Zelf muren impregneren tegen vocht: hoe best aanpakken? Stappenplan en tips
Opstijgend vocht is grondwater dat naar boven trekt in je muren. Opstijgend vocht leidt tot vochtschade aan je woning, gezondheidsproblemen en hogere energiekosten. Je pakt een vochtprobleem dus best zo snel mogelijk aan. Een vochtwerend product injecteren in de muren is een mogelijke oplossing. In dit artikel lees je meer over hoe je dit zelf doet.
Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals
Inhoud
Kosten zelf muren of gevel injecteren
Als je zelf de muren zal injecteren met een vochtwerend middel, bedragen de kosten niet meer dan de kostprijs van het materiaal dat je nodig hebt.
Investeer zeker in kwalitatieve producten en gereedschap om latere problemen en de daarbij horende kosten te vermijden. Je mag rekenen op volgende richtprijzen:
- Vochtwerend middel: vanaf 25 euro incl. btw voor een standaardkoker van 310 ml injectiegel. Een koker van 600 ml kost rond de 40 euro incl. btw.
- Kitspuit of -pistool: vanaf 10 euro incl. btw voor een standaard kitspuit van 310 ml.
- Boormachine: vanaf 50 euro incl. btw voor een standaard boormachine om in muren te boren.
- Waterdichte mortel: vanaf 24 euro incl. btw voor een pak waterdichte mortel van 5 kg.
Hoe zelf vochtige muren of een muur tegen opstijgend vocht behandelen? [Stappenplan]
Je kan zelf je muren injecteren met een vochtwerend middel of ervoor kiezen om een vakman in te schakelen. Als je ervoor kiest om zelf je muren te injecteren, dan spaar je de kosten uit van een vakman, maar neem je wel meer risico’s.
Fouten tijdens deze doe-het-zelf-klus kunnen leiden tot foutjes die achteraf toch die extra kosten maken. Je waagt je best alleen maar aan deze klus, als je genoeg kennis van zaken hebt en handig genoeg bent.
Als je overweegt om zelf de strijd aan te gaan met (opstijgend) vocht door je muren te injecteren, is het essentieel om te starten met hoogwaardig materiaal en de juiste producten voor muurinjectie.
Voor een resultaat dat niet alleen effectief is maar ook standhoudt, is het aan te raden om de onderstaande stappen zorgvuldig te volgen.
Stap 1: voorbereidende werken
Leg eerst een beschermfolie tegen de binnen- of buitenmuur om zo hardnekkige vlekken te vermijden bij het morsen. Wil je zeker zijn dat je niet door een buis of een elektrische leiding boort? Dan kan je je muur eerst controleren met een metaaldetector.
Stap 2: teken de boorgaten op de muur
De boorgaten moeten zich ongeveer op 3 à 5 cm boven de vloerpas bevinden met een tussenafstand van 10 à 15 cm. De dikte van de boorgaten en of je in meerdere lagen moet boren of niet, hangt af van de hoeveelheid vocht in je muren, het type injectiemiddel en de samenstelling van je muur.
Het is uitermate belangrijk om nauwkeurig de instructies te volgen op de verpakking van het vochtwerende product.
Stap 3: boor de gaten in de muur
Boor nu de gaten op de plaatsen die je hebt aangeduid. Boor lichtjes naar beneden in een hoek van 10 à 30 graden en boor niet dieper dan 2/3 van de muurdikte. Vergeet daarna ook niet het stof weg te zuigen met een stofzuiger.
Stap 4: injecteer het vochtwerende product
Heel wat vochtwerende producten bestaan in een gelvorm of een vloeibare vorm. Afhankelijk van het gekozen product, injecteer je het middel met een kitspuit, een speciaal kitpistool of met een trechter die je in injectiebuisjes stopt. Het vochtwerende product trekt dan in het metselwerk en vormt een vochtwerende laag.
Stap 5: maak de gaten in de muur dicht
Als het vochtwerend product geïnjecteerd is in de muur, dan kan je de boorgaten weer dichtmaken met een waterdichte mortel. Wanneer de muur volledig is uitgedroogd, kan je de muur opnieuw afwerken.
Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes
Vereiste materiaal om muren zelf te impregneren
Als je zelf je muren gaat injecteren tegen opstijgend vocht, investeer je best in kwalitatief gereedschap en hoogwaardige producten. Je hebt de volgende producten nodig:
- Beschermfolie.
- Boormachine met een diameter tussen 12 en 20 mm.
- Vochtwerend product: gel of vloeibaar.
- Kitspuit of -pistool/injectiebuisjes en trechter.
- Waterdichte mortel.
Enkele aandachtspunten
Het zelf injecteren van een vochtwerend product in je muren vergt enige precisie. Daarnaast zijn er enkele maanden nodig om het resultaat te zien.
Wil je toch zeker zijn van een volledig correcte uitvoering en een langdurige waterdichtheid? Let dan zeker op volgende aandachtspunten.
1. Herstel eventuele scheuren en barsten
Vochtwerend middel injecteren in een muur met scheuren of barsten is in geen geval een optie. Het vochtwerend middel zou er zo weer uitlopen. Je moet dus eerst scheuren en barsten herstellen.
2. Gebruik kwalitatieve producten
Kies niet voor de goedkoopste producten, maar kies voor kwalitatieve producten. Zo vermijd je dat het vochtwerend product toch nog vocht doorlaat en jij opnieuw moet beginnen met deze klus.
3. Volg de handleiding die bij de producten zit
Alle informatie die je nodig hebt om deze doe-het-zelf-klus tot een goed einde te brengen, staat in de handleiding. Volg dus deze richtlijnen nauwkeurig om tot een optimaal eindresultaat te komen.
4. Let op bij een spouwmuur
Als je vochtwerend product wil injecteren in een spouwmuur, dan moet je zowel de binnen- als buitenmuur injecteren met het vochtwerende product. Zo niet, dan blijft het vochtprobleem aanslepen.
5. Gebruik een noppenfolie bij hardnekkig vocht
Als de muur niet uitdroogt door de aanwezigheid van bepaalde zouten, verwijder dan het eventuele oude pleisterwerk en plaats een vochtwerende noppenfolie tegen de muur voordat je de afwerklaag aanbrengt.
6. Laat de muur volledig uitdrogen
Wil je je behandelde muur opnieuw afwerken? Dat kan pas als de muur volledig uitgedroogd is. Om te weten wat de droogtijd bedraagt, deel je de muurdikte door 2. Een muur met een dikte van 10 cm heeft dus gemiddeld 5 maanden nodig om uit te drogen.
Mag je een natte muur impregneren tegen vocht?
Het algemeen advies is altijd om de muren te behandelen wanneer ze droog zijn, bv. bij warme temperaturen of na een aantal dagen zon. Behandel nooit vochtige muren wanneer ze nog nat zijn, maar wacht tot ze droog zijn.
Zelf muren impregneren of een vochtspecialist inschakelen?
Je kan ook een vakman inschakelen om deze klus uit te voeren. Dat brengt wel een meerprijs met zich mee, maar het risico op foutjes verkleint wel aanzienlijk.
Een vochtprobleem vraagt om een juiste diagnose en een correcte aanpak met kwalitatief materiaal en de juiste producten.
Als je zelf niet over voldoende kennis van zaken beschikt, dan schakel je beter een vakman in om zeker te zijn van een duurzame en langdurige oplossing voor je vochtprobleem.
Je betaalt ongeveer 20% meer in vergelijking met doe-het-zelf en de btw bedraagt slechts 6%, op voorwaarde dat je woning ouder is dan 10 jaar.
Daarom valt het prijsverschil enorm goed mee. Reken op een 100 euro per lopende meter incl. btw. Die richtprijs hangt ook af van het aantal muren en de dikte van die muren.
Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten
Wil je zelf je muren behandelen tegen (opstijgend) vocht? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes en advies aan over het benodigde materiaal of vraag raad over de klus zelf. Op die manier kan je je nog beter informeren en verschillende prijzen vergelijken. Vind de beste oplossing voor jouw situatie.
Hoewel de kosten een beetje hoger liggen bij een vakman, brengt een vakman een grote meerwaarde mee in de kwaliteit van het werk en in zijn advies op maat voor jouw specifieke situatie.