Gevel impregneren: kosten, voordelen en aandachtspunten

Je gevel beschermt je tegen allerlei weersomstandigheden maar ook jij kan best je muur beschermen. Je muur bescherm je best tegen vocht door deze te impregneren. Maar wat is een gevel impregneren nu eigenlijk? En wat gaat mij dat kosten? Ontdek het hier en ontvang gratis offertes!

Vraag advies en vergelijk gratis offertes voor gevel impregneren

Wat is een gevel impregneren?

Bij het impregneren van een gevel wordt er een waterafstotende vloeistof in de gevel gespoten via kleine gaatjes of wordt er een waterafstotende vloeistof op de gevel aangebracht die via de poriën de gevel in trekt. 

Door je gevel te laten impregneren, wapen je je gevel tegen vocht en andere weerelementen. Daarom wordt gevel impregneren ook wel eens gevel hydrofoberen genoemd.

Muren waterdicht maken met een borstel

Wat kost een gevel laten impregneren per m2?

Als je je gevel impregneert betaal je een prijs tussen de 6 en 15 euro per vierkante meter, incl. btw. Wil je je gevel waterafstotend impregneren, dan ben je afhankelijk van enkele prijsvariabelen.

De totaalprijs wordt niet enkel bepaald door het materiaal (impregneermiddel) of de arbeidsuren. Laat je een klein oppervlak impregneren, dan betaal je proportioneel meer dan wanneer je een groot oppervlak impregneert.

Prijs gevelimpregnatie per soort werken

Afhankelijk van de hoeveelheid zorg die je gevel behoeft, zal je meer moeten betalen. Voor het impregneren van een gevel die geen behandeling nodig heeft en volgens de gevelspecialist in goede staat verkeert, betaal je voor een oppervlakte van 100 vierkante meter 9 euro per vierkante meter.

De prijs gaat omhoog wanneer de buitenmuur niet voldoet en bijvoorbeeld ontdaan moet worden van mos en andere vuiligheid.

Op een vuile muur kan impregneermiddel zich niet goed vastzetten in de muren waardoor je alsnog last kan hebben van doorslaand vocht.

De reiniging van de buitenmuur en het impregneren van de gevel kosten je gemiddeld 18,5 euro per vierkante meter voor een gevel van 100 vierkante meter.

Als je muren barsten in het voegwerk vertonen, dan lopen de kosten serieus op. De herstellingswerken aan de gevel, inclusief het reinigen en opnieuw voegen van de muren, zorgen ervoor dat je gevel na behandeling met impregneermiddel beschermd is tegen doorslaand vocht en andere weerelementen.

Totaal gevelwerkenGem. prijs impregneren per m²
Gevel impregneren9 euro
Reiniging buitenmuur en gevel impregneren18,5 euro
Reinigen buitenmuur, voegen en gevel impregneren33 euro

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Prijsbepalende factoren gevel waterafstotend impregneren

Je hebt in de vorige paragraaf al kunnen lezen over de verschillende prijsbepalende factoren die komen kijken bij het impregneren van je gevel.

Reiniging muur

Na jarenlange blootstelling aan weersomstandigheden zal je gevel schade oplopen. In het begin zal je nog niet echt kunnen spreken van schade, maar eerder van mossen en/of wat graffiti.

In eerste instantie is dit geen groot probleem, maar op lange termijn kan bijvoorbeeld mosvorming leiden tot doorslaand vocht en heel wat extra kosten.

Het is dus aan te raden om je gevel periodiek te reinigen om een langere levensduur te garanderen.

Gevel hydrofoberen

Voegen vervangen

De voegen van je buitenmuur kunnen door middel van het weer wel eens gaan slijten. Door je voegen opnieuw te laten doen gaat je gevel er weer wat frisser uitzien en kan je toekomstige vochtproblemen voorkomen.

Type ondergrond

Niet alle gevels zijn gemaakt uit hetzelfde materiaal. Je kan je gevel laten zandstralen door een gevelspecialist. Is je gevel gemaakt van een zachtere steen dan bestaat de kans dat je je gevel kapot spuit. 

Laat de gevelreiniging best over aan een professional want zij hebben ervaring en staan garant voor kwaliteitsvol werk.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Waarom heeft je gevel impregneren zin? [Voordelen]

Je gevel laten impregneren heeft heel wat voordelen. De meest voor de hand liggende voordelen hebben natuurlijk te maken met de hydrofobe eigenschappen van het impregneer product.

Maar de ontwikkelaars van dit middel pronken er ook mee dat een geïmpregneerde gevel bijdraagt aan de isolatiewaarde van je woning.

1. Producten zorgen voor bescherming tegen doorslaand vocht (zoals regen)

De voornaamste reden waarom mensen hun gevel impregneren? Vochtpreventie. Met een goed geïmpregneerde gevel verklein je de kans op doorslaand vocht of optrekkend vocht aanzienlijk. 

2. Gevel blijft langer proper door goede reiniging

Je gevel moet goed gereinigd zijn om geïmpregneerd te worden maar eens geïmpregneerd wordt de gevel ook veel minder snel vuil omdat het middel tegen de gevel het vocht waaraan vuil zich hecht, afstoot.

3. Langere levensduur

Een goed onderhouden muur gaat langer mee. Door je gevel te impregneren zorg je dat de muur veel minder schade kan oplopen en zo zal je goede buitenmuur langer meegaan.

4. Waardevermeerdering woning

Een herstelde gevel die behandeld is met impregneermiddel is een absolute meerwaarde voor je woning. De huizenmarkt weet altijd goed onderhouden woningen met vochtpreventie te waarderen.

5. Betere isolatie

Door de vochtbehandeling ontstaan er ook zo goed als geen koudebruggen. Dit komt de isolatie van je woning ten goede. Betere isolatie betekent minder energiekosten en dus meer budget voor andere zaken.

Natuursteen gevel impregneren

Vraag advies over gevels impregneren en vergelijk gratis offertes

Hoe buitenmuur impregneren? Enkele aandachtspunten

Een oplossing voor alle problemen moet nog gevonden worden. In tussentijd is je gevel laten impregneren een goede oplossing voor veel gevels, maar niet alle situaties.

1. Gevelimpregnatie niet mogelijk bij nat weer of vriesweer

Je kan de gevel niet laten impregneren bij vochtig weer of wanneer het vriest. De regen spoelt het impregneermiddel weg voordat het in de poriën van de gevel is kunnen kruipen.

Bij vriesweer zet vocht in of op de gevel uit waardoor de muur het impregneermiddel niet goed kan absorberen. Ook het impregneermiddel zelf kan bij vriesweer het werk niet goed doen.

2. Vochtproblemen zijn nog altijd mogelijk als je impregneert

Gevel impregnatie is geen heilig middeltje. Vochtproblemen zijn niet enkel toe te schrijven aan doorslaand vocht en hoewel de kans verkleind wordt, is een impregneerbehandeling nooit feilloos.

3. Niet iedere gevel is geschikt

Niet elke gevelbekleding is geschikt voor impregnatie of hydrofuge. De meest voorkomende gevelmaterialen zoals hout, baksteen, natuursteen en crepi zijn normaal allemaal geschikt voor gevel impregneren.

Voor een correct advies over gevelimpregnatie is het verstandig je te laten adviseren door een gespecialiseerde vakman.

Populaire artikelen

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Zit je nog met vragen over gevel impregneren? Aarzel niet en win zo veel mogelijk advies in want zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw portefeuille en gevel.

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor gevel impregneren en vochtbestrijding

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.