Schimmel wegkrijgen: hoe kan je schimmelvorming bestrijden?

Schimmels en vochtproblemen zorgen voor heel wat kopzorgen. In ons vochtige klimaat krijgen we er allemaal wel eens in een of andere vorm mee te maken. Maar hoe herken je schimmel? We leggen je alles uit over schimmelvorming en hoe je het kunt voorkomen. Is het al te laat? Geen probleem, wij hebben een stappenplan om schimmel via een correcte aanpak te verwijderen. Zo kun je de gevolgen van schimmel inperken.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat kost schimmelvorming op de muur weghalen?

Voor oppervlakkige schimmelverwijdering betaal je tussen de € 25 en € 40 per vierkante meter. Deze goedkopere methoden komen goed van pas bij doorslaand vocht.

Je kan je muren laten impregneren tegen doorslaand vocht voor € 8 à € 12 per vierkante meter, incl. btw. In sommige gevallen kan een nieuw likje vochtwerende verf al voldoende zijn om schimmelvorming tegen te gaan.

Voor vochtwerende verf betaal je tussen € 20 en € 40 per vierkante meter, inclusief btw. Heb je last van opstijgend vocht, kan je je muren injecteren voor zo’n € 100/m2, incl. btw.

Heb je last van condensatievocht op koude oppervlakken? Dan heb je waarschijnlijk een probleem met je ventilatie. Dit kan je best oplossen door een aangepast ventilatiesysteem te installeren.

Voor een aangepast ventilatiesysteem tegen condensatievocht beginnen de prijzen bij € 450 en kunnen oplopen tot € 9.000, incl. btw en plaatsingskosten.

Soms is schimmelvorming het gevolg van een lek. Je betaalt voor een lekdetectie € 250 à € 550. Een richtprijs van lekherstellingen is van zoveel factoren afhankelijk dat je er niet veel wijzer uit zal worden.

Oorzaken schimmelvormingGeschikte oplossing muurschimmelGemiddelde prijs
(incl. btw en plaatsingskosten)
Doorslaand vochtMuren impregneren€ 8 à 12 per m²
 Muren verven met vochtwerende verf€ 20 à 40 per m²
 Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
Opstijgend vochtMuren injecteren€ 100 per lopende meter
CondensatievochtAangepast ventilatiesysteem€ 450 à 9.000
LekkageLekdetectie € 250 à 550
 Lek herstellen(Prijs hangt af van te veel factoren)

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Hoe (zwarte) schimmel op de muur verwijderen?

We vragen het ons allemaal af: hoe krijgen we die vieze zwarte schimmelvlekjes weg? Op zich is het vrij eenvoudig maar er zijn een paar aandachtspunten voor een correcte aanpak. Wat is de oorzaak? En hoe kan je die oorzaak aanpakken, wat is de geschikte oplossing? 

Zoek de oorzaak van de schimmelvorming

Zoals uit bovenstaande tabel al blijkt, zijn er heel wat verschillende oorzaken voor schimmel op je muren. De eerste stap in het verwijderen van zwarte schimmel is het zoeken naar de oorzaak. Als je eerst de oorzaak kan aanpakken, dan is de kans dat de schimmel later terugkomt zo goed als nul.

1. Woonvocht of condensatievocht

Zijn je ramen en koude oppervlakken regelmatig beslagen met vocht en zie je aan het plafond en de hoeken van de ruimte zwarte schimmel? Dan kan je vrij zeker zijn dat je last hebt van condensatievocht door een gebrekkige ventilatie. Soms kan je dit al oplossen door je ventilatiegedrag aan te passen.

Zeker badkamers zijn gevoelig aan schimmels. Om allergische reacties en andere gezondheidsproblemen te voorkomen kan je het probleem best zo snel mogelijk aanpakken om er definitief komaf mee te maken.

2. Doorslaand vocht

Schimmelproblemen ontstaan vaak door doorslaand vocht dat van buiten naar binnen kan trekken. Je herkent doorslaand vocht meestal aan de plaats waar de schimmel ontstaat.

Begint de schimmel in het midden van de muur te groeien, dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van doorslaand vocht.

3. Opstijgend vocht

Bij hevige regenval of in gebieden met kleigrond kan het grondwaterpeil aanzienlijk stijgen. Dit teveel aan vocht kan vervolgens resulteren in opstijgend vocht in muren en bouwconstructies.

Je herkent opstijgend vocht wel omdat het van aan de plinten langzaam omhoog kruipt. Je muren gaan het overtollige vocht absorberen.

4. Lekkages

Een laatste oorzaak voor schimmel op de muur is een lek. Bij een lek zit je met twee problemen:

  • Ten eerste: waar zit het lek? Hiervoor laat je een lekdetectie uitvoeren door professionals, zodat je precies weet waar het probleem zich bevindt.
  • Ten tweede: hoe bereikbaar is het lek? Kan de vakman het eenvoudig herstellen, of komt er meer werk bij kijken?
Zwarte schimmel

Verwijder schimmel van de muren

Eens je weet wat de oorzaak van je schimmel is, kan je aan de slag gaan met het verwijderen via de correcte aanpak.

Haal in de mate van het mogelijke zo veel mogelijk schimmel van de muren. Je kan niet beginnen met de geschikte oplossing voordat alle sporen van schimmel verwijderd zijn.

In de volgende paragraaf kun je een stappenplan vinden om schimmel veilig te verwijderen zonder deze door je hele huis te verspreiden.

Zelf schimmel bestrijden of een specialist inschakelen?

Schimmels vormen een vervelend probleem en hebben niet veel nodig om te groeien. Als je de schimmel onzorgvuldig verwijdert, kun je de sporen (waarmee de schimmel zich kan voortplanten) via kleren en lucht door je hele woning verspreiden.

Er bestaan voldoende gespecialiseerde firma’s die schimmelmuren aanpakken bij jou in de buurt. Zij gebruiken de juiste middelen en minimaliseren zo de ongewenste gevolgen.

Vraag offertes aan en vergelijk het brede aanbod zodat je voordelig en veilig van je schimmelprobleem af kunt komen.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Schimmel in huis wegkrijgen [Stappenplan]

Wil je zelf schimmel verwijderen? Volg dan onderstaand stappenplan voor een propere en veilige manier om zwarte schimmel te verwijderen.

Stap 1: draag beschermende kledij

Schimmel veroorzaakt bij veel mensen huidirritatie en problemen aan de luchtwegen (denk bijvoorbeeld aan astma). Draag dus zeker en vast beschermende handschoenen en een mondmasker. Je kan eventueel ook overwegen om een stofpak aan te trekken.

Om verspreiding te voorkomen maak je de schimmel ook best nat. Zo zijn de stukjes te zwaar om vrij rond te dolen door je huis en kan je ze eenvoudiger opkuisen.

Stap 2: kies het juiste anti-schimmelmiddel

Je kan schimmel verwijderen met een aantal huis-, tuin- en keukenproducten zoals azijn, bleekwater, soda… Dit zijn (afgezien van azijn) bijtende producten die je altijd moet verdunnen.

In de winkel vind je op basis van deze producten vaak ook gespecialiseerde schimmelbestrijdingsmiddelen. Volg hiervan ook steeds strikt de gebruiksaanwijzing.

Zorg tijdens de werkzaamheden altijd voor voldoende ventilatie want deze producten zijn schadelijk bij het inhaleren van grotere concentraties.

Zwarte schimmel wegkrijgen van de muur

Stap 3: breng het product aan

Je hebt een schimmeldodend product gekozen dus kan je aan de slag met het echte werk. Met een spons, doek of borstel kan je de schimmel verwijderen. Probeer het gebruik van een schuurborstel of droge borstel te vermijden.

Stap 4: reinig het oppervlak en laat het drogen

Spoel alle resten van het oppervlak af en reinig grondig. Je wilt geen sporen achterlaten. Omdat je de ruimte al goed aan het ventileren bent, laat alles openstaan zodat de muur kan drogen.

Stap 5: werk muur, plafond… eventueel opnieuw af

De schimmelwerken zijn afgerond. Geef je muur of plafond een nieuw likje verf of breng een andere vorm van muurbekleding aan indien nodig, en geniet van het resultaat!

Vraag je gratis vochtdiagnose

Geschikte schimmelverwijderaars

In het stappenplan las je al dat je uit heel wat producten kunt kiezen, zowel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes als gespecialiseerde antischimmelproducten. Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen van een aantal schimmelverwijderaars.

1. Azijn

Je hebt waarschijnlijk wel ergens in je woning azijn staan. Het is een milieuvriendelijk en goedkoop alternatief om schimmel te verwijderen.

Het werkt niet altijd even goed, maar proberen kan geen kwaad. Je mag azijn onverdund gebruiken om de schimmel te verwijderen.

2. Soda

Soda is meestal beschikbaar in tablet- of poedervorm. Los 6 gram soda op in één liter water en je hebt een milieuvriendelijk middel om muurschimmel te verwijderen.

Soda is ook het vriendelijkst in de omgang. Je ondervindt er geen gezondheidsklachten van en het is zelfs volledig geurloos. Wat niet wegneemt dat je niet moet verluchten tijdens de werken.

3. Javel (bleekwater) of chloor

Werken de twee bovenstaande middeltjes niet, dan kan je de schimmelmuur aanpakken met javel, dat chloor bevat.

Je herinnert je vast het effect van verdund chloor in het zwembad op je ogen? Bleekwater is heel wat straffer en moet je verdunnen: per 220 hoeveelheden water, voeg je 1 hoeveelheid javel bleekwater toe.

Schimmel wegkrijgen

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Zit je met een schimmelprobleem? Weet je niet goed hoe je het moet aanpakken? Of zou je graag wat advies krijgen van een vochtexpert? Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat en advies aanvragen over schimmelverwijdering en vochtbestrijding.

Schimmel is een lastige klant en een zorgvuldige verwijdering vergt wel wat ervaring. Ervaring dat een erkend vakman of specialist je kan bieden.

Door je goed te informeren over de mogelijkheden en prijzen, kan je beter vergelijken en de beste keuze maken voor jouw situatie. Muren blij, portefeuille blij, gezondheid blij. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.