Vochtproblemen dakisolatie: hoe vermijden? Enkele tips en tricks

(Dak)isolatie zorgt ervoor dat je de warmte van je woning binnenhoudt. Het is een goede manier om je woning te beschermen tegen vochtige en koude buitenlucht, maar ook tegen condens van binnenuit. Door je goed te informeren en je te laten helpen door specialisten vermijd je vochtproblemen en schimmelvorming bij dakisolatie. Voorkomen is duizend keer beter dan genezen. Hier vind je daarom enkele onmisbare tips en tricks. 

Klik hier voor advies van experts

Hoe kan dakisolatie voor vochtproblemen zorgen?

Dakisolatie lijkt de oplossing te zijn voor vochtproblemen. Toch kan slechtgeplaatste isolatie vochtproblemen net in de hand werken. Dat kan door enkele gevaren:

  • Vochtindringing van buitenaf door kieren of scheurtjes in het dakgebinte waarlangs regenwater kan indringen in het isolatiemateriaal.
  • Condensvorming van binnenuit wanneer warme, vochtige lucht opstijgt en condenseert als het in aanraking komt met het slecht geïsoleerde plafond of onderdak.
Waterschade en schimmel in de hoek van een dak door vocht en condensatie.

Vochtproblemen na het plaatsen van isolatie bij daken voorkomen: enkele tips

Dek jezelf en je huis goed in voor alle gevaren van vocht. Hieronder vind je enkele tips van vakmensen om schimmels en vochtplekken te voorkomen. Je weet straks alles over dampschermen, ventilatiesystemen en hoe je je isolatie correct plaatst. 

1. Zorg voor genoeg ventilatie

Door je isolatie is de natuurlijke luchtstroom van binnen naar buiten onderbroken. Dat voorkomt warmteverlies en waterindringing van buitenaf.

Maar zo kan het vocht in de binnenlucht ook nergens meer naartoe. Installeer daarom voldoende mechanische ventilatiesystemen om te voorkomen dat die warme, vochtige lucht condenseert en je plafond begint te schimmelen.

2. Breng een dampscherm aan

Een dampscherm houdt warme, vochtige binnenlucht uit je isolatielaag. Het is vaak een folie die bovenop je isolatie bevestigd wordt.

Let erop dat je het dampscherm luchtdicht en aansluitend installeert. Zo maximaliseer je de werking van het dampscherm en voorkom je condensvorming.

Laat je informeren door erkende specialisten

3. Maak de buitenzijde van het dak winddicht

Als je dak niet winddicht is, blaast de wind zomaar koude buitenlucht door je isolatie. Zo verlies je veel warmte. Dat wil niet zeggen dat je je dak hermetisch moet afsluiten.

Dan kan vocht dat op een of andere manier in je isolatiemateriaal terecht is gekomen ook niet meer ontsnappen. Maak je dak daarom winddicht, maar kies voor een materiaal dat ook dampopen is. Zo minimaliseer je temperatuurverlies en vochtophoping.

4. Isoleer voldoende

Je kan niet te veel isoleren. Afhankelijk van je isolatiemateriaal zijn er andere wettelijke minimumdiktes, maar plaats gerust meer dan dat.

Wanneer je isolatielaag ergens aanzienlijk dunner is, zorgt dat namelijk voor een temperatuurverschil aan de oppervlakte.

Wanneer warme, vochtige binnenlucht in aanraking komt met die koudere oppervlaktes, zal het condenseren en zorgen voor schimmel.

Een dakwerker isoleert een zolder met glaswol.

5. Duw de isolatie niet te hard aan

Dit geldt enkel voor zacht isolatiemateriaal. Door het zachte isolatiemateriaal samen te drukken, pers je de lucht eruit. Die lucht vormt normaal een barrière in je isolatie die de temperatuur van buiten en binnen gescheiden houdt.

Samengeperste isolatie isoleert helemaal niet zo goed meer. Zorg er echter wel steeds voor dat je isolatie goed aansluit.

6. Binnenzijde dak moet lucht- en dampdicht zijn

Als lucht vrij van binnenuit naar buiten kan stromen door je isolatiemateriaal, verlies je een hoop warmte. Daarbovenop kan dat temperatuurverschil zorgen voor condensvorming en vochtophoping in je isolatiemateriaal.

Installeer daarom steeds een dampscherm aan de binnenzijde van je dakconstructie.

7. Plaats geen luchtspouw tussen het dak en de isolatie

Vroeger diende een luchtspouw tussen het buitendak en de isolatielaag als ventilatiesysteem. Door modernere, efficiëntere ventilatietechnieken is dat niet meer nodig. Integendeel, vul die ruimte volledig op met isolatiemateriaal en geniet van een betere thermische en akoestische isolatie.

8. Installeer de isolatie naadloos

Zorg dat het materiaal goed aansluit. Als je kieren laat tussen je isolatie, dan creëer je koudere stukken tussen het materiaal, waar de warme binnenlucht kan condenseren. 

Naadloze installatie van waterwerende dakisolatie met een brander.

9. Kies het juiste isolatiemateriaal voor jouw situatie

Er is een grote verscheidenheid aan isolatiematerialen. Zoek dus goed uit welk materiaal voor jouw project geschikt is. Hier zijn wat aandachtspunten:

  • Zacht materiaal past makkelijker in een houten frame.
  • Harde platen zijn ideaal voor vlakke oppervlaktes zoals een plat dak.
  • Let extra op dampdichtheid in vochtige kamers.
  • Hou rekening met brandveiligheid in technische ruimtes.
  • Hou rekening met de akoestische prestaties van je isolatiemateriaal.
  • Let op de duurzaamheid.

Klik hier voor advies op maat

10. Zorg voor een onderdak bij hellende daken

Een onderdak verstevigt in de eerste plaats je dak tegen hevig onweer. Daarbovenop zorgt het ervoor dat vocht niet rechtstreeks in het isolatiemateriaal kan indringen. Vul ook zeker de ruimtes tussen onderdak op met isolatiemateriaal voor een optimale isolatie.

11. Dak isoleren langs buiten (bij platte daken)

Bij platte daken is het makkelijker om aan de buitenzijde te isoleren. In de eerste plaats omdat je plafond dan niet opengebroken moet worden, maar in de tweede plaats omdat vochtproblemen bij een plat dak zich vaak aan de binnenzijde voordoen door condens.

Ook interessant voor jou:

Wat is het beste materiaal voor dakisolatie?

Voor platte daken zijn dat EPS-platen. Die platen zijn namelijk makkelijk te plaatsen op een plat dak en geven een goede isolatiewaarde, mits een goede installatie.

Voor hellende daken is dat PUR of PIR. Die materialen hebben een hele hoge isolatiewaarde en zijn ook vochtbestendig (maar niet waterdicht!).

Kan isolatie tegen vocht?

Dit is een moeilijke kwestie. Een kleine hoeveelheid vocht kan verdampen en uitdrogen, maar een grote hoeveelheid kan het isolatievermogen van je isolatiemateriaal aantasten.

Elk isolatiemateriaal is tot op zekere hoogte vochtbestendig, maar geen enkel isolatiemateriaal is helemaal waterdicht.

Kan isolatie schimmelen?

Bij vochtproblemen is er altijd een gevaar voor schimmel. Schimmel ontstaat vaak aan de buitenkant door condensatie, maar in het isolatiemateriaal zelf kan ook schimmel ontstaan.

Enkel correct geplaatste isolatie en goede ventilatie kunnen schimmel voorkomen.

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat

Deze tips zetten je goed op weg om geen vochtproblemen te hebben met je dakisolatie. De mening van een erkend vochtbestrijder zal daarbij een nodige gids zijn. Zij bieden je advies op maat gemaakt voor jouw situatie. Zo zal je nooit meer moeten nadenken over vochtproblemen, vochtbestrijding of schimmelvorming bij je dakisolatie.

Hieronder kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor oplossingen tegen vochtproblemen én (als het al te laat is) voor vochtbestrijding.

Op die manier ben je zo goed mogelijk geïnformeerd en kan je makkelijk prijzen van experts vergelijken. Zo bescherm je jouw huis het best en het voordeligst tegen vocht.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.