zij zullen je verder informeren over mogelijke financiële voordelen.

Tip: vraag premie aan om kostprijs te drukken

Je kan de kosten voor het isoleren van je kruipruimte goed verlagen dankzij isolatiepremies die worden aangeboden door netbeheerders. Om in aanmerking te komen voor deze premies, ga je aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen.

Ten eerste moet het gebruikte isolatiemateriaal een Rd-waarde van minstens 2 m²K/W hebben. Daarnaast moet de isolatie door een professional gedaan worden. Je dient de facturen mee te geven bij je aanvraag als bewijs.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Hoe een kruipruimte isoleren?

Er bestaan 3 opties om je kruipruimte te isoleren: plafondisolatie, bodemisolatie en vloerisolatie. Leer over deze methodes en kies degene die het beste bij jouw situatie past.

1. Kelderplafond isoleren

Het isoleren van het plafond van de kruipruimte is ideaal als jouw kruipruimte voldoende hoog is (ongeveer 50 cm) en gemakkelijk toegankelijk is. Het is een snelle en eenvoudige isolatiemethode die geen grote ingrijpende werkzaamheden vereist.

Isolatieschuim (icynene)

Isolatieschuim kan je snel en efficiënt installeren. Het blijft goed vast aan het plafond en vult openingen en scheuren onopvallend op. Het is ideaal als er veel leidingen of verwarmingsbuizen zijn.

Isolatieschuim kost gemiddeld tussen € 25 en € 35 per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing.

Isolatieplaten (PIR, PUR, XPS of EPS)

Isolatieplaten zijn vochtbestendig, wegen niet zwaar en hebben een hoge drukvastheid. Je kan ze vastlijmen met isolatiepluggen aan het plafond van de kruipruimte.

Afhankelijk van de plaatdikte en het type toplaag kosten isolatieplaten gemiddeld tussen € 20 en € 30 per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing, 

Isolatiedekens

Isolatiedekens zijn flexibel en ideaal voor oneven oppervlakken. Ze kosten gemiddeld € 30 per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing.

Door de aanwezigheid van grondvocht in kruipruimtes krijgen isolatieschuim en harde isolatieplaten vaak de voorkeur.

Kruipkelder isoleren tegen vochtschade

2. Kelderisolatie van de bodem

Als je kruipruimte te laag is om erin te kunnen bewegen (minder dan 50 cm in hoogte), is bodemisolatie een betere keuze. Hier wordt de isolatie rechtstreeks op de bodem van de kruipruimte geplaatst en de kruipruimte wordt dan geheel of gedeeltelijk opgevuld.

Isolatiechips

Deze chips zijn gemaakt van gerecycled polystyreen (piepschuim). Ze voorkomen verdamping en houden de bodem geïsoleerd.

Een laagdikte van ongeveer 30 tot 35 cm is genoeg om geen vocht te hebben en energie te besparen. Isolatiechips kosten gemiddeld € 12 tot € 20 per vierkante meter (exclusief btw en installatie).

EPS- isolatieparels

EPS-parels zijn waterafstotend en schimmel– en bacteriewerend. Je kan ze krijgen in grijs en wit, waarbij grijs een hogere isolatiewaarde heeft.

EPS-parels ga je via een buis in de kruipruimte blazen. Ze kosten gemiddeld € 20 tot € 25 per vierkante meter (exclusief btw en installatie).

Isoleren met schelpen

Schelpen zijn natuurlijke en duurzame producten met een lange levensduur. Ze voorkomen optrekkend vocht en verdamping.

Let op! Schelpen zijn niet geschikt voor kruipruimtes met stilstaand bodemwater, omdat ze naar de bodem zullen zakken en hun isolerende eigenschappen verliezen.

Ze kosten gemiddeld € 25 tot € 35 per vierkante meter (exclusief btw en installatie).

Isolatiedekens

Isolatiedekens bestaan uit plasticfolie, opgevuld met isolerende bolletjes (vaak EPS-parels bij EPS-matrassen). Ze zijn wat minder efficiënt in thermische isolatie, maar zeer effectief in vochtbestrijding.

Het uitrollen en plaatsen van de dekens vereist wel wat ruimte in de kruipruimte. Ze kosten gemiddeld € 15 tot € 20 per vierkante meter (inclusief btw en installatie).

Isolatiefolie

Isolatiefolie wordt op de bodem van de kruipruimte geplaatst zoals isolatiematrassen. Het beschermt tegen de kou en vocht. Wanneer je voor dit isolatiemateriaal kiest, kun je ook kiezen tussen dampdichte en dampopen folie.

In een vochtige kruipruimte is dampopen folie meestal de beste keuze, omdat het vocht in de constructie nog kan verdampen. Isolatiefolie kost gemiddeld € 3 tot € 18 per vierkante meter (inclusief btw en installatie).

Kelderisolatie van de bodem

3. Isolatie van de vloer boven de kruipruimte

Hier ga je de vloer bovenop de kruipruimte gaan isoleren. Het geeft heel goede resultaten, maar het vereist wel zware arbeid. Het is zeker geschikt als je geen kruipruimte hebt of als je al van plan bent om een grondige renovatie uit te voeren.

Bestaande vloer behouden

Je gaat een isolatielaag plaatsen bovenop de bestaande vloer, gevolgd door een nieuwe vloerafwerking. De bestaande vloer moet waterpas liggen en stevig gefundeerd zijn om dit te doen.

Door deze methode neemt de vloerdikte toe wat extra aanpassingen met zich meebrengt, zoals het verhogen van drempels of deuren en elektrische aansluitingen.

Je kiest best voor een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde om de dikte van de isolatielaag zo klein mogelijk te houden. Dit gaat gemiddeld € 20 tot € 35 per vierkante meter kosten (inclusief btw en installatie, exclusief nieuwe vloerafwerking).

Bestaande vloer uitbreken

In dit geval ga je de originele vloer volledig verwijderen en daarna opnieuw opbouwen. Dit vereist meer sloopwerkzaamheden, maar het resulteert in een dunnere vloeropbouw, waardoor problemen met deuren of drempels, enzovoort worden voorkomen.

Dit kost gemiddeld € 20 tot € 35 per vierkante meter (inclusief btw en installatie, exclusief nieuwe vloerafwerking).

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat is de beste isolatiemethode voor mijn (vochtige) kruipkelder?

Bij het isoleren van jouw kruipkelder kun je uit 3 methodes kiezen die afhankelijk zijn van de aanwezigheid en toegankelijkheid van de kruipruimte.

  1. Plafondisolatie van de kruipruimte is beter geschikt wanneer jouw kruipruimte hoog genoeg is en makkelijk toegankelijk is.
  2. Bodem- of vloerisolatie van de kruipruimte is de betere optie als je kruipruimte beperkt in hoogte is of moeilijk toegankelijk is.
  3. Vloerisolatie bovenop de kruipruimte is de betere keuze wanneer er geen kruipruimte aanwezig is of wanneer je al grote renovatiewerken hebt gepland.

Je kunt ook overwegen om een combinatie van deze methoden te gebruiken

Een professionele isolatiespecialist kan je helpen bij het maken van de juiste keuze op basis van jouw specifieke situatie. Ontvang vrijblijvend advies en offertes van isolatiespecialisten in jouw regio via onze offertepagina.

Hoe dik isoleer je best een kruipruimte?

De optimale isolatiedikte voor bestaande woningen met kruipkelders ligt tussen 6 en 10 cm. De meeste mensen kiezen voor een dikkere isolatielaag, omdat de meerkost beperkt is en het rendement sterk toeneemt.

Enkele voordelen van kruipkelderisolatie

Een kruipruimte kan koude lucht verplaatsen en opstijgend vocht veroorzaken. Hierdoor kan tocht zich naar boven verspreiden. Het resultaat is warmteverlies en hogere energiekosten. Daarnaast kan een kruipruimte vochtproblemen veroorzaken.

Kruipkelderisolatie is de enige oplossing om deze problemen tegen te gaan. Het beschermt je warmte- en waterleidingen tegen de kou en zorgt voor aangename vloerverwarming. Goede ventilatie is uiteraard erg belangrijk.

Kruipkelderisolatie

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Wil je meer te weten komen over kruipkelderisolatie en vochtbestrijding? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend informatie, advies en prijsoffertes aan bij specialisten.

Op deze manier kun je jezelf nog beter informeren, eenvoudig prijzen vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw specifieke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.